top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Συνέντευξη με τον Γιώργο Τσολάκη ασφαλιστικό σύμβουλο και αντιπρόεδρο της ομάδας πετόσφαιρας Ένωσης

Updated: Jan 7, 2022




1.Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον ασφαλιστικό τομέα;

Ήταν ένας τομέας που μου κίνησε το ενδιαφέρον γιατί είχε να κάνει με δυο πυλώνες που αφορούν επικοινωνία με κόσμο και χρηματοοικονομικά.


2.Ποιά πιστεύεις είναι η σημασία για ένα νέο επαγγελματία που μπαίνει στον κλάδο της ασφάλειας;

Γενικά, η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική ειδικά στις μέρες που ζούμε. Η έννοια της ασφάλειας είναι πολύ μεγάλη γιατί έχει να κάνει με την ροή μιας επιχείρησης, με την ροή μιας οικογένειας γιατί με την περίεργη κατάσταση που βιώνουμε εδώ και 2 χρόνια λόγω της πανδημίας, η ανάγκη είναι ακόμα πιο επιταχτική. Για τον κόσμο χρίζεται απαραίτητη η ουσία της ασφάλειας για να μπορεί να νιώθει ότι ένα απροσδόκητο γεγονός μπορεί να επηρεάσει την γραμμή της ζωής του, είναι η ασπίδα της άμυνας η ασφάλεια, προνοείς για να έχεις ανταλλακτικά για να μπορέσεις να λύσεις ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την γραμμή της ζωής σου, όπως την υγεία, την αποταμίευση, τις σπουδές, κλπ.

Ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο είναι η συνταξιοδότηση και τα ταμεία λόγω της πανδημίας επηρεάστηκαν υπερβολικά και δεν υπάρχουν τα ποσά των ταμίων για να μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει, ο πληθωρισμός ανεβαίνει για να εξασφαλίσει κάποιος τα εισοδήματα που πρέπει για την συνταξιοδότηση.


3. Πως εξελίσσεται το μέλλον ενός ασφαλιστή εταιριών και αν η τεχνολογία επηρεάζει άμεσα την ασφάλιση ενός ατόμου ή μιας εταιρίας;

Αρκετοί στον τομέα μας ανησυχούν ότι ο ρόλος μας είναι ο διαμεσολαβητής και ότι μπορεί ο ρόλος μας εμάς ή κάποιος που ενδιαφέρεται είναι ότι μπορεί να το εξασκήσει μέσω του υπολογιστή. Μια μεγάλη ανησυχία είναι ότι κάποια στιγμή μπορεί το επάγγελμα να γίνει ηλεκτρονικό και να μην χρειάζεται ο ρόλος του διαμεσολαβητή. Εγώ έχω αντίθετη άποψη, η τεχνολογία μας φέρνει πιο κοντά στον πελάτη γιατί βελτιώνει τα μέσα επικοινωνίας, δηλαδή έχουμε περισσότερες επιλογές στο να έχουμε επικοινωία με τον πελάτη. Είμαι υπερ της φυσικής επαφής αλλά με την περίοδο που περάσαμε τα μέσα μας βοήθησαν πάρα πολύ στο να μιλάμε διαδυκτιακά με τους πελάτες και να τους συμβουλεύουμε και στην ανταλλαγή εγγράφων.


4. Υπάρχει ανταγωνισμός στον ασφαλιστικό τομέα; Αν ναι, τι είναι ο ανταγωνισμός στον ασφαλιστικό τομέα; Τι κάνει έναν ασφαλιστικό πράκτορα καλύτερο από τον άλλο;

Ο ανταγωνισμός υπάρχει όπως υπάρχει σε όλα τα επαγγέλματα. Κάθε εταιρία έχει δική της πολιτική και φιλοσοφία. Όλοι του κλάδου θεωρούμαστε συνάδελφοι ανεξαρτήτου εταιρίας και προιόντος, έχουμε όλοι τον ίδιο σκοπό δηλαδή να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των ανθρώπων. Άρα, από την στιγμή που ο σκοπός είναι ο ίδιος, θεωρώ ότι το επάγγελμα είναι λειτούργημα, άρα μόνο από αυτό εδώ δεν μπορώ να το δω ανταγωνιστικά. Δεν επιδιώκω να πείσω ένα πελάτη, επιδιώκω να μου δώσει την δυνατότητα να με επιλέξει ο ίδιος ο πελάτης, να μου δώσει την ευκαιρία μέσω συζήτησης των αναγκών του και των δεδομένων και έπειτα να δώσουμε μια λύση επειδή ο ρόλος μας είναι καθαρά συμβουλευτικός, είναι στο χέρι του πελάτη να αποφασίζει αν θα επιλέξει εμένα να είμαι ο χρηματοοικονομικός του σύμβουλος για την διάρκεια της σύμβασης ανά πάσα στιγμή γιατί ο ρόλος μου δεν είναι απλά να δώσω συμβουλή αλλά να ανανεώνεται βάση των αναγκών των πελατών και να αναβαθμίζεται το προιόν μαζί με τον πελάτη όσο πιο κοντά στα θέλω του πελάτη γίνεται.


5. Έχεις το περιθώριο της ανάπτυξης και της πρωτοπορίας;

Γενικά το επάγγελμα χρήζει από βελτίωση και βελτιώνεται με απίστευτους ρυθμούς. Είναι από τα πιο αναπτυσσόμενα και εξελιγμένα επαγγέλματα στον κόσμο και γι’αυτό θέλει συνεχόμενη και ατομική βελτίωση, να είσαι πάντα σε εγρήγορση, να συμβιβάζεσαι με τις νέες συνθήκες στην κοινωνία και να αναβαθμίζεσαι με την τεχνολογία. Είναι δύσκολο επάγγελμα και κινείται με γρήγορους ρυθμούς αλλά υπάρχει υγιής ανταγωνισμός δηλαδή δεν μπορείς να ενταχθείς στο επάγγελμα και να μην είσαι συγκεντρωμένος και να μένεις στάσιμος. Αν μένεις στάσιμος, το επάγγελμα είναι δίκαιο και σε αποβάλει. Άρα, πρέπει να είσαι πάντα σε εγρήγορση, προσεκτικός και να έχεις όρεξη να εξελίσσεις τον εαυτό σου. Θα πρότεινα σε κάποιον νέο να ασχοληθεί με το επάγγελμα, φτάνει να κατανοήσει και να έχει την αντίληψη να εξασκήσει σωστά το επάγγελμα. Δηλαδή πρέπει να μπορεί να αναπτύξει την ασφαλιστική συνείδηση που χρειάζεται προσπάθεια και να του αρέσει να έχει επικοινωνία με τον κόσμο, να είναι ενσυνείδητος, να έχει υπομονή και να έχει όνειρα για το επάγγελμα.


6. Για ποιό έργο που πραγματοποίησες αυτά τα 5 χρόνια είσαι περήφανος;

Κάθε χρόνο προγραμματίζω να κάνω κάτι καλύτερο, να δημιουργήσω κάτι καινούργιο και να βελτιωθώ. Καταγράφω τι θέλω να πραγματοποιήσω τον νέο χρόνο, συνήθως έρχομαι μετά από 6 μήνες και βλέπω πόσο κοντά είμαι σε εκείνα που σκέφτηκα, αν δω ότι προχώρησα με πολλούς γοργούς ρυθμούς αναθεωρώ προς τα πάνω τους στόχους μου εκτός αν αυτό επηρεαστεί από κάποια γεγονότα όπως η καραντίνα. Στην καραντίνα προσπάθησα να μελετήσω έτσι ώστε να κερδίσω πράγματα και εν τέλει να κερδίσω τον χρόνο όταν θα επιστρέφαμε στην κανονικότητα.


7. Τι νομίζεις ότι κάνει ένα ασφαλιστικό πράκτορα επιτυχημένο;

Το σημαντικό είναι να έχει ευχαριστημένους και ικανοποιημένους πελάτες. Αν οι πελάτες είναι ευχαριστημένοι και ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα. Οι επιβραβεύσεις και η ανάπτυξη έρχονται μέσω του χειροκροτήματος των πελατών.


8. Πώς ένα ασφαλιστικός σύμβουλος μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πελάτη; Ποιά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο ασφαλιστικός πράκτορας;

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ο ασφαλιστικός σύμβουλος καλείται να ξεκλειδώσει τις πραγματικές ανησυχίες/ανάγκες για να μπορέσει να παρουσιάσει ένα πλάνο λύσεων που να ανταποκρίνονται όσο πιο κοντά στις σκέψεις του πελάτη. Ένα βασικό που πρέπει να αναπτύξει ένας ασφαλιστικός πράκτορας είναι να ακούει τον πελάτη προσεκτικά με καθαρό μυαλό γιατί αυτός θα δώσει τις λύσεις στους προγραμματισμούς. Επίσης, πρέπει να είναι εξυπηρετικός γιατί παλαιότερα χανόταν η επικοινωνία με τον πελάτη ενώ τώρα μέσω της τεχνολογίας δεν χάνεται. Για να υπάρχει συνεχή εμπιστοσύνη, ο σύμβουλος πρέπει να είναι κοντά σε ανθρώπινο επίπεδο, είναι το κλειδί της επιτυχίας στο να είναι ευχαριστημένος ο πελάτης και ο σύμβουλος.


9. Τι κερδίζεις σαν άνθρωπος μέσα από την ενασχόληση σου με τον αθλητισμό;

Η ηθική ικανοποίηση είναι το πιο σημαντικό πράγμα που κερδίζεις. Νιώθεις ότι συνεισφέροντας νιώθεις ήρωας γιατί είναι πολύ δύσκολες οι καταστάσεις. Πραγματικά, αρκετά πράγματα υπάρχουν μόνο και μόνο από το πάθος κάποιων ατόμων στο να συνεισφέρουν στο κομμάτι αυτό, εναπόκειται καθαρά στην καλή καρδιά κάποιων.


10. Γιατί επέλεξες το βόλει;

Κατ’αρχήν, δεν διάλεξα το βόλει, με διάλεξε το βόλει ή διαλέχτηκα καταλάθος στο βόλευ. Έπαιζαν κάποιοι φίλοι μου και εγώ παρακολουθώντας τους ήρθα πιο κοντά στο άθλημα. Τελειώνοντας την σεζόν, αποφασίσαμε μια ομάδα ατόμων να βοηθήσουμε το τμήμα, με νέα μυαλά και όρεξη. Ήταν κάτι άγνωστο για όλους μας αλλά είπαμε να βοηθήσουμε και να εντάξουμε άτομα λόγω του ότι η ομάδα είχε προβλήματα βιωσιμότητας. Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση και το μεγαλύτερο μπράβο που ένιωσα πραγματικά ικανοποίηση είναι όταν πήγαμε πέρσυ τελικό κυπέλου ανεξαρτήτου αποτελέσματος είναι ότι κάναμε όλο τον κόσμο να ασχοληθεί με το βόλει. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που φτάσαμε σε εκείνο το σημείο αλλά πρέπει πάντα να θέλεις να πας ένα βήμα παρακάτω, δηλαδή να πανηγυρίζεις, να νιώθεις περήφανος και να προχωράς, χτίζοντας το μετά, έτσι ώστε η ομάδα να μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε συγκυρία.


11. Αν είχες μια θέση στην κοινωνία, η οποία να ήταν τόσο ψηλή για να αλλάξεις κάτι, τι θα άλλαζες;

Ένα πρόβλημα που θεωρώ ότι είναι σοβαρό και διαχρονικό είναι το θέμα της διχόνοιας, το οποίο είναι τεράστιο πρόβλημα γιατί δεν μας αφήνει να εξελιχθούμε και να προχωρήσουμε. Είμαστε πολύ μικρή κοινωνία για να διοχετεύουμε και να έχουμε τόση πολλή διχόνοια μεταξύ μας. Αυτό το εκμετελλεύονται πάρα πολλοί εξωγενείς παράγοντες και δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε σαν λαός.


12. Πιστεύεις ότι η δουλειά σου σε βοήθησε σαν Γιώργο να καταλάβεις τους ανθρώπους εκτός εργασίας;

Η φύση του επαγγέλματος με βοήθησε να προοδεύσω σαν άτομο προσωπικά και μιλώντας με κόσμο να μοιράζεσαι προβληματισμούς σε κάνει να βλέπεις την κοινωνία διαφορετικά, η συνεχής επαφή με τον κόσμο σε κάνει να βλέπεις την κοινωνία κατάματα και όχι απλά επιφανειακά.


" Για να μπορείς να ανέβεις, πρέπει να προσπαθείς να διατηρείς την βάση σου και να την αναβαθμίζεις".

Γιώργος Τσολάκης



Συνέντευξη από τους

Ανδρέας Κουτσόλουκας

Αιμίλιος Χατζηλιασή


Συντονισμός

Μαργαρίτα Αγαπίου

bottom of page