Ο Θεόδωρος Χατζηζαχαρίας είναι Θεολόγος με απίστευτες γνώσεις και μόρφωση σε καταξιωμένο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας. Η συνέντευξη του Θεόδωρου ήταν μια από τις πιο εποικοδομητικές μέχρι τώρα και τον ευχαριστούμε από καρδιάς. Πιο κάτω μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη.
Συνέντευξη με τον Θεολόγο Θεόδωρο Χατζηζαχαρία
1. Τι σε παρακίνησε να ασχοληθείς με τη Θεολογία και τι σημαίνει για σένα η Θεολογία;
Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι κάποιος που σπουδάζει Θεολογία έχει προδιάθεση από την οικογένεια του. Στην περίπτωση την δική μου, οι γονείς μου αρχικά δεν ήταν της εκκλησίας. Το άτομο που με εντρύφησε στην εκκλησία ήταν η γιαγιά μου, όπου κάθε Κυριακή με έπαιρνε στην εκκλησία, στον Άγιο Γεώργιο Παραλιμνίου. Από τα πρώτα άτομα που γνώρισα ήταν ο πατήρ Ευστάθιος, ο πατήρ Ευέλθοντας και ο κύριος Δημήτρης, ο νεωκόρος του ναού. Πολλά παιδιά μπαίναμε στο ιερό για να βοηθούμε με τα εξαπτέρυγα κάτι το οποίο προσπαθώ να κάνω και εγώ σήμερα, Ο πατήρ Ευέλθοντας τραβώντας με μέσα στην εκκλησία, μου έδωσε έναυσμα. Μετά, μέσω της πνευματικής σχέσης που δημιουργήθηκε μεταξύ του πατρός Ευέλθοντα και των γονιών μου, γνώρισαν και τον πατήρ Ηρακλείδιο σαν λαϊκό. Σαν φυσική εξέλιξη ο πατήρ Ηρακλείδιος έγινε ο νονός της αδερφής μου και όταν χειροτονήθηκε διάκονος και μετά πρεσβύτερος, τον βοηθούσα στα μυστήρια. Αυτό μου κίνησε λίγο παραπάνω το ενδιαφέρον να μάθω τα της Εκκλησίας γιατί ήμουν σε μια κάπως πιο ώριμη ηλικία. Δεν σας το κρύβω ότι οι επιλογές των μαθημάτων μου είχαν ως βάση και στόχο την σπουδή της Θεολογίας.
2. Πώς αντιμετωπίζεται η Θεολογία σήμερα;
Είναι μεγάλο το φάσμα της ερώτησης γιατί για τον κάθε ένα η Θεολογία ορίζεται διαφορετικά. Το χαρακτηριστικό όλων μας ανεξαρτήτου θρησκεύματος είναι ότι ο άνθρωπος εκ δημιουργίας του είναι ένα ον που αναζητεί το ανώτερο, η τάση να πιστεύει σε κάτι το οποίο δεν είναι ο ίδιος. Εξού και το θρησκεύειν ήταν από τα πρώτα χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Η Θεολογία, λόγος περί Θεού, είναι κάτι το οποίο συντροφεύει τον άνθρωπο σε ότι και αν κάνει. Υπάρχουν πάντοτε τα ερωτήματα περί ζωής, θανάτου, ερωτήματα υπαρξιακά. Ανεξάρτητα ηλικίας, χώρας, πιστεύω αυτά τα ερωτήματα περιστρέφονται και αναζητείται η απάντησή τους. Το πώς αντιμετωπίζονται εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες.
3. Τι αποκόμισες από τις σπουδές σου στο Εξωτερικό; Και πώς οι ξένοι αντιμετωπίζουν τη Θρησκεία μας και ποια η σχέση τους με την Εκκλησία;
Στην Ελβετία κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών, γνώρισα αρκετά άτομα από διάφορες χώρες και με διαφορετικές παραδόσεις και δεδομένα. Νιώθω τυχερός γιατί σπούδασα σε μια πανέμορφη χώρα με τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης και έκφρασης. Ο κόσμος της Ελβετίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν θρησκευόμενος λαός γιατί η Ελβετία σαν χώρα υποστηρίζει την ουδετερότητα: μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, πίστευε όπου θέλεις φτάνει να μην με ενοχλείς. Απαγορεύεται η εμφανής χρήση των θρησκευτικών συμβόλων για παράδειγμα απαγορεύεται η μουσουλμάνα να κυκλοφορεί και να φοράει μαντήλα. Η δε αντιμετώπιση της Ορθοδοξίας είναι η ίδια όπως και των υπολοίπων θρησκειών στην χώρα αυτή.
4. Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος την Εκκλησία σήμερα; Έχει την ανάγκη ο κόσμος να εκκλησιαστεί;
Εξαρτάται από την κατάσταση και το περιβάλλον που προέρχεται κάποιος γιατί αν για παράδειγμα μιλήσεις με έναν άνθρωπο 20-30 χρόνων και του πεις κάθε Κυριακή να πηγαίνεις η ώρα 6 εκκλησία θα σου δώσει δικαιολογίες για να μην το πράξει, εκκλησία θα πάει τις γιορτές επειδή πρέπει, αυτή θα είναι η απάντηση. Όμως αν αυτό το άτομο με αυτή την αντίληψη, πάθει κάτι ή ο ίδιος ή κάποιο συγγενικό του πρόσωπο το πρώτο πράγμα που θα πει είναι το ‘’Παναγία μου!’’. Αρκετός κόσμος στρέφεται στην εκκλησία μόλις κάποιο δικό τους πρόσωπο πάθει κάτι. Καλώς έρχονται για να βρουν παρηγοριά, κακώς όμως ο χειρισμός τους, γιατί από εκεί που δεν έχουν ιδέα, ούτε αντίληψη, ούτε υπόβαθρο βουτούν στα βαθιά απευθείας. Ο κόσμος έχει ανάγκη την εκκλησία για να μπορεί να βρει ηρεμία και παρηγοριά.
5. Πιστεύεις ότι υπάρχει αποστασιοποίηση των νέων από την Εκκλησία; Και αν ναι, υπάρχουν τρόποι οι νέοι να στραφούν προς τον Εκκλησιασμό;
Επειδή ζούμε στην επαρχία Αμμοχώστου, παλαιότερα έγινε μια μελέτη και οι κάτοικοι της επαρχίας Αμμοχώστου χαρακτηρίστηκαν ως οι πιο θρησκευόμενοι παγκυπρίως, δηλαδή το ποσοστό του πληθυσμού που εκκλησιάζεται κάθε Κυριακή ήταν πολύ υψηλό έναντι άλλων επαρχιών. Αυτή η μελέτη έγινε πριν κάποια χρόνια, αν την κάνουμε σήμερα μπορώ να πω ότι αυξηθήκαν τα ποσοστά παρουσίας νέων ατόμων στην εκκλησία. Το θέμα είναι μετράμε παρουσίες σε μια Θεία Λειτουργία ή το πως επωφελήθηκαν; Η αποστασιοποίηση υπάρχει γιατί είναι θέμα αμφισβήτησης του ανθρώπου, αλλά δεν πιστεύω ότι ο άνθρωπος του σήμερα είναι τόσο απομακρυσμένος από το θρησκευτικό του γίγνεσθαι, μπορεί να μην το κατέχει τόσο καλά και να μην ξέρει τι πιστεύει ή να θεωρεί ότι είναι χάσιμο χρόνου να το ψάξει.
6. Ποιό είναι το μέλλον της Εκκλησίας με την τεχνολογική ανάπτυξη που διανύει ο κόσμος;
Το κάθε τι που δημιουργείται από τον άνθρωπο, έχει και τα καλά του και τα κακά του. Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα θετικό μέσο για την διάδοση του λόγου, των ομιλιών της εκκλησίας αλλά δεν αντικαθιστά την εκκλησία αντιθέτως την ενισχύει και την βοηθά. Πάντοτε θα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις ή αντιλήψεις.
7. Πιστεύεις ότι με την πάροδο του χρόνου, ο κόσμος όλο και αποστασιοποιείται από την Εκκλησία;
Αυτό θα υπάρχει πάντοτε, είναι στην φύση του ανθρώπου η αμφισβήτηση και η αμφιβολία. Αλλά γιατί να πρέπει να φτάσω στο σημείο εγώ ή κάποιος άλλος να πάθω κάτι να νιώσω αυτή την ανάγκη να στραφώ προς την Εκκλησία; Αφού η Εκκλησία είναι εδώ, σου ανοίγει την αγκαλιά της και σου λέει έλα, όπως και αν είσαι με όποια εμφάνιση και να έχεις.
8. Πιστεύεις ότι αποκόμισες πολλά από τις σπουδές σου στο Εξωτερικό; Και αν υπάρχει ρατσισμός προς τους ξένους σ’ αυτές τις χώρες;
Στην Ελβετία δεν μου έτυχε κάποιο περιστατικό ρατσισμού, στην Γαλλία όμως ναι γιατί οι Γάλλοι χαρακτηρίζονται ως ένας λαός ουμανιστικός και ουδέτερος που αυτή η ιδιαιτερότητα τους, τους οδήγησε στο άκρο να θεωρούν ότι όλα είναι αποδεκτά, όμως αποδεκτά με την προϋπόθεση να μην τους ενοχλήσεις.
9. Ποια η σχέση του Θεόδωρου με το Θεό;
Αλληλένδετες, ενωμένες. Αν πιστεύω στην ύπαρξη του; Εννοείται πιστεύω. Αν θεωρώ τον εαυτό μου θρησκόληπτο; Όχι δεν τον θεωρώ.
Συνέντευξη από τους:
Ανδρέας Κουτσόλουκας
Μαργαρίτα Αγαπίου
Συντονισμός:
Μαργαρίτα Αγαπίου
Αιμίλιος Χατζηλιασή
Comments