top of page
Writer's pictureBusiness Status Blog

Κατερίνα Καποδίστρια: Οραματίζομαι ένα μέλλον όπου θα συνεχίσω να μετακινούμαι μεταξύ της Κύπρου και άλλων περιοχών του κόσμου

Η σημερινή συνέντευξη αφορά την Κατερίνα Καποδίστρια, μια νέα κοπέλα που ζει και εργάζεται στο Βέλγιο. Η Κατερίνα μας μιλά για τη ζωή της στην Κύπρο, τη ζωή στο Βέλγιο, το σεξισμό, πώς βλέπει τα πράγματα για τους νέους της Κύπρου και πολλά άλλα. Μια αξιοσημείωτη συνέντευξη που για ακόμα μια φορά μάθαμε πολλά. Ευχαριστούμε από καρδιάς την Κατερίνα και είμαστε σίγουροι ότι θα τα πούμε σύντομα. Καλή ανάγνωση.



Πώς αποφάσισες να σπουδάσεις Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνές Σχέσεις; Και τι ακριβώς είναι αυτή η σπουδή;

Από νεαρή ηλικία, με έλκυε η δημόσια ομιλία και η επαφή με άλλους για να διευρύνω την κατανόησή μου για τον κόσμο. Η συμμετοχή μου σε πρωτοβουλίες όπως το Cyprus Friendship Program, Model United Nations και τα συνέδρια του European Youth Parliament στην Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ εμβάθυναν αυτό το πάθος. Αυτές οι εμπειρίες τροφοδότησαν την επιθυμία μου να εμβαθύνω στις περιπλοκές της διπλωματίας, της χάραξης πολιτικής και του τρόπου αντιμετώπισης των παγκόσμιων προκλήσεων.


Αυτό με οδήγησε στο να ακολουθήσω πτυχίο Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο University of Manchester και στη συνέχεια να ειδικευτώ στην Ευρωπαϊκή Πολιτική στο University of Oxford. Μέσω αυτών των προγραμμάτων, απέκτησα μια ολοκληρωμένη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των πολιτικών συστημάτων, της πρακτικής της διπλωματίας και της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ παγκόσμιων ζητημάτων όπως η οικονομία, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση. Η πολιτική, στην ουσία, είναι ένας ζωντανός, εξελισσόμενος τομέας, και αυτός ο δυναμισμός είναι αυτό που συνεχίζει να εμπνέει την καριέρα μου.

 


Τι πιστεύεις ότι κέρδισες περισσότερο από τη σπουδή σου; Πώς σε άλλαξε ως άνθρωπο και τι αποκόμισες από αυτή;

Η εκπαίδευσή μου έθεσε ισχυρά θεμέλια τόσο για την επαγγελματική μου ζωή όσο και για την προσωπική μου ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, κέρδισα πολύ περισσότερα από ένα ακαδημαϊκό επίτευγμα. Ήταν μια περίοδος τεράστιας προσωπικής ανάπτυξης. Σε διανοητικό επίπεδο, ανέπτυξα μια κριτική νοοτροπία – μια νοοτροπία που μου επιτρέπει να αναλύω πολύπλοκα ζητήματα από πολλαπλές οπτικές γωνίες που υπήρξε ανεκτίμητη στην καριέρα μου.


Σε προσωπικό επίπεδο, οι σπουδές μου διεύρυναν τους ορίζοντές μου και με βοήθησαν να κατανοήσω καλύτερα ποια είμαι και πώς θέλω να συμβάλω στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ήταν μια μεταμορφωτική περίοδος που εδραίωσε το πάθος μου να εργάζομαι στο σταυροδρόμι της πολιτικής και της διπλωματίας, ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ανακάλυψα ένα ισχυρό αίσθημα ευθύνης και παγκόσμιας ευαισθητοποίησης.


Επίσης, δημιούργησα ουσιαστικές διασυνδέσεις που συνεχίζουν να αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του επαγγελματικού μου δικτύου σήμερα. Πολλοί από τους ανθρώπους που γνώρισα στο πανεπιστήμιο εργάζονται τώρα στις Βρυξέλλες. Οι σχέσεις αυτές, όχι μόνο στήριξαν την επαγγελματική μου εξέλιξη, αλλά και εμπλούτισαν την κατανόησή μου για τον συνεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ.

 


Σπούδασες και εργάζεσαι στο εξωτερικό. Πώς πιστεύεις ότι διαφέρει η ζωή στο εξωτερικό από την Κύπρο; Θεωρείς ότι αξίζει τον κόπο ένας νέος από την Κύπρο να ζήσει στο εξωτερικό;

Πρώτα απ' όλα, ο τρόπος ζωής και η πολιτιστική δυναμική είναι αρκετά διαφορετικές. Στην Κύπρο, απολαμβάνουμε έναν πιο αργό ρυθμό ζωής, με ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς και μια δεμένη κοινότητα. Ωστόσο, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, τείνει να υπάρχει ένας πιο γρήγορος τρόπος ζωής. Οι άνθρωποι συχνά δίνουν προτεραιότητα στην επαγγελματική ανέλιξη, γεγονός που μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μια πιο ατομικιστική κουλτούρα.

Όσον αφορά τις επαγγελματικές ευκαιρίες, η ζωή στο εξωτερικό μπορεί να ανοίξει πόρτες σε διαφορετικές αγορές εργασίας και κλάδους που δεν είναι τόσο προσιτοί στην Κύπρο. Για παράδειγμα, διαπίστωσα ότι ο τομέας των δημόσιων υποθέσεων στις Βρυξέλλες γνωρίζει άνθηση, παρέχοντας πολυάριθμες ευκαιρίες για δικτύωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων που δεν υπάρχουν ακόμη στην Κύπρο.


Η διαβίωση στο εξωτερικό ευνοεί επίσης την προσωπική ανάπτυξη. Η πλοήγηση σε νέα περιβάλλοντα σε προκαλεί να προσαρμοστείς και να αναπτύξεις ανθεκτικότητα. Μαθαίνεις να εκτιμάς διαφορετικές προοπτικές και πολιτισμούς, γεγονός που εμπλουτίζει την κοσμοθεωρία σου. Πιστεύω ότι αυτή η εμπειρία είναι ανεκτίμητη, ειδικά για τους νέους που ακόμα διαμορφώνουν την ταυτότητα και την επαγγελματική τους πορεία.


Αξίζει, λοιπόν, να ζήσει ένας νέος από την Κύπρο στο εξωτερικό; Απολύτως! Αν και υπάρχουν προκλήσεις, τα οφέλη συχνά τις υπερκαλύπτουν. Ενώ η ζωή στην Κύπρο είναι πλούσια με τη δική της μοναδική γοητεία, η εξερεύνηση ευκαιριών στο εξωτερικό παρέχει στους νέους ανεκτίμητες εμπειρίες και προοπτικές που θα τους χρησιμεύσουν τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.

 


Πιστεύεις ότι οι νέοι σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν περισσότερη προοπτική σε αυτές πάρα την Κύπρο; Πώς βλέπεις το μέλλον της χώρας μας;

Δεν θα έλεγα απαραίτητα ότι άλλοι νέοι Ευρωπαίοι έχουν περισσότερες προοπτικές από τους νέους στην Κύπρο, αλλά πιστεύω ότι οι ευκαιρίες και η έκθεση σε περισσότερες ευκαιρίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην προοπτική. Σε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές απόψεις και τομείς, απλώς και μόνο λόγω του μεγέθους και της έκτασης των οικονομιών τους, καθώς και των πιο εδραιωμένων δεσμών τους με τις παγκόσμιες αγορές.


Ωστόσο, η κυπριακή νεολαία αξιοποιεί όλο και περισσότερο τις διεθνείς ευκαιρίες μέσω της εκπαίδευσης, των ταξιδιών και της ψηφιακής συνδεσιμότητας. Πολλοί σπουδάζουν στο εξωτερικό, συμμετέχουν σε προγράμματα όπως το Erasmus, και συμμετέχουν σε παγκόσμια δίκτυα, τα οποία φέρνουν νέες ιδέες και εμπειρίες στην Κύπρο. Υπό αυτή την έννοια, δεν βλέπω έλλειψη προοπτικής μεταξύ των Κυπρίων νέων – το αντίθετο, βλέπω ένα ανεκμετάλλευτο δυναμικό που αρχίζει να ανθίζει.


Κοιτάζοντας το μέλλον της Κύπρου, είμαι αισιόδοξη. Πιστεύω ότι η νέα μας γενιά ασχολείται όλο και περισσότερο με θέματα που έχουν σημασία, είτε πρόκειται για τη βιωσιμότητα, την τεχνολογική καινοτομία ή την κοινωνική πρόοδο. Η Κύπρος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και οι νέοι θα αποτελέσουν βασικό μοχλό αυτής της αλλαγής, ιδιαίτερα όταν θα πιέσουν για εκσυγχρονισμό σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι πράσινες τεχνολογίες.

 


Πλέον γνωρίζουμε ότι δουλεύεις στις Βρυξέλλες. Ποια είναι η δουλειά και τα καθήκοντα σου; Και πώς είναι η ζωή στο Βέλγιο;

Ως σύμβουλος δημοσίων υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ειδικεύομαι στην πολιτική βιωσιμότητας και υγειονομικής περίθαλψης. Ο ρόλος μου είναι να βοηθώ τους πελάτες μου να περιηγηθούν στο πολύπλοκο πολιτικό τοπίο της ΕΕ, διαμορφώνοντας τα μηνύματά τους και διασφαλίζοντας ότι η φωνή τους ακούγεται από τους πολιτικούς. Αυτό περιλαμβάνει ποικίλα καθήκοντα, όπως η οργάνωση διμερών συναντήσεων μεταξύ εκπροσώπων του κλάδου και πολιτικών της ΕΕ, η σύνταξη στοχευμένου υλικού προβολής και η ανάπτυξη στρατηγικών που μπορούν να επηρεάσουν τη νομοθεσία της ΕΕ. Ουσιαστικά, η δουλειά μου είναι να μεταφράζω τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πελατών μου σε μια θέση που να έχει απήχηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής, διασφαλίζοντας ότι οι υπεύθυνοι πολιτικής κατανοούν την προοπτική του κλάδου.

Η ζωή στο Βέλγιο είναι απίστευτα εμπλουτιστική, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι Βρυξέλλες, ειδικότερα, είναι κόμβος για ανθρώπους από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Είναι μια φιλόξενη, δυναμική πόλη που προσφέρει σε νέους επαγγελματίες όπως εμένα αμέτρητες ευκαιρίες. Υπάρχει μια πραγματική αίσθηση δυνατοτήτων, εφόσον η διεθνής κοινότητα είναι ποικιλόμορφη και ζωντανή.

 

Βλέπεις τον εαυτό σου να μένει στο εξωτερικό για πάντα; Έχεις σκοπό να επιστρέψεις πίσω;

Δεν βλέπω την απόφαση να ζήσω στο εξωτερικό ή να επιστρέψω στην Κύπρο ως διττή. Δεν σκοπεύω να εγκαταλείψω την Κύπρο για πάντα, αλλά αναγνωρίζω επίσης την τεράστια αξία του να συνδυάζω τη ζωή μου, τόσο με την πατρίδα μου, όσο και με την εξερεύνηση νέων τοπίων. Η ζωή στο εξωτερικό μου έχει δώσει ασύγκριτες ευκαιρίες και αυτές οι εμπειρίες έχουν διαμορφώσει το ποια είμαι και πώς προσεγγίζω τη δουλειά μου.


Ταυτόχρονα, γνωρίζω ότι αυτά που μαθαίνω στο εξωτερικό μπορούν τελικά να εφαρμοστούν στην Κύπρο, όπου ελπίζω να συμβάλω στο πολιτικό και διπλωματικό τοπίο της χώρας μας. Αντί να το βλέπω ως μια μόνιμη απόφαση, οραματίζομαι ένα μέλλον όπου θα συνεχίσω να μετακινούμαι μεταξύ της Κύπρου και άλλων περιοχών του κόσμου, ενσωματώνοντας αυτές τις εμπειρίες όχι μόνο για να υποστηρίξω τα κυπριακά συμφέροντα διεθνώς, αλλά και για να διατηρήσω ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά μου και τις ρίζες μου. Πρόκειται για την εξεύρεση αυτής της ισορροπίας μεταξύ της πατρίδας και του ευρύτερου κόσμου, και το βλέπω αυτό ως ένα συνεχές ταξίδι και όχι ως έναν τελικό προορισμό.

 


Έχεις βιώσει τον σεξισμό ή την υποτίμηση στο εξωτερικό ή στην Κυπρο; Βλέπεις να υπάρχουν τέτοιου είδους συμπεριφορές;

Όσο κι αν εύχομαι να μην συνέβαινε αυτό, η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς έχω βιώσει σεξισμό και υποτίμηση σε μερικά επαγγελματικά περιβάλλοντα. Ο τομέας της συμβουλευτικής από μόνος του αποτελεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, και από πολλές απόψεις οι εταιρείες έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους για την προώθηση της ίσης μεταχείρισης και της αξιοκρατίας. Παρ' όλα αυτά, αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει τους νέους από το να ακολουθήσουν το πάθος τους και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.


Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τον σεξισμό και την υποτίμηση και να τα αντιμετωπίζουμε όταν τα διαπιστώνουμε. Είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, η δημιουργία περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, και με υποστήριξη για όλα τα άτομα, είναι απαραίτητη. Πάντα εκτιμούσα το να βρίσκομαι σε χώρους όπου αναγνωρίζεται η αξία και η σκληρή δουλειά και προσπαθώ να καλλιεργώ το ίδιο ήθος στις δικές μου συναναστροφές και αλληλεπιδράσεις. Η προώθηση της ισότητας των φύλων και της συνεργασίας με σεβασμό στον εργασιακό χώρο είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη.

 


Πώς βλέπεις το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης; 

Το μέλλον της ΕΕ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, η οποία διαμορφώνεται από διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις. Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν μεταβάλει σημαντικά τον ρόλο της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή.  Η ΕΕ έχει μετατραπεί σε έναν πιο ενεργό γεωστρατηγικό παράγοντα. Η μετατροπή αυτή καθιστά αναγκαία την επανεκτίμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ και τη δέσμευση σε μέτρα συλλογικής αμυντικής θωράκισης.


Από οικονομική άποψη, η ΕΕ αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για βαθύτερη ολοκλήρωση εντός της ενιαίας αγοράς της. Οι προκλήσεις που θέτει ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος απαιτούν συντονισμένη δράση μεταξύ των κρατών μελών. Οι μελλοντικές επενδύσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε τομείς που αποφέρουν υψηλές αποδόσεις όταν προσεγγίζονται συλλογικά και όχι μεμονωμένα. Αυτό περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογική καινοτομία.


Σε τελική ανάλυση, το μέλλον της ΕΕ εξαρτάται από την ικανότητά της να ελίσσεται σε πολύπλοκα γεωπολιτικά τοπία, ενισχύοντας παράλληλα τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και παραμένοντας ταυτόχρονα πρωτοπόρος στους κλιματικούς της στόχους. Υπάρχει επίσης μια ευκαιρία για μετασχηματιστικές αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο ενωμένη και αποτελεσματική Ευρώπη.

 


Μέσα από τις εμπειρίες σου, πώς πιστεύεις ότι η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί;

Η Κύπρος έχει μια μοναδική ευκαιρία να αναπτυχθεί, έχοντας επιδείξει ανθεκτικότητα μέσω των τομέων του τουρισμού και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της. Όμως η περαιτέρω οικονομική διαφοροποίηση είναι απαραίτητη. Επενδύοντας σε αναδυόμενους κλάδους όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η τεχνολογία και η γεωργία, η Κύπρος μπορεί να μειώσει την εξάρτησή της από τον τουρισμό, ο οποίος είναι ευάλωτος σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.


Τα έργα αστικής ανάπλασης είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την τόνωση των τοπικών οικονομιών. Πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη δημιουργία πιο πράσινων αστικών χώρων, στη βελτίωση των δημόσιων μεταφορών και στην ανακαίνιση πεπαλαιωμένων υποδομών δεν θα προσελκύσουν μόνο τουρίστες αλλά θα βελτιώσουν και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το Δημοτικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων που βελτιώνουν το αστικό περιβάλλον σε ολόκληρη την Κύπρο.


Τέλος, η επένδυση στην εκπαίδευση, ιδίως στην επαγγελματική κατάρτιση και τις ψηφιακές δεξιότητες, είναι ζωτικής σημασίας για την προετοιμασία του εργατικού δυναμικού για τις μελλοντικές προκλήσεις. Ενισχύοντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα ώστε να επικεντρωθούν στην τεχνολογία και την καινοτομία, η Κύπρος μπορεί να εξοπλίσει τη νεολαία της με τις δεξιότητες που απαιτούνται για μια ανταγωνιστική οικονομία.

 


Ποιοι είναι οι στόχοι της Κατερίνας Καποδίστρια για το μέλλον;

Ατενίζοντας το μέλλον, ο κύριος στόχος μου είναι να εισέλθω στον κόσμο της διπλωματίας, όπου θα μπορώ να συμβάλω ενεργά στην ανάδειξη της πολιτικής φωνής της Κύπρου στη διεθνή σκηνή. Πιστεύω ότι η Κύπρος έχει να προσφέρει μια μοναδική προοπτική, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η περιφερειακή σταθερότητα, ο πολιτιστικός διάλογος και η βιώσιμη ανάπτυξη. Το όραμά μου είναι να διαδραματίσω ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών που όχι μόνο θα ωφελήσουν την Κύπρο αλλά και θα προωθήσουν την ειρήνη και τη συνεργασία στην ευρύτερη Μεσόγειο.

Ενώ οι επαγγελματικές μου φιλοδοξίες είναι σημαντικές, αναγνωρίζω επίσης τη σημασία της ισορροπίας. Συνεχίζω να εκτιμώ τις μικρές απολαύσεις στη ζωή – είτε πρόκειται για το να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω καλό φαγητό ή να ασχολούμαι με ενεργά χόμπι που μου δίνουν χαρά. Αυτές οι στιγμές σύνδεσης και περισυλλογής είναι απαραίτητες για την ευημερία και τη δημιουργικότητά μου.

Comments


bottom of page