top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Απόψεις: Κοπιάστε να "βγάλουμε" τις μάσκες!

"Κοπιάστε να "βγάλουμε" τις μάσκες!". Ο Εφραίμ Χρίστου γράφει το πρώτο άρθρο στη στήλη 'Απόψεις'. Ευχόμαστε καλή αρχή στον Εφραίμ που έχει πάρα πολλά να πει.


Πόσο χαρήκαμε που βγάλαμε τις μάσκες, με το καινούργιο υγειονομικό πρωτόκολλο! Εντάξει, μετά τις ξαναβάλαμε εν μέρει, αλλά τι αξία έχει να μιλάμε γι αυτές τις μάσκες εφόσον άλλες είναι που κυριαρχούν;


Οι άλλες που βγαίνουν , για να συσπειρώνουν, να ενώνουν, να μετανιώνουν και να μας "καθηλώνουν", σύμφωνα με το άλλο, το άγραφο , το άτυπο αλλά σύνηθες εκλογικό "πρωτόκολλο".


Ένα πρωτόκολλο που το Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε να ακολουθήσει κατά γράμμα , συμπράττοντας με ένα μέλος της διακυβέρνησης Αναστασιάδη - Συναγερμού. Καλά ακούτε και καλά διαβάζετε, την ίδια ώρα που επί εννέα χρόνια ασκεί σφόδρα κριτική και παριστάνει ένα ισχυρό μέλος της αντιπολίτευσης, αποφάσισε ότι ο εκλεκτός της είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης και δουλεύει γι' αυτόν.


Ο διπλωμάτης, που αποδείχθηκε "διπλομμάτης", δεν έχει κανένα βάρος στη συνείδησή του όταν ζητά ψήφο από τους δεξιούς ψηφοφόρους, την ίδια ώρα που θεωρείται ο μεγαλύτερος αποστάτης στην ιστορία του Δημοκρατικού Συναγερμού και έχει τα δεκανίκια των (ας μου επιτραπεί ο όρος) πρώην κεντρώων κομμάτων.


Υποψήφιος με τη στήριξη των ΕΔΕΚ (όση απέμεινε) και ΔΗΚΟ, με ταυτότητα του Δημοκρατικού Συναγερμού και με θρησκοληπτικές αντιλήψεις σε πολλά ζητήματα, προσπαθεί να δημιουργήσει μια κυβέρνηση λίγο απ' όλα.


Είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν έχει σημασία αν διαφωνούμε σε όλα ή στα πιο βασικά, δεν έχει σημασία αν δεν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, αν δεν αναλάβαμε ποτέ ευθύνες ή αν δεν εκτιμήσαμε όσους μας στήριξαν, σημασία έχει να κυβερνήσουμε.Τώρα το "πώς", το αφήνω στην κρίση του ετοιμόρροπου κυπριακού εκλογικού σώματος.


Όλα τα πιο πάνω εξηγούν γιατί άλλωστε αρνείται να παραστεί και στη διαδικασία των debates . Μια διαδικασία που δείχνει στον μεγαλύτερο βαθμό τις θέσεις των υποψηφίων και τις διαφορές τους. Αντικατοπτρίζει μάλιστα την ικανότητα τους να υπερασπίζονται απόψεις και να πείθουν τον κόσμο με επιχειρήματα έτσι ώστε να τους στηρίξει ή καλύτερα να τους εκλέξει, αποκλείοντας τους υπολοίπους. Κι όμως κύριος Χριστοδουλίδης αποφάσισε να απουσιάζει συνειδητά. Βέβαια θα μου πείτε, μια δική του εξαγγελία δεν κατέφερε να γράψει ή έστω να ελέγξει και θα πάει στα debates? Μυστικές πηγές αναφέρουν ότι είναι γνωστός για "αντιγραφές" αλλά ας μην το αναλύσουμε.


Μια ιδανική ηλικία, ένα ψεύτικο - δήθεν χαμηλό προφίλ, μια δυναμική σύζυγος, μια "χριστιανική" πολυμελής οικογένεια και ένας ξακουστός πενθερός είναι όλα όσα χρειάστηκε ο κυπριακός λαός για να προβλέπει σήμερα την αλλαγή και την ελπίδα στα μάτια του Νίκου Χριστοδουλίδη.


Αλήθεια θέλετε να είμαστε ειλικρινείς; Η μόνη εκλογή που αξίζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι αυτή των βραβείων Όσκαρ. Διότι καταφέρνει να έχει ένα ακροατήριο αποτελούμενο από την προοδευτική δεξιά, την ακροδεξιά, το δήθεν και επιμένω "πρώην" ρυθμιστικό κέντρο, λίγους απογοητευμένους και καθόλου ενημερωμένους αριστερούς και διάφορους που "δεν ασχολούνται".


Για μένα οι μόνοι δικαιολογημένοι είναι όσοι δεν ασχολούνται, διότι οι υπόλοιποι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν βλέπουν μπροστά τους. Εκτός βέβαια αν το βασικό τους κριτήριο είναι οι χειραψίες του συγκεκριμένου υποψηφίου στις χοροεσπερίδες της επαρχίας Πάφου και όχι μόνο.


Ξαφνικά, ο Σιζόπουλος ξέχασε ότι είναι πολέμιος της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Ξαφνικά, ο Νικόλας αυτοαναιρέθηκε για τη διαφθορά των κυβερνώντων, ενώ όσοι ήταν απελπισμένοι βρήκαν ελπίδα στον πιο αποτυχημένο υπουργό Εξωτερικών που υπονόμευε κάθε φορά τη λύση του Κυπριακού και που τα πυροτεχνήματα για τα οποία έκανε λόγο άφησαν τις στάχτες τους να φαίνονται ακόμα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.


Οι μεν αλλαγή, ο δε συνέχιση. Οι μεν αντιπολίτευση, ο δε μέλος της διακυβέρνησης. Οι μεν (πρώην) κεντρώα κόμματα, ο δε μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού.


Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν θεωρεί ότι υπήρξε διαφθορά. Διαγράφει αυτόματα κάθε ισχυρισμό των ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για όλα αυτά τα χρόνια. Και τον στηρίζουν. Επειδή είναι εκλέξιμος. Επειδή είναι χαμολιός και μπορεί να αλλάξει χρώματα ανάλογα με το περιβάλλον και τις προσδοκίες του.


Μα η πατρίδα βρίσκεται προ των πυλών μιας De Facto Διχοτόμησης, με τον υψηλότερο δείκτη διαφθοράς, με ατελείωτες περιβαλλοντικές καταστροφές, με οικονομία για λίγους. Και μου είναι, δύσκολο έως αδιανόητο να δεκτώ πως όσοι υποφέρουν περισσότερο αφήνουν τις ελπίδες τους σε μια γυάλινη βιτρίνα. Εμπιστεύονται το μέλλον των παιδιών τους σε κάποιους που ενεργούν με γνώμονα ότι αν δεν συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και βολέψουν κάμποσους με "προσόν" την κομματική ταυτότητα, θα διαλυθούν γιατί ίσως αυτό ήταν που τους κρατούσε ζωντανούς .


Από την άλλη οι εκπλήξεις και οι μεταγραφές δεν άργησαν να έρθουν στην ομάδα του. Από απογοητευμένους υποψηφίους βουλευτές του ΔΗΣΥ που δεν εκλέγηκαν ποτέ, από εσωκομματικούς εχθρούς του Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και από μέχρι πρότινος επικριτές του ιδίου του Νίκου Χριστοδουλίδη. Και μιας και μιλάμε στα ίσια, αναφέρομαι σαφώς στον Ανδρέα Γιόρτσιο που δέκτηκε λογοκρισία από την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο "εκλεκτός" και που του έκλεισαν δις τις εκπομπές επειδή θεωρούνταν υπερβολικά "καυστικής" κριτικής. Κι όμως αν και ο Ανδρέας Γιόρτσιος μέχρι σήμερα έχαιρε εκτίμηση από την πλειοψηφία των πολιτικοποιημένων Κυπρίων, πλέον έβαλε ο ίδιος τη μελανιά στην καριέρα του που θα τον σημαδεύει για πάντα ,αφού επέλεξε την ασφάλεια της θέσης παρά αυτή της συνείδησης.


Κοπιάστε να βγάλουμε τις μάσκες λοιπόν και θα δούμε ποιού ή ποιών το Dna θα βρίσκεται στο πτώμα της πατρίδας μας.


Αρθρογράφος:

Εφραίμ Χρίστου



Κάθε άρθρο στη σελίδα είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του αρθρογράφου

bottom of page