top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Επάγγελμα Δικηγόρος - Μέσα απο τα μάτια της Κορίνας Πίττα

Κορίνα Πίττα: "Πιστεύω ότι η επιτυχία στον επαγγελματικό χώρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συνεχή εξέλιξη".
Στη σημερινή δημοσίευση, έχουμε μαζί μας την Κορίνα Πίττα. Η Κορίνα είναι μια νέα δικηγόρος και μας μιλά για το επάγγελμα του δικηγόρου της, πώς η ζωή και η δουλειά στο εξωτερικό επηρέασε τη ζωή της, και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Ευχαριστούμε την Κορίνα που συνέβαλε στην προσπάθεια μας αυτή και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Καλή ανάγνωση.

1. Τι είναι ο/η δικηγόρος;

Η Κορίνα είναι δικηγόρος στο επάγγελμα. Εδώ και ενάμιση χρόνο, ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες, όπου αποτέλεσε ασκούμενη στην Ευρωπαική Επιτροπή, και έπειτα δικηγόρος σε δικηγορική εταιρεία, που αχολείται κυρίως με θέματα Ευρωπαικών υποθέσεων. Πρόσφατα, αποφάσισε να διευρύνει την καριέρα της στο νομικό τομέα και να εργαστεί ως νομική σύμβουλος σε ενα διεθνή οργανισμό, με έδρα στις Βρυξέλλες. O οργανισμός ειδικεύεται στο εμπορικό δίκαιο και το δίκαιο του ανταγωνισμού.



2. Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας αυτή τη στιγμή;

Μια πρόκληση στο νομικό τομέα αφορά τις δικηγορικές εταιρείες, συγκεκριμένα πώς να προωθήσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Οι περισσότερες νομικές υπηρεσίες παρέχονται πλέον μέσω του διαδικτύου. Ως αποτέλεσμα, ο ανταγωνισμός στον τομέα αυξάνεται και είναι δύσκολο για τις εταιρείες να ξεχωρίσουν.



3. Πώς μετράτε την επιτυχία στη δουλειά σας;

Πάντα πίστευα ότι η επιτυχία στον επαγγελματικό χώρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συνεχή εξέλιξη και την πρόοδο. Έχοντας εργαστεί τόσο στην Κύπρο όσο και στο Βέλγιο, συνειδητοποίησα ότι η βελτίωση και η ανάπτυξη είναι το παν στον επαγγελματικό τομέα. Φυσικά η εξέλιξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την σωστή καθοδήγηση και τα κατάλληλα επαγγελματικά πρότυπα. Συνεπώς, η επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα επιτυγχάνεται όταν η αίσθηση καθήκοντος, το πάθος για ανέλιξη και η γνώση, ενώνονται με την σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη. Αυτά αποτελούν την συνταγή της επιτυχίας κατά την άποψή μου.



4. Πώς πιστεύετε ότι είναι το μέλλον του κλάδου σας;

Το νομικό επάγγελμα θα επηρεαστεί σίγουρα απο την ψηφιοποίηση ανά τα επόμενα χρόνια. Προβλέπω ότι η ψηφιακή αλλαγή θα αγκαλιαστεί όλο και περισσότερο από δικηγορικά γραφεία, καθώς εξάλλου ήδη γίνεται. Θεωρώ ότι θα βελτιώσει τον τρόπο εργασίας των δικηγόρων, καθώς θα προσφέρει καινοτόμους τρόπους για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η απόδοση της εργασίας. Επιπλέον, θα ωφελέσει στην εξοικονόμηση χρόνου, που είναι σίγουρα σημαντικό εφόδιο στο νομικό επάγγελμα.



5. Τι θα θέλατε να γνώριζαν περισσότεροι άνθρωποι για τη δουλειά σας ή τη δουλειά που κάνετε;

Ως νέα δικηγόρος, έχω δουλέψει τόσο σε δικηγορικά γραφεία όσο και συμβουλευτικές εταιρίες, Ευρωπαικά ινστιτούτα και πλέον, σε διεθνή οργανισμό. Το νομικό επάγγελμα καλύπτει διάφορους τομείς εργασίας, δεν περιορίζεται μόνο σε δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία. Οι δικηγόροι πλέον έχουν την δυνατότητα να δουλέψουν σε ποικίλες υπηρεσίες, και αυτό είναι που κάνει τον καθένα ξεχωριστό.



6. Τι είναι αυτό που σας προκαλεί περισσότερο στη δουλειά σας και τι σας ευχαριστεί περισσότερο;

Μια μεγάλη πρόκληση που έχω αντιμετωπίσει στο επάγγελμα είναι δουλεύοντας υπό απαιτητικές συνθήκες. Αυτές συνήθως συνεπάγονται με αυστηρές προθεσμίες και φόρτο εργασίας. Στην προκειμένη περίπτωση, διαπίστωσα ότι το να διατηρείς τη ψυχραιμία σου και να καθορίζεις τις προτεραιοτήτες σου είναι η καλύτερη λύση.

Ως νομική σύμβουλος στις Βρυξέλλες, πάντοτε χαίρομαι να εργάζομαι με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες. Για παράδειγμα, παρόλο που συνεργάζομαι με άτομα του ίδιου επαγγέλματος με το δικό μου, το πολυπολιτισμικό στοιχείο ξεχωρίζει. Μέσω αυτού, έχω αποκτήσει αλλά και μοιραστεί γνώσεις, πέρα από τις επαγγελματικές. Είναι εντυπωσιακό το πόσο μπορεί να μας ενώσει η διαφορετικότητα.



7. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει κάποιος στη θέση σας;

Ως κλάδος υπηρεσιών, ο νομικός τομέας προσφέρει πολλά στο ανθρώπινο στοιχείο. Η σύνταξη νομικών εγγράφων (drafting), η σωστή έρευνα και η επικοινωνία, είναι για εμένα απο τις πιο βασικές δεξιότητες που αφορούν τον τομέα. Νιώθω ότι στάθηκα τυχερή στο πρώτο, καθώς η γραφή είναι κάτι που εξασκώ και αγαπώ, όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά και στον ελευθερό μου χρόνο ως δημιουργική συγγραφέας. Όσο αφορά την επικοινωνία, παρόλο που η ψηφιακή πραγματικότητα έχει αλλάξει κάπως τα δεδομένα, η βασική ανθρώπινη κατανόηση κατά την διάρκεια παροχής υπηρεσιών, σίγουρα απαιτεί επικοινωνιακές δεξιότητες. Ωστόσο όλες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, και με την ανάλογη καθοδήγηση και τριβή στο επάγγελμα αποκτούνται.



8. Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που ενδιαφέρεται να ακολουθήσει καριέρα στον τομέα σας;

Το επάγγελμα ενός δικηγόρου είναι απαιτητικό αλλά σίγουρα κερδοφόρο. Ένας δικηγόρος ποτέ δεν σταματά να μαθαίνει και πάντα θα υπάρχουν νεές προκλήσεις κατά την διάρκεια του επαγγέλματος. Ως αποτέλεσμα, θα έλεγα ότι ο νομικός τομέας σίγουρα αρμόζει σε κάποιο/α που είναι ανοικτός/ή σε προκλήσεις, με όρεξη, διάθεση και δημιουργικότητα στον εργασιακό χώρο!



bottom of page