top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

"Άλλωστε αυτό είναι ο προσκοπισμός, μια οικογένεια"

Updated: Mar 26, 2023

Λόγω της Ημέρας Σκέψης. η σημερινή δημοσίευση αφορά τον Προσκοπισμό. Ευχαριστούμε από καρδιάς την αντιπροσωπεία βαθμοφόρων του 291 Συστήματος Αεροπροσκόπων Παραλιμνίου για την εποικοδοματική μας κουβέντα. Μάθαμε πολλά και έχουμε να μάθουμε ακόμα περισσότερα. Χρόνια πολλά στον Προσκοπισμό και καλή ανάγνωση.

Για πολλούς η 22η Φεβρουαρίου θεωρείται μια απλή μέρα, για τους Προσκόπους όμως όχι. Αντιθέτως μπορεί να θεωρηθεί μια μέρα γιορτής. Πολλοί θα αναρωτηθείτε ποιος είναι ο λόγος; Ο λόγος λοιπόν είναι ότι από την 22η Φεβρουαρίου στο μακρινό 1926 και κάθε χρόνο τέτοια μέρα, κάτι παραπάνω από 50 εκατομμύρια (!!) πρόσκοποι σε όλο τον κόσμο, γιορτάζουν τον Προσκοπισμό. Αυτή η μέρα επιλέχθηκε διότι είναι η γενέθλια μέρα του ιδρυτή του Προσκοπισμού, Λόρδου Baden-Powell.


Αν μπορούσαμε να εξηγήσουμε με λίγα λόγια τι είναι ο προσκοπισμός και ποιος είναι ο ρόλος του, θα ήταν ότι οι πρόσκοποι, μια ομάδα ενηλίκων και ανηλίκων, με εθελοντική δράση και αγάπη προς τον προσκοπισμό προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο, με τους ενήλικες προσκόπους να προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν προσκοπικές γνώσεις, αρχές και ιδανικά στη νέα γενιά, κρατώντας τους μακριά από πειρασμούς της εποχής, κάνοντας του σωστούς πολίτες της κοινωνίας. Άλλωστε, ποιος είναι ο ρόλος μας ως σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία;

Πέραν τούτου, ο στόχος είναι να βοηθήσει στην εκπαίδευση, αλλά και στην παιδεία νέων ατόμων που εντάσσονται στην οικογένεια του προσκοπισμού. Όλα ξεκινούν με βάση την Προσκοπική Υπόσχεση και τον Νόμο των Προσκόπων . Πολλοί θα αναρωτηθούν τι μπορεί να είναι και εμείς θα δώσουμε την εξήγηση. Είναι μια κίνηση με αξίες ζωής: Πίστη, Καθήκον στην Πατρίδα και τον Συνάνθρωπο, αγάπη προς τη Φύση και προστασία του Περιβάλλοντος. Πολλά από αυτά, κάποιοι μπορεί να τα θεωρούν δεδομένα, ή και «απαρχαιωμένα», όχι όμως οι πρόσκοποι. Είναι αξίες οι οποίες καλλιεργούνται και υιοθετούνται και στη καθημερινή ζωή.

Πάμε να δούμε πώς έφτασε ο Προσκοπισμός στην Κύπρο. Όλα ξεκίνησαν το 1913, όπου σήμερα γιορτάζει τα 110 χρόνια προσκοπισμού στην Κύπρο! Με την κήρυξη των Βαλκανικών πολέμων Κύπριοι εθελοντές κατατάγηκαν στον Ελληνικό Στρατό, όπου εκπαιδεύτηκαν από Έλληνες Πρόσκοπους Εκπαιδευτές. Εκεί ήταν η σπίθα για να αρχίσει η ιστορία του Προσκοπισμού στην Κύπρο, υπαγόμενοι εντούτοις στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου αναγνωρίστηκε από το Διεθνές Προσκοπικό Γραφείο με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. 


Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε και να σκεφτούμε «τελικά αξίζει να γίνω πρόσκοπος;» ή «αξίζει να γράψω το παιδί μου στο Προσκοπείο» Η απάντηση είναι «ναι!» Ένα παιδί μπορεί να μάθει με βάση το παιχνίδι και τη ζωή στην ύπαιθρο καλλιεργώντας αξίες όπως η πειθαρχία, ο σεβασμός και η ομαδικότητα. Αυτά και πολλά άλλα, μπορεί να τα αντιληφθεί μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες που προσφέρει ο προσκοπισμός. Αν μπορούσαμε να προσθέσουμε κάτι σε όλο αυτό, είναι ότι «ΠΟΤΕ δεν είναι αργά». Ο προσκοπισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ο πρόσκοπος είναι πάντα πρόθυμος να δεχτεί στην οικογένειά του άτομα από όλες τις ηλικίες, φυλές, χρώματος, θρησκείας και ούτω καθεξής. Άλλωστε, αυτό είναι ο προσκοπισμός, μια οικογένεια, με τους κανόνες της, τις δύσκολες μέρες, αλλά πάνω απ’ όλα, την αγάπη. Αγάπη για τη σκληρή δουλειά, για τις δυσκολίες που μπορεί να βρεθούν, αλλά με στόχο να ανταπεξέλθει.


Ημέρα Σκέψης λοιπόν. Εφόσον αυτή η μέρα είναι τόσο σημαντική για εμάς, ελπίζουμε να καταφέραμε να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας σε αυτό που αγαπάμε. Κλείνοντας, πρέπει να πούμε ένα ευχαριστώ στον Λόρδο Baden-Powell που ίδρυσε τον προσκοπισμό και έδωσε νόημα στη ζωή μας. Γιατί αυτό είναι ο προσκοπισμός για εμάς, νόημα ζωής.


ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ…ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ!


bottom of page