top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Financing ways – Τρόποι χρηματοδότησης

Μία από την πιο συχνή απορία που είχα σχετικά με την αρχή μιας επιχείρησης είναι το πως θα την χρηματοδοτήσω. Αυτή την απορία ακούω και συχνά από άλλα άτομα που θέλουν να αρχίσουν μια επιχείρηση ή να δοκιμάσουν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο. Για αυτό λοιπόν σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στους πιο απλούς τρόπους που μπορείς να χρηματοδοτήσεις την καινούργια σου αρχή.

Μία από την πιο συχνή απορία που είχα σχετικά με την αρχή μιας επιχείρησης είναι το πως θα την χρηματοδοτήσω. Αυτή την απορία ακούω και συχνά από άλλα άτομα που θέλουν να αρχίσουν μια επιχείρηση ή να δοκιμάσουν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο. Λόγω των ταινιών και των άρθρων έχουμε πιστέψει πως μια επιχείρηση για να αρχίσει χρειάζονται ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό Όσο αυτό και να είναι διαδομένο δεν είναι πάντα η αλήθεια, καθώς πολλές επιχειρήσεις αρχίσαν από πολύ μικρά ποσά, πολλές φορές χωρίς καν να χρειαστεί αρχική επένδυση. Όπως και να εφαρμόζει στην προσωπική σου περίπτωση, στο παρών άρθρο θα αναφερθούμε σε τρόπους να αποκτήσεις το αρχικό χρηματικό ποσό για να αρχίσεις.


1ος τρόπος – Προσωπικές αποταμιεύσεις

Ο πιο απλός τρόπος να χρηματοδοτήσεις κάτι, είναι απλούστατα να χρησιμοποιήσεις λεφτά από της προσωπικές σου αποταμιεύσεις. Αυτό βεβαίως σε βάζει σε ρίσκο να χάσεις τα λεφτά που είχες αλλά το πλεονέκτημα είναι πως κανένας δεν σε δεσμεύει με όρους και αποπληρωμές. Επίσης μην παραβλέψεις να έχεις αποταμιεύσει ένα πόσο που να καλύπτει τουλάχιστον τα έξοδα σου 2-3 μηνών σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Βεβαίως όμως το πιο πιθανόν εσύ ο ίδιος δεν έχεις τα απαραίτητα λεφτά, για αυτό άλλωστε θα άνοιξες αυτό το άρθρο, γι’ αυτo πάμε στον επόμενο τρόπο.


2ος τρόπος – Δανείσου από την οικογένεια σου ή από κοντινούς φίλους/άτομα

Ο Jeff Bezos άρχισε την Amazon με λεφτά που του δάνεισαν οι γονείς του. Γι’ αυτό ο δεύτερος πιο απλός τρόπος είναι να δανειστείς από την οικογένεια σου, τους φίλους ή τα κοντινά σου άτομα καθώς είναι κοντινά σου άτομα και θα σε εμπιστεύονται περισσότερο σε σύγκριση ένα τρίτο άτομο ή ένα οργανισμό. Πρέπει όμως να σημειωθεί πως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να ρισκάρεις απερίσκεπτα καθώς αυτά τα λεφτά τα χρωστάς. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσεις αυτά τα άτομα για το τί σκοπεύεις να κάνεις και πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά και να μην μπορείς να αποπληρώσεις το ποσό άμεσα.


3ος τρόπος – Βρες ένα συνεργάτη

Ο 3ος τρόπος είναι πιο δύσκολος από τους προαγόμενους τρεις, καθώς θα χρειαστεί να βρεις ένα άτομο το οποίο θα σε εμπιστευτεί τόσο ώστε να ρισκάρει να είναι μέλος στην δημιουργία κάτι καινούργιου. Όταν όμως βρεις ένα άτομο που τον ενδιαφέρει να συνεργαστεί, θα πρέπει να συμφωνήσετε αν η συνεργασία σας θα είναι να σου δανείσει λεφτά με αντάλλαγμα μερίδιο της εταιρείας ή να προσφέρει ένα ποσό και να ενταχθεί ενεργητικά στην διαχείριση και τις καθημερινές δραστηριότητες της εταιρείας. Ένας αποτελεσματικός τρόπος να βρεις συνεργάτη είναι να ενημερώνεις τα άτομα που γνωρίζεις για το τι θέλεις να κάνεις και ότι ψάχνεις συνεργάτη στο να το αρχίσεις, αν οι ίδιοι η κάποιοι γνωστοί τους ενδιαφέρονται τότε πιθανόν να βρήκες και τον καινούργιο σου συνεργάτη. Όμως ξακαθαρίστε από την αρχή τους στόχους σας και το πώς σκοπεύετε να συνεργαστείτε μαζί για να αποφευχθούν μελλοντικές παρεξηγήσεις.


4ος τρόπος – Ζήτα δάνειο από την τράπεζα

Η τράπεζα κατέχει λεφτά τα οποία θέλει να αξιοποιήσει και ο πιο ασφαλείς τρόπος για αυτήν είναι να παρέχει δάνεια με σταθερή αποπληρωμή. Αυτό συμβάλει και με τις δικές σου ανάγκες, οι οποίες είναι η χρηματοδότηση εταιρείας κάτι το οποίο γνωρίζουν οι τράπεζες εξίσου και πολλές φορές έχουν ειδικά πλάνα για δάνεια αυτής της φύσεως. Για να ζητήσετε λεφτά από την τράπεζα θα πρέπει να μιλήσετε προσωπικά με τον τραπεζίτη σας και να ενημερωθείτε περισσότερο από τον ίδιο.


5ος τρόπος – Δανειστές χρημάτων

Οι δανειστές χρημάτων διαφέρουν από τους φίλους και την οικογένεια στο ότι είναι άτομα με αποκλειστικό σκοπό να σου δανείσουν λεφτά και να θέλουν μηνιαία αποπληρωμή με τόκους. Αυτοί μπορεί να είναι ένας απλός άνθρωπος ο οποιος φύλαξε ένα μερίδιο από την δουλειά του και ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει αυτα λεφτά αλλα δεν έχει τον χρόνο ή την δυνατότητα να το κάνει ο ίδιος. Επίσης, υπάρχουν και άτομα που το κάνουν σαν επάγγελμα, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει πάντα να προσέχετε στο τι συμφωνείται και στους όρους που τίθονται.


6ος τρόπος – Επενδυτές «Άγγελοι» (Angel Investors)

Οι επενδυτές «Άγγελοι» είναι πετυχημένα άτομα, πολλές φορές επιχειρηματίες οι οποίοι βίωσαν τις αρχικές δυσκολίες στο να αρχίσεις μια επένδυση και είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το θέμα. Αυτά τα άτομα είναι πολύ πιο δύσκολο να τα βρεις σχετικά με τους πιο πάνω και εξίσου δύσκολο είναι να πειστούν στο να σε χρηματοδοτήσουν εσένα αντί να χρησιμοποιήσουν τα λεφτά τους κάπου αλλού. Δεν είναι εύκολο να έρθεις σε επαφή με αυτά τα άτομα άλλα θα έχεις πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να τους συναντήσεις αν πηγαίνεις σε αποκλειστικές δεξιώσεις που διοργανώνονται απο εταιρείες ή μέσω γνωριμιών.


7ος τρόπος - Από τους πελάτες σου

Ναι, γνωρίζω πως αυτό ακούγεται περίεργο, αλλά ένας τρόπος να χρηματοδοτήσεις την επιχείρηση σου είναι μέσω των μελλοντικών σου πελατών οι οποίοι προπληρώνουν το προιόν σου με αντάλλαγμα μελλόντικα πλεονεκτήματα ή προσφορές σχετικά με αυτό. Για να πετύχει αυτό, χρειάζεται εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σου και το προιόν σου να είναι προσιτό από ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων οι οποίοι είναι πρόθυμοι να περιμένουν μέχρι είναι έτοιμο. Για να πετύχεις αυτό μπορείς να ετοιμάσεις ένα πρότυπο και να δημιουργήσεις μια σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου θα διαφημίζεις το προιόν ή την υπηρεσία έως ώστε να αποκτήσεις τους απαιτούμενους πόρους για να κάνεις το προιόν σου πραγματικότητα.


Κλείνοντας, υπάρχουν πολλοί τρόποι να χρηματοδοτήσεις την επιχείρηση σου, πολλούς από τους οποίους δεν αναγράφονται στο άρθρο. Όμως ότι και να θέλετε να κάνετε, θα είναι πιο εύκολο αν και οι υπόλοιποι ξέρουν τι θέλετε να δημιουργήσετε και προπάντων να τους προτείνετε να σας βοηθήσουν.


Αρθογράφος

Αρτέμιος Ψύλλος


Κάθε άρθρο στη σελίδα είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του αρθρογράφου

Comments


bottom of page