top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Συνέντευξη με τον Ανδρέα Χρίστου - Μέρος 1



Δικηγόρος, Σκηνοθέτης, Πολιτικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Διδακτορικός Φοιτητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μα πάνω απ’ όλα ένας υπέροχος άνθρωπος. Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης θα μάθουμε τον Ανδρέα Χρίστου σαν Πολιτικό και σαν Σκηνοθέτη. Ήταν μια συνέντευξη στην οποία δεν είχαμε λόγια να περιγράψουμε όλα που προλαβαίνει να κάνει ο Ανδρέας και όλα σε τέλειο βαθμό. Ήταν μια καθοριστική συνάντηση για το Business Status Blog γιατί θέσαμε τον πήχη πιο ψηλά και καταλάβαμε ότι όταν θέλει ένας άνθρωπος.. τότε ΜΠΟΡΕΙ! Πιο κάτω μπορείτε να διαβάσατε το πρώτο μέρος της συνέντευξης.


1) Πόση δύναμη έχουν τα κόμματα στην Κύπρο;

Στην Κύπρο μάθαμε για τη δύναμη των κομμάτων που δυστυχώς είναι μεγάλη. Ο κόσμος φοβάται πως αν δεν έχει πίσω του τη δύναμη του κόμματος δε θα μπορεί να πάει παρακάτω. Αυτό το παρατήρησα μετά τις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές και την καθαρά ανεξάρτητη υποψηφιότητα μου. Πήρα 1077 ψήφους, συν μία η δική μου. Για εμένα, κατάφερα κάτι τεράστιο αφού σπάνια κάποιος ανεξάρτητος υποψήφιος καταφέρνει να αποκομίσει τέτοιο αριθμό ψήφων. Ήταν ένα επίτευγμα για εμένα, αλλά η πίκρα της μη εκλογής υπάρχει ακόμα. Θεωρώ ότι πολλοί άνθρωποι δεν κατάλαβαν την καθαρότητα μου και ότι ήθελα να υπερασπιστώ το δικό τους καλό. Ήμουν ξεκάθαρος, χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου ότι λαΐκισε πως αν εκλεγόμουν θα έδειχνα στον κόσμο κάθε μήνα πού θα πηγαίνει ο μισθός χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε χειραγώγηση από εξωτερικούς παράγοντες.


2) Πιστεύεις πως αν αντιπροσώπευες ένα κόμμα στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές θα εκλεγόσουν;

Πιστεύω πως ναι, και πιθανόν να έπαιρνα περισσότερους ψήφους, ποιος ξέρει; Δεν ήταν αυτός ο στόχος μου! Δεν επιδίωξα να γίνω Βουλευτής μόνο για να περηφανευτώ μια τέτοια θέση. Στόχος μου ήταν να αντιπροσωπεύσω το δίκαιο και πάνω από όλα τους συμπολίτες μου. Κάποια πράγματα τα κρίνεις εκ των υστέρων. Μέσα από την αυτοκριτική ότι θα ήθελες να προσφέρεις με τον τρόπο που θα ήθελες να προσφέρεις στην τρέχουσα πενταετία, όσον αφορά το σώμα της Βουλής. Δεν μετανιώνω καθόλου και ούτε πρόκειται, που κατέβηκα ως ανεξάρτητος και δεν εξελέγην. Δεν το θεωρώ λάθος. Στόχος μου ήταν και είναι να δει ο κόσμος την καθαρότητα μου και να με πιστέψει. Δυστυχώς όμως στην Κύπρο φοβόμαστε να πούμε την πραγματικότητα και έτσι δε μπορεί να έρθει η αλλαγή που όλοι μας θέλουμε, λόγο του ότι δυστυχώς οι ίδιοι δεν προσπαθούμε.


3) Πού πιστεύεις ότι υστερούμε σαν χώρα ή σαν πολιτισμός;

Δε χρειάζεται να πάρουμε τα πράγματα εις βάθος. Δυστυχώς έχουμε ελλείψεις σε καθημερινά βασικά πράγματα όπως είναι μια στάση λεωφορείου όπου ηλικιωμένοι άνθρωποι θα μπορούν να κάτσουν. Πρέπει να ενδιαφερθούμε εμείς οι ίδιοι, κυρίως για ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια όπως οι πλείστοι άνθρωποι ή όπως τα άτομα τρίτης ηλικίας. Πρέπει να σταματήσουμε να «βγάζουμε» τους ανθρώπους από το κοινωνικό σύνολο θεωρώντας ότι είναι μειοψηφία. Φταίει η αδιαφορία μας στο να θέλουμε να κάνουμε πράγματα τα οποία θα προσφέρουν και να βοηθήσουν. Θεωρώ δυστυχώς ότι βλέπουμε τα οράματα μας ότι είναι κάτι μεγαλεπήβολο παρά στο να δούμε δίπλα μας τι μέλλει γενέσθαι.


4) Τι έχεις να πεις για την προεκλογική σου εκστρατεία;

Ίσως το γεγονός ότι είναι πολύ πρόσφατο στο δικό μου το μυαλό, θέλω να αναφέρω πως πολλοί άνθρωποι στάθηκαν δίπλα μου και με υποστήριξαν σ’ αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Ποτέ δεν πήγα καθοδηγούμενος σε καμιά συνέντευξη και ουδέποτε ζήτησα να μάθω πού θα κινούμασταν. Ήταν τεράστιος ο ποδαρόδρομος με σκοπό να μιλήσουμε για το όραμα μας. Είχα μαζί μου άτομα ενώ ανακοίνωνα τις τοποθεσίες στις οποίες θα βρισκόμουν για να μιλήσω, έβλεπα μήνυμα ότι ο καφές σήμερα είναι κερασμένος. (Εδώ χρειάστηκε μια μικρή παύση λόγω συναισθηματικής φόρτισης του Ανδρέα). Καλώς ή κακώς με ό,τι καταπιάνομαι στη ζωή μου το ζω έντονα, είτε αυτό λέγεται Πολιτική, είτε Σκηνοθεσία ή οτιδήποτε άλλο. Στην προεκλογική μου εκστρατεία μιλούσα για ένα κράτος πρόνοιας και ένα κοινωνικό κράτος. Όταν δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος δε μπορώ να μιλώ για κράτους δικαίου, αυτό έλεγα και θα συνεχίζω να το λέω! Το θεωρώ ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι εμείς σαν Κύπρος το 2019 έχουμε δημιουργήσει κλειστά προγράμματα απεξάρτησης για ανήλικα πρόσωπα. Μέχρι το 2019 τι κάναμε σαν κράτος;


5) Θεωρείς ότι το να είσαι Πολιτικός είναι επάγγελμα;

Ο Πολιτικός ΔΕΝ είναι επάγγελμα. Ο Πολιτικός είναι λειτούργημα! Εάν ένας Πολιτικός έχει να προσφέρει σε μια πενταετία, πρέπει να προσφέρει σ’ αυτή την πενταετία. Αν όμως στα δυο τρία χρόνια καταλαβαίνει ότι δε μπορεί να προσφέρει, πρέπει να πάει κάποιος άλλος που έχει όρεξη. Είναι στη βάση των πολιτών το ποιος πρέπει να αναλαμβάνει. Δυστυχώς δεν ξέρω αν πρέπει να πάθουμε για να πάθουμε. Κακώς το λέμε αυτό όμως.


6) Μπορείς να μας εξηγήσεις τη διαφορά μεταξύ κάθετης και οριζόντιας ψηφοφορίας;

Κάθετη ψηφοφορία είναι να μπορείς να ψηφίσεις μόνο ένα κόμμα μέχρι τρεις υποψήφιους, ή να μπορείς να ψηφίσεις μόνο ένα ανεξάρτητο υποψήφιο. Οριζόντια ψηφοφορία είναι να μπορεί να επιλέξει ο κάθε ψηφοφόρος, από διάφορα κόμματα και ανεξάρτητους τους τρεις υποψήφιους που δικαιούται. Θέτω το ερώτημα, αν θα ήταν πιο ωφέλιμο να ψηφίζουμε οριζόντια, έτσι ώστε να έχουμε επιλογή μεταξύ άξιων ατόμων και όχι περιορισμένων μόνο στο συγκεκριμένο κόμμα; Η Βουλή πρέπει να γεμίζει από άτομα ικανά να νομοθετούν και ο ψηφοφόρος να έχει την επιλογή να ψηφίσει ανεξάρτητα από κόμματα και ανεξάρτητους. Δηλαδή αυτούς που θεωρεί ότι τον αντιπροσωπεύουν. Η Βουλή πρέπει να εκπροσωπείτε με ανθρώπους που ξέρουν να νομοθετούν, και αυτό το τονίζω!


7) Τι έχεις να πεις στα άτομα που σε στήριξαν και ήταν δίπλα σου σε αυτό τον αγώνα;

Σίγουρα σε οτιδήποτε κάνει κάποιος στη ζωή του έχει κάποιους ανθρώπους που είναι κοντά του. Εγώ ευχαριστώ τους ανθρώπους που ήταν δίπλα μου και με στήριξαν στις δύσκολες και στις εύκολες στιγμές, σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στην Πολιτική. Ξέρουν ποιοι είναι. Μερικές φορές μπορώ να πω ότι με ανέχονται αλλά μου δίνουν τη δύναμη να μπορώ να συνεχίζω. Αν πιστέψουμε πως εμείς θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Ζήτημα είναι να γίνουν τα βήματα, και πολλές φορές θα εκπλαγούμε με τη ψυχική μας δύναμη. Αυτή η δύναμη πρέπει να είναι ο καθοδηγητής μας, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει κι άλλους ανθρώπους. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει μια αλλαγή σπάζοντας τον κάθε τοίχο, κυριολεκτικά και μεταφορικά.


8) Πότε ασχολήθηκες για πρώτη φορά με τη Σκηνοθεσία και το Θέατρο;

Ασχολήθηκα με το Θέατρο πρώτη φορά στην πρώτη γυμνασίου ως ηθοποιός σε παραστάσεις. Μου άρεσε τόσο πολύ που δεν έχανα ούτε παράσταση ούτε εκδήλωση. Κάποια χρόνια μετά όταν ήμουν στο Στρατό, αποφάσισα να σκηνοθετήσω μια θεατρική παράσταση στη μονάδα. Γι’ αυτή την παράσταση δημιουργηθήκαν σκηνικά και κουστούμια. Έφερα και συμμαθήτριες μου από το σχολείο για να αναλάβουν το μακιγιάζ, κάνοντας έτσι την πρώτη μου σκηνοθετική απόπειρα, η οποία έχω να πω πως πήγε πολύ καλά σύμφωνα πάντα με τα σχόλια του κόσμου.


9) Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι εντατικά με τη σκηνοθεσία;

Όταν ανέβηκα στη Θεσσαλονίκη να σπουδάσω Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δημιούργησα μια Θεατρική ομάδα το «Βουβό Χειροκρότημα». Ήταν ανοιχτή για όλους όσοι ήθελαν να συμμετάσχουν και όχι μόνο Κύπριους. Στον πρώτο χρόνο της ομάδας έγινε και ο Πολιτιστικός Όμιλος. Το Βουβό Χειροκρότημα ήταν η πρώτη θεατρική ομάδα που έκανε καλλιτεχνική θεατρική παράσταση κατόπιν απόφασης των πολιτικών παρατάξεων να αναλάβουμε εμείς την Καλλιτεχνική Βραδιά για την Κύπρο. Επίσης, ήμασταν η ομάδα που πήγαμε στην Κομοτηνή μετά από πρόσκληση των Κυπρίων της Κομοτηνής για να ανεβάσουμε μια παράσταση αφιερωμένη στο Γρηγόρη Αυξεντίου και στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Πήραμε μέρος και σε Πανεπιστημιακά Φεστιβάλ και ήμασταν η καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη φοιτητική θεατρική ομάδα. Λόγω αυτής της αγάπης για το Θέατρο, συνεργάστηκα με το Γυμνάσιο και Λύκειο Ειρηνούπολης όπου ανεβάσαμε μια Χριστουγεννιάτικη παράσταση με τους μαθητές των σχολείων, στην οποία σκηνοθέτησα και εκεί.


10) Πότε άρχισε η συνεργασία σου με τη Θεατρική Ομάδα «Δημιουργείν»;

Ερχόμενος στην Κύπρο από τις σπουδές, ο Άγγελος Φιακάς με παρότρυνε να ενταχθώ στην ομάδα σαν βοηθός του σκηνοθέτη που θα αναλάμβανε. Τελικά ο σκηνοθέτης τότε δε μπορούσε και έτσι ανέλαβα εγώ τη σκηνοθεσία στην οποία είμαι μέχρι και σήμερα. Έχουμε καταφέρει σ’ αυτή την ομάδα να υπάρχουν μέλη από όλη την Κύπρο και να συνεργαστούμε και με άτομα από το Βουβό Χειροκρότημα. Γίνονταν πρόβες μέσω διαδικτύου λόγω του ότι πολλοί απουσιάζουν για σπουδές στο εξωτερικό και μετά ενώνεται η ομάδα. Η τελευταία εβδομάδα πριν από την πρώτη παράσταση είναι πολύ εντατική, βάζοντας πολύ κόπο, χρόνο, μόχθο και πρόβες από όλους μας. Είμαι πολύ απαιτητικός πρώτα με τον εαυτό μου και μετά από τους υπόλοιπους, γιατί θέλω όλα να είναι στην εντέλεια καλώς ή κακώς. Με τα παιδιά καταφέραμε να διακριθούμε σε Πανελλήνιο Φεστιβάλ κερδίζοντας με το έργο «Μάνα Κουράγιο» ως πρώτη καλύτερη παράσταση. Νιώθω περήφανος για τα παιδία, όσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι που πιστέψαμε σ ’αυτούς και είχαμε πολλά θεμιτά αποτελέσματα.


11) Το επάγγελμα του σκηνοθέτη έχει ημερομηνία λήξης; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας σκηνοθέτης και ποιες ήταν οι εμπειρίες σου με το να δουλέψεις με διαφορετικούς χαρακτήρες ηθοποιών;

Η σκηνοθεσία, δεν έχει ημερομηνία λήξης. Πιστεύω, ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή, γιατί πρέπει να πιστέψουν στο όραμα σου για να πετύχει κάτι. Αυτή είναι και η μαγεία της σκηνοθεσίας, καθώς βλέπεις τους κόπους από τόσο διαφορετικά άτομα να παλεύουν για ένα κοινό στόχο, να βγει μια υπέροχη παράσταση. Αν όλοι είχαν τον ίδιο χαρακτήρα, θα ήταν βαρετή μια παράσταση. Προπάντων, είναι σημαντικό όλοι να πιστεύουν σε ένα κοινό στόχο, σε ένα κοινό όραμα και να υπάρχουν καθαρές σχέσεις μεταξύ των ατόμων.


12) Προσέξαμε πως μέσω της σκηνοθεσίας προσπαθείς να μεταφέρεις τις γνώσεις σου στους άλλους για να γίνουν καλύτεροι.

Είσαι και παιδαγωγός, όχι εξ’ ανάγκης αλλά άγεις τους ανθρώπους προς το καλύτερο. Στο τέλος της ημέρας δεν είναι μόνο οι γνώσεις που μένουν, αλλά και να τους ωθήσεις τους άλλους με πράξεις και όχι με λογία. Ο τόπος μας έχει κουραστεί με τα λόγια, γι ’αυτό και επιμένω στο να επενδύουμε στις πράξεις, ούτος ώστε τα παιδιά μας να παραλάβουν ένα καλύτερο τόπο για το μέλλον.


Συνέντευξη από τους:

Ανδρέας Κουτσόλουκας

Αρτέμιος Ψύλλος


Συντονισμός/Επιμέλεια:

Μαργαρίτα Αγαπίου

Αιμίλιος Χατζηλιασή

bottom of page