top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Μαργαρίτα Καϊμακλιώτη: Μια νεαρή μητέρα που ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες

Πραγματοποιώντας όλες αυτές τις συνεντεύξεις, έχουμε την ευλογία να γνωρίζουμε ανθρώπους που ό,τι και να πούμε γι' αυτούς είναι λίγο. Η Μαργαρίτα μας είναι ένας υπέροχος άνθρωπος με χρυσή καρδιά και μας κέρδισε ο χαρακτήρας της. Μια νέα γυναίκα που ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες, και το πιο κύριο, είναι μητέρα μιας υπέροχης κορούλας. Μιλήσαμε για πολλά θέματα τα οποία και θα μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω και όπως είπαμε πολλές φορές, όταν ένας άνθρωπος θέλει κάτι πραγματικά, μπορεί να το καταφέρει.

1. Πώς αποφάσισες να σπουδάσεις Πολιτικές Επιστήμες;

Ήμουν από τα τυχερά παιδιά που ήξεραν από πολύ νωρίς τι τους αρέσει και με τι θέλουν να ασχοληθούν. Με ενθουσίαζε πάρα πολύ η Πολιτική Φιλοσοφία και από το Γυμνάσιο ήμουνα σίγουρη πως θέλω να ασχοληθώ με τις Πολιτικές Επιστήμες έχοντας και τη στήριξη των γονιών μου. Έχω την πεποίθηση ότι οι σπουδές μας πρέπει πάνω από όλα να μας μορφώνουν και να μας καλλιεργούν πολύπλευρα, μέσα στα πλαίσια μιας ανθρωπιστικής παιδείας. Η μόρφωση δεν πρέπει να αποσκοπεί μόνο στην επαγγελματική αποκατάσταση. Να τονίσω πως είμαι πολύ περήφανη που είμαι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι καθηγητές μου ήταν εξαιρετικοί και αναπολώ με νοσταλγία τα χρόνια των προπτυχιακών μου σπουδών στη Λευκωσία.


2. Ποια η σχέση σου με την Πολιτική και πώς προέκυψε αυτή η συνεύρεση και τι σημαίνει για σένα η λέξη «Πολιτική»;

Θα έλεγα πως είμαι στην Πολιτική εκ πεποιθήσεως, αφού εκτός από τις προπτυχιακές μου σπουδές, οι μεταπτυχιακές μου σπουδές ήταν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική. Δουλεύω ως Συνεργάτιδα του Ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου τα τελευταία οκτώ χρόνια και έχω δουλέψει επίσης στην ομάδα επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ως Αναπληρώτρια Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, εκπροσωπώ τον Δημοκρατικό Συναγερμό σε ομάδες εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες. Η πιο ενεργός ενασχόληση ήταν στις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές, κατά τις οποίες κατήλθα ως Υποψήφια με το Δημοκρατικό Συναγερμό στην Επαρχία Αμμοχώστου.

Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον το οποίο προωθούσε πάρα πολύ την κριτική σκέψη. Μέσα και από τις σπουδές μου αλλά και μέσα από τα βιώματα μου, συνειδητοποίησα ότι ο χώρος του φιλελευθερισμού είναι αυτός που με εκφράζει περισσότερο. Αυτός ο χώρος στην Κύπρο εκφράζεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη του τόπου μας και κατά την άποψη μου, την παράταξη της ιστορικής ευθύνης. Επίσης πιστεύω πολύ στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Προσωπικά, αντιλαμβάνομαι την πολιτική ως ένα προσωπικό συμβόλαιο με τον κάθε πολίτη. Οι πολιτικοί έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι στον κάθε πολίτη. Εκλέγονται για να γίνουν οι φωνή τους και έχουν την υποχρέωση να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο με γνώμονα τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.


3. Πώς ήταν η απόφαση να πας να δουλέψεις στο εξωτερικό και αν ήταν δύσκολη για σένα η μετάβαση;

Κατ' ακρίβεια, είχα πάντα ως πλάνο στο μυαλό μου ότι τις μεταπτυχιακές μου σπουδές θα ήθελα να τις κάνω στο εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι που θα συμβούλευα τους νέους να τολμήσουν. Έχω την πεποίθηση ότι είναι μια από τις πιο πολύτιμες εμπειρίες που μπορεί να αποκομίσει κάποιος νέος. Βλέπει διαφορετικά τον κόσμο, γεμίζει εμπειρίες, διευρύνει τους ορίζοντες του και επιστρέφει στην Κύπρο με άλλη νοοτροπία. Πάντα σκεφτόμουνα να πάω στο εξωτερικό για το μεταπτυχιακό μου, και ακριβώς επειδή ήθελα να ασχοληθώ με Ευρωπαϊκές σπουδές και Ευρωπαϊκή Πολιτική, επέλεξα να πάω στο Βέλγιο. Όταν μιλάω με φοιτητές, πάντα τους προτρέπω να σκεφτούν το Βέλγιο για τις Μεταπτυχιακές τους σπουδές. Τον τελευταίο καιρό είδα με χαρά ότι πολλοί Κύπριοι τολμούν και έρχονται στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στη Γερμανία, χώρες με πολύ αξιόλογα Πανεπιστήμια. Μετά το τέλος των Μεταπτυχιακών μου σπουδών, είχα την τύχη να ξεκινήσω την πρακτική μου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις Βρυξέλλες. Πριν τελειώσω την πρακτική μου ξεκίνησα να εργάζομαι ως βοηθός του Εκπροσώπου Τύπου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και μετά ως Συνεργάτιδα του κύριου Λευτέρη Χριστοφόρου όταν εξελέγη Ευρωβουλευτής. Ο κύριος Χριστοφόρου είναι κατά κάποιο τρόπο ο πολιτικός μου μέντορας και αποτελεί παράδειγμα πολιτικού ήθους.

Η μετάβαση μου στο εξωτερικό ήρθε πολύ ομαλά λόγω του μεταπτυχιακού. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, θεωρώ δύσκολο για κάποιον να αντέξει το εξωτερικό μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του. Υπάρχουν όμως και πολλά θετικά στοιχεία όπως το επίπεδο ζωής και οι εργασιακές συνθήκες, οπότε ζυγίζεις τα θετικά και τα αρνητικά.


4. Πώς αντέδρασαν τα δικά σου άτομα όταν τους είπες ότι θα πας να δουλέψεις στις Βρυξέλλες;

Με ενθουσιασμό θα έλεγα. Δεν είχαν ιδιαίτερες επιφυλάξεις γιατί έβλεπαν ότι είναι κάτι που μου αρέσει, κάτι που θα μου προσφέρει νέες εμπειρίες και κάτι που απολαμβάνω.


5. Πώς μοιράζεις τη ζωή σου σε Κύπρο - Βρυξέλλες και Στρασβούργο αντίστοιχα;

Θα έλεγα ότι κυρίως μοιράζω τη ζωή μου μεταξύ Κύπρου και Βρυξελλών. Ωστόσο, είναι ένας τρόπος ζωής που απολαμβάνω, καθώς δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου μόνο στις Βρυξέλλες. Μου λείπει πάρα πολύ η Κύπρος και οι άνθρωποι του τόπου μας. Οπότε τα ταξίδια μου στην Κύπρο είναι πολύτιμα! Μαζεύω ήλιο και οξυγόνο, εάν μπορώ να το θέσω κάπως πιο ποιητικά...


6. Πιστεύεις ότι κι άλλοι Κύπριοι αξίζει να πηγαίνουν σε πόλεις της Ευρώπης να δουλέψουν και να αποκτήσουν εργασιακή πείρα;

Οπωσδήποτε θα ενθάρρυνα τους Κύπριους να κάνουν αυτό το βήμα στη ζωή τους! Να ζήσουν αυτή την εμπειρία, να δουλέψουν στο εξωτερικό, έστω και για λίγο καιρό, και μετά να επιστρέψουν στον τόπο μας γιατί τους χρειαζόμαστε.


7. Γιατί πολλοί νέοι δε θέλουν να πάνε στο εξωτερικό να δουλέψουν και τι τους κρατάει πίσω;

Πιστεύω πως στη ζωή μας καθοδηγούμαστε από δύο βασικά συναισθήματα: την αγάπη και τον φόβο. Ας προσπαθούμε λοιπόν να παίρνουμε τις αποφάσεις μας με γνώμονα την αγάπη και όχι το φόβο. Την αγάπη για τη ζωή, για τον εαυτό μας, για τον άνθρωπο. Πιστεύω ότι ο φόβος της μοναξιάς και του διαφορετικού, ίσως να κρατά πίσω τους νέους, αλλά είμαι σίγουρη ότι έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ακόμα και για ένα χρόνο θα τους βοηθούσε πάρα πολύ στην καριέρα τους, αλλά και στη ζωή τους γενικότερα να ζήσουν την εμπειρία του να εργάζεται κανείς στο εξωτερικό. Θα παρότρυνα τους νέους να το τολμήσουν και να δουν ότι δεν είναι τα πράγματα τόσο δύσκολα όσο τα έχουν στο μυαλό τους. Άλλωστε, είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα, σωστά;


8. Σεξισμός και φυλετικός ρατσισμός. Ποια η άποψη σου γι' αυτά τα θέματα όσον αφορά την Πολιτική και αν υπάρχουν, και αν βίωσες ποτέ τέτοιου είδους συμπεριφορές στο εξωτερικό ή και στην Κύπρο;

Ο σεξισμός και ο φυλετικός ρατσισμός, δυστυχώς υπάρχουν σε κάθε διάσταση της ζωής.

Όσον αφορά την Πολιτική, τολμώ να πω πως υπάρχει σεξισμός στο χώρο. Ευτυχώς, η γυναικεία εκπροσώπηση νοείται σήμερα ως κάτι το αυτονόητο, στο πλαίσιο της γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων. Ωστόσο, οι γυναίκες κατέχουν πολύ μικρό ποσοστό στην πολιτική ζωή, καθώς συναντούν συχνά εμπόδια. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να πετύχουμε την ισότιμη συμμετοχή και η λύση δεν είναι μόνοι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις ή οι πολιτικές περί ισότητας. Τα μέτρα αυτά χρειάζονται μεν ως μέσο πίεσης, όμως δεν αποτελούν την λύση. Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας και μέτρα όπως η ενίσχυση των δομών απασχόλησης για τα παιδιά κυρίως σε προσχολικές ηλικίες, καθώς και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας για την ουσιαστική μέριμνα της τρίτης ηλικίας, ώστε οι γυναίκες να έχουν τον χρόνο και τη δυνατότητα να προσφέρουν στα κοινά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ωστόσο θεωρώ πως είμαστε σε καλό δρόμο. Στην Κύπρο, έχουμε μια πολύ αξιόλογη γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής που κάνει εξαιρετική δουλειά. Προσωπικά είμαι πολύ περήφανη για την Αννίτα Δημητρίου και το γεγονός ότι προέρχεται από το δικό μας πολιτικό χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Επίσης σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι γυναίκα, η Ρομπέρτα Μετσόλα, όπως και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


9. Πες μας λίγα λόγια για τους Δρομείς της Ανόρθωσης, και τι σημαίνει η Ανόρθωση για σένα;

Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που ανήκω στους Δρομείς της Ανόρθωσης Αμμοχώστου. Είναι ένα σχετικά νέο τμήμα, που ιδρύθηκε το 2017 από τον Στέφανο Καραολή και τον Αντρέα Σεργίου. Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να απευθύνω κάλεσμα στους Ανορθωσιάτες και τις Ανορθωσιάτισσες να αγκαλιάσουν το τμήμα μας και τον ιερό μας σκοπό! Τρέχουμε για την αγαπημένη μας Αμμόχωστο και σε όλες μας τις διαδρομές ο στόχος μας είναι η μεγάλη επιστροφή. Πάντα ονειρευόμαστε ότι τερματίζουμε στο ΓΣΕ. Για εμάς η Ανόρθωση δεν είναι απλά μια ομάδα, είναι ένα πολύ ιστορικό σωματείο που πρεσβεύει ιδανικά με τα οποία μας μεγάλωσαν οι γονείς μας, όπως η φιλοπατρία, η περηφάνεια, το αίσθημα ευθύνης. Μπορείτε να βρείτε τους Δρομείς της Ανόρθωσης στο Facebook και στο Instagram.


10. Τι θα προτιμούσες, να κατακτήσει το Champions League η Ανόρθωση ή να εκλεγείς Ευρωβουλεύτρια;

Σε καμιά περίπτωση δεν περίμενα αυτή την ερώτηση (γέλια!). Η Ανόρθωση είναι από τις καλύτερες πρέσβειρες της Αμμοχώστου στο εξωτερικό. Μας πρόσφερε πολλές στιγμές συγκίνησης και ακούστηκε η πόλη της Αμμοχώστου σε μεγάλα γήπεδα και Ευρωπαϊκές πόλεις κάνοντας μας πολύ περήφανους. Η κατάκτηση του Champions League θα έδινε πάρα πολλή χαρά στον κόσμο της Ανόρθωσης, ο οποίος κόσμος πέρασε από προσφυγιά, δυσκολίες και στεναχώριες. Θα ήμουν τρισευτυχισμένη έαν έπαιρνε η Ανόρθωση το Champions League! Φυσικά και θα ήταν τιμή μου να αντιπροσώπευα την Κύπρο στην Ευρωβουλή, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.


11. Βλέπουμε ότι ασχολείσαι και δημοσιεύεις πολλά ποιήματα. Από πού προέκυψε η αγάπη για την ποίηση;

Όντως αγαπώ την ποίηση. Όπως προανάφερα, η μητέρα μου είναι ποιήτρια και λογοτέχνης και έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές. Άρα αυτή την αγάπη για την ποίηση, μάλλον την κληρονόμησα από τη μητέρα μου. Απολαμβάνω ιδιαίτερα τα ποιήματα που έχουν πολιτικά μηνύματα. Παρόλο που η ποίηση είναι αιχμηρή, μιλά πιο εύκολα στην καρδιά του αναγνώστη και επίσης του δίνει τη δυνατότητα να την ερμηνεύσει όπως θέλει και όπως έχει ανάγκη για να απαντήσει στα δικά του εσωτερικά ερωτήματα.


12. Ποιοι είναι οι στόχοι σου και πού θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου στο μέλλον;

Ο πρωταρχικός μου κύριος στόχος είναι να μεγαλώσουμε σωστά την κόρη μας και να βγάλουμε έναν ευτυχισμένο και σωστό άνθρωπο στην κοινωνία. Θέλω μεγαλώνοντας να τη βλέπω να συμπεριφέρεται σωστά στους συνανθρώπους της, αλλά ταυτοχρόνως να ξέρει να βάζει όρια. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, νομίζω ότι φαντάζομαι τον εαυτό μου να μένει πια στην Κύπρο, και θα ήθελα με κάποιο τρόπο να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησα στις βουλευτικές εκλογές. Να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου, να βγούμε μπροστά οι νέοι και να πάρουμε το μέλλον του τόπου μας στα χέρια μας. Πραγματικά θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ αξιόλογοι και καταρτισμένοι νέοι στην Κύπρο, που έχουν να προσφέρουν φρέσκες ιδέες και πολιτικές προτάσεις. Οπότε θα ήθελα κι εγώ να συμβάλω σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τους υπόλοιπους νέους του τόπου μου, ιδανικά σε μια επανενωμένη Κύπρο, γιατί οι Κύπριοι νέοι του τόπου, δεν είναι μόνο οι Ελληνοκύπριοι, αλλά και οι Τουρκοκύπριοι, οι Μαρωνίτες, οι Λατίνοι και οι Αρμένιοι. Ευελπιστώ ότι θα επανέρθει η ειρήνη στον τόπο μας, και θα ελευθερωθούν τα κατεχόμενα μας εδάφη.


Συνέντευξη απο τους:

Ανδρέας Κουτσόλουκας


Συντονισμός/Επιμέλεια:

Μαργαρίτα Αγαπίου

Comments


bottom of page