top of page
Writer's pictureBusiness Status Blog

7 οικονομικές συμβουλές, βασισμένες στο βιβλίο “ Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Βαβυλώνα”

Ένα πρόβλημα που έχουν συχνά οι νέοι είναι η έλλειψη περιουσιακών στοιχείων και η έλλειψη γνώσης για το πώς να την αποκτήσουν. Έχοντας και ο ίδιος αυτή την απορία, διάβασα το σύντομο αλλά πολύ ενημερωτικό βιβλίο «Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Βαβυλώνα» (Richest Man in Babylon) του George Samuel Clason.

Το βιβλίο, εκδόθηκε το 1926 και παρέχει οικονομικές συμβουλές μέσω συλλογής παραβολών που αφηγούνταν στην αρχαία Βαβυλώνα πριν από 4000 χρόνια. Παρά τη διαφορά στις χιλιετίες, οι συμβουλες παραμένουν σε ισχύ ακόμα και σήμερα, στις μέρες μας και την καθημερινότητα μας.

Περιληπτικά, οι πιο κάτω συμβουλές θα σε πείσουν να σκεφτείς ξανά τα μελλοντικά σου σχέδια:


Συμβουλή 1η – Ενίσχυσε το πορτοφόλι σου πρώτα - Πλήρωσε πρώτα τον εαυτό σου

Η πρώτη συμβουλή είναι απλή, για κάθε 10 κέρματα που αποκτάς να φυλάξεις το 1, με απλά λόγια να αποταμιεύεις το 10% των εσόδων σου. Αυτό το ποσό δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να επηρεάζει την καθημερινότητα σου αλλά είναι αρκετό για να «φουσκώνει» σιγά σιγά τον αποταμιευτικό σου λογαριασμό.


Συμβουλή 2η – Ζήσε εντός των δυνατοτήτων σου - Έλεγχε τα έξοδα σου

Πολλοί μπερδεύουν τα σημαντικά έξοδα με τα ασήμαντα με αποτέλεσμα τα έξοδα συχνά να ξεπερνούν τα έσοδα τους. Είναι πολλή σημαντικό να έχεις ένα προϋπολογισμό και να μην ξοδεύεις περισσότερο από το 90% των εσόδων σου (το 10% είναι αυτά που θα αποταμιεύεις).


Συμβουλή 3η – Βάλε το χρήμα σου να "δουλέψει" – Επένδυσε!

Το βιβλίο συμβουλεύει να βλέπουμε το κάθε νόμισμα σαν ένα εργάτη έτοιμο να εργαστεί σκληρά για σένα. Έτσι και εσύ θα πρέπει να προσφέρεις εργασία έτσι ώστε αποκτήσεις περισσότερα χρήματα. Ο λόγος είναι ότι εσύ είσαι περιορισμένος στην ώρα και στην δύναμη να αποκτήσεις εισόδημα, ενώ τα λεφτά "εργάτες" όχι.


Συμβουλή 4η – Κράτα τα λεφτά σου ασφαλείς - Επένδυσε σε αυτό που ξέρεις

Η 4η συμβουλή είναι σχετικά με τον να μην σπαταλάς τα λεφτά που απόκτησες με τόσους κόπους σε πράγματα που δεν γνωρίζεις πως λειτουργούν. Το να αποκτήσεις πλούτη είναι μια αργή και βαρετή σταδιοδρομία και θα πρέπει να είσαι προσεκτικός στο που θα στέλνεις τα χρήματα "εργάτες" σου καθώς αν τους χάσεις, δύσκολα τους αναπληρώνεις. Επένδυσε σε πράγματα που ξέρεις πως σίγουρα θα σου επιφέρουν κέρδος, έστω και μικρό. Προσωπικά, δεν μου αρέσει η μονοτονία, θα συμβούλευα ένα μικρό ποσό του 10% των λεφτών προς επένδυση να τα χρησιμοποίησεις σε πιο συναρπαστικές επενδύσεις να σπάσει η μονοτονία, αλλά πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο πως έχουν περισσότερο ρίσκο να τα χάσεις όλα.


Συμβουλή 5η – Να κατέχεις το σπίτι σου

Ο λόγος που το βιβλίο συμβουλεύει να αγοράσεις την στέγη σου αντί να την νοικιάζεις είναι επειδή όχι μόνο το κόστος είναι χαμηλότερο με αποτέλεσμα να σου μένει περισσότερο εισόδημα προς εκμετάλλευση αλλά επίσης κατέχεις ένα περιουσιακό στοιχειό που το αποπληρώνεις και ταυτόχρονα αποκτά αξία με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό είναι αντίθετο με το να ενοικιάζεις κατοικία με αποτέλεσμα να αποπληρώνεις το περιουσιακό στοιχείο κάποιου άλλου.


Συμβουλή 6η – Σχεδίασε την σύνταξη σου από τώρα.

Δεν θα είσαι για πάντα νέος και ικανός να δουλεύεις. Πρέπει να σκεφτείς από τώρα πως θα χρηματοδοτήσεις την σύνταξη σου και την οικογένεια σου. Ένα αποτελεσματικό σχέδιο, είναι η αποταμίευση χρημάτων και χρήση τους στην σύνταξη ή απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που σε πληρώνουν κάθε μήνα (π.χ σπίτια προς ενοικίαση, επιχειρήσεις που δουλεύουν χωρίς την παρουσία σου).


Συμβουλή 7η – Αύξησε την ικανότητα σου να αποκτήσεις περισσότερα

Η τελευταία συμβουλή είναι να αναπτύξεις τις ικανότητες σου έτσι ώστε να τις αξιοποίησεις στο να αποκτάς περισσότερα. Για παράδειγμα, αν δεν γνωρίζεις αρκετά για την δημιουργία μιας εταιρίας, θα ήταν σοφό να μελετήσεις αυτό το κομμάτι και να μάθεις τουλάχιστον τα βασικά. Επίσης, σοφό θα ήταν αν ζητήσεις βοήθεια από άτομα που το έχουν ήδη κάνει ή το κάνουν.


Τέλος, σύμφωνα με παράγραφο του βιβλίου, αναφέρει ότι η τύχη δεν χαμογελά σε κάποιους περισσότερο από ότι στους άλλους αλλά το να εκμεταλλεύεσαι ευκαιρίες χωρίς δισταγμό είναι που σε κάνει πιο τυχερό από τους άλλους. Κλείνοντας, ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικούς στόχους που θέλει να επιτύχει, κάποιοι από εμάς θέλουν οικονομική σταθερότητα για το μέλλον τους και άλλοι θέλουν να επιτύχουν αμύθητα πλούτη. Όποιος και ας είναι ο σκοπός σου, σίγουρα τα πιο πάνω θα βοηθήσουν στην επίτευξη του και θα συμβούλευα όποιον τον ενδιαφέρει αυτό το θέμα να ρίξει μια ματιά στο βιβλίο.


Αρθρογράφος:

Αρτέμιος Ψύλλος


Κάθε άρθρο στη σελίδα είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του αρθρογράφου.

Comments


bottom of page