top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Ραφαήλ Αλετράς: Για πολλά χρόνια δεν αποδεχόμουν την αναπηρία της μητέρας μου.

Η σημερινή μας συνέντευξη είναι μια από τις πιο σπάνιες που είχαμε μέχρι τώρα στη σελίδα μας. Ο Ραφαήλ Αλετράς ανοίγει τα "χαρτιά" του, και μας μιλά για τη ζωή του σχετικά με την αναπηρία της μητέρας του, την προσφορά του σε άτομα με αναπηρία, την αμοιβή της πρακτικής άσκησης των νέων, την απόφαση του να θέσει σε την υποψηφιότητα του για Δημοτικός Σύμβουλος στη Δήμο Λεμεσού, και πολλά άλλα. Πρώτα απ' όλα να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στον Ραφαήλ για τις επερχόμενες εκλογές, και είμαστε σίγουροι ότι έχει πολλά να προσφέρει στον τόπο και τον ευχαριστούμε για τη συνεισφορά του σελίδα μας. Καλή ανάγνωση.


Μεγάλωσες σε ένα σπίτι με τη μητέρα σου να είναι άτομο με αναπήρια. Μίλησέ μας γι' αυτό και πώς επηρέασε αυτό τη ζωή σου.

Πράγματι, η μητέρα μου είναι ένα άτομο με αναπηρία τα τελευταία 18 χρόνια από μια σπάνια πάθηση, που της άλλαξε όλη τη ζωή της και αυτομάτως της οικογένειάς μας. Αντιλαμβάνεσαι ότι ξέραμε μέχρι και σήμερα έπρεπε να το αναπεράσουμε και να μπούμε στα καινούργια δεδομένα που για εμάς ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Είναι σαν ένα παιδί που μαθαίνει να περπατά για πρώτη φορά, για να το κάνω πιο κατανοητό. Σίγουρα ένα παιδί στην εφηβική ηλικία, που είναι και η πιο περίεργη, η μετάβαση στην ενήλικη ζωή ήταν δύσκολη.

 


Πώς αντιμετώπιζες αυτές τις καταστάσεις και πώς εξελίχθηκε η στάση σου απέναντι στην αναπηρία των ανθρώπων όντας και αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων;

Όπως καταλαβαίνεις, στα καινούργια δεδομένα που είχαμε, δεν γνωρίζαμε πάρα πολλά πράγματα για την Αναπηρία. Έτσι, αποταθήκαμε τότε στην Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων Λεμεσού για να μας δώσουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πού να πάμε και τι να κάνουμε. Προσωπικά, όλα αυτά τα χρόνια δεν αποδεχόμουν την κατάσταση όπως ήταν. Μια μέρα, είχα μια συνάντηση με έναν αδελφικό μου φίλο, τον Χρίστο, ο οποίος μου είπε να κάνω το "γιατί" μου κίνητρο για να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν αυτόν τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αναπήρων συμπολιτών μας. Έτσι, το έκανα πράξη. Συναντηθήκαμε πριν από λίγα χρόνια με τον πρόεδρο της οργάνωσης και ξεκίνησα να έχω πιο ενεργή συμμετοχή. Πριν από δύο χρόνια, εκλέχθηκα ως Αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων Λεμεσού και, στη συνέχεια, στην κεντρική επιτροπή της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων, μέσα από την ίδια θέση.

 


Πιστεύεις ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ Κύπρου και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ατόμων με αναπηρία;

Ναι, θεωρώ ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της Κύπρου και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ατόμων με αναπηρία. Ωστόσο, είμαστε σε ένα καλό επίπεδο και υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση.

 


Υπήρχες ευεργέτης και υποστηρικτής σχετικά με το αμοιβή πρακτικής άσκησης των νέων; Μίλησέ μας γι' αυτό.

Δεν θα το έλεγα ευεργέτης αλλά ως ένας από τους συμμετέχοντες - βουλευτές των νέων της Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων και συγκεκριμένα της Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που δουλέψαμε προκειμένου να είμαστε το 2ρο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με νομοθετική κατοχύρωση να γίνεται υποχρεωτική η αμοιβή και η καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων για την πρακτική άσκηση, μιας και η αμισθί πρακτική άσκηση αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφού είναι εκμετάλλευση εργασίας. 


Ο τωρινός υπουργός εργασίας, πρόνοιας και κοινωνικών ασφαλίσεων υποσχέθηκε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθει με νομοσχέδιο περί του θέματος της Μισθωτής πρακτικής άσκησης στους φοιτητές που προνοεί το πρόγραμμα σπουδών τους είτε υποχρεωτικά είτε όχι την πρακτική άσκηση. Δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε ως αποτέλεσμα, αλλά σιγουρα είναι κάτι το οποίο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.


Η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων συνδιοργανώνεται από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και το Cyprus Youth DiplomaCY και οι οργανώσεις αυτές είναι οι πρωτοπόροι σε όλο αυτό εγχείρημα και οφείλω να τους πω ένα τεράστιο μπράβο, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε φτάσει μέχρι εδώ σήμερα. Κλείνοντας θα ήθελα να παροτρύνω τους νέους και τις νέες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων γιατί έχουν να μάθουν πάρα πολλά και να παλέψουν για το κοινό καλό της νεολαίας μας και κατ' επέκταση και της πατρίδας μας.

 



Πιστεύεις στους νέους; Θεωρείς ότι οι νέοι στην Κύπρο μπορούν να αλλάξουν καταστάσεις για να πάει η Κύπρος μπροστά;

Αν δεν πίστευα στους νέους, δεν θα ασχολούμουν εγώ ο ίδιος. Οι νέοι είναι αυτοί που θα πάρουν τη σκυτάλη για να συνεχίσουν το έργο της προηγούμενης γενιάς. Τώρα, όσον αφορά το αν η νεολαία μπορεί να αλλάξει κάποια πράγματα, θεωρώ ότι ναι, εάν λειτουργήσουμε ως ομάδα και όχι ως μονάδα. Γιατί οι μεγάλες αλλαγές ιστορικά έγιναν με ομάδα και όχι ως μονάδα.

 


Εδώ και καιρό βλέπουμε ότι ασχολείσαι με το podcasting. Πες μας περισσότερα σχετικά με αυτό, πώς προέκυψε και τι πιστεύεις ότι κερδίζεις μέσα από αυτή σου την ενασχόληση;

Μέσα από διάφορα projects στα οποία συμμετείχα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, αντιλήφθηκα ότι οι νέοι μας δεν γνωρίζουν τις τόσες ευκαιρίες που υπάρχουν εκεί έξω, για να τις αρπάξουν και να επωφεληθούν. Ο λόγος είναι ότι δυστυχώς οι πληροφορίες είναι διασκορπισμένες δεξιά και αριστερά. Δεν υπήρχε μια πλατφόρμα που να τα είχε όλα μέσα, και με ένα κλικ ο νέος ή η νέα να το βρίσκει εκεί. Έτσι σκέφτηκα να προσπαθήσω να κάνω μια πλατφόρμα που να απευθύνεται σε νέους ανθρώπους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι περισσότεροι νέοι είναι εκεί, και να βγαίνει πληροφορία από εκεί. Έτσι, πριν από 3 χρόνια, δημιουργήθηκε η ιδέα του Youthink. Φιλοξενούμε διάφορους καλεσμένους μέσα από podcast συνεντεύξεων τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα και συζητάμε τις διάφορες θεματικές που απασχολούν τους νέους, αλλά και την ίδια ώρα διάφορες ευκαιρίες που υπάρχουν για τη νεολαία.

 


Θεωρείς ότι το podcasting είναι μια "φούσκα"; Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος για να θεωρείται καλός podcaster;

Δεν θεωρώ ότι το podcasting είναι μια φούσκα. Αντίθετα, σιγά σιγά βλέπουμε όλο και περισσότερα podcasts να εμφανίζονται, καθώς η νέα γενιά ενημερώνεται από αυτά για όλα τα θέματα. Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά πρέπει να είναι έτοιμος να αναδείξει θέματα που αφορούν όλους. Με λίγα λόγια, το podcasting είναι ο καινούργιος τρόπος μετάδοσης πληροφοριών σε διάφορες ομάδες πληθυσμού.

 



Ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας σου είναι η ενασχόληση σου με τα κοινά. Πώς προέκυψε και τι πιστεύεις ότι κερδίζεις μέσα από αυτό;

Πράγματι, τα κοινά αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, το οποίο με γεμίζει ψυχικά. Ο λόγος είναι ότι, όταν βλέπεις το χαμόγελο σε κάποιον άνθρωπο που βοήθησες, νιώθεις ευλογημένος και γεμάτος ευγνωμοσύνη την ίδια στιγμή. Τώρα, ο λόγος που προέκυψε αυτό, όπως ανέφερα πιο πάνω, ήταν η βιωματική εμπειρία με τη μητέρα μου. Ωστόσο, ως νέος, πάντα ήθελα να δράσω εκεί έξω στην κοινωνία, για να μπορέσω να αλλάξω κάτι, εάν μπορούσα.

 


Έθεσες υποψηφιότητα ως Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Λέμεσου Πώς πήρες αυτή την απόφαση;Ναι, είμαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Λέμεσου με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είμαι ο μοναδικός που ασχολείται ενεργά με τα άτομα με αναπηρία. Όσον αφορά το γιατί έθεσα την υποψηφιότητά μου, ο λόγος είναι ότι μέσα από την εμπειρία που έχω από την Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων, αλλά και από την βιωματική μου εμπειρία, θεωρώ ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να έχει ένα άτομο με αναπηρία, καθώς και η οικογένειά του, στο θέμα της προσβασιμότητας. Από την άλλη, η ενεργή μου συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Ύψωνα, με πολλές εκδηλώσεις και όχι μόνο, μου έδωσε τα εφόδια για να οργανώνω και να λαμβάνω αποφάσεις για τη δημιουργία δράσεων που στοχεύουν στην προσέγγιση των νέων στην τοπική κοινωνία. Δεν θα σου κρύψω ότι θα ήθελα να δω το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λεμεσού να δημιουργείται στο Δήμο Λεμεσού.



Πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή στον τόπο μας; Υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο "αύριο";

Έχω να πω ότι οι ερωτήσεις σου είναι πολύ στοχευμένες και μου αρέσουν. Αν ενεργοποιηθούμε όλοι οι νέοι για το κοινό καλό όλων μας και δεν είμαστε τόσο λίγοι, ναι, θεωρώ ότι θα υπάρξει αλλαγή, γιατί η μονάδα δεν κάνει τη διαφορά, αλλά η ομάδα!

 

Ποιοι είναι οι στόχοι του Ραφαήλ Αλετρά για το μέλλον;

Χμμ, ωραία ερώτηση! Πάνω από όλα, θέλω να συνεχίσω με αυτά που ασχολούμαι γιατί μου δίνουν ικανοποίηση στο ότι βοηθώ και προσφέρω, καθώς νιώθω ευλογία όταν οι κόποι μου πιάνουν τόπο. Τώρα, όσον αφορά το ακαδημαϊκό κομμάτι, θα ήθελα να ξεκινήσω το μεταπτυχιακό μου, αλλά ακόμη βρίσκομαι σε δίλημμα σχετικά με το τι θα ακολουθήσω.

Comments


bottom of page