top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Απόψεις: Το εμπόριο της ανθρώπινης δυστυχίας οδήγησε την Κύπρο σε ξέφραγο αμπέλι.

Στο σημερινό άρθρο, ο Αρσένιος Σάββα γράφει τη δική του άποψη για το Μεταναστευτικό πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο τον τελευταίο καιρό, και θέτει τα δικά του ερωτήματα/προβληματισμούς επί του θέματος. Ευχαριστούμε τον Αρσένιο που μοιράστηκε μαζί μας τις απόψεις του και ευχόμαστε σε όλους καλή ανάγνωση.

Κάθε άρθρο στη σελίδα είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του αρθρογράφου.


Αποτύχαμε ή το υποτιμήσαμε; Τι άραγε ταιριάζει στους χειρισμούς για το μεταναστευτικό… Αυτό που σίγουρα ταιριάζει είναι πως η αδράνεια και η αδυναμία που παρουσιάστηκε, μετέτρεψε το ζήτημα σε φαύλο κύκλο και επέτρεψε στην παράνομη μετανάστευση να απλώσει τα πλοκάμια της.

Όσο ακόμα ψάχνουμε να καταλήξουμε σε κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης -στην αντίπερα όχθη- ο Ερντογάν συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο και να απειλεί πως «θα στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη», ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μεταναστευτικές ροές για λόγους κλιματικής αλλαγής, συνεχίζονται.


Αν πραγματικά θέλουμε αποτελεσματικές στρατηγικές, τότε πρέπει άμεσα να στοχεύσουμε στον πυρήνα του προβλήματος. Να παρθούν μέτρα που θα έχουν αποδέχτη αυτούς που εμπορεύονται την ανθρώπινη δυστυχία, καπηλεύονται τα όνειρα και γεμίζουν βάρκες προορισμένες για τον πυθμένα της θάλασσας.


Για ακόμα μια φορά, ο Τύπος λειτούργησε σαν κόλαφος για αυτούς που έχτισαν μπίζνες στο μεταναστευτικό. Όπως αποκάλυψε στο πρωτοσέλιδο της τον περασμένο Οκτώβριο η «Κ», εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακινητών με άμεσα εμπλεκόμενους τούρκους λιμενικούς και Έλληνες ακτιβιστές. Πιο συγκεκριμένα, από το 2020, μέλη γνωστών ΜΚΟ από την Ελλάδα σε συνεργασία με αξιωματικό της τουρκικής ακτοφυλακής, εισέπρατταν ποσά της τάξης των 800-1000 ευρώ ανά άτομο, για την μεταφορά τους από την Τουρκία στο Ανατολικό Αιγαίο.


Πλέον, δεν είναι ούτε φήμες, ούτε παραλήρημα. Είναι γεγονότα!


Όντας χώρα πρώτης γραμμής, είναι καιρός να παρθούν σοβαρά μέτρα, αυστηρότεροι έλεγχοι και άμεση επιτάχυνση στις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων. Όταν το 95% των αιτητών ασύλου εισήλθε παράνομα από τα κατεχόμενα, δεν επιτρέπει σε κανένα να σφυρίζει αδιάφορα. Το γεγονός ότι στη χώρα μας καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός νέων αιτήσεων ασύλου σε αναλογία πληθυσμού, αυτομάτως γεμίζει με ευθύνες τους αρμοδίους.


Ο κόμπος έφτασε στο χτένι.


Η συνέχιση της παρούσας στρατηγικής όχι απλά μετατρέπει την χώρα σε ξέφραγο αμπέλι, αλλά τροφοδοτεί και όσους μετά δυσκολίας κρατούν το δεξί τους χέρι, εφαπτόμενο με το σώμα τους. Οι αρμόδιοι επιβάλλεται να εργαστούν κατά τρόπο μεθοδικό, πριν να είναι αργά και να μιλάμε για καταστάσεις μη αναστρέψιμες.


Αρθρογράφος:

Αρσένιος Σάββα


Κάθε άρθρο στη σελίδα είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του αρθρογράφου.



bottom of page