top of page
Writer's pictureBusiness Status Blog

Ευθύμιος Δίπλαρος: "Όλα είναι εφήμερα, τίποτε δεν έχει σημασία απέναντι στην ζωή."

Η σημερινή μας συνέντευξη αφορά έναν άνθρωπο που τα λέει τα πράγματα χωρίς να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Μας μίλησε για την οικογένεια του, την Πίστη στο Θεό, τους στόχους του, πώς βλέπει τα πράγματα να εξελίσσονται, και πολλά άλλα. Δεν είναι άλλος από τον Αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Ευθύμιο Δίπλαρο. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Δίπλαρο για τη συνέντευξη αλλά και για την πρόσκληση του να τα πούμε από κοντά. Ένας άνθρωπος που δείχνει έμπρακτα ότι είναι κοντά στον κόσμο αλλά και στη νεολαία. Ευχόμαστε κάθε καλό στον κ. Δίπλαρο αλλά και στην οικογένειά του, και θα τα πούμε σύντομα από κοντά. Καλή ανάγνωση.



1) Πώς αποφάσισες να σπουδάσεις Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης;

Νομίζω προέκυψε λόγω του χαρακτήρα μου. Ήμουν πάντα δραστήριος και κοινωνικός. Από νωρίς αποφάσισα πως το επάγγελμα που θα ακολουθούσα ήθελα να έχει να κάνει με τον κόσμο, την καθημερινότητα και την επικαιρότητα. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάποια αυστηρώς γραφειακή εργασία. Επίσης, οι σπουδές στον τομέα της Επικοινωνίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σου δίνουν τη δυνατότητα να ακολουθήσεις διάφορα επαγγελματικά μονοπάτια. Μπορείς να ασχοληθείς με τη Δημοσιογραφία, όπως έκανα εγώ, μπορείς να δουλέψεις στον ιδιωτικό τομέα σε εταιρείες με τμήματα επικοινωνίας ή σε διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες μάρκετινγκ. Οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές ταίριαζε για μένα. Στο τέλος με κέρδισε η δημοσιογραφία λόγω της επιθυμίας μου να είμαι συνέχεια ενημερωμένος και κοντά στο κέντρο των εξελίξεων. Είμαι από τους ανθρώπους που κοιτάζουν συνεχώς τις ειδήσεις και τα ειδησεογραφικά sites. Θέλω πάντα να συμβαδίζω με το τι συμβαίνει γύρω μου.



2) Τι πιστεύεις ότι κέρδισες μέσα από τις σπουδές σου, που σε βοήθησε στη συνέχεια της καριέρας σου;

Αρχικά, αν και εκλέγηκα από πολύ νεαρός, μόλις στα 26 εκλέγηκα δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού, μέχρι τα 30 μου θεωρώ πως είχα μια επιτυχημένη καριέρα στην τηλεόραση. Επομένως, οι σπουδές μου με βοήθησαν να μπω άμεσα στον τομέα των ΜΜΕ και να ξεκινήσω μια πολύ φιλόδοξη καριέρα στον τομέα. Όσον αφορά την πολιτική μου καριέρα, οι σπουδές μου ήταν εξίσου σημαντικές, καθώς μέσω αυτών απέκτησα εμπειρία με τον φακό και εξοικειώθηκα νωρίς με τους «κανόνες» του μιντιακού πεδίου, όταν άλλοι πολιτικοί χρειάζονται μήνες ή χρόνια να νιώσουν άνετα όταν βρίσκονται στον αέρα της τηλεόρασης του ραδιοφώνου. Επίσης, οι σπουδές μου με βοήθησαν να βελτιώσω την πένα μου και την κριτική μου σκέψη.



3) Γιατί διάλεξες και τις σπουδές της Νομικής στο Ηνωμένο Βασίλειο; Πιστεύεις ότι σε βοήθησε η εξ αποστάσεως μάθηση; Ποια ήταν τα θετικά και ποια τα αρνητικά;

Θεωρώ ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Ακόμα και αν έχουμε γεμάτο πρόγραμμα, οφείλουμε στους εαυτούς μας να συνεχίσουμε το ταξίδι της γνώσης. Δυστυχώς, στην Κύπρο θεωρούμε πως η εκπαίδευση πρέπει να τελειώνει μόλις ολοκληρώσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αντίθετα, πιστεύω πως η απόκτηση νέας γνώσης και δεξιοτήτων πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία κατά διάρκεια της ζωής μας. Τον εαυτό μας πρέπει πάντα να τον υποβάλουμε σε νέες δοκιμασίες, έτσι ώστε να μην παραμείνουμε στάσιμοι. Ως εκ τούτου, πήρα την απόφαση να ξεκινήσω τις σπουδές μου στη Νομική, οι οποίες θεωρώ πως με βοηθούν πάρα πολύ στο να εκτελώ τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα. Η εξ αποστάσεως μάθηση είναι μια πρακτική που θα ήθελα να δω να αναπτύσσεται περισσότερο στην Κύπρο, καθώς επιτρέπει σε άτομα σαν εμένα, με οικογένεια, παιδιά και μια απαιτητική εργασία, να συνεχίζουν να μορφώνονται. Φυσικά τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει την αξία της δια ζώσης εκπαίδευση, ωστόσο όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα της φυσικής παρουσίας, λόγω άλλων υποχρεώσεων, τότε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι η καλύτερη δυνατή εναλλακτική.



4) Πώς ήρθε η πολιτική στη ζωή σου και γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτή;

Η πολιτική στην ζωή μου ήρθε με το καλημέρα. Και οι δύο μου γονείς είναι άτομα με ψηλό πολιτικό ενδιαφέρον, μορφωμένοι και ενεργοί στα κοινά. Ήταν μεγάλοι υποστηρικτές του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη και έτσι από την ίδρυση του ΔΗΣΥ ήταν ένθερμοι υποστηρικτές. Μεγάλωσα σε ένα πολιτικοποιημένο οικογενειακό περιβάλλον. Θυμάμαι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και την οικογενειακή σχέση με τους γονείς μου από τότε που ήμουν μαθητής γυμνασίου. Ήταν λοιπόν φυσιολογικό για εμένα να έχω από νεαρή ηλικία συγκροτημένη πολιτική άποψη. Από νεαρός εντάχθηκα στο μαθητικό κίνημα, στις τάξεις της τιμημένης ΜΑΚΙ και στη συνέχεια τα πράματα πήραν τον δρόμο τους, ΝΕΔΗΣΥ, Πρωτοπορία ως φοιτητής.



5) Εκλεγήκατε Βουλευτής από ηλικία 31 ετών. Πώς το αντιμεώπισες αυτό το "βάρος" σε μια θεωρητικά νεαρή ηλικία, και πώς τα βλέπεις τα πράγματα 11 χρόνια μετά;

Κάνοντας σήμερα μια βαθύτερη ανασκόπηση της πολιτικής μου πορείας, διαπιστώνω πως το να εκλεγεί κανείς πολύ νέος έχει και τα καλά και τα κακά του. Ένας νεαρός βουλευτής έχει πολύ όρεξη και θέληση για δουλειά και έχει περισσότερες φυσικές αντοχές. Ωστόσο, με τα χρόνια αποκτάς εμπειρία, η οποία αντικαθιστά τον παρορμητισμό που μπορεί να οδηγήσει σε λάθη και απροσεξίες. Όταν ήμουν πιο νεαρός μπορεί να μην ζύγιζα τα πράματα όσο καλά θα έπρεπε και αρκετές φορές βιάστηκα να τοποθετηθώ και να πάρω αποφάσεις ενώ δεν θα έπρεπε. Εν τέλει, δεν θεωρώ πως υπάρχει η κατάλληλη ηλικία για να εκλεγεί κανείς βουλευτής. Συνυπήρξα στην βουλή με βουλευτές κάτω των 40 που οι απόψεις και οι θέσεις τους ήταν από άλλες δεκαετίες και είδα βουλευτές άνω των 65 με απίστευτα αποθέματα και όρεξη.



6) Μετά τη θέση του Αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, μετά έρχεται ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, μετά ο Πρόεδρος του κόμματος. Έχεις στο μυαλό σου την Προεδρία του Κόμματος;

Κοιτάξετε, δεν μου αρέσουν οι υπεκφυγές και τα μισόλογα, αλλά οφείλω πω αρχικά πως μετά από τόσα χρόνια στην πολιτική απέδειξα πως ουδέποτε έχω στο μυαλό μου την καρέκλα και τα αξιώματα. Πρώτο μου μέλημα, ήταν, είναι και θα είναι το συμφέρον του απλού πολίτη. Θεωρώ ως το μεγαλύτερο μου πλεονέκτημα ότι είμαι καλός ακροατής. Έθεσα υποψηφιότητα για την θέση του Αντιπροέδρου όταν διαπίστωσα μετά από δεκάδες συζητήσεις με φίλους και στελέχη του κόμματος πως ο περήφανος κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού με ήθελε μέλος της ηγεσίας της παράταξης. Αν θεωρήσω πως υπάρχει η ίδια επιθυμία από τον κόσμο του ΔΗΣΥ, θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για Αντιπρόεδρος. Έτσι αντιλαμβάνομαι τη Δημοκρατία, ως μια δυναμική διαδικασία μέσω της οποίας η βούληση των ατόμων μετουσιώνεται σε πράξη. Αν νιώσω λοιπόν πως η βούληση των Συναγερμικών είναι να παραμείνω μέλος της ηγεσίας, θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα. Αν αντίθετα, νιώσω πως ο κόσμος δεν επιθυμεί να συνεχίσω ως μέρος της ηγεσίας, θα συνεχίσω ως ένας εκ των χιλιάδων πιστών στελεχών του μεγαλύτερου κόμματος στην Κύπρο. Προς το παρόν, το κόμμα μας διαθέτει μια ικανότατη ηγεσία η οποία ετοιμάζεται για ακόμα μια εκλογική διαδικασία. Είμαι απόλυτα προσηλωμένος στο στόχο μας, δηλαδή στην εκλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου, του ικανότερου πολιτικού σήμερα, στο πηδάλιο της χώρας. Όποια συζήτηση για τις εσωκομματικές εκλογές λοιπόν είναι σήμερα επιβλαβής.



7) Πόσο σε προβληματίζει τα χαμηλά ποσοστά του Αβέρωφ Νεοφύτου έναντι του Νίκου Χριστοδουλίδη όπως βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται.

Σε ποιες δημοσκοπήσεις βλέπετε χαμηλά ποσοστά του Αβέρωφ Νεοφύτου; Γιατί στις τελευταίες 4-5 δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί η διαφορά κυμαίνεται από μονοψήφια έως διψήφια επίπεδα. Είπαμε πολλάκις ότι οι δημοσκοπήσεις είναι η στιγμιαία αποτύπωση του εκλογικού σώματος αλλά δεν γίνεται δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν την ίδια περίοδο να έχουν 12 μονάδες διαφορά μεταξύ τους. Κάτι πάει λάθος, έτσι δεν είναι; Προσωπικά δυσκολεύομαι να πιστέψω δημοσκοπικά αποτελέσματα με αδικαιολόγητα υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης και απουσία στάθμισης όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Καλώ τον κόσμο να μην παίρνει στα σοβαρά τις δημοσκοπήσεις που δεν δημοσιοποιούν με λεπτομέρεια τη μεθοδολογία που ακολούθησαν. Όταν ήμουν δημοσιογράφος ήταν πάντα απαραίτητο να αποδείξω πως έχω εξακριβώσει την είδηση και είμαι βέβαιος για την εγκυρότητα της, το ίδιο και ο δημοσκόπος που οφείλει να αποδείξει πως η μεθοδολογία που ακολούθησε είναι επιστημονικά αποδεκτή και αντικειμενική.


8) Αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν περάσει στην Δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Πόσο σας προβληματίζει στο Δημοκρατικό Συναγερμό και τι θα εισηγηθείτε να στηρίξει. ( Τον "προδότη" ή τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ;)

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι στον 2ο γύρο των Προεδρικών εκλογών. Ο κυπριακός λαός αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο πιο ικανός να διαχειριστεί κρίσεις. Ξέρει πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει τις ικανότητες που τον καθιστούν ως τον καλύτερο για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης, είναι με διαφορά ο πιο οξυδερκής υποψήφιος σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Αν δεν περάσουμε στον 2ο γύρο, σενάριο που θεωρώ εντελώς απίθανο, υπάρχουν σαφέστατες διαδικασίες και συλλογικά όργανα που θα πάρουν με δημοκρατικό τρόπο την απόφαση για το πως θα κινηθεί το κόμμα. Είναι οι ίδιες διαδικασίες και συλλογικά όργανα που κάποιοι απέφυγαν επιμελώς αλλά σήμερα παρουσιάζονται ως Συναγερμικότεροι των Συναγερμικών. Σας λέω όμως πως δεν θα χρειαστεί να μπούμε σε διλήμματά. Και γνωρίζετε καλά, πως ξέρω από εκλογές..



9) Θα σε ενδιέφερε η θέση του Δημάρχου Λεμεσού ή του Προέδρου του Επαρχιακού Συμβουλίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Αγαπώ την πόλη μου. Είμαι γέννημα θρέμμα Λεμεσιανός. Ξέρω κάθε γωνιά της πόλης και έχω άριστες σχέσεις με τους συμπολίτες μου, Συναγερμικούς και μη. Όμως, τώρα, με πλήρη ειλικρίνεια δηλώνω πως το μόνο πράγμα που έχω στο μυαλό μου είναι η διαφύλαξη του μέλλοντος των παιδιών μας, η οποία θα επιτευχθεί μόνο με την εκλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα φέρει παλινόρθωση πρακτικών και παθογενειών που κάναμε μεγάλο αγώνα τα τελευταία εννιά χρόνια για να διορθώσουμε.



10) Πού σταματούν οι φιλοδοξίες κάποιου/ας που θέλει να ασχοληθεί με την Πολιτική;

Σταματούν όταν αυτές υπερβαίνουν το δημόσιο συμφέρον. Ένας πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να έχει φιλοδοξίες, που να μην ξεπερνούν όμως το καλό της πατρίδας μας και εν τέλει να τον οδηγούν στον εξευτελισμό του. Κλασσικό παράδειγμα είναι πολιτικοί που πριν 2 χρόνια άφησαν τον τόπο και τους εργαζόμενους χωρίς προϋπολογισμό για να τιμωρήσουν «την διεφθαρμένη κυβέρνηση Αναστασιάδη» όπως έλεγαν συκοφαντικά και σήμερα φιλούν τα πόδια του νούμερο δύο της κυβέρνησης που από το πρωί μέχρι το βράδυ έλεγαν πως έφερε την καταστροφή. Αν αυτό δεν είναι ο πλήρης πολιτικός εξευτελισμός, τότε τι είναι;


11) Τι θα συμβούλευες τα παιδιά σου, αν σου έλεγαν στο μέλλον πώς θέλουν να ασχοληθούν με την Πολιτική;

Με το καλό να ορίσουν. Εγώ θέλω πρώτα τα παιδιά μου να είναι υγιή και ευτυχισμένα. Αν θα είναι ευτυχισμένα ακολουθώντας καριέρα στην πολιτική, εγώ δεν θα φέρω καμία απολύτως ένσταση. Θα χαρώ πολύ με την απόφαση τους να ακολουθήσουν την πολιτική.



12) Ποιο μήνυμα θα ήθελες να μεταφέρεις στον κόσμο, μετά από από τη δύσκολη περίοδο που πέρασε η οικογένεια σου το τελευταίο διάστημα;

Όλα έρχονται και παρέρχονται. Προβλήματα, δυσκολίες, έννοιες, σκοτούρες. Όλα είναι εφήμερα, τίποτε δεν έχει σημασία απέναντι στην ζωή. Το μήνυμα μου στον κόσμο είναι να σταματήσει να υπεραναλύει τα πάντα, να αγχώνεται με το παραμικρό και να βασανίζει το μυαλό του με μικροπροβλήματα. Να ζήσει το τώρα, με τα άτομα που αγαπά και να αφοσιωθεί στη στιγμή, παρά στο μακρινό μέλλον. Επίσης, να ξέρει πως το μεγαλύτερο αγαθό που έχει και εν τέλει το μόνο που έχει ουσία, είναι η υγεία του. Επομένως, να την διαφυλάξει με κάθε τρόπο και να μείνει μακριά από εξαρτήσεις και ανθυγιεινές συνήθειες. Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί με πίστη στο Θεό, Εμπιστοσύνη στους γιατρούς και με αισιοδοξία και θετική ενέργεια. Κάνεις δεν πρέπει να δίνει αυτή την σκληρή μάχη, μόνος του.. Οφείλουμε να είμαστε έμπρακτα δίπλα στα αγαπημένα μας πρόσωπα που δοκιμάζονται. Με πράξεις!


Συνέντευξη απο τους:

Ανδρέας Κουτσόλουκας


Συντονισμός/Επιμέλεια:

Μαργαρίτα Αγαπίου

Αιμίλιος Χατζηλιασή

Αρτέμιος Ψύλλος


Commentaires


bottom of page