top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Πρώτη αποκλειστική συνέντευξη του νέου Γενικού Γραμματέα της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ, Αναστάση Κουτσού.

Updated: Mar 17, 2022




Ο Αναστάσης Κουτσού είναι ένας νέος άνθρωπος που η ενασχόληση του με τα κοινά και όχι μόνο μετρά πάρα πολλά χρόνια. Πρόσφατα, ανέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε για την Πολιτική, για τη ζωή του Αναστάση στο εξωτερικό αλλά ακόμα και για το Θέατρο. Ευχαριστούμε τον Αναστάση για τη συζήτηση που είχαμε, θέλουμε να του ευχηθούμε ό,τι καλύτερο στην καινούρια του θέση και το μέλλον προβλέπεται λαμπρό. Υ.Γ: Πρέπει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη έγινε πριν τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ουκρανία, γι' αυτό και δεν αναφέρθηκε κάτι επί του θέματος.

1) Ο κόσμος σε γνωρίζει μέσα από τη Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού και την ενασχόληση σου με την Πολιτική, πες μας λίγο πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την Πολιτική και πώς ξεκίνησε η πορεία σου;

Από πολύ μικρή ηλικία ήμουν ενεργό μέλος στα Εθνικόφρονα Σωματεία του Θ.Ο.Ι Αυγόρου, όπου το Αυγόρου είναι και ο τόπος καταγωγής μου. Μέσα από την ενασχόληση μου με το Θ.Ο.Ι αντιλήφθηκα από μικρό παιδί ότι μου αρέσει το κομμάτι της προσφοράς, του εθελοντισμού και το να εμπλέκομαι στην υλοποίηση εκδηλώσεων. Με την πάροδο του χρόνου μπαίναν και οι πολιτικές πινελιές. Διαβάζοντας και μελετώντας ιδεολογικά όλα αυτά τα χρόνια καταστάλαξα ότι ανήκω στην ιδεολογία του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού στην οποία ταυτίζομαι και υπηρετώ. Αν και αποφοίτησα από ιδιωτικό σχολείο, το Xenion High School στο Παραλίμνι, ανήκα εμμέσως πλην σαφώς στη Μαθητική Κίνηση (ΜΑ.ΚΙ) της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπου ασχολείται με μαθητικά θέματα.


2) Συνεχίζοντας σπουδές στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, πώς συνέχισε η πορεία σου;

Καταρχάς να ξεκινήσω λέγοντας πως μετά τη Μαθητική Κίνηση έρχεται η Πρωτοπορία, που σκοπό έχει την ανάδειξή και επίλυση φοιτητικών προβλημάτων, και έπειτα η Νεολαία Δημοκρατικού Συναγερμού. Αυτό είναι το τρίπτυχο. Όταν ήμουν φοιτητής ήμουν ενεργό μέλος της Πρωτοπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, και στο τέταρτο έτος των σπουδών μου διετέλεσα Πρόεδρος της Πρωτοπορίας Ηνωμένου Βασιλείου. Επιστρέφοντας από τις σπουδές, επέστρεψα στη βάση μου όπου ήταν Οργανωτικός Μαθητικής Κίνησης Επαρχίας Αμμοχώστου Στις Προεδρικές εκλογές του 2018 ήμουν στο Επιτελείο Νεολαίας για τις κάλπες του εξωτερικού. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ανέλαβα τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ.


3) Τι σημαίνει η λέξη Πολιτική για εσένα;

Είναι πολύ μεγάλη λέξη για να μπορώ να την εκφράσω με λίγες προτάσεις αλλά θα βάλω τα δυνατά μου! Αντιλαμβάνομαι ότι η Πολιτική είναι η Προσφορά ότι θα ακούσεις τον κόσμο και θα μεταφέρεις τους προβληματισμούς του. Το πιο κύριο κομμάτι όμως είναι να μπορέσεις μετά από πολλή κριτική σκέψη, να καταθέσεις ουσιαστικές προτάσεις για να βελτιώσεις μια κατάσταση με την οποία δεν είσαι σύμφωνος. Για παράδειγμα, όταν ήμουν Αγγλία για σπουδές τον πρώτο χρόνο, δεν είχαμε ένα οργανωμένο σύνολο στο Brighton όπου σπούδαζα. Γι’ αυτό τον λόγο μου δημιουργήθηκε ο πρώτος προβληματισμός. Μετά από συζήτηση που είχα με τον τότε Πρόεδρο της Πρωτοπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που ήταν, πώς μπορεί μια Φοιτητική Ένωση να βοηθήσει τα Societies. Έτσι, μετά από διάφορες σκέψεις και προβληματισμούς βρήκαμε εφικτούς τρόπους βοήθειας στη δημιουργία Societies σε όλα τα πανεπιστήμια, καθώς και υποστήριξης τους κ’άθολης της διάρκειας της χρονιάς. Η όλη προσπάθεια κορυφώθηκε με την συνεργασία όλων των societies για πρωτη φορα στα ιστορικά του Ηνωμένου Βασιλείου με επακόλουθο τα πρώτα Fresher’s Fairs και Parties. Επίσης, θέλαμε να δώσουμε την δυνατότητα σε περισσότερο φοιτητόκοσμο το δικαίωμα να εκλέξει την νέα ηγεσία της Φοιτητικής Ένωσης. Αυξήσαμε τις κάλπης από δυο σε τέσσερις.


4) Ποια η άποψή σου για την αποστασιοποίηση του κόσμου στο να πάει να ψηφίσει;

Κατά τη γνώμη μου, όλος ο κόσμος οφείλει να πάει να ψηφίσει. Για μένα αυτό είναι η χαρά της Δημοκρατίας και όπως βλέπουμε από τις τελευταίες εκλογές, κάθε φορά έχουμε ρεκόρ υποψηφίων. Υπάρχουν τόσοι πολλοί υποψήφιοι και ο κάθε σωστός Πολίτης, θα πρέπει να μελετήσει όλους τους υποψήφιους ανεξάρτητα και σίγουρα θα υπάρχει κάποιος ή κάποια που είναι κοντά στα πιστεύω του. Το θεωρώ αδύνατον να μη βρει κάποιος έστω και έναν υποψήφιο.



5) Πώς μπορείς να κάνεις τους υπόλοιπους να σε εμπιστευτούν όσον αφορά τις αποφάσεις που παίρνεις από τις ανάλογες θέσεις που έχεις;

Λειτουργώ το ίδιο ανεξάρτητα στο πού είμαι, είτε αυτό λέγεται Πρωτοπορία, είτε ΝΕ.ΔΗ.ΔΥ και ούτω καθεξής. Είμαι άνθρωπος που δεν επιβάλλετε σε κανένα και πόσο μάλλον αν δεν ακούσω τη γνώμη ενός ανθρώπου. Λατρεύω τη συζήτηση και την ομαδικότητα και μέσα από τους προβληματισμούς και την ανάλυση να παρθεί μια απόφαση. Θέλω να ακούω την άποψη των άλλων και θεωρώ ότι η ανταλλαγή απόψεων βασίζεται στην ιδεολογία του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού. Πιστεύω ότι μέσα από την αλληλεπίδραση βελτιώνεσαι και βελτιώνεις και τους υπόλοιπους.


6) Ποια ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που πήρες ανεξαρτήτου αποτελέσματος; Και αν Αξίζει ένας νέος να ασχοληθεί με την Πολιτική;

Η πιο δύσκολη απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος όσον αφορά την Πολιτική είναι ποιον ή ποιαν θα στηρίξει. Εγώ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στηρίζω νέους ανθρώπους. Πιστεύω πως η νεολαία μπορεί να βοηθήσει, έχει νέες και ρεαλιστικές ιδέες και ταυτίζομαι με αυτούς που συμφωνώ και τους προωθώ μέχρι τέλους χωρίς να μετανιώνω. Με αυτή την σκέψη και τον αγώνα που χρειάζεται μπορείς να επηρεάσεις πολλούς ανθρώπους και κυρίως νέους να ταυτιστούν μαζί σου.



7) Ποια η άποψη σου για τους νέους που αποζητούν μια θέση εργασίας στον τομέα που σπούδασαν αλλά και σε διαφορετικούς τομείς;

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα που για μένα είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν πολλοί που τελειώνουν τις σπουδές τους με ένα συγκεκριμένο πτυχίο, και επιλέγουν να δουλέψουν κάτι διαφορετικό από αυτό που σπούδασαν γιατί πιστεύουν ότι αυτή η δουλειά που επέλεξαν υπερτερεί οικονομικά από τη δουλειά που θα έβρισκαν στον τομέα που σπούδασαν. Εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικοί παράγοντες. Αν σου αρέσει αυτό που επέλεξες να κάνεις ή αν το κάνεις μόνο για την οικονομική επιβίωση. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις και να έχεις υπομονή κάνοντας ένα βήμα τη φορά.


8) Δούλεψες για τρία χρόνια στον Ιδιωτικό τομέα. Ποια η εμπειρία σου;

Θα προσπαθήσω να είμαι περιεκτικός με την απάντησή μου. Όταν τέλειωσα τις σπουδές μου, έκατσα μόνος μου, έψαξα, έστειλα βιογραφικά, έκανα συνεντεύξεις και δούλεψα στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια όπως προαναφέρθηκε. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία για μένα, με βοήθησε να μάθω πολλά. Όπως πολλοί άλλοι τομείς, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να σου προσφέρει πολλά, και αν εσύ ο ίδιος προσπαθήσεις, μπορείς να κερδίσεις ακόμα περισσότερα.



9) Μάθαμε ότι ασχολήθηκες με το Θέατρο και στη Θεατρική ομάδα «Δημιουργείν». Πως ασχολήθηκε με το Θέατρο ο Αναστάσης Κουτσού;

Το «Δημιουργείν» για μένα είναι κάτι τεράστιο. Προσπαθούσα να συμμετάσχω σε όλες τις παραστάσεις, το οποίο και κατάφερα, εκτός από μία στην οποία ήμουν Αγγλία για σπουδές. Πολλοί μπορούν να πουν ότι όταν κάποιος ασχολείται με την Πολιτική, άρα είναι πολύ καλός και στο Θέατρο (γέλια). Ο τομέας Θέατρο για μένα άρχισε όταν ήμουν έφηβος συμμετέχοντας στις παραστάσεις του ΘΟΙ Αυγόρου κάθε χρόνο 31 Μαρτίου στη μεγαλύτερη καθιερωμένη παράσταση που ανεβάζαμε. Έπειτα, το 2013 μετά από μια σκέψη του Άγγελου Φιακά να δημιουργηθεί μια ομάδα για να ανεβεί μια παράσταση και όλα τα έσοδα να πάνε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όντας και μια δύσκολη οικονομική και όχι μόνο χρονιά το 2013. Εγώ δεν είχα ιδέα τι σημαίνει Θέατρο. Μετά από συζήτηση που είχα με τον Άγγελο είπα «γιατί όχι;». Θεώρησα ότι με αυτό θα μπορούσα να προσφέρω σε ανθρώπους που είχαν πραγματική ανάγκη. Το «Δημιουργείν» πήρε τεράστιες διαστάσεις και καταφέραμε να νικήσουμε πάρα πολλά βραβεία. Έχω να πω πως η εμπειρία μόλις τελειώσει μια παράσταση και ακούς τον κόσμο να χειροκροτεί είναι μια μαγική και απίστευτη εμπειρία που δε μπορώ να περιγράψω και δε μπορεί κάποιος να ζήσει διαφορετικά. Το Θέατρο είναι αλήθεια κάτι μοναδικό και η ομάδα του «Δημιουργείν» ήταν για μένα οικογένεια.


10) Σπούδασες Φυσική στο Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου. Λίγα λόγια για την επιλογή σου για τον τομέα αυτό;

Στο σχολείο επέλεξα κατά κύριο λόγο θετικές επιστήμες αλλά είχα επιλέξει και οικονομικά γιατί ήθελα να μάθω λίγο και σε αυτό τον τομέα. Τα αγαπημένα μου μαθήματα ήταν τα Μαθηματικά και η Φυσική. Επέλεξα τη Φυσική διότι ότι η Φυσική έχει κάποια θεωρία πίσω τους, ενώ τα Μαθηματικά είναι η γλώσσα επικοινωνίας των Επιστημών. Κατάλαβα πως η Φυσική έχει άλλη χάρη και μέσα από τη Φυσική μπορούσα να συνδυάσω και τα Μαθηματικά. Ένα πολύ ωραίο κομμάτι ήταν και τα πειράματα τα οποία απολάμβανα γιατί πάντα προσπαθούσα να βρω κάποιο αποτέλεσμα. Πολλές φορές έπαιρνε περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο, αλλά αυτό με έκανε να επιμένω και να καλλιεργήσω και την υπομονή μου, τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στη ζωή μου γενικότερα.


11) Πώς είναι η μετάβαση από τη δουλειά στον Ιδιωτικό τομέα, τώρα ως ο Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού;

Καταρχάς να πούμε ότι είμαι πανευτυχής γιατί έχω την ευκαιρία να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα. Για μένα αυτό είναι από τις πιο υπέροχες καταστάσεις που μπορεί να ζει ένας άνθρωπος. Είναι πολύ σημαντικό να αγαπάς αυτό που κάνεις. Υπάρχουν οι δυσκολίες φυσικά και πολλές φορές μπορούν να γίνουν κάποιες αναποδιές, αλλά αν το αγαπάς στ’ αλήθεια και το απολαμβάνεις μπορείς να βρεις τη λύση. Γι’ αυτή τη θέση είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί έχω τη δυνατότητα να προσφέρω και να βοηθήσω την ιστορική παράταξη της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Μέσα από συζητήσεις και προτάσεις όπως ανάφερα και πιο πάνω θα καταφέρουμε με την υπόλοιπη ηγεσία και την καθοδήγηση του προέδρου μας, του Γιώργου Χατζηγεωργίου, να πετύχουμε σπουδαία πράγματα, όπως φυσικά το επιβάλει και η ιστορία της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού.


Συνέντευξη απο τους:

Ανδρέας Κουτσόλουκας

Αρτέμιος Ψύλλος


Συντονισμός/Επιμέλεια:

Μαργαρίτα Αγαπίου

Αιμίλιος Χατζηλιασή


bottom of page