Η Μαρίνα Χριστοφίδη είναι μια νέα κοπέλα με πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και σήμερα κάνει το PhD της πάνω στο Marketing στο Leeds του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια κοπέλα γεμάτα όρεξη που ασχολείται με πολλά πράγματα όπως η Κυπριακή ποίηση, ο εθελοντισμός και η έρευνα. Στο άρθρο μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που μας έδωσε η Μαρίνα, την οποία και ευχαριστούμε από καρδιάς.
1. Γιατί επέλεξες να ακολουθήσεις το δρόμο του Διδακτορικού;
Η αλήθεια δεν το επέλεξα εγώ αλλά με επέλεξε το ίδιο. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα συνέχιζα σε διδακτορικές σπουδές. Θυμάμαι πάλια όταν κάποιος μου έλεγε πως έκανε διδακτορικό, εγώ έμενα έκπληκτη και σκεφτόμουν από μέσα μου, πόση υπομονή και δύναμη και κουράγιο άραγε χρειάζεται για να κάνει τέτοιο πράγμα.
Πριν τρία χρόνια όμως, λίγο πριν τελειώσω το μεταπτυχιακό μου στο Πανεπιστήμιο του Ληντς στην Αγγλία, εμφανίστηκε μπροστά μου όλως τυχαίως μια ευκαιρία για να συνεχίσω με διδακτορικό και είπα γιατί όχι, ας αρπάξω την ευκαιρία. Για μένα άλλωστε έτσι είναι η ζωή. Μου αρέσει να την αφήνω να με οδηγά κάποιες φορές όπως θέλει η ίδια.
Δίχως να το πολυσκεφτώ λοιπόν, έκανα αίτηση στο πρόγραμμα με τη θετική παρότρυνση και βοήθεια του σεβαστού και αξιοθαύμαστου καθηγητή μου από την Κύπρο κ. Λεωνίδα Λεωνίδου και έγινα αποδεκτή. Άρα θα μπορούσα να πω συνοπτικά ότι ο κυριότερος λόγος που είμαι σήμερα διδακτορική φοιτήτρια, είναι ο συγκεκριμένος καθηγητής.
2. Πιστεύεις ότι το Marketing είναι το πιο σημαντικό σε μια εταιρία όσο αφορά την προώθησή και τη διαφήμισή της;
Φυσικά. Σήμερα το μάρκετινγκ έχει γίνει ολόκληρη επιστήμη και κάτι το απαραίτητο για κάθε επιχείρηση ανεξαιρέτως. Είναι σημαντικό όχι μόνο για την προώθηση και τη διαφήμιση της εταιρείας, αλλά και για την επιβίωση της. Χωρίς μάρκετινγκ, πολύ δύσκολα μια επιχείρηση μπορεί να τα βγάλει πέρα.
Με λίγα λόγια, το μάρκετινγκ βοηθά κάθε εταιρεία μαζί με τα προιόντα και τις υπηρεσίες της να να γίνουν γνωστά προς στους καταναλωτές. Έπειτα, αφού υπάρχει η γνώση, το σωστό μάρκετινγκ είναι αυτό που θα συμβάλει στο να δημιουργηθεί μια θετική στάση από τον καταναλωτή προς τον οργανισμό/εταιρεία και στη συνέχεια μια σχέση, ένας δεσμός μεταξύ τους. Οι εταιρείες που ξεχωρίζουν για τις τακτικές μάρκετινγκ τους είναι αυτές που καταφέρνουν να κρατούν και να δυναμώνουν με τον καιρό αυτή την σχέση.
Πολλοί νομίζουν ότι μάρκετινγκ σημαίνει απλή διαφήμιση και προώθηση των προιόντων μέσω social media κτλ. Το μάρκετινγκ όμως στην πραγματικότητα είναι τα «πάντα» σε έναν οργανισμό. Είναι το πως η εταιρεία θα καταφέρει να «σκλαβώσει» τον καταναλωτή ώστε να επιλέγει μόνο τα δικά της προιόντα. Είναι το πως θα προβάλει ένα νέο προιόν στους ήδη υπάρχοντες αλλά και σε νέους πελάτες. Το νέο σχέδιο της συσκευασίας. Οι προσφορές και οι εκπτώσεις που επιλέγει να κάνει στους πιστούς της πελάτες. Είναι το πως θα καταφέρει να προσελκύσει και να «κλέψει» τους πελάτες της εταιρείας που ανταγωνίζεται. Είναι η εικόνα της επιχείρησης στα μάτια των καταναλωτών, της κοινωνίας, του συνόλου. Είναι ακόμα το πως θα χειριστεί ένα παράπονο από ένα θυμωμένο πελάτη, η εξυπηρέτηση που προσφέρει, ο τρόπος που οι υπαλλήλοι της πρώτης γραμμής συνομιλούν με τους πελάτες.
Όλα είναι μάρκετινγκ.. και επιτυγχάνουν μόνο οι οργανισμοί που το κατανοούν αυτό.
3. Γυναίκα. Πώς είναι η αντιμετώπιση των εταιριών προς τις γυναίκες και αν υπάρχει ακόμα ανδροκρατία στις μέρες μας;
Ακόμα δεν έχω βγει στην πραγματική αγορά εργασίας για να σας πω την προσωπική μου εμπειρία γι αυτό το θέμα, αλλά φυσικά δεν θα μπορούσα να έχω άγνοια για τις τεράστιες ανισότερες που υπάρχουν μεταξύ των δύο φύλων στους εργασιακούς χώρους, στη Κύπρο.
Δυστυχώς, στη χώρα μας υπάρχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γυναικών σε διευθυντικές θέσεις και θέσεις λήψεως αποφάσεων. Από χρόνια πριν, εκπνέεται περισσότερη εμπιστοσύνη στους άντρες να διοικήσουν μια επιχείρηση, να γίνουν διευθυντές παρά σε μια γυναίκα. Οι γυναίκες χρειάζεται να παλέψουν περισσότερο για μια υψηλή θέση, ακόμα κι αν έχουν περισσότερη κατάρτιση και εκπαιδευση από ότι οι άντρες συναδέλφοι τους. Αντίθετα, προτιμούμε τις γυναίκες να είναι σε χαμηλότερες βαθμίδες στην εταιρεία, ως γραμματέες, ώς υπεύθυνες υποδοχής, έτσι δεν είναι;
Πέρα αυτού, και η αντιμετώπιση των δύο φύλων στους οργανισμούς διαφέρει σημαντικά. Περισσότερες πιθανότητες να λάβει προαγωγή και αύξηση μισθού έχει ο άντρας. Βλέπετε.. άλλο να είσαι γυναίκα που σημαίνει -με βάση τη λογική κάποιων - ότι μια μέρα θα γίνεις μητέρα, άρα οι υποχρεώσεις σου θα αυξηθούν εμποδίζοντας σε να αποδόσεις το 100% στη δουλειά σου, και άλλο να είσαι άντρας που είτε γίνεις πατέρας είτε όχι, η απόδοση στη δουλειά σου θα μείνει το ίδιο (!). Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι στους οργανισμούς που αρχίζει, αλλά από πολύ παλιά, από την παιδική μας ηλικία, από την ίδια μας την κοινωνία προωθούμε την ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών.
Οπότε ναι, ξεκάθαρα υπάρχει ανδροκρατία.
4. Πώς επέλεξες το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συνέχεια των σπουδών σου και πόσο διαφέρουν στο τομέα της μόρφωσης Κύπρος και Αγγλία;
Και πάλι ο λόγος ήταν ο καθηγητής μου κ. Λεωνίδας Λεωνίδου του οποίου χρωστώ τα πάντα. Αυτός ήταν που με παρότρυνε να έρθω στο Πανεπιστήμιο του Ληντς λόγω του υψηλού επιπέδου σε έρευνα και ακαδημαικό προσωπικό. Αφού έψαξα και λίγο για την πόλη και τη ζωή στο Ληντς, έκανα την άιτηση μου για το μεταπτυχιακο πρόγραμμα «Εταιρική επικοινωνία, μάρκετινγκ και δημόσιες σχέσεις» στο Business School του Πανεπιστημίου του Ληντς, αρχίζοντας εδώ ένα νέο όμορφο κεφάλαιο.
Η αλήθεια διαφέρει πάρα πολύ ο τρόπος μόρφωσης και εκπαίδευσης από την Κύπρο στην Αγγλία. Από την δική μου εμπειρία, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου υπήρχε πολλή παραπάνω πίεση και περισσότερες απαιτήσεις, πάρα πολλές εξετάσεις και εργασίες που πολλές φορές δημιουργούσαν αχρείαστο άγχος και δυσκολία στο να καταλάβει ο φοιτητής πραγματικά τα σημαντικά από ένα μάθημα. (Φυσικά υπήρχαν και πολλές εξαιρέσεις με μαθήματα που πραγματικά λάτρεψα και πήρα πάρα πολλά.)
Στην Αγγλία από την άλλη, το σύστημα είναι διαφορετικό. Δίνεται περισσότερη σημασία στη κριτική σκέψη αντί στην αλόγιστη παραχώρηση πληροφοριών. Επιπλέον, πρόσεξα ότι δίνεται στον φοιτητή μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία στην οργάνωση χρόνου και προγράμματος αφού οι εξετάσεις και οι εργασίες είναι λιγότερες (με βάση πάντα της δικής μου εμπειρίας). Τέλος, μια μεγάλη διαφορά είναι η ανομοιομορφία βάση κουλτούρας που υπάρχει στους φοιτητές. Σε ένα Πανεπιστήμιο της Αγγλίας, έχεις συμφοιτητές από όλο τον κόσμο, άρα και στα ομαδικά projects συνεργάζεσαι με άτομα διαφορετικά από σένα, μαθαίνοντας έτσι να σέβεσαι και να εκτιμάς ανθρώπους που δεν σου μοιάζουν.
5. Πιστεύεις ότι υπάρχει μέλλον στην Κύπρο και αν ναι ποιες οι προοπτικές;
Σίγουρα υπάρχει μέλλον στη Κύπρο και πάμπολλες επαγγελματικές ευκαιρίες για όλους.
Τώρα αν υπάρχουν ή αν θα υπάρχουν κάποτε αξιοπρεπείς μισθοί που να αντανακλούν το επίπεδο της δουλειάς, είναι άλλη υπόθεση. Δεν είμαι αισιόδοξη γι αυτό δυστυχώς, βλέποντας πως έχουν τα πράγματα με το συγκεκριμένο θέμα.
Το βρίσκω ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο ένας Κύπριος να μπορεί να ζήσει μια άνετη ζωή στο εξωτερικό αντί στη χώρα του. Μιλώντας για τη δική μου εμπειρία, ζω στην Αγγλία όπου το κόστος ζωής είναι σχεδόν το ίδιο με το κόστος στη Κύπρο (όσο παράξενο και να σας φαίνεται οι τιμές των τροφίμων, των ενοικίων και γενικά της ζωής δεν διαφέρουν κατά πολύ). Οι μισθοί όμως στην Αγγλία είναι τουλάχιστον διπλάσιοι από τους μισθούς στη Κύπρο. Δεν κατηγορώ τους νέους μας που φεύγουν.
Για να υπάρξει μέλλον σε αυτό το θέμα στη χώρα μας, χρειάζονται οι κυβερνώντες μας να κατανοήσουν το πρόβλημα και να επενδύσουν σε αυτό με οικονομικούς πόρους, σχετικά προγράμματα κ.α. ώστε να μειωθεί.
6. Τι αποκομίζεις μέσα από τα ταξίδια σου σε διαφορές Ευρωπαϊκές και μη χώρες; Και πώς θεωρείς ότι μπορούν αυτά τα ταξίδια να σε βοηθήσουν επαγγελματικά;
Γνώσεις, συναισθήματα, γνωριμίες. Τα ταξίδια μόνο να βοηθήσουν μπορούν έναν άνθρωπο επειδή του ανοίγουν τους ορίζοντες του. Μπορεί να δει τα πράγματα αλλιώς, με διαφορετικό μάτι απ΄ ότι συνήθιζε με τα δικά του δεδομένα και τις δικές του συνήθειες.
Αγαπώ να γνωρίζω νέες κουλτούρες και το βρίσκω ως ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της επιτυχίας, τόσο της επαγγελματικής όσο και της προσωπικής, δηλ. το να μπορείς να εκτιμάς, να γνωρίζεις και να μαθαίνεις από κουλτούρες διαφορετικές από τις δικές σου.
7. Πιστεύεις ότι οι σπουδές σου στην Κύπρο σε βοήθησαν στην ανέλιξη σου;
Οι προπτυχιακές μου σπουδές ήταν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Σίγουρα βοήθησαν στην ανέλιξη μου και δεν θα τις άλλαζα ποτέ (ακόμα κι αν λέω ότι βασανίστηκα αρκετά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου).
Ο κλάδος της Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι ένας ευρύτερος κλάδος σπουδών με πληθώρα μαθημάτων (από λογιστική και μάρκετινγκ μέχρι μάθημα ηγεσίας και μάθημα για τις φυλετικές διακρίσεις) που στοχεύει να δώσει σε κάθε φοιτητή γνώσεις από διάφορα πεδία, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην διοίκηση μιας επιχείρησης.
Πέρα όμως από τα μαθήματα κι όλες τις πολύτιμες γνώσεις, νιώθω ιδιέταιρα ευγνώμων που σπούδασα στη Κύπρο για όλες τις δημιουργικές δραστηριότητες και τις ευκαιρίες που είχα ως προπτυχιακή φοιτήτρια. Επιπλέον, νιώθω τυχερή που γνώρισα ανθρώπους με Α κεφαλαίο που με συμβούλεψαν αληθινά και που παρέμειναν στη ζωή μου μέχρι σήμερα, είτε ήταν συμφοιτητές, είτε καθηγητές.
8. Πώς θέλεις να θυμούνται τη Μαρίνα στο μέλλον και για ποια επίτευξη;
Σίγουρα όχι για το μάρκετινγκ! (χαχα) Η αλήθεια δεν ξέρω τι να σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Θα προτιμούσα να με θυμάται ο κόσμος ως έναν άνθρωπο που αγαπά τη ζωή, ή ίσως για κάτι που αγαπώ, όπως είναι η ποίηση, η τέχνη, το γράψιμο..
9. Λίγα λόγια για τη σελίδα σου, και πώς κατάφερες να αναστήσεις κάτι το οποίο θεωρείτο αρχαίο; Και πώς κατάφερες να κερδίσεις χιλιάδες ακόλουθους στο Facebook, και λίγα λόγια για το event που έκανες.
Δημιούργησα τη σελίδα της Κυπριακής Ερωτικής Ποίησης αρχικά στο Facebook κι έπειτα και στο Instagram και το YouTube, με σκοπό να έρθουμε λίγο πιο κοντά με τους ποιητές και τις ποιήτριες του τόπου μας, τόσο του χθες όσο και του σήμερα, που χρησιμοποιούν την κυπριακή διάλεκτο. Μέσα από τη σελίδα πραγματοποιώ διαδικτυακές συνεντεύξεις με ποιητές, καλλιτέχνες και άνθρωπους σημαντικούς για την παράδοση μας, όπως επίσης παραθέτω αγαπημένα κυπριακά ποιήματα παλιών και νέων Κύπριων.
Δεν νομίζω ότι κατάφερα να αναστήσω την κυπριακή λαϊκή ποίηση όπως με ρωτάτε, λόγω του ότι ήδη υπάρχουν πολλοί ποιητές και ποιήτριες μικροί και μεγάλοι σήμερα που με την δική τους σύγχρονη κυπριακή ποίηση καταφέρνουν να ανασταίνουν την λαϊκή μας ποίηση, να την κρατούν ζωντανή και να την συνεχίζουν. Εγώ απλά προσπαθώ να αναδείξω και να προωθήσω στο κόσμο, τον κάθε ενα και την κάθε μια που ασχολείται με αυτή την πανέμορφη τέχνη. Έτσι πιστεύω δίνουμε παρότρυνση σε άτομα που θέλουν αλλά δεν έτυχε ακόμα να γράψουν, να αρχίσουν να ασχολούνται με την κυπριακή μας ποίηση.
Η σελίδα ακολουθείται ναι από πολλύ κόσμο. Ίσως είναι το γεγονός ότι υπάρχει έντονη αγάπη προς την παράδοση και την ποίηση μας από τον κυπριακό λαό; Ίσως είναι ότι είναι μια διαδικτυακή σελίδα και σήμερα όλος ο κόσμος ασχολείται με τα κοινωνικά δίκτυα;
Την 1η Σεπτεμβρίου πραγματοποιήσαμε την κυπριακή ποιητική βραδιά «Σμίουμεν Ποιητάρικα» όπου 36 ποιητές και ποιήτριες της Κύπρου ήρθαν να μας απαγγείλουν τα γεμάτα συναισθήματα κυπριακά ποιήματα τους. Τα ποιητικά μας μέρη πλαισίωναν κυπριακοί χοροί από το χορευτικό σχήμα «Πέρκαλλος» και αγαπημένα κυπριακά τραγούδια από τους καλλιτέχνες Δημήτρη Μεσημέρη και Σάββα Χρυσοστόμου. Στόχος της βραδιάς ήταν να έρθουμε όλοι λίγο πιο κοντά και να θαυμάσουμε μαζί τους ποιητές και τις ποιήτριες που κρύβουμε μέσα μας. Η εκδήλωση πήγε αρκετά καλά για πρώτη εκδήλωση και αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη.
Συνέντευξη από τους:
Ανδρέας Κουτσόλουκας
Αρτέμιος Ψύλλος
Συντονισμός :
Μαργαρίτα Αγαπίου
Υπεύθυνος Δημοσίευσης:
Αιμίλιος Χατζηλιασή
Comentarios