Η σημερινή συνέντευξη αφορά τον Ανδρέα Σιέγκα. Ένα νέο άνθρωπο που ασχολείται με πάρα πολλά. Σοβαρός, μετρημένος με πάρα πολλές γνώσεις. Μας μίλησε για την ενασχόληση του για Πολιτική, για τους νέους και για πολλά άλλα θέματα που μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω. Ευχαριστούμε πολύ τον Ανδρέα για την κουβέντα που είχαμε και είμαστε σίγουροι πως διαβάζοντας τη συνέντευξη θα μάθετε πάρα πολλά όπως κι εμείς.
1. Λίγα λόγια για το ποιος είναι ο Αντρέας Σιέγκας.
Αποφοίτησα από το Λύκειο Παραλιμνίου και έπειτα, συνέχισα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αποκτώντας πτυχίο και μεταπτυχιακό από το Τμήμα Οικονομικών. Τα τελευταία δυόμιση, περίπου, χρόνια εργάζομαι στη Deloitte Cyprus. Παράλληλα με τις σπουδές μου, ασχολήθηκα με τον φοιτητικό συνδικαλισμό και τη Φοιτητική Παράταξη Κυπρίων (ΦΠΚ) Πρωτοπορία Πανεπιστημίου Κύπρου, τη Φοιτητική Ένωση και ως εκ τούτου, συμμετείχα στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κύπρου ως εκπρόσωπος των φοιτητών. Μέσω της παράταξης, προσπαθήσαμε να κάνουμε αρκετά πράγματα, με απώτερο σκοπό το καλό των φοιτητών και του Πανεπιστημίου μας. Πραγματοποιούσαμε συζητήσεις, με τους αρμόδιους φορείς για κάθε θέμα, παρουσιάζαμε προτάσεις και επιχειρήματα και προβαίναμε στην υλοποίησή τους. Στόχος ήταν, είναι και θα είναι η βοήθεια σε όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, για μια ποιοτική εκπαίδευση, η οποία θα τους βοηθήσει να κάνουν το επόμενο βήμα τόσο ακαδημαϊκά όσο και επαγγελματικά. Εξάλλου, στην κοινωνία μας, ένα ευρύτερο όραμα είναι όταν αποφοιτήσουν οι νέοι να μπουν στην αγορά εργασίας, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειες τους και εννοείται, να κάνουν τους γονείς τους περήφανους.
2. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την Πολιτική;
Αν η πολιτική αφορά τον προβληματισμό και την αντίληψη για καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας και την προσπάθεια για διαχείριση και επίλυσή τους, τότε θα έλεγα ότι πάντα το είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Στα μαθητικά χρόνια είχα ασχοληθεί, σε μικρότερο βαθμό, αλλά είχα πάντα το μικρόβιο για τα κοινά. Όταν πήγα στο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα κατά το πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο, συνάντησα παλιά στελέχη της ΦΠΚ Πρωτοπορία και κατόπιν συζήτησης, ενημερώθηκα για την ενασχόλησή τους με τα κοινά, τις προσπάθειες που καταβάλλουν εθελοντικά και τα επιτεύγματα της πορείας τους στο Πανεπιστήμιο. Ουσιαστικά, από εκεί διαπίστωσα ότι είναι ένας δρόμος που θα με ενδιέφερε και πως θα αποτελούσε μεγάλη πρόκληση για εμένα να τον ακολουθήσω. Ήξερα ότι μπορώ να προσφέρω με ανιδιοτέλεια για τους συμφοιτητές μου, για το σύνολο του Πανεπιστημίου και για μια ευοίωνη κοινωνία. Από εκεί, λοιπόν, προέκυψε το ενδιαφέρον και έκτοτε πορεύομαι με την ομάδα για το καλό του συνόλου. Ό,τι δεν μου άρεσε το αμφισβητούσα, το αντίκρουα και πάντοτε με επιχειρήματα παρουσίαζα την άποψή μου και προέβαινα σε διάλογο, πάντα με θετική προσέγγιση και σεβασμό προς την αντίθετη άποψη και τον συνομιλητή. Από το Πανεπιστήμιο μέχρι σήμερα, διατηρώ τον ίδιο τρόπο σκέψης και την ίδια προσέγγιση διαχείρισης των γεγονότων, για οποιαδήποτε περίσταση, κάνοντας πάντα αυτοκριτική. Θεωρώ πως η αυτοκριτική, καθώς και η αντικειμενική κρίση βοηθούν στην καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων. Πολλές φορές στην Πολιτική κρίνουμε τους άλλους για τις αποφάσεις που παίρνουν, χωρίς να γνωρίζουμε εις βάθος την κατάσταση. Βλέπουμε δηλαδή, αυτό που θέλουμε να δούμε επηρεασμένοι από στερεότυπα και καχυποψία. Δεν είναι όλοι και όλα το ίδιο. Χρειάζεται και στην Πολιτική να αντιληφθούμε ότι οι άνθρωποι που μας εκπροσωπούν λαμβάνουν αποφάσεις και καταβάλλουν προσπάθειες στο μέτρο του δυνατού, δεδομένου των τρεχουσών συνθηκών, για ποικίλα θέματα και έχοντας την ευθύνη για τις συνέπειες των αποφάσεών τους.
3. Τι σημαίνει για εσένα η λέξη Πολιτική;
Η Πολιτική για εμένα, σημαίνει να έχω την ικανότητα να εντοπίζω το ενδεχόμενο πρόβλημα και να μην κρύβω οτιδήποτε με ενοχλεί, να αναλαμβάνω το ρίσκο της επίλυσής του, με οποιοδήποτε κόστος και να καταβάλλω κάθε προσπάθεια για αυτοβελτίωση. Θεωρώ ότι, αυτός που επιλέγει να ασχοληθεί με την πολιτική, έχει να προτείνει, θέλει να αλλάξει κάτι, να το μεταρρυθμίσει ή ακόμα να το βελτιώσει και μπορεί να τα καταφέρει με τις κατάλληλες πολιτικές προτάσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιος είναι ο σκοπός σου.
4. Ποιος ήταν ο στόχος σου ως μέλος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων Πρωτοπορία;
Όπως έχω προαναφέρει, η ένταξή μου στην παράταξη έγινε εντελώς αβίαστα. Ως εκ τούτου, δεν είχα κάποιο στόχο από την αρχή και ποτέ δεν σκέφτηκα στο ξεκίνημά μου αν θα με ωφελήσει ή με βλάψει η απόφασή μου αυτή. Επίσης, γνώριζα καλά ότι η επιλογή μου θα είχε αρκετές προκλήσεις και πως ο δρόμος προς την επιτυχία για το καλό της παράταξης, δεν είναι ποτέ προβλεπόμενος. Διετέλεσα πρόεδρος της παράταξης το 2016-2017. Παρόλα αυτά, η θέση του προέδρου στην παράταξη ή η κατάκτηση μιας θέσης, δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός μου, κυρίως κατά την εγγραφή μου ως μέλος της παράταξης. Η πορεία και οι περιστάσεις έφεραν έτσι τη ροή των πραγμάτων. Η θέση του προέδρου δεν κάνει καλύτερο κάποιον, από αυτόν με μια άλλη θέση. Ή ακόμα αυτός με κάποια θέση δεν είναι καλύτερος από έναν άλλο χωρίς θέση. Είμαι τυχερός επειδή συνεργάστηκα και συνεργάζομαι με αξιόλογα στελέχη, τα οποία ανέδειξαν θαυμάσια τους εαυτούς τους, με όλες τις αρμοδιότητες και ευθύνες που είχαν. Οι θέσεις που αναλαμβάνεις στην παράταξη ή γενικά στην πολιτική εξυπηρετούν κάποιες ανάγκες, εντούτοις στην πολιτική, οι θέσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Βάζεις ένα πλάνο, προσθέτεις, συνεχίζεις τη δουλειά σου και βλέπεις πως η πορεία θα τα φέρει. Είναι πολλές οι αποφάσεις της ζωής, ανάλογα κρίνεις και προχωράς.
5. Βρήκαμε ένα άρθρο σου σε γνωστή εφημερίδα της Κύπρου με τίτλο "Ο τρόπος σκέψης των <<Ηγετών>>". Τι σημαίνει για εσένα η λέξη <<Ηγέτης>>;
Είναι μια λέξη με βαρύ νόημα. Καταρχάς, θεωρώ ότι οι ενέργειες είναι αυτές που κάνουν τον ηγέτη και όχι η θέση. Ο ηγέτης έχει την ιδιότητα να αφουγκράζεται τον κόσμο και να εκπροσωπεί αμερόληπτα και αξιοκρατικά για το συμφέρον του συνόλου. Να βγαίνει μπροστά στα δύσκολα, να εμπνέει, να ρισκάρει και να αναλαμβάνει ευθύνες, να μην τον ενδιαφέρει το προσωπικό όφελος και να μην μετρά το προσωπικό κόστος για τις όποιες αποφάσεις. Επίσης, να επιδεικνύει ευελιξία ώστε να προσαρμόζεται στις διάφορες συνθήκες και να έχει ένα συγκροτημένο χαρακτήρα με αυτοπεποίθηση, αλλά όχι αλαζονεία και πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων και αδυναμιών του. Σίγουρα, ένας καλός ηγέτης δε μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του, πρέπει να υποστηρίζεται από καλούς συνεργάτες. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι ηγέτες, σε διάφορους τομείς αλλά πολλές φορές δεν τους γνωρίζουμε ή δεν εμφανίζονται δημόσια για να τους μάθουμε. Αυτό, κάποιες φορές, επηρεάζει τον κόσμο γιατί έμαθε να εκφέρει άποψη για ότι του παρουσιάζεται. Όμως, η δημοσιότητα δεν είναι απαραίτητα επωφελής.
6. Είσαι ένας άνθρωπος που δίνει φωνή στους νέους. Πώς νιώθεις γι’ αυτό σου το έργο και πώς οι νέοι μπορούν να βοηθήσουν για το μέλλον;
Ευχαριστώ για τη διαπίστωση αυτή. Πρώτα πρώτα, συγκαταλέγομαι κι εγώ στους νέους και γνωρίζω πολύ καλά τις ανάγκες και τις ανησυχίες όλων μας. Όντας πρόεδρος της ΦΠΚ Πρωτοπορία Πανεπιστημίου Κύπρου, εκπρόσωπος των φοιτητών και μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, προσπαθούσα με κάθε τρόπο να ακούω, να βλέπω, να προβληματίζομαι, να διαπραγματεύομαι και να ενεργώ. Ένιωθα βαρύ το φορτίο της ευθύνης και της εκπροσώπησης. Στόχος μου ήταν και είναι να συζητώ και να παρουσιάζω πιθανές προτάσεις που να είναι αντιπροσωπευτικές. Για παράδειγμα, θεωρώ πως ένας νέος που του δίνεται η ευκαιρία να εκπροσωπεί τους άλλους νέους, είτε αυτός είναι πολιτικός ή ακόμα ηγέτης, απαιτείται να είναι ανοιχτός ώστε να ακούει τις θέσεις των άλλων, ενώ ταυτόχρονα να κοιτάζει το μέλλον, προβλέποντας πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην υλοποίηση των προτάσεων και ως εκ τούτου να κατευθύνει ή ακόμα να παροτρύνει. Θεωρώ πως οι συνθήκες ζωής, η κατάκτηση σύγχρονων γνώσεων, οι καινοτόμες ιδέες, καθώς και τα διάφορα ερεθίσματα που έχουν οι νέοι σήμερα, μπορούν να υποστηρίξουν τη χώρα με πολλούς τρόπους.
7. "Η αμφίδρομη επικοινωνία με ανθρώπους που εκτιμώ ενισχύουν τη δημιουργικότητα μου για λύση κάθε λογής προβλήματος. Πιστεύω στην εξειδίκευση και στην προσαρμοστικότητα". Τι σημαίνει αυτή η φράση για ‘σένα;
Αυτή η φράση αντιπροσωπεύει την τακτική μου ως προς την αντιμετώπιση των πραγμάτων, καθώς και την αρχή μου για τη διαμόρφωση πλάνων. Πιστεύω λοιπόν, πως η ικανότητα να συνομιλείς με αξιόλογα άτομα με γνώμονα το συνολικό καλό, είναι σημαντικό στις μέρες μας. Από τις συζητήσεις αυτές, αντιλαμβάνεσαι το σκεπτικό κάποιου άλλου, είτε συμφωνείς είτε όχι, η ουσία είναι οτι κερδίζεις πολλά. Ένα βασικό θέμα συζήτησης, κατά την άποψη μου, είναι το όραμα που έχουμε για τους νέους, με βάση τις ανάγκες τους και εγώ ως πολιτικός/νέος να προτείνω κάποιες λύσεις. Επομένως, θεωρώ πως για τα θέματα των νέων και όχι μόνο, η επωφελής επικοινωνία είναι η αρχή για το ήμισυ του παντός. Δηλαδή, είναι όλες εκείνες οι αμοιβαίες προσπάθειες των συμβαλλόμενων μερών, για πραγματική ικανοποίηση ορισμένων αναγκών των νέων. Αναφορικά με την προσαρμοστικότητα, θεωρώ πως είναι αναγκαίο ο άνθρωπος να προσαρμόζεται σε διάφορες περιστάσεις και να λειτουργεί ως «χαμαιλέοντας» στις τρέχουσες συνθήκες. Δεν μπορείς σήμερα να λες αυτά που έλεγες και το 2010, αγνοώντας καταστάσεις. Για παράδειγμα, η περίπτωση της πανδημίας έχει αλλάξει δεδομένα ή έχει διαμορφώσει νέα, και ως εκ τούτου προκύπτει η ανάγκη να προσαρμοστούμε σε όλα αυτά. Επίσης, ένα άλλο επίκαιρο μείζον θέμα είναι αυτό της ιδιοκατοίκησης, για το οποίο υποχρεούμαστε να προσαρμοστούμε. Δεν είναι εύκολο να χτίσεις ένας σπίτι και να ιδιοκατοικήσεις από τα 25 σου. Αν δεν έχεις τη στήριξη των γονιών σου είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσεις. Επομένως, θεωρώ πως πρέπει να σχηματίζονται ή να τροποποιούνται έγκαιρα και ορθά, ενέργειες και πολιτικές έτσι ώστε οι πολίτες να ελπίζουν σε κάτι.
8. Πιστεύεις ότι ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά, πρέπει να σκέφτεται πιο ψυχρά και να παίρνει αποφάσεις χωρίς συναίσθημα;
Εάν η λέξη «ψυχρά» προσδιορίζει τις αποφάσεις που παίρνονται και ικανοποιούν ορισμένο ποσοστό ανθρώπων, θα έλεγα πως ναι. Ορισμένες φορές, χρειάζεται να παίρνονται αποφάσεις, δεδομένου κάποιων παραγόντων και καταστάσεων που αδυνατούν να ικανοποιήσουν την πλειοψηφία και αν μη τι άλλο το σύνολο, κυρίως όταν μιλάμε για ένα μεγάλο σύνολο όπως αυτό του κράτους. Παρόλα αυτά, θεωρώ πως στο μέτρο του δυνατού, πρέπει να αποφεύγεται η αδικία και να υπερτερεί η αξιοκρατία. Δεν είναι απαραίτητο, συνεπώς, να συμφωνούν πάντα όλοι αλλά η απόφαση που αφορά όλους, να αναλύεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήνει εκτεθειμένες ασάφειες και πολυπλοκότητες. Ο κόσμος δεν γνωρίζει τις διαδικασίες που προηγήθηκαν για να οριστούν οι αποφάσεις. Επομένως, πιστεύω πως η παρουσίαση μιας ξεκάθαρης εικόνας και η απλούστευση των αποφάσεων στο κοινό, είναι επιβεβλημένη. Επ’αυτού και μιλώντας για εμένα, αναγνωρίζω και αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις που έχω λάβει, οι οποίες πιθανόν να μην άφησαν την πλειοψηφία ικανοποιημένη, αλλά διαβεβαιώνω ότι έλαβα υπόψη τους σημαντικότερους παράγοντες για άμβλυνση, όσο το δυνατό, περισσότερων συνεπειών. Έκανα κι εγώ λάθη αλλά αυτά με βοήθησαν να αναθεωρήσω καταστάσεις. Δυστυχώς, ο χρόνος είναι αμείλικτος και δεν επιστρέφει πίσω. Σημασία έχει να βλέπουμε μπροστά, να γινόμαστε καλύτεροι απ’ ότι ήμασταν χθες και να βλέπουμε το παρόν, ως ένα τρόπο να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο.
9. Ως νέος που ασχολείται με τα κοινά και ξέρουμε πως υπηρέτησες για αρκετό καιρό ως Διοικητικό μέλος στον Οργανισμό Νεολαίας, πιστεύεις ότι υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στην Κύπρο; Και ποια η εμπειρία σου από αυτή σου την ενασχόληση;
Φυσικά και υπάρχει. Δεν σας κρύβω πως είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για το μέλλον. Επίσης, πιστεύω πολύ στη δύναμη της νέας γενιάς και πως το μέλλον της ανήκει. Αντιλαμβάνομαι ότι, κάθε νέα γενιά δοκιμάζεται καθημερινά είτε υποχρεούται να αντιμετωπίσει απρόσκοπτες καταστάσεις. Ως νέος και μιλώντας για τους νέους σήμερα, οι οποίοι χρειάστηκε να επιβιώσουν σε περίοδο πανδημίας, με όλα τα συνεπακόλουθά της, γνωρίζω τις ανησυχίες τους και τις προτεραιότητές τους. Κάνουμε πολλά βήματα μπροστά και ξέρω ότι νέοι μπορούν να φέρουν την αλλαγή που θέλουμε να δούμε και να πετύχουμε πολλά. Σήμερα οι νέοι κατέχουν τις επίκαιρες γνώσεις, ιδέες, ικανότητες και είναι γεμάτοι ενέργεια και όρεξη για να μεγαλουργήσουν στους τομείς που επέλεξαν, ακόμα και αν αυτός ονομάζεται πολιτική. ‘Όποια και να είναι η επιλογή αυτή, χρειάζεται αισιοδοξία, ελπίδα, συνεχής προσπάθεια, μετριοπάθεια στην επιτυχία και αποδοχή της αποτυχίας. Έτσι πιστεύω θα έρθει ένα καλύτερο μέλλον στην Κύπρο. Η εμπλοκή μου στον Οργανισμό Νεολαίας και η ενασχόλησή μου με όλα τα θέματα που αφορούν τον Οργανισμό, ήταν πάρα πολύ ωραία και εποικοδομητική. Έμαθα πάρα πολλά και είμαι σίγουρος ότι έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό για να μπορέσει ο Οργανισμός να μεγαλώσει, να προσφέρει και να βοηθήσει τους νέους. Προσπάθησα να είμαι εκεί για όλους τους νέους και πιστεύω ότι έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Αντικειμενικά όμως, αυτό δεν αρκεί να το αναγνωρίζω εγώ, αλλά οι συνεργάτες μου και περισσότερο ο κόσμος.
10. Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Αντρέα Σιέγκα;
Το μέλλον είναι απρόβλεπτο και δεν ξέρεις πώς θα σου τα φέρει η ζωή. Σήμερα εργάζομαι στη Deloitte Cyprus και είμαι πολύ ευχαριστημένος και χαρούμενος στη δουλειά μου και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Φυσικά, παραμένω πολιτικά ενεργός και όσο μπορώ προσπαθώ να προσφέρω εθελοντικά. Επίσης, παρακολουθώ την επικαιρότητα και μελετώ θέματα που μπορεί να αφορούν τη δουλειά μου ή να συνδέονται με τα οικονομικά, την πολιτική και το εθνικό ζήτημα. Σίγουρα, με κάθε ευκαιρία και όπου μπορώ, εκφέρω τις απόψεις μου και εννοείται προβαίνω σε διάλογο. Ένα όραμα για το μέλλον του λαού, είναι να στηρίζουμε τον κόσμο που το έχει ανάγκη και όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους, με προσπάθειες και αισιοδοξία. Οι επιλογές μας έχουν πάντα κόστος, όμως κάθε επίτευγμα έχει την αρχή του σε μια ιδέα.
Συνέντευξη απο τους:
Ανδρέας Κουτσόλουκας
Μαργαρίτα Αγαπίου
Συντονισμός/Επιμέλεια:
Αιμίλιος Χατζηλιασή
Αρτέμιος Ψύλλος
Comments