top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Μαρία Ζαχαριάδου:"Είναι σημαντικό να δίνουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να ανοίγουν τα φτερά τους"

Η σημερινή συνέντευξη αφορά την Μαρία Ζαχαριάδου. Μια νέα κοπέλα που μαζί με την αδερφή της ζει και εργάζεται στο Στρασβούργο. Ένας ευγενέστατος και αξιόλογος άνθρωπος που η καλοσύνη της είναι αναγνωρίζεται πολύ εύκολα από όλους. Η Μαρία μας μίλησε για τη ζωή της στην Κύπρο και στο Στρασβούργο, τις επιλογές που έκανε, την αδερφή της, και πολλά άλλα που μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω. Ευχόμαστε κάθε καλό και κάθε επιτυχία στη Μαρία και κάποια μέρα θα τα πούμε και από κοντά. Καλή ανάγνωση.




1. Πώς αποφάσισες να σπουδάσεις Φιλοσοφία και γιατί στην Κύπρο;

Γενικά επέλεξα να σπουδάσω Φιλοσοφία και ειδικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου γιατί μου άρεσαν πιο πολύ τα θεωρητικά μαθήματα όπως Αρχαία, Λατινικά, Ιστορία και Νέα Ελληνικά και ήθελα από μικρή να σπουδάσω είτε Δασκάλα είτε Φιλόλογος. Όταν ήμουν πιο μικρή έκανα την Πρακτική μου στον αδερφό μου επειδή είναι πιο μικρός και του έκανα μαθήματα. Επέλεξα την Κύπρο και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Κύπρου γιατί το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο διάβασα ότι είναι πολύ υψηλό και καλό σαν πανεπιστήμιο και επειδή έχει πολύ καλούς καθηγητές. Τα 4 χρόνια που σπούδασα εκεί γνώρισα καλά άτομα και τα μαθήματα μου πρόσφεραν γνώσεις.



2. Τι αποκόμισες από την συγκεκριμένη σπουδή;

Έμαθα να καλλιεργώ την κριτική μου σκέψη και σε αυτό με βοήθησε ένας καθηγητής που είχα, ο οποίος ήταν νέος σε σχέση με τους υπόλοιπους καθηγητές του πανεπιστημίου και στο μάθημα του μας άφηνε να τεκμηριώσουμε την άποψη μας ακόμα και αν είχαμε αντίθετη άποψη από την δική του. Δεν είχε κανένα πρόβλημα στο να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί του αλλά να τεκμηριωθεί η άποψη μας και ήταν πολύ σημαντικό γιατί μαθαίνεις πολλά πράγματα μέσα από τις έρευνες και πως να ψάχνουμε και είναι πολλά τα πράγματα που αποκόμισα από τις σπουδές μου.



3. Πώς αποφάσισες μετά το τέλος των σπουδών σου να εγγραφείς στο πρόγραμμα Erasmus και τι κέρδισες από αυτή την εμπειρία;

Ήθελα μετά από το πτυχίο μου να βγω λίγο εκτός και να γνωρίσω και άλλες χώρες όπου η Γαλλία ήταν μια από τις αγαπημένες μου χώρες γιατί μου αρέσουν τα γαλλικά ως γλώσσα. Είδα ότι ζητούσαν βοηθό δασκάλα για να διδάσκει σε Γάλλους μαθητές την ελληνική γλώσσα. Ήταν ευχάριστη εμπειρία γιατί τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στο να μάθουν την γλώσσα.



4. Το μεταπτυχιακό σου πως σχετίζεται με τη σπουδή σου;

Ήθελα να ασχοληθώ με τις ξένες γλώσσες και με τους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς και είπα να αλλάξω λίγο και να μην κάνω πάλι τα ίδια όπως την Νοελληνική γλώσσα αλλά κάτι διαφορετικό σε σχέση με το πτυχίο μου. Όχι εντελώς διαφορετικό γιατί έχουν κάποια κοινά σημεία αν και κάποια μαθήματα είναι εντελώς διαφορετικά. Γενικά το Στρασβούργο μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετείχω σε οργανισμούς και μου άρεσε σαν επιλογή.



5. Πώς είναι η ζωή στην Γαλλία και ποιές διαφορές διακρίνεις με την Κύπρο;

Η ζωή εδώ είναι πιο χαλαρή και βλέπω πάρα πολλούς που πάνε με το ποδήλατο τους στην δουλειά ή θα χρησιμοποιήσουν το τραμ και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην Κύπρο. Ίσως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στην Κύπρο.



6. Πώς αντίδρασαν οι δικοί σου άνθρωποι όταν τους ανακοίνωσες ότι θα έφευγες για το εξωτερικό;

Οι δικοί μου άνθρωποι είναι δίπλα μου και με στηρίζουν σε όποια απόφαση και αν πάρω γιατί είναι σημαντικό να δίνουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να ανοίγουν τα φτερά τους και να κάνουν αυτό που θέλουν γιατί οι ευκαιρίες δίνονται μια φορά.



7. Τι αποκόμισες/αποκομίζεις από την ζωή σου στο εξωτερικό;

Έμαθα να εργάζομαι με ομαδικότητα, να συνεργάζομαι και να δέχομαι διαφορετικές απόψεις. Επειδή μένω σε μια εστία, ο καθένας ό,τι χρειαστεί θα στείλει κάποιο μήνυμα στους υπόλοιπους κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην Κύπρο γιατί δεν έχουμε το θάρρος να ζητήσουμε κάτι. Είμαι μέλλος στους Νέους Ευρωπαίους, οι οποίοι κάνουν πάρα πολλές εκδηλώσεις κάθε χρόνο όπου δεν μπορώ να συμμετέχω δυστηχώς σε όλες και είναι πολύ σημαντικό γιατί δίνουν ευκαιρίες στους νέους



8. Πόσο σημαντικό είναι για ‘σένα που έχεις μαζί σου την αδερφή σου;

Μου αρέσει που είμαστε μαζί γιατί στηρίζουμε η μια την άλλη και βοηθούμε η μια την άλλη σε κάποιες στιγμές που κάτι μπορεί να πάει στραβά, οπόταν είμαστε μια γροθιά και προσπαθούμε για το καλύτερο και για το μέλλον μας.



9. Πιστεύεις ότι υπάρχει μέλλον στην Κύπρο και αν οι νέοι αξίζει να πάνε στο εξωτερικό για σπουδές ή δουλειά ή ακόμα και για τα δύο;

Αυτό εξαρτάται με τον τομέα που θέλει να επιλέξει ο καθένας αλλά δυστηχώς κάποιες ευκαιρίες νομίζω ότι στο εξωτερικό είναι πιο προσβάσιμες στους νέους. Για παράδειγμα αυτό που βλέπω και εγώ γενικά με τους οργανισμούς που εντάχθηκα εδώ, είδα ότι προσφέρονται πολλές ευκαιρίες στο εξωτερικό αλλά πρέπει να ψάξει ο καθένας στον τομέα του. Αξίζει να ζήσει κάποιος στο εξωτερικό γιατί θα αποκομίσει πολλά πράγματα και θα τον ωριμάσουν επειδή είναι διαφορετικό να μένεις με την οικογένεια σου και διαφορετικό να μένεις μόνος σου. Θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες και θα πρέπει να βρεις λύσεις εσύ ο ίδιος.



10. Ποιόν άνθρωπο γνώρισες μέσα από την ζωή σου στο Στρασβούργο, που σου έκανε περισσότερη εντύπωση και γιατί;

Μέσα από την πρακτική μου στο Ευρωκοινοβούλιο είχα την τιμή να συμμετέχω στις 9 του Μάη σε μια εκδήλωση για την μέρα της Ευρώπης και συμμετείχαμε μαζί με την αδερφή μου. Επίσης, μίλησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουήλ Μακρόν και άλλοι προσκεκλημένοι και ήταν μια ωραία εκδήλωση όπου και πρότεινα στην αδερφή μου να μπούμε στο πρωτόκολο και να δούμε από κοντά πως είναι. Οπόταν περάσαμε το πρωτόκολο και μιλήσαμε με την κυρία Ρομπέρτα, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου και συζητήσαμε για την Κύπρο και μας είπε αρκετά ενθαρρυντικά σχόλια και μας ευχαρίστησε.



11. Έχεις στο μυαλό σου να επιστρέψεις στην Κύπρο κάποια φάση;

Σκέφτομαι να επιστρέψω αλλά πριν να επιστρέψω θα ήθελα να κάνω κάτι ακόμα τελευταίο. Λόγω του ότι μας έγκριναν από το Υπουργείο Εξωτερικών να κάνουμε μια άλλη πρακτική τον Νοέμβριο που θα έχει διάρκεια 2 μήνες και είμαι σίγουρη ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί σχετίζεται με την μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου στο συμβούλιο της Ευρώπης και είναι κάτι που θέλω να δοκιμάσω και ύστερα να επιστρέψω στην Κύπρο. Είναι κάτι που θέλω να κάνω γιατί το ανακάλυψα τώρα που μπήκα στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης και θα ήθελα να κάνω κάτι επιπλέον σαν σπουδή παρόλο που δεν είναι του κλάδου μου.



12. Πώς μας αντιμετωπίζουν ως Κύπρος οι ξένοι και γενικότερα όλοι οι λαοί εκεί;

Βλέπω άτομα που είναι πολύ φιλέλληνες δηλαδή όταν τους λες Κύπρος ξέρουν που βρίσκεται ή ότι είναι κοντά στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν άτομα που δεν γνωρίζουν για εμάς και που βρισκόμαστε. Επειδή είμαστε μέσα στην Ευρώπη, θεωρώ ότι αν η Κύπρος δεν ήταν μέσα στην Ευρώπη δεν θα μου δινόταν εμένα η ευκαιρία σαν Κύπρια να μπω σε εκδηλώσεις και να γίνω μέλος σε προγράμματα. Οπόταν θεωρώ ότι έχουμε καλή αντιμετώπιση κατά κάποιο τρόπο.



13. Ποιοί είναι οι στόχοι της Μαρίας Ζαχαριάδου για το μέλλον;

Θα ήθελα να ολοκληρώσω το κομμάτι των γλωσσών και να πάρω και άλλα διπλώματα και να κάνω και ένα άλλο μεταπτυχιακό που να σχετίζεται με Πολιτικές Επιστήμες ή με Ευρωπαϊκές Σπουδές. Νιώθω ότι ξεκίνησε και μου αρέσει το κομμάτι αυτό και θεωρώ ότι είναι καλή ευκαιρία γιατί μπήκα σε κάποια προγράμματα που μου προσφέρουν πολλές ευκαιρίες και θα ήθελα να αποκτήσω τις κατάλληλες γνώσεις έτσι ώστε να διεκδικήσω μια θέση με τα κατάλληλα προσόντα.



Συνέντευξη απο τους:

Ανδρέας Κουτσόλουκας


Συντονισμός/Επιμέλεια:

Μαργαρίτα Αγαπίου

Comments


bottom of page