Σήμερα έχουμε τον Βουλευτή από το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, κύριο Σταύρο Παπαδούρη. Ένας άνθρωπος απλός, γνήσιος που μας μίλησε για την αγάπη του για τη μουσική, το πώς η Ιστορία επηρεάζει ακόμα και σήμερα τη ζωή του και πώς προέκυψε η Πολιτική στη ζωή του. Από τις πιο ευχάριστες συνεντεύξεις που είχαμε και η επόμενη συνάντηση είναι αναπόφευκτη. Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδούρη για την αποδοχή της πρόσκλησης και καλή ανάγνωση.
1. Γιατί κάθε χρόνο έχουμε ρεκόρ υποψήφιων για τις βουλευτικές εκλογές;
Ο κύριος λόγος είναι η απογοήτευση και η καταπίεση που νιώθει ο κόσμος σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης και την απαξίωση που εκφράζει έναντι των πολιτικών κομμάτων και γενικότερα της πολιτικής. Πολλά άτομα είναι δυσαρεστημένα και καταπιεσμένα τόσο οικονομικά αλλά και συναισθηματικά, έχοντας βιώσει συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις (ανεργία, ακρίβεια, διαφθορά) ξεκινώντας από την κρίση του 2013, την πανδημία μετέπειτα και τώρα την πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο κόσμος ψάχνει για απαντήσεις στα καθημερινά του προβλήματα, απαντήσεις που δυστυχώς δεν λαμβάνει στο βαθμό που επιθυμεί, τόσο από την Εκτελεστική αλλά και τη Νομοθετική Εξουσία. Λογική εξέλιξη των όσων έχω προαναφέρει, είναι η προσπάθεια από τον ίδιο τον κόσμο να επιδιώξει να έχει άμεσο λόγο στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το ρεκόρ υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές. Εδώ να αναφέρω ότι καλό είναι ο καθένας που επιδιώκει να εισέλθει στο κοινοβούλιο, να έχει πλήρη επίγνωση της θέσης και της ευθύνης που φέρει η θέση αυτή. Ίσως να υπάρχει γενικότερα η λάθος αντίληψη ότι η δουλειά ενός βουλευτή είναι απλά να εντοπίζει προβλήματα και να τα λύνει βασιζόμενος στην καλοπροαίρετη του διάθεση. Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και πολύπλοκα από όσο φαίνονται. Η ορθολογιστική προσέγγιση και η ριζική λύση ενός προβλήματος μπορεί να επέλθει μόνο μετά από ώρες μελέτης της υφιστάμενης νομοθεσίας σε σχέση με το πρόβλημα, διαβούλευση με όλα τα επηρεαζόμενα σύνολα και φορείς, έχοντας πάντα στο νου ότι η όποια τροποποίηση της νομοθεσίας θα πρέπει να συνάδει τόσο με το Σύνταγμα αλλά και τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, με τις οποίες πρέπει να είμαστε σε πλήρη αρμονία. Κατά την δική μου άποψη και όσο βαρετό κι αν αυτό ακούγεται, η πραγματική δουλειά ενός Βουλευτή είναι να βρίσκεται καθημερινά σε μια αίθουσα με μια επιτροπή αφού έχει φροντίσει πρώτα να μελετήσει επαρκώς το κάθε θέμα πριν προσπαθήσει να νομοθετήσει για αυτό. Ένας Βουλευτής ο οποίος δεν ενημερώνεται, δεν προσπαθεί καθημερινά να καλλιεργήσει τις γνώσεις του, πιστεύω πως θα μείνει πίσω και δε θα καταφέρει να φανεί αντάξιος των προσδοκιών απέναντι στον κόσμο μου τον ψήφισε αλλά και τον κόσμο γενικότερα.
2. Πώς προέκυψε η ενασχόληση σας με την Πολιτική;
Αποφοίτησα με πτυχίο στη Διεύθυνση Ξενοδοχείου και αφού “ταλαιπωρήθηκα” για αρκετά χρόνια στο ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα γενικότερα, αποφάσισα το 2000 να ασχοληθώ με τον κλάδο των Ακινήτων. Το 2013 αντιλαμβανόμενος το μεγάλο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια που αφορούσαν τα στεγαστικά του κόσμου αλλά και τη γενικότερη αδυναμία του πολίτη να καλύψει το θέμα στέγασης, προχώρησα στη δημιουργία του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας. Απώτερος μου στόχος, η διόρθωση των διαχρονικών στρεβλώσεων στα θέματα χειρισμού των ΜΕΔ και η βελτίωση των τραπεζικών πρακτικών έναντι των δανειοληπτών. Είχα ήδη δεχθεί τόσα πολλά παράπονα από μέλη του συνδέσμου για κακομεταχείριση τους από τραπεζικά ιδρύματα που γρήγορα ξεκαθάρισα στο μυαλό μου ότι η μη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στη φτωχοποίηση του κόσμου μέσω του ξεπουλήματος των περιουσιών τους, οδηγώντας τη χώρα σε μια νέα κοινωνικο - οικονομική κρίση. Κάπως έτσι άρχισα να συμμετέχω σε διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές σχετικές με τα θέματα αυτά, ως προσκεκλημένος στη αρχή, μεταφέροντας τα προβλήματα των πολιτών και πιθανούς τρόπος επίλυσης. Νομίζω αυτή ήταν και η πρώτη μου επαφή με την πολιτική. Ακολούθησε μετά η πρόσκληση και συμμετοχή μου ως μέλος της Παράλληλης Βουλής των Πολιτών και κάπου εκεί ήρθα αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, ότι για να κάνεις κάτι πρέπει να το κάνεις εντός κοινοβουλίου έχοντας θεσμικό ρόλο και λόγο. Δυστυχώς με τα δεδομένα της Κύπρου το να βρίσκεσαι έξω, και διαμαρτύρεσαι και να φωνάζεις δεν σου επιτρέπει να αλλάξεις κάτι ουσιαστικό.
3. Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών;
Αν και προσωπικά είμαι υπέρμαχος της οριζόντιας ψηφοφορίας επέλεξα να κατέλθω ως υποψήφιος βουλευτής με κάποιο πολιτικό κόμμα γιατί θεωρώ ότι το εκλογικό σύστημα της χώρας μας δεν επιτρέπει σε ανεξάρτητους υποψηφίους μια δίκαια ευκαιρία στο να ακουστεί η φωνή τους. Γι’αυτό τον λόγο δήλωσα υποψηφιότητα ως συνεργαζόμενος με το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών. Ο κ. Γιώργος Περδίκης ήταν η αφορμή να επιλέξω το συγκεκριμένο κόμμα, λόγω των συγκλίσεων που έχουμε σε αρκετά θέματα και ιδιαίτερα στα θέματα οικονομίας αλλά και της τριβής που είχαμε αποκτήσει κατά τη δημιουργία και συζήτηση κάποιων νομοθεσιών. Ο καθοριστικός παράγοντας όμως που με οδήγησε στην επιλογή αυτή, ήταν τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής και χωρίς να θέλω να προσβάλω τα υπόλοιπα κόμματα, το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών ήταν από τα λίγα κόμματα που δεν ενεπλάκη σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. Έτσι μετά από κριτική σκέψη, αποφάσισα να συνεργαστώ με το Κίνημα Οικολόγων και πιστεύω πως αυτή η επιλογή μου με δικαίωσε, αφού το Μάιο του 2021, εξελέγην Βουλευτής Λεμεσού.
4. Πώς ήταν για εσάς η μετάβαση από επισκέπτης σε Βουλευτής στη Βουλή;
Τα συναισθήματα μου ήταν ανάμεικτα, υπήρχε ο φόβος για το πώς θα μπω σε αυτές τις διαδικασίες. Υπήρχε και ο ενθουσιασμός σχετικά με την προσπάθεια μας να φτιάξουμε τα πράγματα αλλά ήταν και η συνειδητοποίηση ότι πρέπει να εκπληρώσουμε τους στόχους που θέσαμε. Επίσης, θεώρησα σημαντικό ότι πρέπει να δημιουργήσω καλές και αυθεντικές συνεργασίες, γιατί εγώ προσωπικά με αυτόν τον τρόπο κινούμαι. Τον πρώτο καιρό φρόντισα να μελετήσω τις διαδικασίες, τους κανονισμούς και γενικότερα τους τρόπους που εργάζεται η Βουλή για να πάρω τις σωστές βάσεις και στην συνέχεια να χρησιμοποιήσω τις πλείστες ευκαιρίες. Από την πρώτη μέρα της εκλογής μου, κατάλαβα σε ποια θέση βρίσκομαι και άρχισα καθημερινά να προσπαθώ να πραγματοποιήσω όλα όσα έλεγα στην προεκλογική μου εκστρατεία. Νιώθω πολύ ευγνώμων και στον κόσμο που με εμπιστεύτηκε με τη ψήφο του αλλά και όλο τον κόσμο γενικότερα που καθόρισε το αποτέλεσμα γιατί χωρίς τον κόσμο τίποτα δε θα ήταν εφικτό.
5. Ποιά είναι η άποψη σας για το Κυπριακό και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης;
Η μνήμη μου δεν θυμάται τα γεγονότα του 1974, η μνήμη μου ξεκινά από την δεκαετία του ’80. Κάποιος που γεννήθηκε πριν το 1974 σίγουρα θα έχει να θυμάται περισσότερα πράγματα και να συγκρίνει τις αλλαγές που επέφερε στο νησί μας η Τούρκικη Εισβολή. Μου αρέσει στον ελεύθερο μου χρόνο να μελετώ την ιστορία και ειδικά τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό. Έχω τις δικές μου απόψεις γιατί μελέτησα και προσπάθησα να τα δω όλα χωρίς να σκέφτομαι με βάση την αριστερά, την δεξιά ή το κέντρο. Θεωρώ ότι αν κάποιος καθίσει και μελετήσει, μπορεί να σχηματίσει την δική του άποψη χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα πλαίσια που σχημάτισαν στο παρελθόν. Φτάσαμε στο σημείο σήμερα, όπου από το 1974 ακούμε για τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δυστυχώς τα μέτρα που ανακοινώνονται κάθε φορά είναι λίγο πιο δύσκολα και ίσως πιο ανέφικτα από τα προηγούμενα. Αυτό που πρέπει να αποδεκτούμε είναι ότι το 1974 έγινε ένας πόλεμος και μια εισβολή κατά την οποία δυστυχώς χάσαμε δικούς μας ανθρώπους και τις περιουσίες μας. Όταν χάνεις ένα πόλεμο δυστυχώς χάνεις και κάποια πράγματα, πρέπει να το αποδεχτούμε για να προχωρήσουμε παρακάτω και να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τις όσον πιο ιδανικές συνθήκες επίλυσης του Κυπριακού, με τα εργαλεία που διαθέτουμε. Είχαμε ευκαιρίες και πιο παλιά, ευκαιρίες που ίσως να ήταν λειτουργικές, μην ξεχνάμε ότι ιδιαίτερα η επιστροφή της Αμμοχώστου ήταν κάτι που προβλεπόταν σχεδόν σε όλες τις προτεινόμενες λύσεις. Πλέον, ακούω για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα μελετώ αλλά αν τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν περισσότερο ρεαλιστές ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα σήμερα. Θεωρώ ότι αν έχουμε ένα καλοπροαίρετο και ρεαλιστή Πρόεδρο και αν το επιτρέψει ο εξωτερικός παράγοντας θα έχουμε επιτέλους την λύση στο ζήτημα του Κυπριακού. Δεν εναπόκειται μόνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η επίλυση του Κυπριακού αλλά παίζουν ιδιαίτερο και καθοριστικό ρόλο τα συμφέροντα του εξωτερικού παράγοντα.
6. Κατά την άποψη σας, ένας Βουλευτής αφού εκλεγεί τί πρέπει να εκπροσωπεί πρώτα, τους ανθρώπους που τον εκλέξαν, την επαρχία του ή την χώρα του;
Το νομοθετικό έργο αφορά και επηρεάζει σε παγκύπρια κλίμακα όλους τους πολίτες. Διαφωνώ κάθετα με την λογική ότι ένας Βουλευτής πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στα προβλήματα της Επαρχίας του ή να βοηθά πρωτίστως τα άτομα που τον έχουν ψηφίσει. Κάτι τέτοιο θα ήταν κατάχρηση εξουσίας για ιδία οφέλη που δυστυχώς οδηγεί στη σε φαινόμενα ρουσφετιού. Θέλω όταν θα εκτελέσω την 5ετία μου, να νιώσω το συναίσθημα της ικανοποίησης ότι βοήθησα τους ανθρώπους που με χρειάστηκαν. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί έχω την ευχέρεια να αντιπροσωπεύω ανά το παγκύπριο και τους ανθρώπους που με ψηφίσαν και αυτούς που δεν με ψηφίσαν και αυτό πρέπει να κάνει κάθε Βουλευτής, να εκτελεί νομοθετικό έργο με γνώμονα το Δημόσιον συμφέρον και μόνον.
7. Τα αγαπημένα σας πρόσωπα πώς αντιμετώπισαν την μετάβαση σας σε Βουλευτή;
Οι άνθρωποι που με αγαπούν με πήραν για να με συγχαρούν, χάρηκαν και αυτοί με εμένα και εγώ με αυτούς. Δεν νιώθω ότι άλλαξε τίποτα εκτός ίσως από τη σχετική πίεση του χρόνου λόγω υποχρεώσεων. Δεν άλλαξα καμία καθημερινή μου συνήθεια, ίσα- ίσα ακόμα εξακολουθώ να πηγαίνω από το σπίτι της μητέρας μου κάθε Τετάρτη και να παίρνω φαγητό. Δεν θέλω να αλλάξω κάτι, και λυπάμαι τους ανθρώπους που στο τέλος της ημέρας περιορίζουν την ζωή τους επειδή οι υποχρεώσεις τους είναι πολλές. Το θεωρώ σκλαβιά αυτό. Το μόνο που μπορώ να πω πως άλλαξε στη ζωή μου, είναι ότι από επισκέπτης στη Βουλή έγινα Βουλευτής. Άλλαξε ο ρόλος μου στη Βουλή, μόνο αυτό. Θεωρώ πως είμαι ο ίδιος άνθρωπος που ήμουν και πριν την εκλογή μου σε Βουλευτή, αλλά πιστεύω ότι θα κριθώ ανάλογα από τους ανθρώπους που με ξέρουν, αλλά κυρίως από τον κόσμο με το πέρας της θητείας μου.
8. Ποιά είναι η μεγαλύτερη σας δύναμη ή προσόν και ποιά η μεγαλύτερη σας αδυναμία σαν πολιτικός;
Για μένα το μεγαλύτερο μου προσόν είναι ότι πάντα λέω την αλήθεια σε κάθε μου άποψη. Όταν λες την αλήθεια δε μπορεί να σε κατηγορήσει κάποιος, ότι σκόπιμα στόχευες κάπου αλλού και είπες ψέματα. Όταν λες την αλήθεια και σε ρωτήσουν κάτι 7 φορές και σε ρωτήσουν 10 άτομα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ξέρεις ότι πάντα θα δώσεις την ίδια απάντηση. Δεν σε απασχολεί το γεγονός ότι μπορείς να δώσεις διαφορετικές απαντήσεις σε κάποιον γιατί πάντα είσαι ειλικρινής και λες το αληθές. Εξάλλου, τα πάντα καταγράφονται γιατί ζούμε σε ηλεκτρονική εποχή και η τεχνολογία εξελίσσεται. Εγώ θέλω να είμαι αληθινός και καλοπροαίρετος για να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια. Η αδυναμία μου είναι ότι δεν είχα εμπλοκή στην πολιτική από σχετικά νεαρή ηλικία μιας και δεν προέρχομαι από κάποιο κόμμα και έτσι έχω κάποιες ελλείψεις και κενά, οι οποίες μπορεί διαδικαστικά να είναι αδυναμία, αλλά σε προσωπικό επίπεδο μπορεί να είναι και ευλογία.
9. Βάλτε σε σειρά τα εξής: Πολιτική, Ιστορία και Μουσική.
Αυτές είναι δύσκολες ερωτήσεις μπορώ να πω. Χωρίς τη Μουσική δε θα ήμουν εγώ, και χωρίς την Ιστορία δε θα μπορούσε να έρθει η ενασχόληση μου με την Πολιτική. Για μένα η Μουσική είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Είναι η χαλάρωση μου, είναι η ξεκούραση, και όταν κάτι με βασανίζει, παίρνω την κιθάρα μου χάνομαι στις σκέψεις μου. Είναι κάτι που δε θα το άλλαζα ποτέ και για κανένα λόγο στη ζωή μου. Από την άλλη, η Ιστορία είναι κάτι που με ενθουσιάζει και κάτι που με κρατά σε εγρήγορση. Με ενθουσιάζει η Ιστορία, όχι μόνο της Κύπρου αλλά και η Παγκόσμια Ιστορία, γιατί έχω την δυνατότητα να καλλιεργήσω τις γνώσεις μου, να μάθω περισσότερα και να αντιλαμβάνομαι πώς κάποια πράγματα έφεραν τα αποτελέσματα που έφεραν. Η Πολιτική, είναι ένας τρόπος έκφρασης των ιδεών και των «πιστεύω» που έχω εγώ, αλλά και άλλοι άνθρωποι που συμφωνούν μαζί μου. Είναι μια συλλογική πράξη η Πολιτική, και για μένα είμαι ένας εκπρόσωπος πολλών ανθρώπων που θέλουν να δουν κάτι καλύτερο και μια συλλογική βελτίωση. Είναι κατά κάποιο τρόπο, όλα αλληλένδετα μεταξύ τους.
10. Πώς το αντιμετωπίζεται όταν κάποιος σας κάνει πόλεμο; Όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.
Στεναχωριέμαι γιατί αν είναι κάτι για το οποίο παλεύεις και πραγματικά προσπαθείς, είναι στενάχωρο να αντιλαμβάνεσαι ότι κάποιος κάνει κριτική, ίσως επειδή λειτουργεί υπό άγνοια. Το πέρασα αυτό και ήμουν στεναχωρημένος για αρκετό διάστημα, όταν έτρεχαν οι αιτήσεις για το σχέδιο Εστία. Σκοπός ήταν να βοηθήσουμε όσον το δυνατόν περισσότερο κόσμο να εκμεταλλευτούν το σχέδιο για την προστασία της κατοικίας τους. Δυστυχώς είχαμε αρκετές αντιδράσεις, δικαιολογημένες ως ένα σημείο λόγω της πολυπλοκότητας του σχεδίου, με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να μην αιτηθούν. Οι επικρίσεις που είχα αυτό το χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα από άτομα τα οποία δεν διάβασαν το σχέδιο ήταν αρκετές. Αρκετός κόσμος βλέποντας επικριτικά σχόλια κάτω από σχετικές δημοσιεύσεις αποφάσισε να μην προχωρήσει με την αίτηση του. Υπάρχουν όμως και αρκετά άτομα που με παίρνουν τηλέφωνο για να με ευχαριστήσουν για την τελική τους ένταξη και που τους βοήθησα με τον δικό μου τρόπο να λύσουν το πρόβλημα τους. Αυτό για εμένα ισοδυναμεί με 10.000 αρνητικά σχόλια και νιώθω ότι οι κόποι μας ανταμείβονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Εν κατακλείδι, όσα άτομα ασχολούνται με την πολιτική αργά ή γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι ο χώρος αυτός είναι αρκετά σκληρός και χρειάζονται πάντα τα ανάλογα ψυχικά αποθέματα για να μην σε παίρνει από κάτω.
11. Ποια η άποψη σας σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και αν η Ένωση των Δήμων θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα στον τόπο;
Η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει από καιρό και αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε πραγματικά Δήμους και Κοινότητες που θα μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στις πολύ μεγάλες προκλήσεις των καιρών. Προσωπικά πιστεύω ότι έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα το οποίο θα χρειαστεί κάποια χρόνια για να φανούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Χρόνος θα χρειαστεί επίσης και για τη σχετική αλλαγή νοοτροπίας από κάποιους που θεωρούσαν τις κοινότητες ως τα δικά τους τσιφλίκια. Ο κάθε Δήμος ανήκει στους Δημότες και μόνον, και η κάθε ενέργεια μετά την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να οδηγεί στην καλυτέρευση του Δήμου και στην παροχή ποιοτικής εξυπηρέτησης προς όφελος των Δημοτών. Προβλήματα σίγουρα θα υπάρξουν τα πρώτα χρόνια, όπως γίνεται ως συνήθως σε ανάλογες μεταρρυθμίσεις, αλλά ας μην ξεχνάμε τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν διαχρονικά στους Δήμους και στις Κοινότητες, προβλήματα που τελικά θα οδηγούσαν στην μη βιωσιμότητα κάποιων περιοχών με τελικό αποδέκτη της ανεπάρκειας τον ίδιο τον πολίτη. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι εδώ θα είμαστε στην περίπτωση που κρίνουμε ότι χρειάζονται οι όποιες διορθωτικές κινήσεις, για καλυτέρευση της σχετικής νομοθεσίας.
12. Ποιες είναι οι θέσεις σας σχετικά με τον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία και ποια τα σχόλια σας επί του θέματος;
Η θέση είναι απλή και ξεκάθαρη. Μιλάμε για ένα θέμα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία με αποτέλεσμα να χάνονται αδίκως καθημερινά ζωές και από τις δύο πλευρές. Μια εισβολή η οποία άφησε να νοηθεί ότι έγινε για προστασία μερίδα φιλόρωσων στην Ουκρανία αλλά μου φαίνεται ότι τελικά τα πραγματικά αίτια είναι η επεκτατική πολιτική που ακολουθεί η Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Μια πολιτική που δυστυχώς στηρίζεται στην επιβολή θέσεων του δυνατότερου και θυμίζει το νόμο της ζούγκλας. Τα ίδια βιώσαμε και εμείς το 1974 όταν η Τουρκία εισέβαλε στη δική μας χώρα και τα ίδια έχουν βιώσει και άλλες χώρες στο παρελθόν από ενέργειες είτε του Ανατολικού είτε του Δυτικού μπλοκ. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχουμε εισέλθει ξανά σε ψυχροπολεμικές καταστάσεις, καταστάσεις τις οποίες νομίσαμε ότι η Ανθρωπότητα είχε αφήσει πίσω εδώ και πολλά χρόνια. Τα αποτέλεσμα είναι δυστυχώς πάντα γνωστά. Οικονομική καταστροφή σε παγκόσμια κλίμακα, αβεβαιότητα για το μέλλον με έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών και το πιο τραγικό οι λεγόμενες παράπλευρες απώλειες, που σημαίνουν την απώλεια χιλιάδων ζωών. Μέσα σε όλο αυτό, καλείται και η δική μας χώρα να πάρει σημαντικές αποφάσεις που πιθανόν θα καθορίσουν και το άμεσο μέλλον μας.
13. Ποιο το μήνυμα που θα θέλατε να μεταφέρετε στον κόσμο;
Εύχομαι να είμαστε καλά και μακάρι σε λίγα χρόνια και σε συνεργασία με άλλους μέσω των πεπραγμένων μας, να πούμε ότι θα παραδώσουμε στην νέα γενιά ένα καλύτερο τόπο. Με ασφάλεια για όλους, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, με ένα Κράτος που θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα περηφανεύεται για την ανθρώπινη συμπεριφορά του έναντι των πολιτών και ένα τραπεζικό σύστημα που θα μεταχειρίζεται τους δανειολήπτες και γενικότερα τους πελάτες τους με καλοπροαίρετες πρακτικές. Μακάρι να παραδώσουμε κάτι καλύτερο στην επόμενη γενιά για να έχει ένα καλύτερο μέλλον από εμάς, να είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και να έχουν διαφορετικές νοοτροπίες απ’ ότι είχαμε εμείς πριν από χρόνια.
Συνέντευξη απο τους:
Ανδρέας Κουτσόλουκας
Αιμίλιος Χατζηλιασή
Μαργαρίτα Αγαπίου
Συντονισμός/Επιμέλεια:
Αρτέμιος Ψύλλος
Opmerkingen