top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Νικόλας Κυριακίδης: Η Michelle Obama στο βιβλίο της είπε ότι δεν της άρεσε η ερώτηση που της έκαναν

Στη σημερινή μας συνέντευξη έχουμε μαζί μας τον Νικόλα Κυριακίδη. Ένας άνθρωπος που προσπαθεί με το δικό του τρόπο να προσφέρει στην κοινωνία, και να συμβάλει μέσα από τα διάφορα πρότζεκτς που είναι μέλος. Μιλήσαμε για το Oxygono, πώς προέκυψε η ίδρυση του Cyprus Forum, το event που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο, αλλά και τη δουλειά του σα δικηγόρος. Ακόμα, μας αποκάλυψε για τη μεγάλη του αγάπη που είναι το μπάσκετ και πώς καταφέρνει να τα βάλει όλα μαζί στο πρόγραμμά του. Ευχόμαστε τα καλύτερα στον Νικόλα, να συνεχίσει να κάνει όλα αυτά που κάνει, αλλά και να προσφέρει πάντα ανιδιοτέλεια. Καλή ανάγνωση.


1. Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας του Oxygono και ποιος ήταν ο σκοπός αυτού του έργου;

Η εμπλοκή στον τομέα παραγωγής πολιτικής ξεκίνησε πριν περίπου 11 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2012, όταν ήμουν φοιτητής στην Αγγλία μαζί με δύο άλλους φίλους από την Ελλάδα, όταν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με ένα blog κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η ανάγκη που νιώσαμε ήταν να εκφράσουμε κάποιες απόψεις και δεν βρίσκαμε το βήμα. Οπόταν, αυτό που σκεφτήκαμε ήταν να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα όπου να κάνει τη δημόσια συζήτηση πιο ουσιαστική για μερικά θέματα και να φέρνει κοντά πολιτικούς, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και ενεργούς πολίτες. Μετά, γύρω στο 2014, εξελίξαμε τις δράσεις του Oxygono από blog σε δημόσιες συζητήσεις κυπριακού ενδιαφέροντος και καθιερώθηκαν να γίνονται συστηματικά, κατά μέσο όρο μια συζήτηση τον μήνα. Προς το τέλος του 2018, θελήσαμε να κάνουμε ένα μεγάλης εμβέλειας συνέδριο και είδαμε το οικονομικό φόρουμ των Δελφών η οποία είναι μια διοργάνωση που γίνεται στην Ελλάδα εδώ και 8 χρόνια και τους προσεγγίσαμε για συνεργασία γιατί μας άρεσε η φιλοσοφία τους καθώς ήταν κάτι ανεξάρτητο και ανοικτό προς όλους. Έτσι δημιουργήθηκε το CyprusForum, το οποίο είναι ένα από τα δύο μεγάλα projects του Oxygono (το άλλο είναι το Nomoplatform). Έγινε για δύο χρονιές, το 2020 και 2021 μέσα στην πανδημία και πήγε αρκετά καλά υπό τις περιστάσεις και ευελπιστούμε φέτος να καταφέρουμε περισσότερα. Μια καινοτομία που θέλουμε να κάνουμε φέτος είναι βάλουμε όλα τα πάνελς του φόρουμ σε επιστημονικό υπόβαθρο και έχουμε συνεργαστεί με διάφορα ερευνητικά κέντρα, δεξαμενές σκέψεις και άλλους οργανισμούς στην Κύπρο και διεθνώς οι οποίοι τα έχουν αναλάβει ως knowledge partners. Αυτό το στοιχείο θα βοηθήσει και στο να υπάρχει και το απαραίτητο follow up μετά τις συζητήσεις. Δεν θέλουμε οι συζητήσεις του Cyprus Forum να παραμένουν ακαδημαϊκές αλλά θέλουμε να συνεχίζονται και να καταλήγουν σε πράξεις.



2. Εκτός από το Oxygono, είστε ιδρυτής της Zenox Public Affairs. Πέστε μας λίγα λόγια για αυτό.

Το ακαδημαϊκό μου υπόβαθρο είναι η νομική. Εργάζομαι ως δικηγόρος εδώ και 10 χρόνια σχεδόν και διδάσκω και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το Oxygono και η Zenox Public Affairs ανήκουν σε ένα άλλο κομμάτι των δραστηριοτήτων μου που όπως είπα αφορούν τον τρόπο παραγωγής πολιτικής. Αυτό το κομμάτι ξεκίνησε σαν ακτιβισμός αλλά σιγά – σιγά εξελίσσεται σε κάτι πιο επαγγελματικό. Βέβαια νομική και πολιτική έχουν κάποια επικάλυψη. Οι δράσεις του Oxygono, όπου ουσιαστικά φέρνουμε σε επαφή τεχνοκράτες με πολιτικούς και προσπαθούμε να ασκήσουμε θετική πίεση για αλλαγές, αυτό, σε πολιτικούς όρους ονομάζεται lobbying. Ψάχνοντας για τον τρόπο που διεξάγεται το επαγγελματικό lobbying είδαμε ότι είναι αρκετά ανεπτυγμένο και διαδεδομένο σε πιο ώριμες δημοκρατίες. Μάλιστα είναι πιο σωστά ρυθμισμένο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου υπάρχει έντονα αυτή η διάδραση και γίνεται ελεγχόμενα, δηλαδή κάθε συνάντηση μεταξύ πολιτικών και μη πολιτικών που σχετίζεται με την παραγωγή πολιτικής πρέπει να καταγράφεται και να είναι προσβάσιμη στη δημόσια σφαίρα. Οπόταν, εμείς προσπαθούμε να σπρώξουμε προς αυτή την κατεύθυνση και είμαστε ευτυχείς που πρόσφατα (τον Φεβρουάριο του 2022) πέρασε η νομοθεσία που ρυθμίζει το lobbying. Με βάση τη νομοθεσία που πέρασε η οποία ελπίζουμε να εφαρμοστεί σύντομα, όποιος επιθυμεί να κάνει τέτοιες συναντήσεις θα πρέπει να κάνει εγγραφή σε συγκεκριμένο μητρώο και κάθε συνάντηση πρέπει να καταγράφεται για να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στον χώρο παραγωγής πολιτικής κάτι που δεν γίνεται μέχρι σήμερα. Η Zenox Public Affairs λοιπόν, είναι το πρώτο lobbyingstartup στην Κύπρο. Αναλαμβάνει εταιρείες, ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς που θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Το κάνει αυτό με επιστημονικό και διαφανή τρόπο.



3. Πέστε μας λίγα λόγια για τις σπουδές σας στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στην Οξφόρδη και στη Νέα Υόρκη. Τι αποκομίσετε από όλες αυτές τις χώρες και πώς σας αντιμετώπιζε ο κόσμος;

Ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Αθήνα το 2006 σε μια εποχή όπου όλα έβαιναν «καλώς» και μετά πρόλαβα να ζήσω μια εποχή όπου τα πράγματα ξεκίνησαν να χειροτερεύουν πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά στην Ελλάδα. Οι προπτυχιακές σπουδές στη γλώσσα μου (τότε δεν υπήρχε Νομική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου), νιώθω ότι με βοήθησαν να σκέφτομαι την επιστήμη μου όσο πιο άμεσα γίνεται, οπόταν νιώθω ευτυχής που σπούδασα στην Ελλάδα. Το μειονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι υπάρχει γενικότερη έλλειψη οργάνωσης. Μετά που πήγα στη Βρετανία υπήρχε μια άλλη κουλτούρα. Υπήρχε περισσότερη προσήλωση στην τήρηση των νόμων. Η σύγκριση Ελλάδας και Βρετανίας σε επίπεδο θεσμών και οργάνωσης ήταν σοκαριστική για εμένα. Μετά συνέχισα τις σπουδές μου στην Αμερική. Εκεί είδα αφενός μια πιο πρακτική θεώρηση των πραγμάτων σε επαγγελματικό επίπεδο καθώς υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη προσήλωση στο οικονομικό κέρδος, ενώ συγκρίνοντας με τη Βρετανία, υπάρχει λιγότερη προσήλωση στους τύπους. Όπως και να έχει, νιώθω ότι πήρα χρήσιμες εμπειρίες από τις χώρες που έζησα. Όσον αφορά το πώς μας αντιμετωπίζουν… πιστεύω ότι η χώρα μας γίνεται πιο γνωστή στο εξωτερικό όσο περνούν τα χρόνια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν ήμουν στην Αμερική τον Μάρτιο του 2013, ο συγκάτοικός μου ήταν Αμερικανός και γνωριστήκαμε δεν ήξερε πού ήταν η Κύπρος και μετά όταν έγινε το κούρεμα καταθέσεων ήρθε στο σπίτι και με ρωτούσε με απορία γιατί η χώρα μας ήταν σε όλες τις ειδήσεις παγκοσμίως. Για τους λάθος λόγους βέβαια.



4. Γιατί επιλέξατε τις νομικές σπουδές;

Είμαι δεύτερης γενιάς δικηγόρος. Ο πατέρας μου ξεκίνησε το δικηγορικό του γραφείο το 1976, μετά ακολούθησε ο μεγαλύτερος μου αδερφός. Με τα δεδομένα που είχα όταν ήμουν 16-17 χρονών από ό,τι θυμάμαι, εκτός από τις παραινέσεις στο οικογενειακό περιβάλλον θεώρησα ότι ήταν μια καλή επιλογή. Βέβαια ο κλάδος της δικηγορίας είχε κορεστεί το 2013 που επέστρεψα στην Κύπρο. Παράλληλα, όπως όλοι οι millennials, ήθελα και θέλω να έχω περισσότερη επιρροή με τις δραστηριότητές μου και για αυτό ήθελα να κάνω και πράγματα εκτός του βασικού μου επαγγέλματος. Η νομική σαν σπουδή, μου έδωσε χρήσιμες δεξιότητες μπορώ να πω οπόταν δεν το έχω μετανιώσει.



5. Πώς πήρατε την απόφαση να κάνετε διδακτορικό στην πολιτική δικονομία;

Επειδή ήθελα να ασκήσω μαχόμενη δικηγορία και ταυτόχρονα να είμαι και ενεργός ακαδημαϊκά, ήθελα ένα τομέα στον οποίο η θεωρία είναι πολύ κοντά στην πράξη. Ο τομέας με τον οποίο ασχολήθηκα ερευνητικά και ασχολούμαι είναι η Πολιτική Δικονομία. Η Πολιτική Δικονομία είναι η διαδικασία στα πολιτικά δικαστήρια και περιλαμβάνει και τη λειτουργία των δικαστηρίων. Στο μεταπτυχιακό μου στο Λονδίνο είχα επιλέξει την Πολιτική Δικονομία και μετά έκανα πρόταση για έρευνα και εγκρίθηκε.



6. Πώς προέκυψε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η Μονάδα Δικονομικού Δικαίου;

Έψαχνα να ενταχθώ σε κάποιο πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Μου έδωσε την ευκαιρία ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ο οποίος με ενθάρρυνε να στείλω βιογραφικό για το συνεργαζόμενο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ξεκίνησα να διδάσκω εκεί το 2018.

Όταν μιλάμε για συμμετοχική δημοκρατία, πρέπει να λαμβάνουν μέρος στην δημόσια συζήτηση τα πανεπιστήμια, οι εταιρίες και οι ενεργοί πολίτες. Ο δικός μου τομέας είναι η δικαιοσύνη όπου νιώθω ότι έχω να πω κάποια πράγματα καθώς είναι ο τομέας στον οποίο είμαι εξειδικευμένος. Έτσι, σκέφτηκα ότι είναι καλό να υπάρχει ένα ερευνητικό κέντρο σε αυτό το αντικείμενο στο πανεπιστήμιο. Εισηγήθηκα στον κοσμήτορα της σχολής Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και στην Άννα Πλεύρη, η οποία είναι επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Δικομομίας στο πανεπιστήμιο και το 2019 δημιουργήσαμε την Μονάδα Δικονομικού Δικαίου.

Διοργανώσαμε ένα ετήσιο συνέδριο στα πρότυπα διεθνών ερευνητικών κέντρων για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2021 και στόχος μας είναι να διεξάγεται κάθε χρόνο και να συμμετέχουν όλοι οι παίκτες παραγωγής πολιτικής στον τομέα της λειτουργίας των δικαστηρίων δηλαδή το Υπουργείο, το Ανώτατο Δικαστήριο, η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, και η Επίτροπος Νομοθεσία. Μαζί με ακαδημαϊκούς και δικηγόρους από την Κύπρο και το εξωτερικό θέλουμε να ανταλλάζονται απόψεις και να υποβάλλονται εισηγήσεις για τη βελτίωση του τομέα της δικαιοσύνης στην Κύπρο ο οποίος χρήζει τεράστιας βελτίωσης. Θεωρώ ότι η ποιότητα της δικαιοσύνης σε μια χώρα εκτός από άμεσες, έχει και έμμεσες συνέπειες και είναι από τους πιο θεμελιώδης τομείς μαζί με την εκπαίδευση, την υγεία, την οικονομία. Η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί σωστά για να λειτουργεί σωστά μια χώρα και μια κοινωνία. Οπόταν προσπαθούμε όσο μπορούμε να ασκήσουμε θετική πίεση για επίτευξη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.



7. Τι αποκομίζετε όταν διδάσκετε και ποια είναι τα συναισθήματα που αποκομίζετε;

Ένας από τους λόγους που ήθελα να συνδεθώ ξανά με ένα πανεπιστήμιο είναι για να ανήκω σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον το οποίο ουσιαστικά σου προσφέρει τον προβληματισμό και την ανάγκη να ενημερώνεσαι συνεχώς για τις εξελίξεις στον τομέα σου. Προσπαθώ μέσα από τα μαθήματα που διδάσκω να κάνω το αντικείμενο πιο ενδιαφέρον. Η συζήτηση με τους φοιτητές και ακούγοντας τις απόψεις τους με γεμίζει και έτσι θέλω να το κρατήσω στην ζωή μου. Επίσης αυτό που λέω στους φοιτητές μου, αρκετοί από τους οποίους μετά ασκούν τη δικηγορία, είναι αυτό που είπε ένας παλιός Αθηναίος δικηγόρος, ο Αριστείδης Οικονομίδης, ότι ένας δικηγόρος, οφείλει στον πελάτη του το άπαν των δυνάμεών του αλλά δεν του οφείλει την τιμή και την υπόληψή του.



8. Πέστε μας λίγα λόγια για την εταιρία Harris Kyriakides όπου εργάζεστε.

Το 2021, η εταιρία έκλεισε 45 χρόνια. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να τη διατηρούμε σε αξιοκρατικές βάσεις και επίσης να είμαστε όσο πιο εξωστρεφής γίνεται ως εταιρεία και να συμβάλουμε στην βελτίωση του συστήματος δικαιοσύνης αλλά και της κυπριακής κοινωνίας. Στόχος μας είναι να είμαστε μια από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες στην Κύπρο, να έχουμε ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών και να υπηρετούμε την δικαιοσύνη με τον καλύτερο τρόπο.



9. Πώς τα προλαβαίνετε όλα αυτά που κάνετε και πώς μοιράζετε την ζωή σας;

Μοιράζω τη ζωή μου σε πέντε κουτιά. Το ένα κουτί είναι η δικηγορία, το άλλο είναι τα ακαδημαϊκά, το τρίτο κουτί είναι η παραγωγή πολιτικής, το τέταρτο κουτί είναι ο αθλητισμός και το πέμπτο κουτί είναι η οικογενειακή ζωή. Προσπαθώ να μοιράζω το χρόνο μου σε αυτά και κάθε μέρα να κάνω μια μικρή πρόοδο στο καθένα. Αυτό που με βοηθά είναι ότι εμπιστεύομαι εύκολα άτομα και ότι έχω ομάδες με ικανούς ανθρώπους και τους αφήνω όσο περισσότερο πεδίο δράσης μπορώ.



10. Φανταζόσασταν ότι όλα αυτά που κάνετε τώρα όταν ήσασταν μικρός πως θα γίνονταν πραγματικότητα;

Η Michelle Obama στο βιβλίο της είπε ότι δεν της άρεσε η ερώτηση που της έκαναν όταν ήταν μικρή για το τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει. Έλεγε ότι στα 18 της μπορεί να γίνει το Α, στα 30 της το Β, στα 40 της το Γ και στα 50 της το Δ. Προσπαθώ να βάζω στόχους και να φανταστώ την ζωή μου στα επόμενα χρόνια όπως έκανα όταν ήμουν και πιο μικρός. Σίγουρα δεν έρχονται τα πράγματα όπως τα περιμένεις, η ζωή είναι πολύ απρόβλεπτη, αν και πιστεύω στο ότι αν φανταστείς κάτι σε βοηθά να το υλοποιήσεις. Πολλές φορές σε οδηγεί η ζωή και οι ανάγκες της για να κάνεις κάποια πράγματα και το ίδιο ισχύει και για μένα. Είμαι πάντως ευγνώμων που μέσα από τις δραστηριότητές μου συναναστρέφομαι με άτομα με τα οποία σκεφτόμαστε το ίδιο.




Συνέντευξη απο τους:

Ανδρέας Κουτσόλουκας


Συντονισμός/Επιμέλεια:

Μαργαρίτα Αγαπίου

Αιμίλιος Χατζηλιασή

Αρτέμιος Ψύλλος

bottom of page