Η σημερινή συνέντευξη αφορά την Κορίνα Πίττα. Μια νέα κοπέλα που ακολούθησε τη σπουδή της Νομικής και μας μιλά για την απόφαση της να πάει στο εξωτερικό, οι εμπειρίες που την έκαναν να είναι αυτή που είναι σήμερα. Αυτά και πολλά άλλα στη συνέντευξη που ακολουθεί. Ευχαριστούμε την Κορίνα για τη συνεισφορά της στη σελίδα μας, και της ευχόμαστε ό,τι καλύτερο. Καλή ανάγνωση.
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη Νομική; Τι σε ώθησε σε αυτή σου την απόφαση;
Μικρή, πάντα ένιωθα ευαισθητοποιημένη για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. Ο βασικός ρόλος της Νομικής προς αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων με εντυπωσίαζε, και σιγά σιγά με ωώθησε να ακολουθήσω το επάγγελμα. Με τα χρόνια και την εμπειρία, συνειδητοποίησα πως η Νομική έχει πολύπλευρη ερμηνεία, δηλαδή περιλαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ποινικό δίκαιο και άλλες δικαστικές διαδικασίες στο εταιρικό δίκαιο, την πολιτική και την παροχή νομικής συμβουλής σε εξωδικαστικές διαδικασίες. Κατά την άποψή μου, όποια μορφή και αν πάρει, η Νομική πάντα θα κατέχει σημαντικό ρόλο στον επαγγελματικό τομέα.
Σήμερα, είμαι νομική σύμβουλος σε μια μη-κερδοσκοπική εταιρία και ειδικεύομαι στο εμπορικό δίκαιο και το δίκαιο του ανταγωνισμού. Νιώθω τυχερή που αποφάσισα να ασχοληθώ με τη Νομική, καθώς έχω διανύσει μια ποικίλη πορεία ως δικηγόρος, τόσο σε γραφεία στην Κύπρο, όσο και σε Ευρωπαικές εταιρίες στο Βέλγιο. Θα παρακινούσα νέους που ενδιαφέρονται για τη Νομική να την ακολουθήσουν, να την ψάξουν και να την αγαπήσουν!
Οι σπουδές σου ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πώς πήρες την απόφαση να πας στο εξωτερικό και τι πιστεύεις ότι αποκόμισες περισσότερο από εκεί;
Για εμένα, όπως και για πολλούς άλλους Κύπριους, η αγγλική γλώσσα ήταν ανέκαθεν μεγάλο κομμάτι στην καθημερινότητά μου. Απο τα βιβλία που διάβαζα, έως τις ταινίες που παρακολουθούσα, και εν τέλη, τα μαθήματα που πραγματοποίησα στο σχολείο, τα αγγλικά πάντα με ακολουθούσαν! Η απόφαση να εκπληρώσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίχθηκε ιδιαίτερα από την οικογένειά μου, η οποία από μικρή με έμαθε να κυνηγάω το «κάτι παραπάνω» και να στοχεύω όσο πιο ψηλά μπορώ. Επομένως, όταν απόφασισα να ακολουθήσω την Νομική στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απόφαση πάρθηκε εύκολα.
Η πρώτη σκέψη και το κίνητρο που με ώθησαν να ακολουθήσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό ήταν η άριστη εκπαίδευση που προσφέρεται, καθώς και το κύρος ορισμένων πανεπιστημίων. Παρόλα αυτά, οι εμπειρίες που αποκόμισα από τα τέσσερα χρόνια σπουδών μου, αλλά και από την επαγγελματική μου άνοδο στο Βέλγιο όπου ζω εδώ και δύο χρόνια, είναι πέραν της εκπαίδευσης. Πλέον, έχω αποκομίσει εμπειρίες ζωής, αναμνήσεις που θα θυμάμαι για πάντα και φιλίες που θα μου μείνουν αξέχαστες. Έχω βιώσει γεγονότα που με ώθησαν να ωριμάσω, να προχωράω, να αντιμετωπίζω δυσκολίες και να μαθαίνω να ζω μόνη. Όλες αυτές οι εμπειρίες στο εξωτερικό με γέμισαν με σπουδαίες αρετές, όπως επιμονή, ανθεκτικότητα, γνώση, εμπιστοσύνη και υπομονή. Η απόφαση να πάω στο εξωτερικό ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρα.
Σκέφτηκες να μείνεις στο εξωτερικό να δουλέψεις; Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ Κύπρου και εξωτερικού για ένα νέο;
Το έχω σκεφτεί και το εκπλήρωσα! Στην Κύπρο, είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε δικηγορικό γραφείο ως ασκούμενη δικηγόρος ,και έπειτα σε μια ιδιωτική εταιρεία ως φορολογικός σύμβουλος. Στο Βέλγιο, ήρθα ως ασκούμενη στην Ευρωπαική Επιτροπή και δύο χρόνια αργότερα, είμαι νομική σύμβουλος σε μια μη-κερδοσκοπική εταιρία. Σε επαγγελματικό επίπεδο, το εξωτερικό προσφέρει μια γκάμα επιλογών για επαγγέλματα, καθώς, (ανάλογα και με την κάθε χώρα), υπάρχει μεγαλύτερη αγορά για θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα, θεωρώ ότι στο εξωτερικό δεν υπάρχει έντονα η διάκριση ηλικίας, με συμπέρασμα πολλοί νέοι να κατακτούν ψηλές θέσεις εργασίας, ταχύτερα απ’ότι θα μπορούσαν στην Κύπρο, για παράδειγμα.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να ξεχωρίζουμε και να διαχωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους η κάθε χώρα λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί. Ένα παράδειγμα είναι ότι μολονότι το εξωτερικό προσφέρει μεγαλύτερη αγορά εργασίας, η Κύπρος έχει βελτιωθεί αξιοσημείωτα τα τελευταία χρόνια, έχωντας αγκαλιάσει πολλές ξένες επιχειρήσεις αλλά και καινοτόμες εταιρίες.
Συμπερασματικά, αφενός υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ Κύπρου και εξωτερικού, αφετέρου η κάθε χώρα έχει τα δικά της θετικά και αρνητικά στοιχεία.
Πολλοί νέοι στην Κύπρο ακολουθούν τη σπουδή της Νομικής; Πιστεύεις ότι το επάγγελμα αλλοιώνεται; Τι χρειάζεται ένας δικηγόρος για να διαφέρει;
Είναι γεγονός ότι το επάγγελμα της νομικής ακολουθείται πλέον από πολλούς νέους, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό είναι απαιραίτητα ένα σημάδι ότι αλλοιώνεται. Αντιθέτως, όπως έχω προαναφέρει, η σπουδή της Νομικής ανοίγει πόρτες για πολλά νομικά επαγγέλματα. Εφόσων υπάρχει η διάθεση, η δημιουργικότητα και η όρεξη για το επάγγελμα, το έργο της δικηγορίας γίνεται πιο εύκολο και μόνο βελτιώνεται παρά αλλοιώνεται.
Όσο αφορά το τί χρειάζεται ένας δικηγόρος ώστε να διαφέρει, κατά την γνώμη μου ο δικηγόρος που θα διακριθεί, είναι αυτός που στις αντίξοες συνθήκες, θα διατηρήσει το ήθος του, τις αξίες του και τα πρότυπά του. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να σταθεί στο αξίωμά του και που δεν θα επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες που πιθανόν να έχουν κακόβουλες προθέσεις.
Θεωρείς ότι υπάρχει σεξισμός και οποιαδήποτε φυλετική διάκριση στο επάγγελμα σου; Βίωσες κάποια στιγμή τέτοιου είδους συμπεριφορά;
Νιώθω τυχερή που είμαι δικηγόρος στην σημερινή εποχή, διότι αναμφίβολα, σε σύγκριση με το παρελθόν, πλέον έχει μειωθεί μέγιστα ο σεξισμός στο επάγγελμα της Νομικής. Συνάμα, όταν βλέπω όλοένα και περισσότερες γυναίκες να ακολουθούν το επάγγελμα, νιώθω χαρά και περηφάνια, κυρίως για την όλη πορεία και εξέλιξη που έχει αντιμετωπίσει το επάγγελμα. Σαφώς και έχω βιώσει τον σεξισμό σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά αυτό δεν αψηφά την ραγδαία βελτίωση του θέματος. H ύπαρξη του σεξισμού μας υπενθυμίζει ότι ακόμη υπάρχει χώρος για βελτίωση, και πάντα θα υπάρχει.
Τι είναι το Blue Book Trainee στο οποίο είσαι μέλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
O τίτλος ‘Blue Book Trainee’, αναφέρεται στην 5μηναία άσκηση που προσφέρει η Ευρωπαική Επιτροπή, δύο φορές τον χρόνο. Αυτή η πρωτοβουλία απο την Ευρωπαική Επιτροπή, καλεί άτομα τα οποία δεν έχουν εργαστεί ξανά στα Ευρωπαικά ινστιτούτα, να αρπάξουν την ευκαιρία και να εργαστούν στην Επιτροπή ως ασκούμενοι για πέντε μήνες! Είναι μια διαδικασία η οποία αποτελείται απο διάφορα στάδια, με τελικό προορισμό αυτό της συνέντευξης! Έχω αποτελέσει Blue Book Trainee πριν απο δύο χρόνια και η εμπειρία ήταν αξιοσημείωτη. Η άσκηση αυτή είναι ανοικτή για πάμπολα επαγγέλματα, και προσφέρεται απο διάφορα τμήματα της Ευρωπαικής Επιτροπής. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να δουλέψει πάνω σε Ευρωπαικά ζητήματα, όπως και να ανακαλύψει μια αξέχαστη και ενδιαφέρουσα εμπειρία στην καρδιά της Ευρώπης!
Comments