top of page
Writer's pictureBusiness Status Blog

Γεώργιου Εφραίμ Χριστοφή: Γιατί οι νέοι δεν ασχολούνται με τα κοινά;

Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στη σελίδα μας τον Γεώργιο Εφραίμ Χριστοφή. Ο Γεώργιος είναι ένα νέο παιδί, μαθητής Α' Λυκείου, Παιδοβουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Παιδοβουλής. Σήμερα μας γράφει τη δική του άποψη γιατί οι νέοι δεν ασχολούνται με τα κοινά. Βλέποντας αυτές τις απόψεις από νέα παιδιά, είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα, και το μέλλον της Κύπρου μας προβλέπεται λαμπρό. Καλή ανάγνωση.


Είναι γενικά αποδεκτό ότι η εποχή που ζούμε είναι γεμάτη με προβλήματα και προκλήσεις, οι οποίες συνεχώς μας υπενθυμίζουν την επιτακτική και αδήριτη ανάγκη συμμετοχής των νέων στα κοινά, ως ίσα μέλη της κοινωνίας και ως ενεργοί πολίτες, όντας το μέλλον αυτού του τόπου.


Είναι συνεπώς ευθύνη της Πολιτείας να ωθήσει τους νέους, ούτως ώστε να ασχοληθούν ενεργά με τα πολιτικά τεκταινόμενα, καθώς και να τους διδάξει την ενεργό πολιτότητα. Και όταν μιλάμε για ενεργό πολιτότητα, επιβάλλεται να αντιλαμβανόμαστε πλήρως την έννοια του όρου. Ενεργός πολίτης είναι ο υπεύθυνος πολίτης, ο πολίτης που γνωρίζει τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις του, που εκφράζει την άποψή του ανοιχτά, χωρίς περιστροφές και συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία. Ο ενεργός πολίτης είναι αυτός που αναζητά πληροφορίες, ενημερώνεται διαρκώς για όλες τις πολιτικές, κοινωνικές ή/και άλλες εξελίξεις, φιλτράρει την είδηση, παίρνει θέση σε όλα όσα συμβαίνουν, σέβεται και βοηθά τους συμπολίτες του και φυσικά τηρεί τους θεσπισμένους κανόνες του κράτους.


Δυστυχώς όμως, ενώ όλα τα παραπάνω είναι πολύ ωραία θεωρητικά, οι νέοι αποστρέφονται τα κοινά, αποστασιοποιούνται εκούσια, και αυτό είναι που πρέπει να προσέξουμε. Ποιοί είναι επομένως οι λόγοι, οι οποίοι οδηγούν τους νέους σε αυτήν την κατάσταση;


Βεβαίως, οι λόγοι είναι πολλοί. Κατά την άποψή μου όμως η κυριαρχία της ανισότητας, της αδικίας, της ανηθικότητας, της αναξιοκρατίας, της ασυνέπειας και σε κάποιες περιπτώσεις της υποκρισίας των πολιτικών, είναι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των νέων από τα κοινά.


Από την άλλη πλευρά η κατάσταση ορισμένες φορές εντείνεται, λόγω και της αδιαφορίας σύσσωμου του πολιτικού κόσμου να μεριμνήσει για τους νέους. Κάποιοι πολιτικοί δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι η σημερινή νεολαία απαιτεί τη βοήθεια του κράτους για να εξελιχθεί. Τα πολιτικά πρόσωπα δεν  πρέπει να βρίσκονται δίπλα στους νέους μόνο όταν θέλουν την ψήφο τους, αλλά ανά πάσα ώρα και στιγμή παρέχοντας τους σωστή παιδεία, ίσες ευκαιρίες, ιδανικά και αξίες προκειμένου να ανελιχθούν και να διαδραματίσουν ένα ζωτικό ρόλο στην κοινωνία.


Ας μην ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων δεν μπαίνει στη διαδικασία ούτε να δει ειδήσεις, ούτε να διαβάσει ενημερωτικά άρθρα. Aυτό συμβαίνει είτε λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά κυρίως λόγω απλής αδιαφορίας, αφού δεν τους δίδεται το απαραίτητο κίνητρο για να ενημερωθούν. Αυτό καθιστά ως κύρια πηγή άντλησης πληροφοριών των εφήβων για την πολιτική, το σχολείο και την παιδεία που λαμβάνουν. Δυστυχώς όμως, αυτός είναι ένας τομέας, στον οποίο υστερούμε αρκετά σαν κράτος.


Μιλώντας και αναλύοντας πολλές φορές με άλλους εφήβους, καίρια ζητήματα που τους αφορόυν άμεσα, διαπίστωσα πολλάκις ότι οι νέοι θεωρούν αρκετές καταστάσεις «τελειωμένες», πιστεύουν ακράδαντα πως είναι αδύναμοι να αλλάξουν ορισμένες περιστάσεις που τους ενοχλούν. Πιστεύω ότι, βαθύτερο αίτιο για αυτήν την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι νέοι συνιστά η διαχρονική άρνηση των πολιτικών να τους ακούσουν ουσιαστικά και σε κάποιες περιπτώσεις να εισακούσουν τις απόψεις τους.  


Ωστόσο, αυτό που πρέπει οι πολιτικοί και η Πολιτεία να πράξουν είναι να δώσουν κίνητρο στους εφήβους για να συμμετέχουν. Φρονώ ότι εάν οι πολιτικοί συμπεριλάμβαναν περισσότερο τα παιδία, τα λάμβαναν υπόψιν σε ζητήματα που τα αφορούν και τους αντιμετώπιζαν ως ίσα μέλη της κοινωνίας, τότε και οι ίδιοι οι νέοι θα ενδιαφέρονταν περισσότερο και δε θα παρατειρείτο σε τόσο μεγάλο βαθμό η ηθελημένη απομάκρυνση τους από τα πολιτικοκοινωνικά συμβάντα.


Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι έναυσμα κάθε προσπάθειας πρέπει να είναι η ανάγκη συνειδητοποίησης ότι τα μεγάλα λόγια δε φτάνουν για να δοθεί κίνητρο ενασχόλησης με τα κοινά στους νέους. Εάν, η ίδια η Πολιτεία και ο ίδιος ο πολιτικός κόσμος δε φροντίσει να μας μεταδώσει έμπρακτα ορθά μηνύματα, πολύ φοβάμαι ότι δεν αργούμε να βρούμε αυτή τη χώρα βυθισμένη σε μια απύθμενη, μαύρη τρύπα. Πρέπει, επίσης να αντιληφθούμε ότι οι νέοι  δεν είναι μόνο το μέλλον αυτού του τόπου, αλλά και το παρόν και έτσι επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται, ως σημερινοί και όχι μόνο ως αυριανοί πολίτες. Στο τέλος της ημέρας, εάν δεν επενδύσουμε στο μέλλον μας πού αλλού θα επενδύσουμε;


Κάθε άρθρο στη σελίδα είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του αρθρογράφου.


Αρθρογράφος:

Γεώργιου Εφραίμ Χριστοφή

Comments


bottom of page