Στη σημερινή μας συνέντευξη έχουμε μαζί μας τον Τόνυ Κυριακίδη. Ο Τόνυς είναι ένας νέος που ζει στην Ολλανδία και μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες του, και πώς κατάφερε από το σχολείο στην Κύπρο που πήγαινε χωρίς βιβλία, να φτάσει να συνεργάζεται με τη Formula 1. Μια εξαιρετική συνέντευξη, που έχει πολλά να μας δώσει. Ευχαριστούμε πολύ τον Τόνυ για την συνεισφορά του στη σελίδα μας και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον. Καλή ανάγνωση.
1. Ποια ήταν η σχέση σου με την εκπαίδευση και το σχολείο; Πώς ήσουν σαν μαθητής;
Όταν ήμουν μαθητής αντιπαθούσα το σχολείο. Τα μόνα μαθήματα που με ενδιέφεραν ηταν η Γυμναστική, η Τέχνη, και η Πληροφορική. Δεν προσπαθουσα να κρύψω την αντιπάθεια μου για τα μαθήματα που δεν ειχα καθόλου ενδιαφέρον, σε βαθμό που δεν έπαιρνα βιβλία στο σχολείο. Στο λύκειο η τσάντα μου ηταν σχεδον πάντα άδεια. Πιστεύω ότι το σύστημα μάθησης στο σχολεία μας είναι λάθος αλλά αυτο είναι θέμα για μια άλλη συζήτηση. Όταν πηγα για σπουδές και μπήκα σε ένα μαγαζί (ABC Book Store) για να αγοράσω τα βιβλία που θα χρειαζόταν για την σπουδή, βρήκα τόσα πολλα βιβλία για διάφορα θέματα που με ενδιαφέραν. Στην Κύπρο δεν βρήκα ποτέ κάποιο βιβλιοπωλείο που να είχε τοσο μεγαλο κατάλογο με βιβλία. Από εκείνη τη μέρα διαβάζω οσο περισσότερο γίνεται. Οταν περνάνε λίγες μερες χωρίς να ανοίξω βιβλίο νιώθω ότι βάζω λάθος προτεραιότητες. Μακάρι να διμιουργούσα αυτη την αγάπη όταν ήμουν πιο μικρος.
2. Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με την επιχειρηματικότητα και πώς προέκυψε;
Θυμάμαι από το γυμνάσιο προσπαθούσα να πουλήσω πράγματα μέσω του διαδικτύου. Δεν κατάφερα να πουλήσω κάτι. Μετά βρήκα ένα άρθρο το οποίο εξήγαγε πως κάποιοι άνθρωποι βγάζουν λεφτά με “vending machines” και προσπάθησα να φυλάξω χρήματα για να αγοράσω ένα. Μέχρι να τα καταφέρω είχα προσπαθήσει άλλα πράγματα. Ένα ήταν σίγουρο. Ποτέ δεν θα έχτιζα το όνειρο κάποιου άλλου. Η πρώτη σοβαρή μου προσπάθεια για να κάνω κάτι δικό μου ήταν το “Smashing Parties” τo οποίo ήταν ένα εβδομαδιαίο πάρτυ στο “Napa Bungee” στην Αγία Νάπα.
3. Ξέρουμε ότι δούλευες "νύχτα". Πόσο δύσκολο ήταν αυτό και πώς το διαχειρίστηκες;
Για χρόνια έκανα πλάνα πώς να ανοίξω το δικό μου κλαμπ, και ξεκίνησα να δουλεύω πρώτα στην Black n White για να πάρω εμπειρία. Μετά από ένα χρόνο ξεκίνησα να δουλεύω σε περισσότερα μαγαζιά. Δούλεψα σαν φωτογράφος, δούλεψα πόρτα, και έκανα και artist management. Ήταν κουραστικό. Είχα μια ζωή την μέρα και μια διαφορετική την νύχτα. Ο ύπνος ήταν λίγος και η ζωή της νύχτας είναι γενικά ανθυγιεινή. Έχω γνωρίσει αρκετό κόσμο δουλεύοντας στα κλαμπ και με αρκετούς κράτησα επαφή. Είναι μια τοξική ζωή που σε παγιδεύει. Ξέρω άτομα που ακόμη δουλεύουν στην Αγία Νάπα, και κάθε καλοκαίρι μου λένε “Είναι η τελευταία μου σεζόν”. Ηταν ενα ενδιαφέρον κομμάτι της ζωής μου, αλλά χαίρομαι που το άφησα πίσω μου.
4. Ποια η σχέση σου με τη φωτογραφία;
Ο πατέρας μου και η μητέρα μου είναι βραβευμένοι φωτογράφοι και κινηματογράφοι. Πρόσφατα ο αδελφός μου ξεκίνησε και αυτος την προσπάθεια να χτύσει μια καριέρα μέσω της κινηματογραφίας. Μια μέρα είχα πείσει τον πατέρα μου να μου δώση μια φωτογραφικη και να μου διδάξει τα βασικά. Το σχέδιο μου ήταν να μάθω αρκετά για να μπορώ να τα προσφέρω σαν υπηρεσία στα κλαμπ. Να ξέρεις να φωτογραφίζεις είναι δεξιότητα που θα σε βοηθά για το υπόλοιπο της ζωής σου. Είναι ένας τρόπος έκφρασης.
5. Πώς αποφάσισες να πας Ολλανδία να σπουδάσεις; Τι ήθελες να σπουδάσεις και γιατί στην Ολλανδία;
Δεν είχα σκοπό να πάω για σπουδές αλλά όταν συνειδητοποίησα ότι δεν ήθελα να συνεχίσω να δουλεύω στα κλαμπ, ξεκίνησα να ψάχνω πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Η θεία μου που μένει στην Ολλανδία, μου έστειλε πληροφορίες για μια σχετικά νέα σπουδή στην Χάγη της Ολλανδίας. Η σπουδή ονομαζόταν “International Media and Entertainment Management”. Ένα από τα κύρια μαθήματα ηταν το Event Management. Χωρίς δυσταγμό έκανα εγγραφή, και τον Σεπτέμβρη του 2015 ξεκίνησα να φοιτώ στο Inholland University of Applied Sciences in The Hague.
Ένα χρόνο μετά, ήρθε και ο αδερφός μου για σπουδές και πήραμε σπίτι στο κέντρο της Χάγης. Στο σπίτι αυτο ζήσαμε πολλά! Οι καλύτερες συζητήσεις, νέες ιδέες, φιλοξενούσαμε κόσμο που δεν είχει βρει ακόμα διαμονή, καναμέ συχνα “house parties”. ‘Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από τον καιρό που ήμασταν εκεί. Μετά από τέσσερα χρόνια στο σπίτι στη Χάγη, αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στο Άμστερνταμ με την κοπέλα μου και τον παιδικό μου φίλο. Το Άμστερνταμ είναι μια πόλη με πλούσια κουλτούρα, και μια πόλη που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα. Κατα την άποψή μου είναι η πιο όμορφη πόλη της Ευρώπης.
6. Πες μας λίγα λόγια για τις εταιρίες σου.
Venuepark (2015-2018)
Στον πρώτο χρόνο της σπουδής μου έψαχνα μαγαζιά τα οποία θα πληρούσαν τα κριτήρια μου για ένα νέο event που ήθελα να οργανώσω στην Χάγη. Μου έπαιρνε αρκετό χρόνο και έτσι σκέφτηκα να κάνω μια πλατφόρμα στο διαδίκτυο που θα είχε όλα τα τοπία που μπορεί κάποιος να διοργανώσει ενα event. Έτσι ξεκίνησα το Venuepark. Αποφάσισα να σταματήσω το Venuepark μετα από δύο χρόνια γιατί διάλεξα να συνεργαστώ με άτομα από το πανεπιστήμιο μου που ήξερα αρκετό καιρό. Έιχαμε διαφορετικές προτεραιότητες.
Nevron (2018 - Σήμερα)
Μετά το Venuepark έκανα Internship σε μιά εταιρεία στο Amsterdam (BrandMKRS) σαν Loyalty Manager. Εκεί γνώρισα τον Nouh, ο οποίος ήταν προγραμματιστης. Εγώ ασχολούμουν με τον προγραμματισμό από τα 14 μου και όταν το του το είπα με ρώτησε αν μπορώ να τον βοηθήσω με ένα πρόβλημα που είχε. Το έλυσα, και όταν το έμαθε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, με ρώτησε αν μπορώ να τους χτίσω μια online πλατφόρμα για υποστήριξη της ομάδας εξυπηρέτησης πελατών. Για να πληρωθώ έπρεπε να γράψω μία εταιρία και έτσι ξεκίνησα το Nevron. Απο το 2018 εχουμε δουλέψει με τα πιο μεγαλα φεστιβάλ της Ολλανδίας όπως το Lowlands και το Down The Rabbit Hole, χτίζουμε πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται στο Formula 1 Dutch Grand Prix, δημιουργούμε νέες καινοτομίες στον τομέα του Digital Out Of Home Marketing για την JCDecaux, και πολλά άλλα!
IMITC (2023 - Σήμερα)
Απο την αρχή του 2023 έγινα πάρτνερ της πλατφόρμας IMITC (Incident Management In The Cloud). Το IMITC χρησιμοποιείται απο την κυβέρνηση της Oλλανδίας για να καταγράφονται και να διαχειρίζονται όλα τα περιστατικά στους δρόμους και στις εγκαταστάσεις. Σκοπός μου με το IMITC είναι να εξαπλοθούμε στην Αμερική και στο υπόλοιπο της Ευρώπης.
Άλλες επιχειρήσεις
Υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις και πρότζεκτ αλλα δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες ακόμα.
7. Πώς κατάφερες να δικτυωθείς;
Έχω στείλει μηνύματα σε επιχειρηματίες στο Instagram, στο LinkedIn, και πολλά emails. Πήγα σε διάφορες διοργανώσεις που βρήκα στο διαδίκτυο, χωρίς να ξέρω κάποιον. Όταν βλέπω ένα ενδιαφέρον άρθρο, τους στέλνω ένα email. Μιλάω με κόσμο στο δρόμο, όταν μπαίνω στο μαγαζί κάποιας επιχείρησης στην πόλη, μιλάω με το προσωπικό και τους ιδιοκτήτες. Τους ρωτάω πώς νιώθουν, πως πάνε οι δουλειές, τη άποψη έχουν για τα προϊόντα τους, από πότε είναι ανοιχτοί κλπ. Μου αρέσει να μιλάω με κόσμο γιατί πάντα υπάρχει κατι που μπορείς να μάθεις από οποιονδήποτε. Διοργανώνουμε το πρώτο Networking Event στο Άμστερνταμ τον Ιούνιο, και κάνω πλάνα για να το διοργανώνουμε μηνιαία σε ιδιαίτερους τόπους.
Not Networking = Not Working
8. Πιστεύεις ότι υπάρχει μέλλον στην Κύπρο για τους νέους επιχειρηματίες; Πιστεύεις ότι το εξωτερικό σε βοήθησε να ανελιχθείς και να εξελιχθείς;
Υπάρχει μέλλον. Η Κύπρος είναι μια χώρα που τραβάει το ενδιαφέρον επιχειρήσεων του εξωτερικού, λόγω της χαμηλής της φορολογίας. Μέσω διαδίκτιου μπορούμε να πουλάμε προϊόντα και υπηρεσίες παγκοσμίως. Πιστεύω ότι στο τουριστικό κομμάτι ένας νέος επιχειρηματίας μπορεί να φέρει νέες ιδέες και να δημιουργήσει υγιές επιχειρήσεις.
Το να πας στο εξωτερικό είναι σημαντικό γενικά. Όλοι πρέπει να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και να γνωρίζουν νέες κουλτούρες. Θεωρώ σημαντικό ένας άνθρωπος να φύγει από την Κύπρο για τουλάχιστον ένα χρόνο και να ζήσει κάπου αλλού. Κάπου εκτός Κύπρου και Ελλάδας. Να κάνει νέες φιλίες, να μάθει τα καλά και τα κακά κάποιας άλλης χώρας, να συνειδητοποιήσει και να τα συγκρίνει με τον τόπο του.
Αν ζήσεις αλλού για λίγο καιρό θα μάθεις να εκτιμάς το νησί μας, αλλα θα συνειδητοποιήσεις και τα λάθη μας. Όταν κάτι δουλεύει καλά σε μια άλλη χώρα σκέψου αν μπορείς να κάνεις το ίδιο στην Κύπρο και να χτίσεις μια επιχείρηση γύρω από αυτό. Αν κάποιος/κάποια θέλει να δημιουργήσει μια σοβαρή επιχείρηση, βοηθά να βρίσκεται σε τόπους που αυτές οι επιχειρήσεις μαζεύονται. Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Στοκχόλμη και Άμστερνταμ και διάφορες άλλες.
9. Για πιο πρότζεκτ σου είσαι περισσότερο περήφανος που επιτεύχθηκε;
Το πρότζεκτ που κάναμε για τούς Hirs Advies και Crafture. Χτίσαμε το Mobility Dashboard που χρησιμοποιείτε στο Formula 1 Dutch Grand Prix. Ο σκοπός του Ολλανδικού Grand Prix είναι ο κόσμος που θα πηγαίνει στην πίστα να παρακολουθήσει τον αγώνα, να πηγαίνει με 100% βιώσιμα μέσα. Μας ζήτησαν να δημιουργήσουμε μια online πλατφόρμα η οποία θα απεικονίζει σε πραγματικό χρόνο πώς κινείται ο κόσμος για να φτάσει στην πίστα. Μαζί με τον Γιώργο Μιχαηλίδη και τον Πίτερ Γεωργίου δουλεύαμε κάθε μέρα μέχρι αργά για να τελειώσουμε το πρότζεκτ στην ώρα του. Χρησιμοποιήσαμε δεδομένα από τρένα, λεωφορεία, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, χώρους στάθμευσης ποδηλάτου, δεδομένα από κάμερες σε ποδηλατόδρομους, δεδομένα από κάμερες στους σταθμούς τρένων, και πολλά άλλα. Φέτος φτάσαμε το 98%. Η συνεργασία μας θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2025.
10. Τι ήταν το πιο όμορφο και ποιο το πιο δύσκολο πράγμα που έζησες ως επαγγελματίας;
Το πιό όμορφο είναι να συνειδητοποιήσεις ότι οτάν έχεις τα σωστά άτομα γύρω σου μπορείς να “κατακτήσεις τον κόσμο”. Το πιο δύσκολο πράγμα που έζησα ήταν όταν οι πελάτες μας χρωστούσαν μεγάλα ποσά και δεν ήξερα αν θα μπορούσα να πληρώσω την ομάδα μου.
11. Ποια είναι τα χόμπι σου και τι απολαμβάνεις να κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο;
Σε θέμα σπορτ: Wakesurfing και Padel
‘Οταν μένω σπίτι: Να διαβάζω βιβλία, άρθρα, ή να ακούω Podcasts.
12. Ποιοι είναι οι στόχοι του Τόνυ Κυριακίδη για το μέλλον;
Ο πιο κοντινός σκοπός μου είναι να μην εξαρτώνται η επιχειρήσεις από μένα και να μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα. Θα χρειαστούν νέα άτομα, νέοι συνεργάτες και νέα συστήματα.
Μετά θα δούμε.
コメント