top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Κατερίνα Παυλίδου: "Αυτοί που προσαρμόζονται είναι αυτοί που επιβιώνουν"

Η σημερινή συνέντευξη αφορά την Κατερίνα Παυλίδου. Τα λόγια για να περιγράψουμε αυτή την κοπέλα πραγματικά δε φτάνουν. Η Κατερίνα είναι μια νέα κοπέλα που ασκεί το επάγγελμα του Ασφαλιστικού συμβούλου, και μέσα από τη συνέντευξη καταλαβαίνει κανείς την αγάπη γι' αυτό το επάγγελμα και την προσήλωση που δείχνει. Το πιο σπουδαίο απ' όλα, είναι ότι η Κατερίνα είναι ένας χρυσός άνθρωπος και αποδεικνύει έμπρακτα ότι η καλοσύνη και η προσφορά είναι ακόμα ζωντανές. Ευχαριστούμε από καρδιάς την Κατερίνα για τη συζήτηση που είχαμε και τις ευχόμαστε κάθε επιτυχία για το μέλλον. Καλή ανάγνωση.

Πώς σου φάνηκε η σπουδή σου;

Σαν σπουδή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα γιατί εκτός των κλασσικών μαθημάτων οικονομικά, μαθηματικά, λογιστική τα οποία με βοήθησαν να αντιληφθώ πως κινείται η οικονομία, αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι πως υπήρχαν και μαθήματα πιο πρακτικά τα οποία σε έντασσαν σε πραγματικές συνθήκες για την διαχείριση του χρόνου σου αλλά και υλοποίηση των στόχων σου.



Πώς ήταν η ζωή στο εξωτερικό; Πώς έζησες τη μετάβαση από Κύπρο στην Αγγλία;

Πρωτόγνωρη κατάσταση, γεμάτη εμπειρίες και προκλήσεις. Η μετάβαση ήταν αρκετά απαιτητική καθώς η καθημερινότητα μου άλλαξε ριζικά, βρέθηκα σε ένα καινούργιο περιβάλλον στο οποίο κλήθηκα να βγω εχτός της ζώνης ασφαλείας μου, όμως παρόλα αυτά μου έδωσε την ευκαιρία να ανεξαρτητοποιηθώ και να μάθω να διαχειρίζομαι πιο ώριμα τις καταστάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες η οποία σε εξελίσσει σαν άτομο και θα θυμάσαι μια ζωή.



Όταν επέστρεψες στην Κύπρο τι ακολούθησε;

Εφόσον είχα τελειώσει τις σπουδές μου και αποφάσισα πως θα επιστρέψω Κύπρο για να εργαστώ προχώρησα σε αρκετές συνεντεύξεις σε εταιρίες και internships σχετικά με τον τομέα της σπουδής μου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνειδητοποιήσω ότι ο τομέας της λογιστικής δεν θα ήταν αυτό που θα ήθελα να ακολουθήσω όπως αρχικά πίστευα.



Τι ακολούθησε μετά από την απόφαση που πήρες να μην ασχοληθείς με το συγκεκριμένο κλάδο και πώς ήρθε στη ζωή σου το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου; Πώς ήταν η μετάβαση από το ένα επάγγελμα στο άλλο;

Εφόσον είχα την ευκαιρία να επιλέξω ανάμεσα σε διάφορα επαγγέλματα μετά από τα οποία μπορούσα να ακολουθήσω βάση των σπουδών μου και της προσωπικότητας μου, κατέληξα στο επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου. είναι σημαντικό για εμένα να έχω επαφή με τον κόσμο, να δημιουργώ διαχρονικές σχέσεις με τους πελάτες μου και για αυτό διάλεξα το συγκεκριμένο επάγγελμα. Αφού η απόφαση να αλλάξω επάγγελμα έγινε συνειδητά η μετάβαση ήταν εύκολη. Δεν το μετανιώνω καθόλου.



Πώς το αντιμετώπισαν οι δικοί σου άνθρωποι όταν έμαθαν ότι θέλεις να ασχοληθείς με αυτό τον τομέα;

Οι γονείς μου πάντα με προέτρεπαν να κάνω τις δικές μου επιλογές. Αφού τους εξέφρασα την επιθυμία μου να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο επάγγελμα στήριξαν την επιλογή μου. Χωρίς να γνωρίζω ποια θα ήταν η πορεία μου, ξέροντας πως περιλάμβανε προκλήσεις και δυσκολίες, η στήριξη των ανθρώπων που είναι δίπλα μου έπαιξε σημαντικό ρόλο.



Πιστεύεις ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας σου, μπορεί να επηρεάσει κάποιο πελάτη στο να σε εμπιστευτεί, ή στο γεγονός ότι είσαι γυναίκα; Τι πιστεύεις ότι πρέπει να έχει ένας ασφαλιστικός σύμβουλος με σκοπό να τον εμπιστευτεί ο πελάτης;

Το νεαρό της ηλικίας μου, μου παρέχει την ανεμπόδιστη διάθεση για δημιουργία αλλά και την απόλυτη προσήλωση στην λεπτομέρεια και για αυτό πιστεύω πως στην σύγχρονη εποχή που ζούμε ο πελάτης εμπιστεύεται αυτόν που του προσφέρει την ικανότητα να προσαρμοστεί ανάλογα με τις απαιτήσεις του επαγγέλματος αλλά και του ιδίου του πελάτη. Θεωρώ πως ο υποψήφιος πελάτης δεν επηρεάζετε στο γεγονός της ηλικίας ή του φύλου. Το να έχεις πίστη στην αξία της δουλειάς που κάνεις, και το να θέλεις να προσφέρεις την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον πελάτη είναι κάτι που συμβάλει στην εμπιστοσύνη που θα σου δείξει.



Πιστεύεις ότι στο επάγγελμα που ασκείς υπάρχει κάποιου είδους σεξισμού ή φυλετικής διάκρισης; Βίωσες τέτοιου είδους συμπεριφορές;

Όχι δε βίωσα ποτέ. Πιστεύω ότι στην εποχή που ζούμε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε περισσότερο τις γυναίκες στο να αποκτήσουν αναγνώριση. Όταν είσαι νέα, γυναίκα, και αρχίζεις να δουλεύεις και βλέπεις ότι ανταμείβεσαι και ο κόσμος το αναγνωρίζει, το εκτιμάς και είσαι διατεθειμένη θα δώσεις ακόμα περισσότερα. Στον τομέα μου δεν έζησα ποτέ κάτι τέτοιο.



Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς σου;

Οι πελάτες σήμερα είναι ενημερωμένοι, και έχουν μεγάλες απαιτήσεις και αναζητούν υπευθύνους επαγγελματίες. Το να είσαι καλός ακροατής και να προσφέρεις ουσιαστικές χρημάτο-ασφαλιστικές υπηρεσίες στο πελάτη είναι από τα κυριότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να υιοθετήσει ένας ασφαλιστικός σύμβουλος το γρηγορότερο. Αυτές είναι από τις κυριότερες προκλήσεις/δυσκολίες. Οφείλουμε λοιπόν στην νέα εποχή που ζούμε να βοηθάμε τους πελάτες να διαχειριστούν και να υλοποιήσουν τα όνειρα τους απρόσκοπτα με ασφάλεια και σιγουριά.



Ποια είναι τα ιδανικά που θα μπορούσες να πεις ότι πρεσβεύεις;

Είναι σημαντικό όλοι οι άνθρωποι σε όποια φάση της ζωής μας και αν βρισκόμαστε να αναλογιζόμαστε ποιες είναι οι πραγματικές μας αξίες και με βάση αυτές να θέσουμε τους στόχους μας σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Ισορροπία, αγάπη, εντιμότητα, σεβασμός, υπομονή, τόλμη, κριτική, γνώση είναι κάποιες από τις αξίες που πρεσβεύω σαν άτομο.



Ποια είναι η πιο δύσκολη εμπειρία που έζησες στην καριέρα σου;

Στις αρχές της πορείας μου είχα μια συνάντηση με ένα πελάτη που ήθελε να κάνει ασφάλεια ζωής, είχε γυναίκα και δυο μικρά παιδάκια. Έπρεπε να κάνει κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις διότι ήταν μεγάλο το ποσό κάλυψης, και διαγνώστηκε με καρκίνο. Ήταν ένα σοκ για μένα. Αλλά παράλληλα ήταν μεγάλη ευλογία γιατί το ανακάλυψε πάρα πολύ γρήγορα και τώρα είναι μια χαρά.



Πιστεύεις ότι υπάρχει «ταβάνι» στο επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου και τι απολαμβάνεις περισσότερο στο επάγγελμα; Ποιο είναι το κομμάτι της δουλειάς σου που σε εξέλιξε και σε εξελίσσει ως άνθρωπο;

Δεν υπάρχει ταβάνι και αυτό είναι που μου αρέσει. Υπάρχει αναγνωρισιμότητα στο επάγγελμα και περιθώριο βελτίωσης. «Αυτοί που προσαρμόζονται είναι αυτοί που επιβιώνουν». Αυτό με έμαθε η δουλειά μου. Έμαθα να ακούω. Έμαθα επίσης να προσαρμόζομαι σε καταστάσεις. Η συνεχής εξέλιξη/μόρφωση, οι εμπειρίες, οι διακρίσεις, η διαφορετική αντίληψη και κουλτούρα που γνωρίζεις μέσω των ταξιδιών και σεμιναρίων, η επαφή με τους πελάτες είναι κάποιες από τις αρετές που θεωρώ πως συμβάλουν στην εξέλιξη μου.



Ποιον άνθρωπο θα ήθελες να γνωρίσεις που δεν είχες τη δυνατότητα να γνωρίσεις μέχρι σήμερα;

Θα μπορούσα να πω τον Elon Musk αλλά με πρόλαβε ο Φειδίας. Θα ήθελα πολύ να γνωρίσω τον Λουκά Φουρλά. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θαυμάζω, γνωρίζοντας την κοινωνική του προσφορά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Όσοι αναφέρουν τον κ. Φουρλά έχουν να πουν για ένα γνήσιο άνθρωπο και γι’ αυτό ελπίζω μια μέρα να τον γνωρίσω από κοντά.



Τι σημαίνει για σένα η λέξη εμπιστοσύνη;

Η λέξη εμπιστοσύνη για εμένα σημαίνει: Ειλικρίνεια, ακεραιότητα και κατανόηση προς οποιονδήποτε άνθρωπο. Ένα προϊόν είναι εύκολο να αντιγραφεί. Η εμπειρία και η εμπιστοσύνη όμως πολύ δύσκολα αναπαράγετε. Συμπερασματικά, η λέξη εμπιστοσύνη έχει πολύ μεγάλη σημασία, βοηθάει στη διατήρηση της εντιμότητας, του σεβασμού, και της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπινων σχέσεων.



Πώς προέκυψε το ταξίδι στη Σρι Λάνκα για ένα μήνα και πώς ήταν οι εμπειρίες σου;

Όταν ήμουν στον τρίτο χρόνο των σπουδών, ταξίδεψα στο Dubai και είχα γνωρίσει μια κοπέλα η οποία μου μίλησε για ένα οργανισμό μέσω του Πανεπιστημίου που έδινε την ευκαιρία στους φοιτητές να γίνουν εθελοντές για ένα συγκεκριμένο διάστημα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Όταν επέστρεψα Αγγλία το έψαξα και αποφασίσαμε με δύο συμφοιτήτριες μου να πάμε για ένα μήνα στην Σρι Λάνκα, εθελόντριες. Σκοπός του ταξιδιού ήταν να βοηθήσουμε λιγότερο προνομιούχα παιδία με το να τους πάρουμε ρούχα και σχολική ύλη, να τους κάνουμε μαθήματα αγγλικών και να συμβάλουμε στο κτίσιμο των σχολείων τους. Έπρεπε να μαζέψουμε χρήματα, μέσω μιας ιστοσελίδας για να μας δεχτούν να πάμε. Έτσι ξεκίνησα να ψήνω γλύκα στο σπίτι και τα έπαιρνα στο πανεπιστήμιο και τα πουλούσα μαζί με Frappe κάθε μέρα για ένα μήνα.

Οι φίλοι μου με βοήθησαν πάρα πολύ για να τα καταφέρουμε και μαζέψαμε αρκετά λεφτά. Με αυτά τα λεφτά αγοράσαμε εκτός των άλλων, μπάλες και παπούτσια ποδοσφαίρου για τα παιδιά στη Σρι Λάνκα. Πηγαίνοντας εκεί κατάλαβα πόσο προνομιούχοι είμαστε και πόσο ευγνώμων θα έπρεπε να είμαστε. Είναι πάρα πολύ όμορφη χώρα και κάναμε πάρα πολλές δραστηριότητες. Έμαθα να κάνω surf, έζησα την χαρά που νιώθουν τα παιδία ακόμα και όταν τους δίνεις απλά τα βασικά, γνώρισα έναν καινούργιο πολιτισμό. Ήμουν εκεί για ένα μήνα. Ήταν ένα μάθημα ζωής, γιατί πρώτη φορά ταξίδεψα εντελώς μόνη μου σε μια τόσο μακρινή χώρα. Υπήρχε το αίσθημα του κινδύνου, αλλά ήταν μια εποικοδομητική εμπειρία.



Τι σημαίνει ο χορός για σένα;

Είναι τρόπος έκφρασης για να είμαι ειλικρινής και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για μένα. Άρχισα μαθήματα μπαλέτου σε μικρή ηλικία και μετέπειτα ξεκίνησα και σύγχρονο χορό. Μαθαίνεις πως να είσαι πειθαρχημένος, εξασκείς την μνήμη σου και ταυτόχρονα γυμνάζεσαι. Γενικά ο χορός ήταν και είναι ένας τρόπος για να χαλαρώσω και να εκφραστώ. Με βοήθησε και με εξέλιξε, και όποτε βρίσκω ευκαιρία μου αρέσει να χορεύω γιατί με βοηθά.



Ποιοι είναι οι στόχοι της Κατερίνας Παυλίδου για το μέλλον;

Οι στόχοι με την πάροδο του χρόνου επιτυγχάνονται ή αναπροσαρμόζονται. Ο κύριος στόχος μου είναι να κρατώ μια ισορροπία στους σημαντικούς πυλώνες της ζωής μου. Θέλω να εξελιχθώ στη δουλειά μου, να διατηρηθώ στην επίλεκτη κατηγορία των ασφαλιστικών συμβούλων της εταιρείας μου, να ταξιδέυω, να γνωρίζω νέες κουλτούρες και νέους πολιτισμούς να αφιερώνω χρόνο στην οικογένεια μου, στους φίλους μου και στον εαυτό μου.




Συνέντευξη απο τους:

Ανδρέας Κουτσόλουκας


Συντονισμός/Επιμέλεια:

Αιμίλιος Χατζηλιασή

bottom of page