top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Απόψεις: Όλοι έχουν ευθύνη για τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων

Τελικά υπάρχει κάποιου είδους χειραγώγηση; Ο Λίνος Χατζηγεωργίου "απασφαλίζει" σχετικά με την χειραγώγηση των ψηφοφόρων. Κάθε άρθρο στη σελίδα είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του αρθρογράφου.

Ο προεκλογικός αγώνας στην Κύπρο άρχισε αρκετά νωρίς. Η πρώτη ουσιαστική επαφή που είχαν τα Μέσα με την Κοινωνία ήταν μέσω των δημοσκοπήσεων. Η οργανωμένη προσπάθεια των δημοσκοπήσεων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ήταν η ξεκάθαρη χειραγώγηση των ψηφοφόρων με το να προβάλλουν τους Μαυρογιάννη, Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη ως τους τρεις επικρατέστερους. Ο κόσμος επηρεάζεται, ιδιαίτερα σε Προεδρικές εκλογές που αναγκάζεται να επιλέξει ένα από τα φαβορί. Ουσιαστικά τους δίνεται η επιλογή "του μη χείρον βέλτιστον".


Παραθέτω ένα σενάριο, ως τροφή για σκέψη. Λίγους μήνες πριν, όταν άρχισε δειλά δειλά η προεκλογική ξεκινούσε κάπως αντίστροφα. Πρώτα, αν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έδειχναν ότι ο κόσμος γυρίζει πλάτη στα μεγάλα κόμματα και στους πολιτικούς αξιωματούχους που υπάρχουν εδώ και χρόνια. Έπειτα, αν πρόβαλε ότι ο αριστεροκρατούμενος κόσμος της Κύπρου οδεύει στο να υποστηρίξει Αχιλλέα Δημητριάδη και ο δεξιοκρατούμενος κόσμος της Κύπρου οδεύει στο να υποστηρίξει Χρίστο Χρίστου, ποιοι θα ήταν τα φαβορί σήμερα; Θεωρείται ότι σήμερα θα συζητούσαμε για Αβέρωφ, Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη;


Ο προβληματισμός που θέτω έρχεται διότι όλα αυτά τα επικοινωνιακά κόλπα είναι ένα κομμάτι που συμπληρώνει το διεφθαρμένο σύστημα της Κύπρου. Είναι τραγικό το γεγονός ότι ο πλείστος κόσμος, δεν έχει επιχείρημα να θέσει στο γιατί θα ψηφίσει ένα από τα τρία δήθεν φαβορί. Ως συνήθως η δικαιολογία που θέτουν στον ίδιο τους τον εαυτό οι πολίτες είναι «αντί ο τάδε και ο τάδε καλύτερα ο τάδε διότι είναι καλό παιδί ή όποια πέτρα και αν σηκώσεις είναι από κάτω ή είναι λαϊκός τύπος».



Όλα αυτά είναι τραγικά, ιδιαίτερα όταν ερχόμαστε μετά από τις βουλευτικές εκλογές όπου το 33% δεν ψήφισε, το 14% που ψήφισε δεν είχε αντιπροσώπευση στη Βουλή και ένα άγνωστο ποσοστό φυσικών προσώπων δεν έχουν εκλογικό βιβλιάριο. Συμπερασματικά, ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 50% των Κύπριων πολιτών δεν επέλεξε κανέναν από τα άτομα που μας εκπροσωπούν εντός Κοινοβουλίου.


Όλοι έχουν ευθύνη για τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων. Από τους δημοσκόπους με τις ερωτήσεις που υποβάλλουν μέχρι τους δημοσιογράφους, φτάνοντας στα τσιράκια των επιτελείων. Πως γίνεται να υπάρχει από την πρώτη κιόλας δημοσκόπηση όλων των εταιρειών, έτοιμη ερώτηση για το ποιον από τους Χριστοδουλίδη, Αβέρωφ και Μαυρογιάννη θα επέλεγες τη δεύτερη Κυριακή; Χωρίς να δίνονται οι υπόλοιπες επιλογές και χωρίς να γνωρίζουν εφόσον είναι η πρώτη δημοσκόπηση ποιοι είναι τα φαβορί. Πως γίνεται οι δημοσιογράφοι να θέτουν σε υποψηφίους ότι είναι προ εξοφλημένοι στην πρώτη Κυριακή των εκλογών;


Όλα όσα αναφέρθηκαν είναι η ξεκάθαρη παρότρυνση του κόσμου προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και επιβεβαιώνει τη σαθρότητα του Κυπριακού συστήματος. Ωστόσο, στις 5 Φεβρουαρίου καλούμαστε να ψηφήσουμε διότι κατέχουμε το ισχυρό δικαίωμα της ψήφου. Ο κάθε αναγνώστης/στρια αν συμμερίζεται αυτή την τοποθέτηση, ας στείλει τα δικά του μηνύματα.


Αρθρογράφος:

Λίνος Χατζηγεωργίου


Κάθε άρθρο στη σελίδα είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του αρθρογράφου

bottom of page