top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Τι είναι το Corporate Finance;

Το Corporate Finance είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της χρηματοοικονομίας. Πολλοί ειδικοί το χρησιμοποιούν για να βγάλουν εις πέρας διάφορα projects για την επίτευξη των στόχων της εταιρίας τους. Διαβάστε το σχετικό μας άρθρο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι εστί corporate finance.

Το Corporate Finance είναι κοινώς η χρηματοδότηση μιας επιχείρησης. Με το πιο κάτω κείμενο θα προσπαθήσω να εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται τις βασικές αρχές του τι εστί Corporate Finance.


Καταρχάς, στους επαγγελματίες που δουλεύουν για τη χρηματοδότηση μιας εταιρίας, ο απώτερος τους σκοπός είναι μεγιστοποιήσουν την αξία της επιχείρησης. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του προγραμματισμού και της υλοποίησης των πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους. Σκοπός είναι να ισορροπήσουν τα ρίσκα και να διευθετήσουν το κέρδος της εταιρίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίζοντας τις πιο πάνω δραστηριότητες σε τρεις κατηγορίες: Capital investment, Capital Financing και Dividend & Return of Capital. Θα υπάρξει ξεχωριστό άρθρο για την κάθε κατηγορία για να αναλύσουμε εις βάθος το κάθε θέμα.


Πρωτίστως, το Capital Investment (Επένδυση κεφαλαίων), είναι όταν οι διευθυντές της κάθε εταιρίας αποφασίζουν σε ποια projects και σε ποιες επιχειρήσεις θα γίνουν οι σωστές επενδύσεις με σκοπό να έχουν το ψηλότερο κέρδος, με το χαμηλότερο δυνατόν ρίσκο. Μετέπειτα, η δεύτερη κατηγορία είναι το Capital Financing. Ο σκοπός του Corporate Financing είναι να παρέχει στο βέλτιστο βαθμό την εταιρική δομή, δηλαδή η εταιρία θα έχει το χαμηλότερο Weighted Average Cost of Capital (τον υπολογισμό του κόστους κεφαλαίου μιας εταιρίας). Τρίτη κατηγορία είναι το Dividend & Return of Capital. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, οι διευθυντές πρέπει να αποφασίσουν πώς και πότε θα επιστρέψουν το κεφάλαιο στους επενδυτές, όπως αναφέρει και για τα πιο πάνω η σελίδα της Corporate Finance Institute σε σχετικό βίντεο.


Υπάρχουν δύο μέρη στις κεφαλαιαγορές σχετικά με το Corporate Finance οι οποίες είναι οι πρωτογενείς αγορές και οι δευτερογενείς αγορές. Στις πρωτογενείς αγορές, υπάρχουν εταιρίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν άλλες εταιρίες από διάφορες βιομηχανίες και χρειάζονται κεφάλαιο για να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν την επιχείρηση. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν αντιπροσωπείες επενδυτών, οι οποίοι επενδυτές θέλουν να επενδύσουν τα λεφτά τους σε εταιρίες με σκοπό να αγοράσουν ομόλογα και μετοχές. Στη μέση των εταιριών και των κεφαλαίων είναι η τράπεζα, οποίες λειτουργούν ως μεσάζοντας, η οποία χρησιμοποιεί τις γνωριμίες και τις επαφές της για να διευκολύνει αυτές τις συναλλαγές μεταξύ των εταιριών και των αντιπροσώπων των επενδυτών. Οι συναλλαγές γίνονται με άμεσα και οι επενδυτές αγοράζουν νέες μετοχές και νέα ομόλογα τις οποίες μια εταιρία βγάζει στην αγορά. Οι τελευταίοι που σχετίζονται στη πρωτογενή αγορά είναι οι Λογιστικές/ελεγκτικές εταιρίες που είναι υπεύθυνες για τις λογιστικές απογραφές και το σωστό έλεγχο των πιο πάνω πράξεων.


Από την άλλη, έχουμε τη δευτερογενή αγορά. Εδώ υπάρχουν δύο πλευρές, οι πιθανοί επενδυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν μετοχές από δημόσιες εταιρίες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων οι οποίοι θέλουν να πουλήσουν τις δικές τους μετοχές στις πιο πάνω εταιρίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επενδυτές πουλούν και αγοράζουν στο Χρηματιστήριο χρησιμοποιώντας τις επενδυτικές τράπεζες όπου υπάρχουν τα Sales and Trading Departments και τα Equity Research Departments που είναι υπεύθυνα να βοηθούν στην πραγματοποίηση αυτών των πράξεων μεταξύ των επενδυτών. Η ονομασία δευτερογενής αγορά, σχετίζεται με το γεγονός ότι η εταιρία που εξέδωσε τις μετοχές δεν εμπλέκεται και δεν εμφανίζεται στις συγκεκριμένες πράξεις, που γίνονται αποκλειστικά μεταξύ των επενδυτών.

Το Corporate Finance είναι ένας πυλώνας για τη χρηματοοικονομία. Υπάρχουν άπειρα θέματα τα οποία μπορούν να αναλυθούν, μερικά τα οποία θα γραφτούν σε μελλοντικά άρθρα. Μέχρι το επόμενο άρθρο, καλή ανάγνωση!!!



Αρθογράφος

Ανδρέας Κουτσόλουκας


Κάθε άρθρο στη σελίδα είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του αρθρογράφου

bottom of page