top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Συνέντευξη με την δημοσιογράφο Χριστίνα Κάσια



Η Χριστίνα Κάσια είναι μια νεαρή γυναίκα που ασχολείται με επαγγελματικά με τη Δημοσιογραφία, Εκτός αυτού μάθαμε και για τις διάφορες ενασχολήσεις της και την αγάπη της για το θέατρο αλλά και για τη φωτογραφία. Μια νέα γεμάτη ενέργεια, όρεξη για δουλειά και κυρίως αγάπη σε ό,τι κάνει. Η ομάδα του Business Status Blog ευχαριστά τη Χριστίνα για την πάρα πολύ εποικοδομητική κουβέντα που είχαμε και της ευχόμαστε κάθε πρόοδο στη ζωή της.


1. Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη δημοσιογραφία και τι σημαίνει για εσένα;

Η απόφαση μου να ασχοληθώ με την δημοσιογραφία ήταν τελείως την τελευταία στιγμή, όταν ήμουν στην τελευταία τάξη του λυκείου και μου ανατέθηκε ο ρόλος της επιμελήτριας, της αρχισυντάκτριας της πρώτης εφημερίδας του σχολείου. Εκείνο τον καιρό μάλιστα επικρατούσε στην επικαιρότητα το θέμα του φυσικού αερίου και μου άρεσε η διαδικασία στην οποία μπήκαμε, η έρευνα, όλα όσα τρέξαμε μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας τυπωμένη την εφημερίδα μας. Όλο αυτό εν τέλει με γοήτευσε. Επίσης τότε το Πανεπιστήμιο Κύπρου μόλις άνοιξε την δημοσιογραφική σχολή και αυτό δεν το θεώρησα καθόλου τυχαίο.


2. Ποιό είδος δημοσιογραφίας απολαμβάνεις περισσότερο;

Το είδος δημοσιογραφίας που είναι πιο κοντά μου είναι το κοινωνικό ρεπορτάζ. Μου αρέσει πάρα πολύ ο πολιτισμός και είναι πολύ σημαντική η ανάδειξή του, αλλά αυτό το αίσθημα που δημιουργεί η ανάδειξη ενός κοινωνικού θέματος, ιδιαιτέρως αν μπορεί να φέρει και την αλλαγή, είναι μοναδικό. Για μένα δημοσιογραφία είναι αυτό που μπορεί να κινήσει κάποια γρανάζια για να αλλάξουν όσα χρειάζονται αλλαγή.


3. Για ποιον άνθρωπο είσαι περήφανη στον οποίο πήρες συνέντευξη και ποιου θα ήθελες να πάρεις συνέντευξη που δεν πήρες μέχρι τώρα;

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κάτι να δώσουν, να πουν και να προσφέρουν. Ο κάθε άνθρωπος κουβαλά μια ιστορία, ο κάθε άνθρωπος είναι ένα βιβλίο. Έτσι, δεν έχω όνειρο να πάρω συνέντευξη από κάποιον συγκεκριμένα, επειδή όλοι έχουν να προσφέρουν και πιστεύω πως όλοι είναι εξίσου σημαντικοί, άρα μου είναι δύσκολο να καθορίσω μόνο ένα άτομο.


4. Ποιά είναι η πιο δύσκολη συνέντευξη που πήρες μέχρι τώρα;

Η πιο δύσκολη υπόθεση αλλά όχι συνέντευξη, είναι η υπόθεση Παναγιώτη Στεφανή, ενός 16χρονου παιδιού που πέθανε μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ήταν θύμα συστηματικού bullying. Ήταν η πιο σημαδιακή έρευνα που έκανα, γιατί είδαμε μπροστά μας τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο του bullying. Κάποτε ήταν αθώα πειράγματα, τώρα δεν είναι και αυτό δείχνει πως έχει αλλάξει ο κόσμος μας.


5. Τι αποκόμισες απ’όλες τις συνεντεύξεις που παίρνεις από διάφορους ανθρώπους και αν σε άλλαξαν σαν άνθρωπο;

Η κάθε ιστορία έχει να δώσει και κάτι διαφορετικό. Είτε είναι η άλλη άποψη επί κάποιου θέματος, είτε το τι έχει να πει ή έζησε το άτομο που έχεις απέναντί σου. Κάθε κουβέντα με έναν άνθρωπο είναι ενδιαφέρουσα. Στο αν με άλλαξε σαν άνθρωπο, αν μιλάμε για το κοινωνικό ρεπορτάζ, νομίζω πως ανακάλυψα μια ευαισθησία αλλά και ταυτόχρονα μια δύναμη που δεν πίστευα ότι έχω.


6. Υπάρχουν ταμπού σ’αυτό το χώρο όσον αφορά την γυναίκα στη δημοσιογραφία;

Αν υπάρχει ανισότητα στα δύο φύλα, πιστεύω πως σε ένα επίπεδο υπάρχει αλλά δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στο κάθε άτομο για να διεκδικεί τα όνειρά του. Τα ταμπού προς τα επαγγέλματα υπάρχουν και πολλές φορές τα έχουμε σαν τροχοπέδη στο μυαλό μας και αυτό είναι που κυρίως σταματά είτε ένα άνδρα, είτε μια γυναίκα στο να ακολουθήσουν το επάγγελμα που θέλουν. Οπότε τουλάχιστον στο τι θέλουμε, μπροστά στα όνειρά μας, εμείς πρώτα, ο κάθε ένας ξεχωριστά, ίσως πρέπει να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε σαν να μην υπάρχουν ταμπού.


7. Είδαμε ότι ταξιδεύεις συχνά, τι αποκόμισες από τα ταξίδια σου στο εξωτερικό;

Τα πιο ωραία ταξίδια που έκανα ήταν μέσω του Erasmus+ διότι συνάντησα πολλές κουλτούρες και πολλά καινούργια άτομα που είχαν πολλά να μου μάθουν και να τους μάθω. Νομίζω με τα ταξίδια δεν έχεις να χάσεις, μόνο να κερδίσεις διπλά ή και τριπλά. Σου δίνονται ευκαιρίες να γνωρίσεις άτομα που δε θα μπορούσες ποτέ στο περιβάλλον σου. Κάθε ταξίδι είναι ένα τεράστιο μάθημα, κάθε μέρος έχει τη δική του ομορφιά.


8. Εκτός των άλλων, μάθαμε για την ενασχόλησή σου με το θέατρο. Λίγα λόγια για την υποκριτική και πώς νιώθεις για την ενασχόληση σου αυτή;

Όσοι με ξέρουν, ξέρουν πως δεν μπορώ να υποκριθώ κάτω από το σανίδι. Αυτή είναι η καλλιτεχνική μου η πλευρά. Μαθαίνεις πάρα πολλά όταν υποδύεσαι ένα ρόλο, έχεις την ευκαιρία να «φορέσεις τα παπούτσια» της προσωπικότητας που υποδύεσαι, όπως και να βιώσεις σε ένα βαθμό τα συναισθήματα και τις καταστάσεις αυτού του ρόλου. Αυτό εξάλλου είναι που θεωρώ πως είναι ο ρόλος του ηθοποιού, το να κάνεις το ταξίδι του κάθε ρόλου. Όσο παραπάνω ζεις τον ρόλο τόσο περισσότερο το ζει και ο θεατής.


9. Ποιο ρόλο που υποδύθηκες ξεχωρίζεις περισσότερο και γιατί τον ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους;

Ο ρόλος που έζησα περισσότερο ήταν στο "Μάνα κουράγιο" όπου υποδύθηκα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι ένα πολύ ωραίο έργο του Μπρεχτ. Ήταν μια όμορφη δουλειά με την ομάδα του «Δημιουργείν» και το κοινό είχε αγκαλιάσει αυτό το έργο. Ήταν κάτι το μοναδικό, ένα συναίσθημα που μόνο με το θέατρο μπορείς να νιώσεις.


10. Ποιά είναι η σχέση σου με την φωτογραφία;

Είναι ένας τρόπος να κρατάς ζωντανές κάποιες αναμνήσεις. Είναι ωραίο να ανατρέχεις πίσω και να βλέπεις μαζί με τις φωτογραφίες, τα συναισθήματα μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση. Η φωτογραφία είναι η απαθανάτιση της στιγμής, ένα καρέ που σου θυμίζει κομμάτια της ζωής σου. Μου αρέσει να παίζω με τις σκιές και τα χρώματα, αυτά είναι που δίνουν ζωή σε μια φωτογραφία.


11. Πώς σου φαίνεται που σήμερα βρίσκεσαι στη θέση του συνεντευξιαζόμενου;

Δε θα έλεγα πως μου είναι εύκολο. Προσωπικά προτιμώ να κάνω τις ερωτήσεις, γιατί προτιμώ περισσότερο να ακούω παρά να μιλώ. Μου αρέσει πολύ να γίνεται η κουβέντα και από εκεί να εξελίσσονται οι ερωτήσεις. Μπόρεσα όμως να μπω στη θέση των άλλων όταν παίρνω μια συνέντευξη και να μιλήσω αυτή τη φορά από άλλη σκοπιά. Έχω να πω πως ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση για να μιλήσω στη σελίδα σας.


Συνέντευξη:

Ανδρέας Κουτσόλουκας

Αρτέμιος Ψύλλος


Συντονισμός:

Μαργαρίτα Αγαπίου


Αξιολόγηση:

Αιμίλιος Χατζηλιασή


bottom of page