Από την φτώχεια στα πλούτη και από τα πλούτη στα πρόθυρα της καταστροφής, δεν ακούγεται σαν μια συναρπαστική ιστορία; Αυτή όμως είναι η πικρή αλήθεια του δισεκατομμυριούχου Hui Ka Yan, ιδρυτή αν όχι της πιο μεγάλης, μία από τις πιο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες ακίνητης περιουσίας στην Κίνα, αυτή είναι η ιστορία της EVERGRAND.
Από την φτώχεια στα πλούτη και από τα πλούτη στα πρόθυρα της καταστροφής, δεν ακούγεται σαν μια συναρπαστική ιστορία; Αυτή όμως είναι η πικρή αλήθεια του δισεκατομμυριούχου Hui Ka Yan, ιδρυτή αν όχι της πιο μεγάλης, μία από της πιο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες ακίνητης περιουσίας στην Κίνα, αυτή είναι η ιστορία της EVERGRAND.
Ο Hui Ka Yan μεγάλωσε και έζησε στις φτωχογειτονιές της περιοχής Χενάν από τον πατέρα του και την γιαγιά του καθώς η μητέρα του απεβίωσε όταν ο Hui ήταν ακόμα νεογέννητο. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο πατέρας του, έκοβε ξύλα για να επιβιώσει η οικογένεια, ενώ o Hui έβρισκε παρηγοριά στα βιβλία και τη γνώση μέχρι που αποφοίτησε από το Τεχνολογικό και Επιστημονικό Ινστιτούτο της Γουχάν στα 24 του. Άρχισε την καριέρα του δουλεύοντας σε εταιρείας παραγωγής ατσαλιού αλλά εγκατέλειψε την δουλεία του στα 34 με την αφορμή να δοκιμάσει την τύχη του στην ακίνητη περιουσία.
Το στοίχημα που έκανε στην ακίνητη περιουσία απόδωσε καρπούς καθώς έγινε το χρονικό διάστημα όπου η Κίνα άνοιγε την οικονομία της και υιοθετούσε οικονομικά συστήματα τα οποία ευνοούσαν την ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Το 1996 ίδρυσε την EVERGRANDE, την επιχείρηση κατασκευής ακίνητης περιουσίας με την οποία εκμεταλλεύτηκε το καινούργιο ευνοϊκό περιβάλλον που επικρατούσε και απέκτησε ένα μεγάλο πορτφόλιο ουρανοξυστών, πολυκατοικιών και διαφόρων χρήσεων ακίνητα.
Σταμάτησε όμως εδώ; Όχι, ο Hui επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς οι οποίοι δεν σχετίζονταν με τον βασικό του κύκλου εργασιών. Κάποιοι από τους τομείς αυτούς ήταν η διαδικτυακή ψυχαγωγία, τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, ομάδες ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης και τέλος στα εμφιαλωμένα νερά.
Το αποκορύφωμα του έφτασε το 2017 όταν είχε προσωπική υπολογιζόμενη αξία των 42 δισεκατομμυρίων, όπου διαγωνιζόταν για την θέση του πιο πλούσιου ανθρώπου της Ασίας εναντίων του Jack Ma του ιδρυτή της Alibaba και Aliexpress. Ο Hui πάντα επιχειρούσε σε σχέδια τα οποία ακολουθούσαν τους στόχους του Κουμμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, βοηθώντας την κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους που επέβαλε για το μέλλον της Κίνας, όπως και η συχνή του παρουσία κοντά σε υψηλά προϊστάμενα μέλη του Κόμματος.
Οι γνωριμίες του Hui δεν σταματούσαν εκεί, καθώς είχε πολλές διασυνδέσεις με μεγιστάνες της Κινέζικης Οικονομίας όπου πήγαινε με αυτούς σε ψώνια για super yacht.
Ο Hui χωρίς αμφιβολία είναι ένας από τους ανθρώπους που σίγουρα αξίζει μια θέση στην λίστα των μεγάλων επιχειρηματιών, όμως σε όλα αυτά δεν συνειδητοποίησε ότι πετούσε πολύ κοντά στον ήλιο.
Η ταχύτατη απόκτηση της περιουσίας του οφείλεται στη τεχνική όπου δανείζονταν λεφτά με πολύ μικρή αρχική προκαταβολή και υποσχόταν εξόφληση του ποσού σε μελλοντικό στάδιο. Αυτή η τακτική δεν είναι λάθος καθώς είναι η πιο διαδεδομένη την οποία χρησιμοποιούν όλοι οι πετυχημένοι επιχειρηματίες. Το πρόβλημα αρχίζει όταν αδυνατείς να ξεπληρώσεις το δάνειο λόγω μίας αποτυχημένης επένδυσης ή μιας λάθος διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων. Αυτό είναι και που έπαθε η EVERGRAND όταν το 2018 βρέθηκε να έχει οφειλόμενο δάνειο αξίας 100 δις.
Η αντίδραση της εταιρείας; Η εταιρεία ζήτησε περισσότερα δάνεια από των κύκλο του Hui (καθώς το κράτος και οι τράπεζες του αρνούνταν περεταίρω δάνεια) με την υπόσχεση παράδοσης νέων πολυκατοικιών έτσι ώστε να καλύψει κάποιες από τις υποχρέωσης της. Αυτό μόνο οδήγησε την εταιρεία στο να αυξήσει τα δανεικά της στο ποσό των 300 δις, ένα δάνειο 13 φορές περισσότερο από το ολικό GDP της Κύπρου.
Όλα αυτά δημιούργησαν μία φούσκα που έμενε να εκραγεί. Το 2020 ένα email το οποίο διέρρευσε ανακοίνωσε πως η EVERGRAND απότυχε να κλείσει συμφωνία για ένα από τα μεγαλύτερα της κτίρια το οποίο παρέμεινε απούλητο και δημιούργησε μια ζημιά 20 δις προς τους δανειστές για τους οποίους το email ανάφερε πως «δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν». Αυτό και επίσης η νέα πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του υπερβολικού χρέους του ιδιωτικού τομέα για αποφυγή ζημίας προς το κράτος και τους πολίτες άφησε την αυτοκρατορία του Hui μόνη και χωρίς κανένα ενδιαφέρον να βοηθηθεί σε αυτή την κατάσταση. Μια αποτυχημένη πληρωμή ομολόγων στις 29 Σεπτεμβρίου ως προς το δολάριο, δημιούργησε κύμα ανησυχίας στους ξένους επενδυτές για πιθανή ανακοίνωση χρεοκοπίας μόλις λήξει η περίοδος χάριτος στις 29 Οκτωβρίου.
Το αποτέλεσμα είναι ότι από την Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2021 η μετοχή της EVERGRAND έχει ανασταλεί από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ αφού έπεσε η αξία της κατά 90.56% από τις 10 Νοεμβρίου 2017, η εταιρεία διαπραγματεύεται την πώληση του μεγαλύτερου ποσοστού της σε μια ανταγωνιστική της εταιρεία και ο Hui Ka Yan να είναι στα πρόθυρα να χάσει το ολοκληρωτικό έλεγχο των εταιρειών του, επιπρόσθετο στα είδη 15 δις που έχασε και συνεχίζει να χάνει.
Η καταστροφή της EVERGRAND φημολογείται πως θα έχει τις ίδιες συνέπειες με την οικονομική κρίση του 2008 αν και πολλοί εμπειρογνώμονες διαφωνούν με αυτό και το χαρακτηρίζουν σαν υπερβολές.
Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, θα το μάθουμε στους μήνες που θα ακολουθήσουν. Όσο για την κατάσταση του Hui Ka Yan θε πρέπει να είναι ξεκάθαρο μήνυμα πως η διαχείριση οικονομικών πόρων είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια μιας επιχείρησης καθώς ασχέτως του μεγέθους που αποκτήσεις, τίποτε δεν μπορεί να σώσει μια εταιρεία από την κακή διαχείριση, ασχέτως του μεγέθους της εταιρείας.
Αρθρογράφος
Αρτέμιος Ψύλλος
Κάθε άρθρο στη σελίδα είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του αρθρογράφου
Comments