top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Ευαγγελία Κυριάκου: Δεν πρέπει να περιμένουμε τις πλάτες κανενός για να ανέβουμε ψηλά.

Η σημερινή μας καλεσμένη είναι η Ευαγγελία Κυριάκου. Η Ευαγγελία είναι μια νέα κοπέλα που ασχολείται με το Μάρκετινγκ. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε για την πορεία της Ευαγγελίας, πώς από μια πολύ διαφορετική σπουδή κατέληξε σε ένα πολύ διαφορετικό επάγγελμα, την πορεία της και πολλά άλλα. Ευχαριστούμε πολύ την Ευαγγελία για τη συνεισφορά της στη σελίδα μας, και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Καλή ανάγνωση.


Πώς αποφάσισες να σπουδάσεις Βυζαντινή και Νεοελληνική Λογοτεχνία; Τι σε ώθησε σε αυτή την απόφαση;

Η Ελληνική Φιλολογία, θα μπορούσα να πω με βεβαιότητα, οτι με επέλεξε πάρα μάλλον οτι την επέλεξα. Από πολύ μικρή ηλικία είχα αυτή την αγάπη για την λογοτεχνία και το γράψιμο. Μεγαλώνοντας άρχισα να διακρίνομαι στα φιλολογικά μαθήματα, να λαμβάνω μέρος σε διαγωνισμούς γραφής και γενικότερα να παροτρύνομαι απο τους καθηγητές μου προς αυτή την κατεύθυνση. Κάπως έτσι γύρω στην εφηβεία μου έγινε και τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μου, καθώς άρχισα να γράφω ποίηση. Η επιλογή για την σπουδή μου θα έλεγα ήταν μονόδρομος.  Η αλήθεια είναι ότι ήμουν ανάμεσα στο τμήμα της Ιστορίας - Αρχαιολογίας, λόγω και της μεγάλης μου αγάπης στην Ιστορία,  ή στο τμήμα της Βυζαντινής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας,  αλλά όπως ήδη είπαμε με κέρδισε η λογοτεχνία.

 


Γιατί επέλεξες την Κύπρο ως προορισμό των σπουδών σου; Και τι κέρδισες από τη συγκεκριμένη σπουδή που ακολούθησες;

Οι επιλογές για φιλολογικές σπουδές , τουλάχιστον σε προπτυχιακό επίπεδο , κατα βάση, για ένα κύπριο φοιτητή συνήθως είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Είχα πάντα στο μυαλό μου σαν μαθήτρια, το Πανεπιστήμιο Κύπρο σαν το μέγιστο βαθμολογικό επίτευγμα που ήθελα να επιτύχω. Αυτός ήταν λοιπόν ο στόχος που είχα θέσει και είμαι ευγνώμων που τον πέτυχα και φοίτησα σε ένα τόσο καλα καταρτισμένο Πανεπιστήμιο με τόσο καταξιωμένους Πανεπιστημιακούς.

Οι  Ανθρωπιστικές Σπουδές , εκτός από την κατάρτιση σου σαν φιλόλογος, γενικότερα διαμορφώνουν τον πνευματικό σου κόσμο, αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτεσαι και αντιλαμβάνεσαι το άτομο γύρω σου ξεχωριστά, αλλά και συνολικά μέσα στην κοινωνία σαν ολότητα. Μετά την φοίτηση σου στην εν λόγω σχολή αποκτάς μια νέα ικανότητα στο πως αισθάνεσαι και αντιλαμβάνεσαι τις έννοιες όσων συμβαίνουν γύρω σου.

 

 

Μετά τις σπουδές, ασχολήθηκες πάρα πολύ με το Marketing. Πώς προέκυψε αυτό το ενδιαφέρον και πώς ήταν η μετάβαση από τις Βυζαντινές σπουδές;

Τελειώνοντας με τις φιλολογικές σπουδές , έρχεται ασφαλώς η πικρή , για όσους επιλέγουν την σπουδή από αγάπη, συνειδητοποίηση ότι οι βιοποριστικές σου ανάγκες δεν είναι εφικτό να καλυφθούν τουλάχιστον,  εύκολα ,  μέσω του πτυχίου που κατέχεις. Προσωπικά είχα κάνει ένα βήμα πίσω , όσον αφορά τον μεταπτυχιακό τίτλο ή ένα δεύτερο πτυχίο , θέλοντας να δΙαπιστώσω ιδίοις όμμασι αυτή την φορά,  «το  παζάρι»  όπως θα λέγαμε εντελώς καθημερινά και τι θα ήταν αυτό που πραγματικά θα με ευχαριστούσε αλλά παράλληλα θα μπορούσε να μου εξασφαλίσει και μια οικονομική ασφάλεια. Πέρασα από διάφορες  θέσεις εργασίας , που χωρίς να το ειχα επιδιώξει κατέληγα πάντα να αναλαμβάνω κομμάτι του μαρκετινγκ. Δεν ήθελα όμως να ασχοληθώ με ενα , κατα την γνώμη μου πάντα , αρκετά κορεσμένο , πάλι κλάδο, όπως αυτό του παραδοσιακού μάρκετινγκ  και έτσι έπειτα από πολλά σκαμπανεβάσματα κατέληξα να σπουδάσω Digital Marketing και μάλιστα να προχωρήσω και να αποκτήσω και μεταπτυχιακό τίτλο στο χώρο αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι η Νεοελληνικές σπουδές με βοηθησαν αρκετά στον νέο μου βήμα , γιατί μπορώ εύκολα και σχετικά γρήγορα να δημιουργώ περιεχόμενο ( άρθρα , λεκτικά , λεζάντες , περιγραφές κτλ ).Με την ενασχόληση σου με το συγκεκριμένο επάγγελμα, βίωσες σε οποιαδήποτε φάση το σεξισμό ή τη φυλετική διάκριση; Θεωρείς ότι ο κόσμος δε θα εμπιστευτεί εύκολα μια γυναίκα σήμερα;

Κάθε άλλο! Θεωρώ ότι το Digital Marketing είναι ίσως από τους ελάχιστους επαγγελματικούς τομείς στην χώρα μας που φαίνεται να είναι γυναικοκρατούμενοι. Ίσως λόγω και της δημιουργικής φύσης τους επαγγέλματος ή  ίσως είναι και ένα σημάδι ότι γίνονται βήματα προόδου στο θέμα φυλετικής διάκρισης στον επαγγελματικο χώρο στην Κύπρο.

 

 

Θεωρείς ότι είσαι άνθρωπος που κάνει εύκολα ένα βήμα μετάβασης; Πώς αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες που βρίσκεις μπροστά σου;

Μου αρέσουν οι αλλαγές , αλλά δεν θεωρώ ότι είμαι άνθρωπος ο οποίος κάνω εύκολα βήματα μετάβασης. Μου αρέσει η σταθερότητα στην ζωή μου αλλά όχι η ρουτίνα. Προσπαθώ συνεχώς να ανανεώνομαι , να ενημερώνομαι αλλά έχοντας σταθερή την βάση μου. Θέλω να πατάω γερά στα πόδια μου και να βασίζομαι πάντα στις δικές μου δυνάμεις. Τις δυσκολίες δεν μπορεί κανείς μας να τις αποφύγει μα ούτε και να τις προβλέψει, νομίζω θα έλεγα ότι μεγαλώνοντας έχω αλλάξει αρκετά στον τρόπο τον οποίο  διαχειρίζομαι τις δυσκολίες που τυχόν μπορεί να προκύψουν. Έχω δημιουργήσει ένα μηχανισμό «διαχείρισης αποβλήτων», όπως συνηθίζω να τον ονομάζω,  ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό και θα πρέπει να αναλώσω ενέργεια και χρόνο, τότε ναι θα κάτσω θα το δουλέψω, θα συμβουλευτώ πάντα τους δικούς μου ανθρώπους, θα πράξω ανάλογα  μέχρι να φτάσω σε μια λύση. Με θετικότητα! Αν όχι, τότε πάει στην ανακύκλωση για να περάσουμε και ένα περιβαλλοντικό μήνυμα.Πώς βλέπεις τα πράγματα να εξελίσσονται σχετικά με τον τομέα της διαφήμισης; Τι πιστεύεις ότι άλλαξε από τα προηγούμενα χρόνια; 

Τα πράγματα στο χώρο της διαφήμισης εξελίσσονται αστραπιαία. Κάποιος ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο χώρο πρέπει να γνωρίζει πως δεν υπάρχει μέρα χωρίς διάβασμα, χωρίς αλλαγή, χωρίς πρόοδο! Το Digital Marketing είναι το μέλλον!  Θέλει γρήγορους ρυθμούς και είναι για αφυπνισμένους παίκτες! Κάθε εταιρεία πλέον που θέλει να είναι ανταγωνιστική και βιώσιμη πρέπει να έχει online παρουσία! Ο κόσμος πλέον βρίσκεται στις οθόνες του κινητού μας , του tablet μας κτλ και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Συμβαίνουν όλα σε πραγματικό χρόνο, 24/7 , 365 ημέρες τον χρόνο και είναι απόλυτα μετρήσιμα , δίνοντας σου το προνόμιο να χτίσεις την επιχειρηση σου με βάση αριθμούς και στατιστικά. Ποιο είναι το μήνυμα σου σε νέους ανθρώπους που θέλουν να ακολουθήσουν τα όνειρα τους και νιώθουν αμφιβολίες. Τη μήνυμα έχεις να δώσεις; 

Θα ήθελα να απαντήσω με το πιο κάτω χωρίο από την πολυαγαπημένη μου ποιήτρια Κική Δημουλα.

Γιατί γκρεμίζονται τα όνειρα κ. Δημουλά;

«Ίσως επειδή δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες ονείρων που να τα φροντίζουν και να τα συντηρούν. Περιφερόμενοι άστεγοι τα κατοικούν, συχνά πολλοί μαζί στο ίδιο όνειρο ετοιμόρροπη κατάσταση. Αφήνω που τα περισσότερα όνειρα είναι χτισμένα επάνω σε μπαζωμένα ρέματα. Έναν μικρό σεισμό να κάνει ο ύπνος, και ένας ισχυρός να προκληθεί από το ρήγμα της αφύπνισης, σωριάστηκαν».


Εν ολίγοις, πρέπει να πιστέψουν , πρέπει να πιστέψουν πολύ , να αγωνιστούν για όσα αγαπούν και να έχουν πάθος στην ψυχή τους για όσα ονειρεύονται! Να μην σταματούν ποτέ να ονειρεύονται! Όλη η δύναμη βρίσκεται μέσα μας και πρέπει να μάθουμε να είμαστε ανεξάρτητοι και να μην περιμένουμε τις πλάτες κανενός για να ανέβουμε ψηλά και να πετάξουμε , θα πετάξουμε με τα δικά μας φτερά!

 


Ποιοι οι στόχοι της Ευαγγελίας Κυριάκου για το μέλλον;

Αναμφισβήτητα επόμενος στόχος είναι η έκδοση της πρώτης ποιητικής μου συλλογής, στην οποία και δουλευω ακατάπαυστα το τελευταίο διάστημα για να ολοκληρωθεί! Έχω ήδη αρχίσει και εργάζομαι κάποιες ώρες σαν φιλόλογος με κάποια προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας , που αυτό με χαροποιεί πάρα πολύ! Παραμένω πάντα δίπλα στον αγροτικό κόσμο μας, στον Παναγροτικό Σύνδεσμο Λάρνακας με την ευχή να μπορούμε να προσφέρουμε τα μέγιστα στο πρωτογενή τομέα. Μέγιστος στόχος οι ακόμα πιο παραγωγικές και δημιουργικές δουλειές στον τομέα του Digital Marketing που είναι για μένα η κινητήριος δύναμη. Επίσης συνεχίζω την δράση μου στην ΟΝΕ Λάρνακας και ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να παράξουμε περισσότερο κοινωνικοπολιτικό έργο, καθώς επίσης και την συμμετοχή μου στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. Εύχομαι λοιπόν να μπορώ να ανταπεξέρχομαι σε όλους τους τομείς απασχόλησής μου και τα επόμενα χρόνια με υγεία και να μπορώ να ταξιδεύω το κόσμο, γιατί  για΄μενα τα ταξίδια είναι ίσως το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο που μπορεί να φοιτήσει κανείς μας ταχύριθμα.

1 Comment


Giorgos Chasapis
Giorgos Chasapis
May 23

Εύγε! Εξαιρετική Ευαγγελία ..

Like
bottom of page