top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Η πορεία της Tesla προς την επιτυχία

Η Tesla κατάφερε μέσα από την καινοτομία και την παραγωγικότητα της να αλλάξει την ρου της ιστορίας. Με μπροστάρη τον Elon Musk έχει μια συνεχές ανοδική πορεία, και η επιτυχία πλέον θεωρείται αναπόφευκτη.

Η Tesla, inc. ιδρύθηκε το 2003 και είναι μια βιομηχανία αυτοκινήτων στην Αμερική που ασχολείται κατά κύριο λόγο με την παραγωγή και την πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. O Elon Musk εντάχθηκε στην εταιρία το 2004 ως πρόεδρος και Product Architect, αναλαμβάνοντας ως Διευθύνων Σύμβουλος το 2008.


Το 2008 η Tesla προώθησε το πρώτο πολυτελές ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το Tesla Roadster πουλώντας σχεδόν 2500 αυτοκίνητα μέχρι το 2012. Ο Elon Musk γνώριζε πως αν ανταγωνιστεί τους αντιπάλους του βάση του προϋπολογισμού οι προσπάθειές του θα αποτύγχαναν παταγωδώς διότι η Tesla δεν είχε παράξει ποτέ αυτοκίνητο στο παρελθόν. Έτσι, αποφασίστηκε αντί να προωθήσουν ένα προσιτό αυτοκίνητο το οποίο θα χρειαζόταν μαζική παραγωγή, προώθησαν ένα σπορ αυτοκίνητο. Προωθώντας ένα "κανονικό" αυτοκίνητο για αρχή, ο Elon Musk θεώρησε ότι θα αποτύγχανε λόγω του ότι η Tesla δεν είχε δημιουργήσει κανένα αυτοκίνητο στο παρελθόν και δεν είχε αποτελεσματική μονάδα παραγωγής, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές των αυτοκινήτων. Έτσι με το Tesla Roadster, ο Elon Musk μπήκε δυναμικά στην αυτοκινητιστική βιομηχανία προωθώντας το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και μάλιστα σπορ.


Η καινοτομία του Elon Musk ανά τα χρόνια έκανε την Tesla το μεγαθήριο που είναι σήμερα. Προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου μέσα από έξυπνες κινήσεις χωρίς να χρειαστεί να κάνει διαφημίσεις. Επικεντρώθηκε στο προϊόν προωθώντας στον κόσμο τι ακριβώς δημιουργούν κερδίζοντας το 100% της εμπιστοσύνης των πιθανών επενδυτών, όπως αναφέρει ο Lou Shipley στο Harvard Business Review.


Σχετικά με τις πωλήσεις των αυτοκινήτων Tesla, η εταιρία πρωτοπόρησε δημιουργώντας τα διεθνείς και γνωστά σε όλους showrooms, στα οποία ο πιθανός αγοραστής θα μπορεί να παραγγείλει online το αυτοκίνητο της προτίμησής του, να πληρώσει την απαραίτητη προκαταβολή και να πάρει το αυτοκίνητό του χωρίς να μεσολαβεί τρίτος παράγοντας.


Στη σύγχρονη οικονομία καμιά μετοχή δεν είχε τόση επιτυχία όσον αφορά το χρηματιστήριο της WallStreet ή της Main Street όπως η Tesla. Το καλοκαίρι του 2020, η εταιρία έγινε η πιο κερδοφόρα αυτοκινητιστική εταιρία στη βιομηχανία ξεπερνώντας την Toyota, με το κεφάλαιο αγοράς να ξεπερνά τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία. Για το 2019 η Toyota πούλησε 25 φορές περισσότερα απ’ όσα πούλησε η Tesla, αλλά υπάρχει επενδυτικός ενθουσιασμός για τον CEO της εταιρίας Elon Musk.


Το πιο ενδιαφέρον για την Tesla, είναι ότι παρ’ όλη τη μετέωρη άνοδο στο Χρηματιστήριο το 2020, εξακολουθεί να είναι από τα πιο δημοφιλή "στοιχήματα" για τους επενδυτές, που νομίζουν ότι οι μετοχές τους θα εκτοξευθούν. Όταν η αξία μιας μετοχής ανεβαίνει, είναι πολύ δύσκολο για τους μικροεπενδυτές γιατί έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν λεφτά. Οι περισσότεροι δε μπορούν να χάνουν λεφτά για αρκετό χρονικό διάστημα και φέρνει ως αποτέλεσμα να αγοράζουν μετοχές της Tesla. Οι περισσότεροι επενδυτές νομίζουν ότι η αξία της μετοχής θα κατεβεί, ενώ ουσιαστικά τη βοηθούν να ανεβεί όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του Mike Brown της ιστοσελίδας Inverse.


Αξίζει να αναφερθεί πως το επενδυτικό κεφάλαιο αγοράς της Tesla, είναι μεγαλύτερο από της Ford Motors Company, General Motors, Ferrari, BMW, Volkswagen, Honda Motor Company, Hyundai Motor και της DaimerAG μαζί, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει κάποια διαφήμιση, όπως αναφέρετε σε άρθρο της Business Today. Η Tesla κατάφερε να γίνει η πρώτη αυτοκινητιστική εταιρία μετά τη Ford το 1956 που δεν κήρυξε πτώχευση. Η επιτυχία της εταιρίας είναι ότι το 2017 η Tesla έβγαλε από το όνομά της τη λέξη “Motors”, γιατί εκτός από αυτοκίνητα η εταιρία πουλά με τρομερή επιτυχία ηλιακούς συλλέκτες και επαναφορτιζόμενα συστήματα μπαταριών.


Τέλος, ο Elon Musk ανάφερε κάποτε πως αν κάποια εταιρία μπορεί να κάνει ηλεκτρικά αυτοκίνητα καλύτερα από της Tesla και την οδηγήσει στην πτώχευση θα συνεχίσει να πιστεύει πως οι στόχοι της Tesla έχουν επιτευχθεί.


Αρθρογράφος:

Ανδρέας Κουτσόλουκας


Κάθε άρθρο στη σελίδα είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του αρθρογράφου.

Comments


bottom of page