top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει την ασφαλιστική βιομηχανία

Στη σημερινή δημοσίευση, ο Αγαθοκλής Σταύρου, γράφει για το πώς η ασφαλιστική βιομηχανία επηρεάζεται από την Τεχνίτη Νοημοσύνη. Μια πολύ σπουδαία ανάλυση, στην οποία ο Αγαθοκλής αναπτύσσει την άποψη του επί του θέματος. Ευχαριστούμε τον Αγαθοκλή και ευχόμαστε σε όλους καλή ανάγνωση.

Εισαγωγή

Σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει ενσωματωθεί απρόσκοπτα στην καθημερινή μας ζωή, είναι αναμφισβήτητο ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας βαθιάς μεταμόρφωσης του κόσμου μας. Από οχήματα αυτόνομης πλοήγησης έως εφαρμογές μετάφρασης γλωσσών, από το άγρυπνο βλέμμα των συστημάτων ασφαλείας έως την περίπλοκη ακρίβεια των ιατρικών διαδικασιών που υποβοηθούνται από AI, η παρουσία συστημάτων AI έχει γίνει πανταχού παρούσα. Ο λόγος που περιβάλλει τα όρια και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια συνεχής αφήγηση για πολλά χρόνια, αλλά σήμερα, αλλάζει το παιχνίδι, προσφέροντας λύσεις στις μυριάδες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος πολιτισμός.


Πράγματι, η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη ζωή μας με αμέτρητους τρόπους, από την ενίσχυση των πρωτοβουλιών για τη δημόσια υγεία και την πρόληψη της πανδημίας έως την επανάσταση στην έξυπνη γεωργία και τη βελτιστοποίηση της κτηνοτροφίας. Αντιπροσωπεύει έναν σαρωτικό μετασχηματισμό που μπορεί να πρωτοστατήσει στην καινοτομία σε βιομηχανίες και κλάδους, μεταξύ αυτών, ο ασφαλιστικός κλάδος αναδεικνύεται ως γόνιμο έδαφος για την εφαρμογή του.


Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Insurance Nexus, η οποία επικεντρώθηκε στην «Καινοτομία στην Ασφαλιστική AI & Analytics», το 94% των 250 στελεχών του ασφαλιστικού κλάδου που συμμετείχαν στο δείγμα εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη υφίσταται μεταμορφωτικές επιπτώσεις στον ασφαλιστικό τομέα. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αυτού του μετασχηματισμού είναι ο ρόλος του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT), το οποίο αναφέρεται στο διασυνδεδεμένο δίκτυο φυσικών συσκευών ικανών να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν δεδομένα μέσω του Διαδικτύου. Αυτή η τεχνολογική πρόοδος είναι έτοιμη να φέρει επανάσταση στον ασφαλιστικό κλάδο επιτρέποντας την εξατομικευμένη τιμολόγηση των ασφαλιστικών προϊόντων, διασφαλίζοντας ότι κάθε ασφαλισμένος πληρώνει με βάση το ατομικό προφίλ κινδύνου του. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στους τρόπους με τους οποίους η τεχνική ευφυΐα αναδιαμορφώνει το ασφαλιστικό τοπίο, οδηγώντας σε αυξημένη αποτελεσματικότητα και μια πελατοκεντρική προσέγγιση στον κλάδο.


Ενισχυμένη αξιολόγηση κινδύνου

Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει τον ασφαλιστικό τομέα είναι η προηγμένη αξιολόγηση κινδύνων. Οι παραδοσιακές διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε ιστορικά δεδομένα και αναλογιστικούς υπολογισμούς. Η τεχνητή νοημοσύνη, από την άλλη πλευρά, μπορεί να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων από πολλαπλές πηγές σε πραγματικό χρόνο. Αυτό επιτρέπει στους ασφαλιστές να αξιολογούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους κινδύνους, να καθορίζουν τα κατάλληλα ασφάλιστρα και να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων που ελαχιστοποιούν τις ζημίες.


Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν να αναλύσουν τα δεδομένα ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης, όπως οικονομικά αρχεία, πληροφορίες για την υγεία και ιστορικές απαιτήσεις, για να προβλέψουν μελλοντικούς κινδύνους. Για παράδειγμα, οι συσκευές τηλεματικής στα οχήματα μπορούν να παρακολουθούν την οδηγική συμπεριφορά, επιτρέποντας στις ασφαλιστικές εταιρείες αυτοκινήτων να προσφέρουν εξατομικευμένες τιμές με βάση τις πραγματικές οδηγικές συνήθειες του ασφαλισμένου.


Ανίχνευση και πρόληψη της απάτης

Η ασφαλιστική απάτη αποτελεί εδώ και καιρό πρόκληση για τον κλάδο, κοστίζοντας δισεκατομμύρια ετησίως. Τα εργαλεία ανίχνευσης απάτης με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αναλύουν δεδομένα απαιτήσεων και να εντοπίζουν ύποπτα μοτίβα ή ανωμαλίες. Οι αλγόριθμοι επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) μπορούν επίσης να εξετάσουν την τεκμηρίωση των απαιτήσεων για ασυνέπειες ή ενδείξεις δόλιας δραστηριότητας. Επισημαίνοντας δυνητικά δόλιες απαιτήσεις σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας, οι ασφαλιστές μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα και να προστατεύσουν τους πελάτες τους από αυξήσεις των τιμών λόγω δόλιων απαιτήσεων.


Εμπειρία και δέσμευση πελατών

Επέρχεται μια μεταμόρφωση στις αλληλεπιδράσεις με τους πελάτες στον ασφαλιστικό κλάδο. Οι πελάτες μπορούν πλέον να λαμβάνουν γρήγορες απαντήσεις στις ερωτήσεις τους, να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες συμβολαίων, ακόμη και να υποβάλλουν αιτήσεις μέσω chatbots με τεχνητή νοημοσύνη, τα οποία είναι διαθέσιμα 24 ώρες το 24ωρο. Αυτοί οι εικονικοί βοηθοί ενισχύουν την ικανοποίηση των πελατών παρέχοντας άμεση υποστήριξη και απλοποιώντας την ασφαλιστική εμπειρία.


Η εξατομίκευση είναι μια άλλη πτυχή της βελτιωμένης δέσμευσης των πελατών. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει τα δεδομένα των πελατών για να προτείνει προσαρμοσμένα ασφαλιστικά προϊόντα και επιλογές κάλυψης. Με την κατανόηση των ατομικών αναγκών και προτιμήσεων, οι ασφαλιστές μπορούν να προσφέρουν πιο σχετικές πολιτικές, καλλιεργώντας μακροπρόθεσμες σχέσεις με τους πελάτες.


Επεξεργασία και αυτοματοποίηση απαιτήσεων

Παραδοσιακά, η επεξεργασία απαιτήσεων περιλάμβανε χειροκίνητη εισαγωγή δεδομένων και εκτεταμένη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις και λάθη. Η τεχνητή νοημοσύνη εξορθολογίζει αυτή τη διαδικασία αυτοματοποιώντας την εξαγωγή δεδομένων από διάφορα έγγραφα και επιταχύνοντας την αξιολόγηση των απαιτήσεων. Η τεχνολογία αναγνώρισης εικόνας μπορεί να αξιολογήσει γρήγορα τις ζημιές σε οχήματα ή την απώλεια περιουσίας, επιτρέποντας ταχύτερους διακανονισμούς αποζημιώσεων.


Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει την πολυπλοκότητα μιας απαίτησης και να τη δρομολογήσει στον κατάλληλο ρυθμιστή απαιτήσεων, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και μειώνοντας τις καθυστερήσεις. Αυτές οι εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα την ταχύτερη επίλυση ζημιών, γεγονός που ωφελεί τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τους ασφαλιστές.


Αναδοχή και ανάπτυξη προϊόντων

Οι δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων της τεχνητής νοημοσύνης διαδραματίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη προϊόντων και την ανάληψη κινδύνων. Οι ασφαλιστές μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζουν τους αναδυόμενους κινδύνους, επιτρέποντάς τους να δημιουργούν νέα ασφαλιστικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις εξελισσόμενες ανάγκες της αγοράς. Για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν πολιτικές που σχετίζονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την κλιματική αλλαγή ή τις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως τα αυτόνομα οχήματα.


Μπορεί όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον ασφαλιστικό σύμβουλο;

Ας δούμε μερικούς λόγους που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.


Πολύπλοκη λήψη αποφάσεων

Οι ασφάλειες συχνά περιλαμβάνουν σύνθετες αποφάσεις που απαιτούν ανθρώπινη κρίση. Η τεχνητή νοημοσύνη, αν και εξαιρετική στην ανάλυση δεδομένων, δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως τις συναισθηματικές και διαφοροποιημένες πτυχές της κατάστασης ενός πελάτη.


Εξατομικευμένες συμβουλές

Οι ασφαλιστικοί σύμβουλόι προσφέρουν εξατομικευμένες συμβουλές προσαρμοσμένες στις μοναδικές ανάγκες και περιστάσεις κάθε πελάτη. Η τεχνητή νοημοσύνη, από την άλλη πλευρά, βασίζεται σε αλγορίθμους και δεδομένα, τα οποία ενδέχεται να μην καταγράφουν το πλήρες εύρος των ανησυχιών ενός πελάτη.


Οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σχέσεων

Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι οικοδομούν εμπιστοσύνη και μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες τους. Η ικανότητά τους να συναισθάνονται, να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να παρέχουν εξατομικευμένη βοήθεια δημιουργεί ένα επίπεδο εμπιστοσύνης που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αναπαραγάγει.


Χειρισμός σύνθετων απαιτήσεων

Οι σύνθετες ασφαλιστικές απαιτήσεις, όπως αυτές που αφορούν νομικές διαφορές ή μοναδικές περιστάσεις, συχνά απαιτούν ανθρώπινη παρέμβαση. Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι μπορούν να περιηγηθούν σε αυτές τις καταστάσεις και να εργαστούν για δίκαιες λύσεις.


Κανονιστική συμμόρφωση

Ο ασφαλιστικός κλάδος ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό, με διάφορους νόμους και πολιτικές που πρέπει να τηρούνται. Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι γνωρίζουν καλά αυτούς τους κανονισμούς και μπορούν να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση, ένα έργο με το οποίο μπορεί να δυσκολεύεται η τεχνητή νοημοσύνη.


Τελικό Συμπέρασμα

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναμφίβολα επιφέρει πολλά οφέλη στον ασφαλιστικό κλάδο, δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τον ασφαλιστικό σύμβουλο. Η τεχνητή νοημοσύνη υπερέχει στην ανάλυση δεδομένων, την αποτελεσματικότητα και την αυτοματοποίηση, αλλά δεν διαθέτει τις ανθρώπινες ιδιότητες της ενσυναίσθησης, της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της σύνθετης λήψης αποφάσεων που παρέχουν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι.

Η ιδανική προσέγγιση για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι να αξιοποιήσουν τα δυνατά σημεία της τεχνητής νοημοσύνης για να υποστηρίξουν και να βελτιώσουν το έργο των ασφαλιστικών συμβούλων, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν σε αυτό που κάνουν καλύτερα - την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών και καθοδήγησης στους πελάτες τους. Η συνέργεια μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και της ανθρώπινης εμπειρογνωμοσύνης θα συνεχίσει να διαμορφώνει το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου, διασφαλίζοντας ότι οι πελάτες θα λαμβάνουν το καλύτερο και από τους δύο κόσμους.


Αρθογράφος

Αγαθοκλής Σταύρου


Κάθε άρθρο στη σελίδα είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του αρθρογράφου


bottom of page