top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Απόψεις: Όταν η Πρωτοπορία σκίζει... τη δημοκρατία!

Η σημερινή δημοσίευση είναι του Εφραίμ Χρίστου και αφορά τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Εφραίμ ήταν παρόν στις συγκεκριμένες εκλογές και μας γράφει πώς τα αντιμετώπισε με τη δική του οπτική γωνία. Καλή ανάγνωση.

Κάθε άρθρο στη σελίδα είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του αρθρογράφου.


Ως μέλος της τοπικής επιτροπής της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου και όντας υποψήφιος σε τρεις διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες, μπορώ να πω ότι όλα όσα θα αναφέρω μπορούν να θεωρηθούν και λόγια ενός αυτόπτη και αυτήκοου μάρτυρα.


Η σύσταση της εφορευτικής επιτροπής σε κάθε εκλογική διαδικασία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, γίνεται κατά τη γενική συνέλευση. Εκεί, ως επί το πλείστον περνά η πρόταση της παράταξης ΦΠΚ Πρωτοπορία - αφού συγκεντρώνει την πλειοψηφία - σύμφωνα με την οποία η εφορευτική επιτροπή είναι πενταμελής και σχηματίζεται αναλογικά με τη γενική συνέλευση, δηλαδή καταλήγουμε πάντα στο να έχουμε τρεις εκπροσώπους της Πρωτοπορίας και δύο της Προοδευτικής.


Όπως καταλαβαίνετε, το ισχυρό 3-2 της Πρωτοπορίας στην εφορευτική επιτροπή, ανοίγει τον δρόμο στους εκπροσώπους της να δρουν ετσιθελικά και να βγάζουν έγκυρο ή άκυρο ψηφοδέλτιο ό, τι αυτοί θεωρούν καλύτερο προς την παράταξή τους, έχοντας μάλιστα ακουστικό στ' αυτιά και παίρνοντας οδηγίες.


Κατά τις τρεις τελευταίες καταμετρήσεις, στις οποίες συμμετείχα, ουδέποτε υπήρξε ίση αντιμετώπιση όλων των αμφισβητούμενων ψηφοδελτίων. Στην καταμέτρηση για το αποτέλεσμα των τμηματικών εκλογών, ο πρόεδρος της Προοδευτικής αναγκάστηκε να σταματήσει τη διαδικασία μέχρι να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, αφού το ίδιο ψηφοδέλτιο που μέτρησε στο διπλανό τραπέζι έγκυρο για την Πρωτοπορία, κατέληξε άκυρο για την Προοδευτική.


Χθες, έγινε κάτι αντίστοιχο. Οι εκπρόσωποι της παράταξης ΦΠΚ Πρωτοπορία ήρθαν στοχευμένα για να νοθεύσουν το αποτέλεσμα. Ήξεραν ότι σε περίπτωση που κάποια από τις μικρότερες παρατάξεις χάσει μια έδρα, κατά μεγάλη πιθανότητα θα σχημάτιζαν αυτοδυναμία, έτσι χωρίς να χάσουν χρόνο έβγαλαν αμφισβητούμενα δύο ψηφοδέλτια της Αναγέννησης , δύο ψηφοδέλτια της ΑΦΕ, ένα ψηφοδέλτιο του Αγώνα και ένα της Προοδευτικής. Τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια ήταν ξεκάθαρα έγκυρα και αντιπροσώπευαν σύμφωνα με τον κανονισμό των βουλευτικών εκλογών πρόθεση ψήφου. Μάλιστα, ο λόγος που βγήκαν αμφισβητούμενα ήταν επειδή η άκρη του "νι" έβγαινε λίγο εκτός από το κουτάκι, κάτι που δεν έγινε με αντίστοιχα ψηφοδέλτια της Πρωτοπορίας.

Όλοι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων (εκτός αυτοί της πρωτοπορίας) που καταμετρούσαν στο συγκεκριμένο τραπέζι, διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ζήτησαν να τα ελέγξει η εφορευτική επιτροπή μπροστά τους με αποτέλεσμα η εκπρόσωπος της Πρωτοπορίας και προεδρεύουσα της εφορευτικής επιτροπής να σκίσει τα ψηφοδέλτια! Αν είναι δυνατόν! Σε καταμέτρηση εκλογικής διαδικασίας να σκίζονται ψηφοδέλτια πριν καν ελεγχθούν, επειδή θα έβγαιναν έγκυρα και δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Πρωτοπορίας.


Χωρίς χρονοτριβή, ο πρόεδρος της Προοδευτικής διέκοψε τη διαδικασία με τη σύμφωνη γνώμη των προέδρων των υπολοίπων παρατάξεων, με αποτέλεσμα να πρέπει να μπουν στην αίθουσα οι ηγεσίες των οργανώσεων νεολαίας παγκύπρια. Με σκοπό να αποκαταστήσουν το δίκαιο, ζητούσαν να δουν τα ψηφοδέλτια και διαμαρτύρονταν για το σκίσιμο τους. Έπειτα, αφού οι εκπρόσωποι της Πρωτοπορίας κατανόησαν ότι δεν παίζουν μόνοι τους, αναγκάστηκαν να δώσουν τις ψήφους που προσπάθησαν να κλέψουν, ωστόσο επινόησαν ένα νέο ψέμα σύμφωνα με το οποίο είχαν και οι ίδιοι ένα αμφισβητούμενο ψηφοδέλτιο. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός διαψεύσθηκε πανηγυρικά από τα στελέχη των υπολοίπων παρατάξεων και μετά από έντονη συζήτηση λόγω της προσπάθειας κατάλυσης τη δημοκρατίας από την Πρωτοπορία, αποκαταστάθηκε το δίκαιο.


Στη συνέχεια, υπήρξε ακόμη ένα περιστατικό, με εκπρόσωπο της Πρωτοπορίας να βάζει άκυρο ψηφοδέλτιο που είχε σταυρό σε δύο παρατάξεις σε αυτά της Πρωτοπορίας. Όταν του ζητήθηκε να το δείξει ο συγκεκριμένος αρνούνταν και στη συνέχεια το τοποθέτησε στη μέση των υπολοίπων ψηφοδελτίων που κρατούσε έτσι ώστε να δείξει το πρώτο και να φανεί ότι πήρε ένα έγκυρο ψηφοδέλτιο. Για δεύτερη φορά διακόπηκε η διαδικασία μέχρι να αποκατασταθεί το δίκαιο. Για άλλη μια φορά η Πρωτοπορία βρέθηκε μόνη στο παραμύθι της και εν τέλει καταλήξαμε στο να βρίσκουμε ψηφοδέλτιο άκυρο στα "έγκυρα" της Πρωτοπορίας.


Προσπάθεια καλπονοθείας δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από την εν λόγω παράταξη. Και απορώ, μια παράταξη που θέλει να ορίζεται ως το φοιτητικό κομμάτι του Δημοκρατικού Συναγερμού, πόσο Δημοκρατική είναι; Άμα για μερικές ψήφους καταλύει τη δημοκρατία και προβάλλει "ΣΧΙΖΟφρενεια" σκίζοντας ψηφοδέλτια και παίρνοντας άκυρα ψηφοδέλτια, πώς ένας φοιτητής μπορεί να την εμπιστευτεί;


Τα ψηφοδέλτια που σκίστηκαν είναι η βούληση των φοιτητών που θέλησαν να ρίξουν στα σκουπίδια και το πιο έντιμο εκ μέρους τους θα ήταν να βγουν σε μια ανακοίνωση απολογίας προς όλες τις παρατάξεις που μπροστά από στελέχη τους αποδείχτηκαν ψεύτες.


Από χθες, μετά τις ανακοινώσεις όλων των παρατάξεων για την καλπονοθεία που προσπάθησε να επιτύχει η Πρωτοπορία, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη κάνοντας λόγο για τραμπουκισμούς και γενίτσαρους του ΑΚΕΛ. Αν το να θυμώνεις επειδή σε πνίγει το δίκαιο και ο άλλος να σε κοροϊδεύει μπροστά στα μάτια σου είναι τραμπουκισμός, τότε τι να πω; Αν είμαστε γενίτσαροι του ΑΚΕΛ επειδή σταματήσαμε τη διαδικασία για να στηρίξουμε τις μικρότερες (σε ποσοστά) παρατάξεις επειδή γινόταν μπροστά μας μια προσπάθεια διάλυσης της δημοκρατίας, τότε ναι είναι τιμή μας και καμάρι μας να είμαστε! Κανένας δεν κτύπησε οποιοδήποτε και πλέον μετά από τόσα ψέματα εντός της καταμέτρησης που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την Πρωτοπορία, απορώ αν θα τους πιστεύει κανείς ή αν πιστεύουν καν οι ίδιοι τα όσα ισχυρίζονται.


Εμείς, θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε μπροστά και να αγωνιζόμαστε. Οι εκλογές για μας δεν ήταν και ούτε θα γίνουν ποτέ ένα πανηγύρι, αλλά ο δρόμος που οδηγεί στις διεκδικήσεις.

Όσον αφορά τον πολιτικό μας αντίπαλο, καταλαβαίνουμε ότι πανικοβάλλεται -που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα ποσοστά του κουτσουρεύονται, σε αντίθεση μ' εμάς που χρόνο με τον χρόνο κτίζουμε και ανεβαίνουμε- αλλά να ξέρουν ότι όποτε προχωρούν σε κατάρριψη των δημοκρατικών θεσμών για να πάρουν λίγες περισσότερες ψήφους, θα μας βρίσκουν μπροστά τους.

Έγιναν χιλιάδες αγώνες για το δικαίωμα της ψήφου, έγιναν χιλιάδες αγώνες για τη δημοκρατία, δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να τα σκίζει σε μια στιγμή και να τα πετά στον κάδο των αχρήστων σαν να είναι ιδιοκτησία του. Εμείς, θα είμαστε πάντα εκεί, μπροστάρηδες στους αγώνες φοιτητών σε μια εποχή που η φοιτητική κοινότητα αντιμετωπίζει με τον χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Εμείς, θα σμίγουμε τις φωνές μας με όσους πραγματικά θέλουν να φέρουν τον τόπο στο μπόι των ονείρων μας , με όσους πραγματικά προσκυνούν την εντιμότητα και αντιδρούν μπροστά στο άδικο και στη διαφθορά.


Αρθρογράφος:

Εφραίμ Χρίστου


Κάθε άρθρο στη σελίδα είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του αρθρογράφου.

Comments


bottom of page