top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Άντρεα Παπαγεωργίου: " Ευτυχώς ακολούθησα το ένστικτο μου, επειδή ήξερα τι ήθελα να κάνω"

Η σημερινή συνέντευξη αφορά την Άντρεα Παπαγεωργίου. Η Άντρεα είναι μια νέα κοπέλα που είναι η επιτομή του "Δε χρειάζεται να σπουδάσεις κάτι συγκεκριμένο, για να κάνεις αυτό που αγαπάς". Ένας χρυσός άνθρωπος, που δουλεύει σκληρά, έχει υπομονή και αντιλαμβάνεται ότι "τα αγαθά κόποις κτώνται". Όλα αυτά τα συνδυάζει με το πλατύ χαμόγελο που τη χαρακτηρίζει και τη θετική διάθεση που τη διακατέχει. Ευχαριστούμε την Άντρεα γι' αυτή την πολύ ωραία και διαφορετική συζήτηση που είχαμε και της ευχόμαστε κάθε καλό για το μέλλον.



1. Πώς αποφάσισες να ακολουθήσεις τη σπουδή του Χημικού μηχανικού;

Καταρχάς να πω ότι η σπουδή του Χημικού Μηχανικού δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή. Στην αρχή υπήρχε η σκέψη να ασχοληθώ με την Ιατρική. Πήγα τότε σε μια εβδομάδα εργασίας για 2 μέρες στο Γενικό Νοσοκομείο και είπα «ευχαριστώ δεν είναι για μένα» (γέλια!). Στην πρώτη λυκείου αντιλήφθηκα ότι αυτή η πορεία δεν ήταν για μένα. Μετά άλλαξε ο τρόπος σκέψης μου, και έδωσα έμφαση σε άλλα μαθήματα που μου αρέσαν, που ήταν τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Χημεία. Δεν ήθελα όμως να σπουδάσω, ούτε Μαθηματικός, ούτε Φυσικός, ούτε Χημικός. Τότε βρήκα τη σπουδή του Χημικού Μηχανικού η οποία συνδυάζει τα πάντα, όταν μια μέρα άκουσα στο Ράδιοφωνο κάποιον, ο οποίος ήταν Χημικός Μηχανικός. Στη τρίτη Λυκείου έκανα αίτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για Μηχανολόγος Μηχανικός, γιατί τότε στην Κύπρο δεν υπήρχε σπουδή Χημικού Μηχανικού. Έδωσα τότε Παγκύπριες εξαιτάσεις και πέρασα Μηχανολόγος Μηχανικός, αλλά είχα στο μυαλό μου πως ήθελα να σπουδάσω στο εξωτερικό.



2. Γιατί επέλεξες το Ηνωμένο Βασίλειο ως προορισμό για τις σπουδές σου και πώς αντιμετώπισες την απόφασή σου όταν πήγες εκεί για σπουδές;

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πάντα ένας καλός προορισμός για σπουδές στο εξωτερικό για πολλούς φοιτητές. Μαζί με τους γονείς μου, ψάχναμε ένα Πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο θα συνδύαζε τα πάντα. Βρήκαμε τότε το Πανεπιστήμιο του Swansea το οποίο εκείνη την εποχή ήταν μέσα στα κορυφαία της Αγγλίας για σπουδές στη Μηχανολογία. Όσον αφορά τις σπουδές, νομίζω ότι διαφέρει πάρα πολύ η ζωή στο εξωτερικό σε σχέση με την Κύπρο. Είσαι σε ένα ξένο περιβάλλον, και μεταξύ άλλων είσαι υπεύθυνος του εαυτού σου. Το «διάβασε, φάε, καθάρισε» είναι δική σου υποχρέωση και αναγκάζεσαι να προσαρμοστείς με αυτό. Με τα μαθήματα το πρώτο τετράμηνο ήταν κάτι το τρομακτικό. Ένιωθα πως μπήκα απότομα στα βαθιά, κάτι που ήταν πολύ πιεστικό για μένα, αλλά όσο πέρνούσε ο καιρός γινόταν πιο εύκολο και δεν είχα κανένα πρόβλημα, παρόλο που η σπουδή ήταν πολύ απαιτητική.



3. Θεωρείται η σπουδή του Χημικού Μηχανικού «αντροκρατούμενο επάγγελμα»;

Να σου πω την αλήθεια, όταν το 2015 πήγα για σπουδές, το 80% των φοιτητών ήταν άνδρες, αλλά αυτό δεν το θεωρώ καθόλου κακό. Απλά δείχνει ότι η Μηχανολογία τότε, έδειχνε περισσότερο το ενδιαφέρον από τους άνδρες. Εγώ δε θεώρησα ούτε μια στιγμή πως βρισκόμουν σε «ξένο περιβάλλον» γιατί ήξερα τι επέλεξα να κάνω και πού ήρθα. Παρόλο που πιστεύω ότι σε αυτού του είδους δουλειές μπορεί να υπάρχουν διακρίσεις, δεν πιστεύω καθόλου πως μπορεί να αποτρέψει μια γυναίκα με το να ασχοληθεί με αυτά τα επαγγέλματα. Σίγουρα όμως από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα προς το καλύτερο, και είμαι αισιόδοξη πως το μέλλον θα γίνουν ακόμα καλύτερα.



4. Σκέφτηκες κατά τη διάρκεια των σπουδών σου να μείνεις στο εξωτερικό για δουλειά;

Όταν τέλειωσα τον τρίτο από τον τέταρτο χρόνο των σπουδών μου, σκέφτηκα να κάνω ένα year in industry, δηλαδή να δουλέψω ένα χρόνο στην Αγγλία και μετά να τελειώσω και το τέταρτο έτος, ούτος ώστε να ζήσω την εμπειρία να δουλεύεις στην Αγγλία και να ξέρω αν ήθελα να μείνω να δουλέψω στο εξωτερικό μετά το πέρας των σπουδών μου. Όταν μας ενημέρωσαν ότι στο τέταρτο έτος θα συνδυάζαμε μαζί με το Πανεπιστήμιο κάτι σαν internship, δηλαδή 2 φορές την εβδομάδα θα πηγαίναμε για δουλειά, επέλεξα να συνεχίσω κανονικά το τέταρτο έτος. Μπαίνοντας τότε στο τέταρτο έτος και βλέποντας πώς είναι, κατάλαβα ότι δεν ήθελα να μείνω στο εξωτερικό. Δε μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου εκεί, παρόλο που το περιβάλλον και τα άτομα που δούλευα μαζί ήταν εξαιρετικά.



5. Αν μπορούσες να πάρεις το χρόνο πίσω στην τρίτη Λυκείου, θα επέλεγες ξανά αυτή την σπουδή;

Μπορεί να ακουστεί παράξενο, αλλά ναι. Παρόλο που δεν εξασκώ την σπουδή μου ήταν κάτι που απολάμβανα όσο δύσκολη και πιεστική και να ήταν. Δε μπορώ να πω ότι θα το άλλαζα γιατί έμαθα πάρα πολλά πράγματα μέσα από αυτή τη σπουδή. Από την άλλη, θεωρώ ότι δε σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό που σπούδασες, πρέπει να το εξασκήσεις και να δένεις αυτό το «πρέπει» ως ένα συμβόλαιο εφ όρου ζωής.



6. Θα παρότρυνες τους νέους να πάνε στο εξωτερικό για σπουδές ή για δουλειά; Και αν ναι για ποιο λόγο;

Φυσικά. Πιστεύω πως η εμπειρία στο εξωτερικό σε κάνει άλλο άνθρωπο, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την Κύπρο. Σου ανοίγει πολλούς ορίζοντες και βλέπεις νέες εικόνες. Εγώ θεωρώ ότι αν κάποιος νέος θέλει να πάει στο εξωτερικό να σπουδάσει ή να δουλέψει, θα είναι μια πολύ καλή απόφαση γι’ αυτόν και έχει να κερδίσει παρά πολλά πράγματα και εμπειρίες.



7. Ξέρουμε πως η δουλειά σου είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που σπούδασες; Πες μας τι κάνεις ακριβώς και πώς προέκυψε αυτή η δουλειά;

Σήμερα δουλεύω στην Ernst and Young στο Financial Services and Risk Management κομμάτι της εταιρίας, δηλαδή κάτι που δεν έχει να κάνει καμία σχέση με Χημικό Μηχανικό! (γέλια). Το πώς προέκυψε, μπορώ να πω ότι ήταν λίγο μοιραίο. Τον Ιούνη του 2019, όταν επέστρεψα στην Κύπρο από τις σπουδές μου, άρχισα να κάνω αιτήσεις για δουλειές στον κλάδο μου. Μια μέρα είχα δει στην Ernst and Young για μια θέση 2 μηνών για Project Assistant. Όταν το έψαξα και είδα κάποια πράγματα για τη θέση, ενθουσιάστηκα και είπα γιατί όχι; και έκανα αίτηση. Για να δεις κάποιες φορές πώς έρχονται οι ευκαιρίες από το πουθενά, με πήραν στη δουλειά. Μετά το τέλος των δύο μηνών, μου έγινε πρόταση για να μείνω να δουλέψω στην εταιρία, και επειδή στους δύο αυτούς μήνες, γνώρισα τον τομέα, γνώρισα τον κόσμο που υπήρχε στην εταιρία, ο οπόιος ήταν εξαιρετικός, ήθελα να μείνω να το εξερευνήσω περισσότερο. 3 χρόνια μετά είμαι ακόμα στην εταιρία, κάνω κάτι το οποίο απολαμβάνω και δεν το μετανιώνω καθόλου.



8. Όταν πήγες εκεί και δεν ήξερες τι θα έκανες πώς το αντιμετώπισες;

Δε μπορώ να πως δε δυσκολεύτηκα, όμως δε θεωρώ ότι δυσκολεύτηκα πολύ περισσότερο από κάποιον που θα είχε κάποιο σχετικό υπόβαθρο. Δηλαδή, θεωρώ ότι όλοι οι φοιτητές όταν πάνε σε μια δουλειά την οποία απολαμβάνουν, τότε μπορούν να τη μάθουν. Πιστεύω ότι ακόμα και να πήγαινα σε μια εταιρία να δουλέψω σαν Χημικός μηχανικός, ναι μεν θα ήξερα κάποια πράγματα, τη δουλειά όμως θα τη μάθαινα από την αρχή. Οπότε, κάποιος που θα σπούδαζε Οικονομικά ή κάποιο συναφή κλάδο, θα μάθαινε τη δουλειά όπως εμένα και όλους τους υπόλοιπους.



9. Τι είναι ακριβώς το Risk Management και ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος σου στην εταιρία;

Το Risk Management είναι η κατανόηση, o εντοπισμός και η αξιολόγηση κινδύνων που έχουν να κάνουν με το κεφάλαιο και τα κέρδη ενός οργανισμού. Αυτοί οι κίνδυνοι προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως είναι για παράδειγμα οι οικονομικές αβεβαιότητες, νομικές υποχρεώσεις, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία, σφάλματα στρατηγικής διαχείρισης, ατυχήματα, φυσικές καταστροφές κ.α. Ένας οργανισμός οφείλει να αναγνωρίζει τα ρίσκα του. Εμείς ως σύμβουλοι διαχείρησης κινδύνων, βοηθούμε τους οργανισμούς να αναγνωρίσουν πιθανές απειλές και μελλοντικούς κινδύνους έτσι ώστε να προβούν σε ενέργειες για μετριασμό των προβήμάτων, όπως επίσης βοηθούμε τους οργανισμούς να διασφαλίσουν την εποπτική και κανονιστική τους συμμόρφωση.



10. Πώς σε το αντιμετώπισαν οι δικοί σου άνθρωποι όταν τους είπες ότι θέλεις να δοκιμάσεις κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που σπούδασες;

Είχα δύο διαφορετικές αντιδράσεις. Οι γονείς μου, μού είπαν να κάνω αυτό που θεωρώ καλύτερο για τον εαυτό μου. Όπως σου είπα και πριν, η πρώτη αίτηση που έκανα ήταν για δύο μήνες, οπότε δε με δέσμευε κάτι μετά τους δύο μήνες. Έτσι μετά όταν τους είπα ότι θέλω να μείνω στην εταιρία αφού μου έγινε και η πρόταση, με παρότρυναν να κάνω αυτό που θέλω και αυτό που μου αρέσει. Από την άλλη, είχα και την άλλη αντίδραση, καλύτερα να βρω κάτι σχετικά με τον τομέα που σπούδασα, αφού κατάφερα να το τελειώσω και μου άρεσε η σπουδή. Ευτυχώς όμως, ακολούθησα το ένστικτό μου, επειδή ήξερα τι ήθελα να κάνω.



11. Πώς ήταν η αντιμετώπιση των συναδέλφων σου όταν έμαθαν ότι είσαι από άλλο κλάδο σπουδών. Υπήρχε οποιαδήποτε μορφή υποτίμησης;

Δε θεωρώ ότι με αντιμετωπίσαν διαφορετικά από οποιοδήποτε άλλο άτομο που μπαίνει στην εταιρία για πρώτη φορά. Έχω να πω ότι πλέον το να είσαι από διαφορετικό κλάδο σπουδών και να μπαίνεις σε τέτοιες εταιρίες όπως η ΕΥ, δεν είναι καθόλου παράξενο. Ακόμα μπροώ να πω ότι εκτός αυτού, κάποιες φορές είναι και ζητούμενο. Παλαιότερα αυτό ήταν πάρα πολύ παράξενο αλλά σήμερα χρειάζονται ποικίλοι κλάδοι σπουδών από τους εργαζομένους σε μια εταιρία.



12. Είναι δύσκολο για κάποιον που οι σπουδές του δεν ανταποκρίνονται με τη δουλειά που κάνουν, να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν;

Καθόλου δυσκολο δεν είναι. Εγώ θεωρώ ότι αυτό που θα σπουδάσεις δεν είναι δεσμευτικό. Επίσης ζούμε σε μια εποχή που η ανάπτυξη καλπάζει, οπότε όπως εξελίσσεται ο κόσμος πρέπει να εξελισσόμαστε κι εμείς. Δεν έχει κάτι να χάσει κάποιος όταν δοκιμάσει, αρκεί να μην το παρασκέφτεται. Δε χρειάζεται να είμαστε παντωγνώστες, χρειάζεται απλά να είμαστε πρόθυμοι στο να μαθαίνουμε νέα πράγματα.



13. Θεωρείς ότι υπάρχουν θέματα σεξισμού και υποτίμησης στις μέρες μας, ή έχουν αρχίσει να εξαλίπτονται; Και αν έχεις βιώσει ποτέ τέτοια εμπειρία;

Γενικά θεωρώ πως δυστυχώς υπάρχει. Εγώ προσωπικά δε βίωσα ποτέ το σεξισμό. Ειδικά τώρα που αντιλαμβάνομαι καλύτερα αυτά τα πράγματα, έχω να πω πως ποτέ δε βίωσα τέτοιου είδους συμπεριφορές.



14. Πιστεύεις ότι υπάρχει μέλλον στην Κύπρο για τους νέους και κυρίως τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν καριέρα ή πρέπει να καταφύγουν στο εξωτερικό για να τα καταφέρουν;

Στον κλάδο που δουλεύω εγώ, δίνονται ισάξιες ευκαιρίες και σε άνδρες και σε γυναίκες. Γενικά, όσον αφορά τους νέους, θεωρώ ότι εξαρτάται με το τι θέλεις να ασχοληθείς, και ποιοι είναι οι στόχοι του κάθε νέου. Υπάρχουν και νέοι οι οποίοι ονειρεύονται να ζήσουν και να κάνουν την καριέρα τους στο εξωτερικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Κύπρος δεν είναι άξιος προορισμός για εξεύρεση εργασίας. Εγώ σπούδασα στο εξωτερικό, και επέστρεψα στην Κύπρο και δουλεύω κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που σπούδασα και είμαι πολύ ευτυχισμένη. Θεωρώ ότι στην Κύπρο κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά σε αυτό τον τομέα και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.



15. Αν κάνεις μια ανασκόπηση της ζωής σου από τον καιρό που ήσουν μαθήτρια, ποιο είναι το «πόρισμα» που βγάζεις για την πορεία σου μέχρι σήμερα, τι επιφυλάσσει το μέλλον και ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Μπορώ να πω πως δε θα άλλαζα τίποτα. Νιώθω πολύ περήφανη για τον εαυτό μου. Όταν κοιτάζω πίσω, πώς ήμουν και πώς είμαι σήμερα, νιώθω ότι ανέβηκα 100 σκαλιά σαν άνθρωπος γενικότερα, και έμαθα πάρα πολλά που με έκαναν καλύτερη και πιο δυνατή. Οι στόχοι μου για το μέλλον υπάρχουν, γιατί έχω πολλές ιδέες που θέλω να υλοποιήσω. Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον, πάντως είμαι πολύ περίεργη να το μάθω και θα προσπαθήσω για το καλύτερο.



Συνέντευξη απο τους:

Ανδρέας Κουτσόλουκας


Συντονισμός/Επιμέλεια:

Αιμίλιος Χατζηλιασή

bottom of page