top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Συνέντευξη με την συγγραφέα Άννα Μιλτιάδους

Updated: Jan 20, 2022



Η Άννα Μιλτιάδους είναι μια νεαρή γυναίκα, συγγραφέας που έκανε το όνειρο της πραγματικότητα, εκδίδοντας το πρώτο της βιβλίο με τίτλο "Διαμάντι που καίει". Η συνάντηση που είχαμε για τη συνέντευξη με την Άννα ήταν κάτι το διαφορετικό γιατί αντιληφθήκαμε πτυχές του χαρακτήρα της που δύσκολα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε μέσα από το βιβλίο. Η ομάδα του Business Status Blog ευχαριστά την Άννα για τη συνέντευξη και της ευχόμαστε κάθε καλό στη μελλοντική της συγγραφική πορεία.


1. Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για το ποια είσαι και με τι ασχολείσαι;

Ονομάζομαι Άννα Μιλτιάδους και κατάγομαι από το Παραλίμνι. Σπούδασα Νομική και ασχολήθηκα με την Νοηματική γλώσσα γιατί μου άρεσε να βοηθώ τον κόσμο. Εργάζομαι ως πρωτοκολλητής στο ανώτατο δικαστήριο Κύπρου. Το όνειρο μου είναι να εκπροσωπήσω τους κωφούς γιατί οι δάσκαλοι μου ήταν κωφοί και αυτό με έλκυσε στο να ασχοληθώ με αυτό.


2. Σε ποιά ηλικία ξεκίνησες να γράφεις; Και τι σε ώθησε στο να αρχίσεις αυτή την πορεία;

Διάβασα πολλά βιβλία και όταν ήμουν στο λύκειο άρχισα να γράφω. Μια μέρα, μου ήρθε απλώς να γράψω ένα βιβλίο, πάντα ήμουν αφθόρμητη. Μου άρεσε πολύ να γράφω και να εκφράζομαι γραπτώς.


3. Από που παίρνεις έμπνευση για να γράψεις; Και πως διαχειρίζεσαι την έμπνευση σου;

Γράφω για καθημερινά θέματα και εμπνέουμαι από τους ανθρώπους γύρω μου. Μιλώ πολύ για την αγάπη και τα ανθρώπινα συναισθήματα. Γράφω φανταστικές ιστορίες βασισμένες πάνω στην καθημερινότητα. Η έμπνευση μου έρχεται αυθόρμητα και εμπνέοντας την καθημερινότητα μου νιώθω ότι είναι πιο εύκολο για εμένα. Αγαπώ την συγγραφή αλλά δεν θα ήθελα να το κάνω αποκλειστικά.


4. Σχετικά με το βιβλίο σου με τίτλο "Διαμάντι που καίει",πόσο καιρό χρειάστηκε να το τελειώσεις και από πού εμπνεύστηκες για το βιβλίο;

Χρειάστηκαν 2 χρόνια για το πρώτο μέρος και μετά 6 μήνες για τις αλλαγές και έπειτα 6 μήνες για να εκτυπωθεί. Για το βιβλίο μου εμπνεύστηκα όταν γνώρισα τον άντρα μου τον Γιώργο ο οποίος με ώθησε να ξαναρχίσω το γράψιμο και με βοήθησε πολύ να γράψω το βιβλίο. Επιλέγω να συγγράφω για κύρια θέματα όπως ότι το γεγονός ότι οι πλούσιοι δεν είναι πάντα χαρούμενοι. Μου αρέσει και η συγγραφή ποιημάτων ειδικά για τους δικούς μου.


5. Ποιους συγγραφείς θαυμάζεις, και πως πιστεύεις σε επηρέασαν στην πορεία σου;

Θα έλεγα από Καζαντζάκη εως και Λένα Μαντά αλλά δεν έχω συγκεκριμένους. Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου με επηρέασε περισσότερο στο να αρχίσω να κάνω και εγώ πιο βαθιά έρευνα πριν να γράψω. Με επηρέασαν στο ότι έπρεπε να κάνω κάτι δικό μου.


6. Ποιό λογοτεχνικό έργο θα έλεγες ότι αγαπάς περισσότερο;

Γενικά προτιμώ τα λογοτεχνικά μυθιστορήματα και πρόσφατα διάβασα του Θοδωρή Παπαθεοδώρου "Γυναίκες της μικρής πατρίδας", το οποίο πραγματικά με ανατρίχιασε και ένα άλλο που μου άρεσε είναι της Λένα Μαντά "Η λύκαινα της πόλης" που μιλά για την Κωνσταντινούπολη. Το βιβλίο της εκδότριας μου, Άντρης Χαιράλλα μου άρεσε πολύ με τίτλο Αναστασία, παλεύοντας με την σχιζοφρένεια, το οποίο είναι πραγματική ιστορία και μιλάει για την θεία της η οποία πάσχει όντως από σχιζοφρένεια και βλέπεις πως την αντιμετωπίσαν, και έκλαψα πολύ διαβάζοντας το.


7. Τι θα ήθελες να πεις σε κάποιον που έχει όνειρο να εκδόσει ένα βιβλίο αλλά φοβάται να κάνει αυτό το βήμα;

Θα του έλεγα να μην τα παρατήσει στην πρώτη αναποδιά, να κάνει όποια καλύτερη προσπάθεια μπορεί δηλαδή να μην τελειώσει το βιβλίο και να το στείλει αλλά να το ξαναδιαβάσει γιατί θα βρει λάθη και διορθώσεις, θα αλλάξει άποψη για κάποια πράγματα όταν θα το δει σαν τρίτος. Γιατί μόνο που μπήκε στην διαδικασία να το γράψει και για αυτόν ήταν κάτι σημαντικό, είναι κάτι για τον ίδιο όπως ο κόπος του και η ανάγκη του να εκφραστεί.


8. Ποιά είναι τα δικά σου συναισθήματα, μετά την έκδοση του βιβλίου σου;

Όταν ήρθαν τα βιβλία και πήγα στον εκδοτικό οίκο να τα παραλάβω και την πρώτη φορά που το άνοιξα και το μετροφύλλισα είπα ότι όντως είναι αυτό που έγραψα, με έπιασαν τα κλάματα από την χαρά και την συγκίνηση. Δε μπορώ να περιγράψω αυτό το συναίσθημα, άλλο να το βλέπεις και να ξέρεις ότι θα εκδοθεί το βιβλίο και άλλο να το παίρνεις στα χέρια σου και να το βλέπεις και να λες ότι ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα. Φέτος τον Ιούλη κυκλοφόρησε και τον Αύγουστο έγινε επανέκδοση και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί πήγε πολύ καλά.


9. Έχεις πλάνα στο να γράψεις κι άλλο βιβλίο στο μέλλον;

Γράφω καινούργιο βιβλίο το οποίο θα είναι τελείως διαφορετικό, θα είναι 8 αυτοτελείς ιστορίες οι οποίες θα έχουν κοινό θέμα μια γυναίκα. Θέλω να αναδείξω ότι παρ’ότι ο κόσμος εξελίσσεται οι εκβιασμοί συνεχίζουν απλώς με διαφορετικό πρόσωπο. Νιώθω μεγάλη χαρά και το βιβλίο θα έχει βιαία πραγματικότητα, κάτι το οποίο δυστηχώς είναι στην πραγματικότητα μας και συνεχίζεται πίσω από κλειστές πόρτες.


10. Πώς το αντιμετώπισαν οι δικοί σου όταν τους είπες ότι θέλεις να ασχοληθείς με την συγγραφή;

Όλοι με υποστήριξαν στο βιβλίο, από την οικογένεια μου μέχρι και τους φίλους μου, ειδικά ο άνδρας μου ο Γιώργος που με ώθησε στο να το ξαναρχίσω. Ένιωσα πολλή αγάπη όταν με έπαιρναν τηλέφωνο άτομα που το διάβασαν και έκφραζαν τα συναισθήματα που ένιωθαν.


11. Ποιοι οι στόχοι σου όσον αφορά την ενασχόληση σου με τη συγγραφή;

Στόχος μου είναι να γράψω όσα περισσότερα βιβλία, συν ότι θέλω να βοηθήσω και έμπρακτα. Γι’αυτό, ότι έδωσα και παίρνω, πάνε σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Θέλω να ανοίξω τα μάτια του κόσμου για το τι γίνεται πίσω από τις πόρτες των σπιτιών και δεν τα βλέπουμε, να βοηθήσω και να συμπαρασταθώ στα άτομα που το βίωσαν.

12. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για τους χαρακτήρες του βιβλίου;

Οι χαρακτήρες του βιβλίου εκφράζονται διαφορετικά στον κάθε αναγνώστη και τον κάνει να ταυτιστεί με διαφορετικό χαρακτήρα. Ο τίτλος του βιβλίου είναι διπλά συμβατικός γιατί η Βασιλική η πρωταγωνίστρια είναι το διαμάντι του πατέρας της που καίγεται γιατί η ζωή της είναι τυλιγμένη στις φλόγες. Έχω ενα κοινό με την Βασιλική ότι είμαι ευαίσθητη αλλά και δυναμική εκεί που πρέπει.


13. Πώς αντιμετωπίζεις την φράση <<Η Άννα η συγγραφέας>> είναι μια φράση η οποία σε συγκινεί;

Ακόμα δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω και νιώθω πολύ συγκινημένη. Είμαι πολύ περήφανη για αυτά που κατάφερα διότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μου στόχους. Στην παρουσίαση του βιβλίου μου ζούσα ένα όνειρο ζωής.

14. Πως θα ήθελες να σε θυμάται ο κόσμος όσον αφορά την συγγραφική σου ενασχόληση;

Θα ήθελα να με θυμούνται ως ένα άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τον συνάνθρωπο του και θέλει να τον βοηθήσει, ευαίσθητο που τον απασχολούν οι αξίες της ζωής, με αγάπη και την ανάγκη να προσφέρει.



Συνέντευξη:

Ανδρέας Κουτσόλουκας

Αρτέμιος Ψύλλος


Συντονισμός:

Μαργαρίτα Αγαπίου


Αξιολόγηση:

Αιμίλιος Χατζηλιασή


bottom of page