top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Θάνος Τσίμπος: Όταν μια ομάδα δεν πάει καλά, την ευθύνη έχει όποιος βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας.

Ο σημερινός μας καλεσμένος δεν είναι άλλος από τον Θάνο Τσίμπο. Ο Θάνος ασχολείται με τη μπασκετική ανάλυση και είναι από τους καλύτερους στη δουλειά του. Γνώστης του μπάσκετ, εξαίρετος στη δουλειά του και μας μιλά για το πώς προέκυψε η ενασχόληση του με το άθλημα, η αγάπη του για την ΑΕΚ, το μπάσκετ στην Ελλάδα και πολλά άλλα. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Θάνο για τη συνεισφορά του στη σελίδα μας, του ευχόμαστε κάθε καλό για το μέλλον, και ελπίζουμε να τα ξανά πούμε σύντομα από κοντά. Καλή ανάγνωση.Πώς μπήκε το "μικρόβιο" της δημοσιογραφίας στη ζωή σου; Έχεις κάποια σπουδή δημοσιογραφίας;

Ήρθε πολύ αναπάντεχα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ασχοληθεί με την δημοσιογραφία αλλά με την ανάλυση μπάσκετ. Ο πρώην ιδιοκτήτης του σάιτ που δουλεύω εδώ και 7 χρόνια και φυσικά ο νυν, που είναι ο Σταύρος Καζαντζόγλου, πίστευαν ότι υπάρχει ένα κενό στο μπασκετικό κομμάτι της ΑΕΚ και με εμπιστεύτηκαν για να γράφω αναλύσεις για την ομάδα. Επειδή πήγε καλά από την αρχή, το ένα έφερε το άλλο και πλέον εργάζομαι σε αρκετά μέσα.


Γνωρίζουμε ότι είσαι μπασκετικός αναλυτής. Πώς προέκυψε η ενασχόληση σου και η αγάπη για το άθλημα;

Από μικρός έπαιζα μπάσκετ σε ερασιτεχνικό επίπεδο και όταν σταμάτησα, λόγω αγάπης για το άθλημα, άρχισα να διαβάζω βιβλία τακτικής, να ασχολούμαι με στατιστικά, για να μπορώ να έχω καλύτερη αντίληψη για αυτά που βλέπω. Μετά από αρκετά σεμινάρια προπονητικής και συζήτηση με αρκετούς προπονητές, βρήκα το δρόμο που ήθελα να ακολουθήσω και αυτό κάνω μέχρι σήμερα.


Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ένας αθλητικός δημοσιογράφος, για να θεωρείται "καλός δημοσιογράφος";

Μεγάλη συζήτηση αυτή και ίσως να μην είμαι ο πιο κατάλληλος να απαντήσω, γιατί δεν θεωρώ ότι είμαι καλός δημοσιογράφος, αλλά καλός αναλυτής. Από όσα έχω καταλάβει από τα χρόνια στον χώρο, πρέπει κάποιος να έχει σημαντικές ικανότητες επικοινωνίας, να ψάχνει συνεχώς να βρει την είδηση, να είναι ανήσυχο πνεύμα και να έχει καλές διασυνδέσεις. Δυστυχώς, η γνώση του αντικειμένου, δηλαδή του μπάσκετ, κατά την γνώμη μου έχει πάει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, ενώ θα έπρεπε να είναι το βασικό χαρακτηριστικό.


Ένα άλλο τεράστιο κομμάτι της ζωής σου όπως γνωρίζουμε είναι η ΑΕΚ. Πώς έγινες ΑΕΚ, και τι σημαίνει για σένα η ΑΕΚ;

Ως οικογένεια, έχουμε ρίζες από την Πόλη, με τον παππού μου από την μεριά του πατέρα μου, που ήταν από αυτούς που υπέστησαν τον διωγμό. Μεγάλωσα στην Καισιαριανή, σε προσφυγική γειτονιά και από μικρό με έπαιρνε ο πατέρας μου στην Φιλαδέλφεια για να δούμε την ποδοσφαιρική ΑΕΚ. Οπότε δεν χρειάστηκε και πολύ, αφού στα πρώτα χρόνια που άρχισα να καταλαβαίνω, έπεσα πάνω στην ομαδάρα του Μπάγεβιτς που πήρε τρία συνεχόμενα. Η ΑΕΚ για μένα είναι οι στιγμές που θυμάμαι από μικρή ηλικία μέχρι σήμερα, καλές και κακές, αναμνήσεις από εκδρομές και γήπεδα, παρέες με φίλους.


Πιστεύεις ότι ένας δημοσιογράφος, μπορεί να βιοποριστεί εξ ολοκλήρου με το μπασκετικό ρεπορτάζ; Ή χρειάζεται να κάνει και κάτι άλλο παράλληλα;

Δύσκολη ερώτηση. Έτσι όπως έχει γίνει σήμερα η δημοσιογραφία και ειδικά το μπάσκετ στην Ελλάδα, που πρωταγωνιστούν ουσιαστικά δυο ομάδες στην Ευρωλίγκα και οι υπόλοιπες ψάχνονται είναι αρκετά δύσκολο με μόνο μια δουλειά. Αν κάποιος είναι τυχερός και μπορεί να δουλεύει σε σάιτ μαζί με εφημερίδες, κάπως μπορεί να βιοποριστεί αλλά και πάλι, όχι να ζήσει άνετα. Δυστυχώς σε αυτό το κομμάτι τα πράγματα αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν.


Όντας αναλυτής της μπασκετικής ΑΕΚ, πιστεύεις ότι ο κόσμος ασχολείται με το μπάσκετ με το ίδιο σθένος που το κάνει και με το ποδόσφαιρο; Πώς πιστεύεις ότι πρέπει να χτίσει η ΑΕΚ, για να αγαπήσει το μπάσκετ ο κόσμος της;

Η ΑΕΚ δεν έχει μπασκετικό κοινό και αυτό είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχτούμε. Ο κόσμος της ΑΕΚ είναι κυρίως ποδοσφαιρικός, που αν δει ότι πάει καλά η ομάδα μπάσκετ, μπορεί να έρθει στο γήπεδο και να στηρίξει. Δεν υπάρχει μεγάλη μπασκετική βάση και αυτό είναι λογικό, καθώς για να δημιουργήσεις μπασκετικούς οπαδούς θα πρέπει να υπάρχει μια διάρκεια σε υψηλό επίπεδο, να μπορεί η ομάδα να πρωταγωνιστεί για χρόνια ώστε να κερδίζει νέους οπαδούς. Η μπασκετική ΑΕΚ, μία παίρνει πρωτάθλημα, μία εξαφανίζεται στις χαμηλότερες κατηγορίες, ξαναεμφανίζεται παίρνει το BCL. Δεν είναι εύκολο με αυτήν την αστάθεια, να έχεις σταθερό κόσμο, πέρα από τους 1000 καθαρά μπασκετικούς οπαδούς που την ακολουθούν κάθε χρόνο.


Ποια είναι η ανάμνηση που θα σου μείνει αξέχαστη σχετικά με την ΑΕΚ, και γιατί;

Έχω αρκετές αλλά επειδή είμαι μπασκετικός, θα σου πω δύο από το μπάσκετ. Η μία είναι το πρωτάθλημα του 2002 που η ΑΕΚ επέστρεψε από το 0-2 στους τελικούς απέναντι στον Ολυμπιακό. Το θυμάμαι σαν τώρα, πόσο πίστευα ότι μπορεί να γυρίσει η σειρά και να το πάρει η ΑΕΚ. Η δεύτερη είναι από το Φάιναλ-4 του BCL στο ΟΑΚΑ το 2018, που δεν θυμάμαι να έχω ξαναζήσει ένα γήπεδο με 20000 κόσμου να νομίζεις ότι θα εκραγεί σε κάθε καλάθι. Απίστευτη ατμόσφαιρα και φυσικά δεν γινόταν η ΑΕΚ να το χάσει.


Πιστεύεις ότι υπάρχει μέλλον στο μπάσκετ στην Ελλάδα; Αν όχι τι πίστευες ότι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση;

Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για όλες τις ομάδες, εκτός από αυτές που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα. Είναι δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί ένας αθέμιτος ανταγωνισμός, που με την υπάρχουσα κατάσταση, δημιουργεί τρομερές ανισότητες μεταξύ των ομάδων. Όταν οι δύο «αιώνιοι» ξεκινούν από την πρώτη μέρα της σεζόν, με εξασφαλισμένα έσοδα 7.5 εκατομμυρίων και όλες οι άλλες ομάδες με 600 χιλιάδες, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εξισωθούν οι ανισότητες, ίσα ίσα θα γίνονται χειρότερες κάθε χρόνο. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να ξανασυνδεθούν οι Ευρωπαϊκές θέσεις, με την τελική κατάταξη στο πρωτάθλημα, έτσι ώστε αν κάποιος θέλει να επενδύσει και πάρει το πρωτάθλημα, να μπορεί να παίξει στην Ευρωλίγκα, σε αντίθεση με τώρα που ό,τι και να κάνει δεν έχει αυτήν την δυνατότητα. Για να γίνουν όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να κάτσει η Ευρωλίγκα με την FIBA στο ίδιο τραπέζι και να βρουν μια λύση. Τελευταίο καιρό γίνονται βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμα.


Θεωρείς ότι η Ελλάδα υστερεί οτιδήποτε από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το μπάσκετ ή τον αθλητισμό γενικότερα;

Σίγουρα η οικονομική κρίση δυσκόλεψε πολύ την ανάπτυξη του μπάσκετ στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες. Το βλέπουμε και στα ταλέντα που δεν βγαίνουν πλέον στο Ελληνικό μπάσκετ. Γενικά όμως, η νοοτροπία είναι πολύ διαφορετική στο εξωτερικό και στους οπαδούς αλλά και στις ομάδες. Εκεί φροντίζουν να έχουν καλές ακαδημίες και να βγάζουν ολοκληρωμένους παίκτες, πράγματα που στην Ελλάδα δεν προσέχουμε και πάρα πολύ.

 

Γυρνώντας πίσω στην ΑΕΚ, βλέπουμε ότι η ομάδα δε βιώνει και την καλύτερη της περίοδο. Τι πιστεύεις ότι είναι το πρόβλημα, ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη και τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει;

Όταν μια ομάδα δεν πάει καλά, πάντα την ευθύνη έχει αυτός που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας και αυτός δεν είναι άλλος από τον Μάκη Αγγελόπουλο. Όπως πήρε αυτός όλα τα εύσημα για τους τέσσερις τίτλους πήρε, έτσι και τώρα έχει την αποκλειστική ευθύνη. Κατά την γνώμη μου, το πρόβλημα είναι ότι δεν λειτουργεί με ένα σταθερό πλάνο και μια τεχνοκρατική αντίληψη, αλλά παρασύρεται πολύ από το συναίσθημα που τον οδηγεί σε παρορμητικές αντιδράσεις. Θα πρέπει, με τους ανθρώπους της ομάδας να καταστρώσουν ένα σχέδιο που τα επόμενα χρόνια θα το ακολουθήσουν απαρέγκλιτα, ώστε να μηδενίσουν τα χρέη και να έχουν μια αξιοπρεπή ομάδα. Αφού γίνει αυτό, τότε να ψάξουν πόρους για να γίνει κάτι καλύτερο, όμως πρώτα πρέπει να αποκτήσει υγεία και σταθερότητα η ομάδα.


Αν είχες το δίλημμα να διαλέξεις, ή να κατακτήσει η Ελλάδα χρυσό στο Eurobasket ή στους Ολυμπιακούς, ή να κατακτήσει η ΑΕΚ ευρωπαϊκό τίτλο, τι θα διάλεγες; Κάποια λόγια για την Εθνική Ελλάδος και πώς τα βλέπεις τα πράγματα.

Δύσκολη ερώτηση. Επειδή μεγάλωσα από μικρός με τις επιτυχίες της Εθνικής ομάδας, λέω κάθε φορά που με ρωτάνε, ότι η Εθνική Ελλάδας στο μπάσκετ, είναι πάντα η πρώτη μου ομάδα, με πολύ μικρή απόσταση από την ΑΕΚ. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια η Εθνική ομάδα, δεν πάει καλά, συνεχώς πάει για κάτι μεγάλο και όλο κάτι γίνεται. Πιστεύω ότι φέτος με τον Σπανούλη προπονητή και αν ο Γιάννης είναι υγιής, έχει όλες τις προϋποθέσεις να κάνει κάτι καλό στους Ολυμπιακούς αγώνες, εφόσον πάει.


Ποιοι είναι οι στόχοι του Θάνου Τσίμπου για το μέλλον;

Προσπαθώ να μην κοιτάζω πολύ μακριά, γιατί η ζωή μας φέρνει αντιμέτωπους με πολλά απροσδόκητα πράγματα. Θα ήθελα να συνεχίσω να προσπαθώ να γίνω καλύτερος στην δουλειά μου και να μπορέσω κάποια στιγμή να πάρω δίπλωμα προπονητή. Είναι κάτι που θέλω εδώ και πολλά χρόνια αλλά δυστυχώς οι χρόνοι μου δεν μου το επιτρέπουν. Ελπίζω να το καταφέρω. Τελειώνοντας αυτήν την συνέντευξη, θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ που με καλέσατε, για την στήριξη σας στο enwsi.gr και στην εκπομπή που κάνουμε για την μπασκετική ΑΕΚ και θα χαρώ να σας ξαναδώ στο γήπεδο, όποτε ξαναέρθετε Αθήνα.

 

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page