top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Ζήνα Μελέκκη: Η συνεργασία μου με το BBC ήταν κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα.

Updated: May 23, 2022

Η σημερινή καλεσμένη μας είναι η Ζήνα Μελέκκη. Μια νεαρή κοπέλα που ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική. Αυτό που κάνει τη Ζήνα άξια αναφοράς, είναι το γεγονός ότι ξεκίνησε από το μηδέν και έφυγε για την Αγγλία όπου σήμερα ζει στο Λονδίνο και βιοπορίζεται μέσα από τη Μουσική. Η Ζήνα μας είναι ένα παράδειγμα για όλους, να πιστεύουν στον εαυτό τους και στα όνειρα τους. Στη συνέντευξη θα μάθετε πώς προέκυψε η συνεργασία της με το BBC, τι σημαίνει η μουσική για τη Ζήνα και πολλά άλλα. Καλή ανάγνωση.

1) Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική;

Πάντα μου άρεσε η Μουσική, από μικρή ηλικία αφού στο σχολείο συμμετείχα ενεργά στην χορωδία και πάντα είχα σαν ασχολία την Μουσική. Για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν σκέφτηκα να γίνω μουσικός και είναι παράξενο που μια μέρα στα 14 μου αποφάσισα ότι θέλω να γίνω μουσικός. Μέχρι εκείνη την μέρα δεν γνώριζα κανένα μουσικό όργανο. Ψάχνοντας να βρω δάσκαλο πιάνου ήμουν τυχερή να βρω δύο ανθρώπους που με έκαναν να λατρέψω την μουσική, ένα δάσκαλο πιάνου και αργότερα ένα για φλάουτο. Ξεκινήσαμε μαθήματα στην ηλικία των 14 και μέχρι τα 18 μου κατάφερα να περάσω τις εξετάσεις για να περάσω πανεπιστήμιο και να σπουδάσω Μουσική.


2) Πώς αντέδρασαν οι δικοί άνθρωποι όταν τους είπες ότι θέλεις να ασχοληθείς με τη μουσική;

Πάντα ήμουν ανεξάρτητο άτομο και ό,τι ήθελα να κάνω στην ζωή μου υπήρχε λόγος που ήθελα να το κάνω. Ήμουν ώριμη από μικρή ηλικία και έτσι η οικογένεια μου με εμπιστεύτηκε λέγοντας μου αν αυτό με κάνει χαρούμενη τότε να το κάνω. Πάντα ήταν δίπλα μου η οικογένεια μου και οι φίλοι μου και με ενθάρρυναν στους στόχους μου.


3) Πώς πιστεύεις ότι σε επηρέασαν οι σπουδές σου στο εξωτερικό;

Ήμουν πάντα περίεργη να μάθω για άλλες χώρες και κουλτούρες. Ένιωθα ότι αν έμενα στην Κύπρο θα ήμουν πιεσμένη και ότι οι ιδέες που είχα και ο τρόπος που σκεφτόμουν ότι θα πραγματοποιούνταν καλύτερα ήταν στο εξωτερικό. Γι’ αυτό αποφάσισα να σπουδάσω στην Αγγλία, όπου αφοσιώθηκα στο πιάνο και στην σύνθεση. Θεωρώ ότι ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσα να κάνω, γνώρισα διαφορετικές κουλτούρες, ανθρώπους και είχα αμέτρητες ευκαιρίες να γίνω καλύτερος μουσικός. Το εξωτερικό με έκανε πιο ανοιχτόμυαλη και μου πρόσφερε απεριόριστη έμπνευση, χωρίς φυσικά να υποτιμώ την Κύπρο και όλα όσα έμαθα.


4) Υπάρχει μέλλον στην Κύπρο όσον αφορά το μουσικό χώρο;

Στην Κύπρο υπάρχουν τρομεροί μουσικοί και είναι απίστευτο σε μια χώρα που δεν επικεντρώνεται και τόσο στις τέχνες αλλά πάντα βγαίνουν απίστευτα ταλέντα. Βλέπω συχνά πολλούς νέους καλλιτέχνες που το προσπαθούν όσο δύσκολο και να είναι και αυτό λέει πολλά από μόνο του οτι υπάρχει θέληση. Θυμάμαι όταν ήμουν για σπουδές περιπτώσεις ανθρώπων στην Κύπρο να με ρωτούν πως γίνεται να σπουδάζω κάτι που δεν είναι επάγγελμα όχι απο κακία αλλά απο άγνοια. Η Κύπρος υστερεί πολλά και όλα αρχίζουν με τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ελπίζω στο μέλλον να αλλάξουν αυτές οι ιδέες και να υπάρξουν πιο πολλές ευκαιρίες.


5) Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σου για να γράψεις μουσική;

Όταν κάθομαι στο πιάνο για να γράψω μουσική δεν σκέφτομαι κάτι συγκεκριμένο. Έμπνευση μπορεί να είναι οτιδήποτε για ένα μουσικό όπως και για κάθε είδους καλλιτέχνη, ακόμα και στις πιο άσχημες στιγμές ένας καλλιτέχνης μπορεί να δημιουργήσει κάτι όμορφο. Για μένα η έμπνευση μου είναι η καθημερινότητα μου, οι φίλοι μου και οικογένεια η οτιδήποτε άλλο που μπορεί να με ταράξει σαν άνθρωπο.


6) Θα επέστρεφες στην Κύπρο κάποτε να βρεις δουλειά ή σκέφτεσαι τον εαυτό σου μόνιμα στο εξωτερικό;

Στην συγκεκριμένη φάση που είμαι δεν θα πήγαινα αλλά ούτε στο κοντινό μέλλον να πω την αλήθεια. Εννοείτε δεν γνωρίζεις τι θα γίνει στο μέλλον και δεν ξέρει κανένας. Αυτό που πάντα σκέφτομαι είναι ότι μένω σε ένα τόπο όσο είμαι χαρούμενη, με εμπνέει ο τόπος και μου προσφέρει δουλειά. Αν σε κάποια φάση νιώσω ότι το Λονδίνο δεν με ικανοποιεί πλέον και μπορεί να νιώθω την ανάγκη να πάω σε μια άλλη χώρα, τότε θα το κάνω. Προς το παρόν δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου κάπου αλλού.

7) Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με το BBC;

Γράφω χρόνια μουσική, απλά πέρσι ήταν η πρώτη φορά που δημοσίευσα την μουσική μου σε μουσικές πλατφόρμες όπως το Spotify, Apple music, και κάποια από τα κομμάτια μου ήταν σε δύο playlist του BBC, “All night unwind” και “The sleeping forecast”. Ήταν κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα, γιατί ένιωσα ότι υπάρχει ανταπόκριση σε αυτό που κάνω, και μου έδωσε ώθηση να συνεχίσω να γράφω.


8) Τι συναισθήματα κερδίζεις όταν διδάσκεις στους μαθητές σου; Κάποιες ηλικίες είναι πιο πρόθυμες από άλλες στο να μάθουν μουσική;

Αυτή τη στιγμή διδάσκω σε παιδιά από 4 χρόνων μέχρι και 14 χρόνων, αλλά στο παρελθόν δίδαξα και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το συναίσθημα που παίρνω καθημερινά είναι χαρά που μπορώ έστω και μέσω του πιάνου να βοηθήσω μαθητές να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να αγαπήσουν την μουσική. Η μεγαλύτερη χαρά για μένα είναι όταν βλέπω μαθητές μου στη σκηνή να παίζουν πιάνο και να έχουν πάθος γ’ιαυτό που κάνουν. Είναι μικρά πράγματα μέσα στην καθημερινότητα που με κάνουν χαρούμενη γι’αυτό που κάνω.


9) Θα φανταζόσουν ποτέ τη ζωή σου χωρίς τη μουσική; Αν δεν ασχολήσουν με τη μουσική, τι άλλο θα έκανες επαγγελματικά;

Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς την μουσική. Πιστεύω ότι η μουσική δεν έχει στόχο την χρηματική αμοιβή αλλά το κάνουμε γιατί το αγαπάμε. Αν σε κάποια φάση έχω τόση πολλή δουλειά και δεν μπορώ να γράψω μουσική, πνίγομαι, νιώθω ότι κάτι πάει λάθος. Είναι όπως κάποιος άνθρωπος πάει σε ψυχολόγο ή σε θεραπευτή, για εμάς είναι η τέχνη μας. Αν δεν ήμουν μουσικός, ίσως να ήμουν ψυχολόγος ή γιατρός που πάλι θα βοηθούσα ανθρώπους με τον τρόπο μου.


10) Θεωρείς ότι κανείς το χόμπι σου επάγγελμα;

Δεν έβαλα ποτέ την ετικέτα ότι η μουσική είναι χόμπι και γενικά δεν βάζω ετικέτες απλά κάνω αυτό που με κάνει χαρούμενη. Αλλά αν πούμε ότι η μουσική και οι τέχνες είναι χόμπι τότε τι καλύτερο να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα και να ευχαριστιέσαι κάθε μέρα γι’ αυτό που κάνεις.


11) Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τη Ζήνα Μελέκκη και ποιο είναι το όνειρο σου σχετικά με την ενασχόληση σου με τη μουσική;

Προς το παρόν, μόλις ολοκλήρωσα την συγγραφή του άλμπουμ μου που αν όλα πάνε καλά θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι και αυτό θα είναι ένα μεγάλο βήμα για εμένα. Στο μέλλον βλέπω τον εαυτό μου να κυκλοφορεί περισσότερα άλμπουμ, να γράψω μουσική για ταινίες και να ταξιδεύω για συναυλίες μου.


12) Τι σημαίνει μουσική για τη Ζήνα Μελέκκη;

Μουσική για εμένα είναι η όαση μου. Είναι οι αμέτρητες ώρες στο πιάνο για να τελειώσω μια ιδέα που μπορεί να είχα στο μυαλό μου, ή το συναίσθημα της ευφορία όταν παίζω πιάνο. Η μουσική είναι η μεγάλη μου αγάπη. Αν σκεφτώ ποια είναι η Ζήνα, θα σκεφτώ απευθείας την μουσική.



Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για την Ζήνα Μελέκκη στις ακόλουθες πλατφόρμες:



Συνέντευξη απο τους:

Ανδρέας Κουτσόλουκας


Συντονισμός/Επιμέλεια:

Μαργαρίτα Αγαπίου

Αρτέμιος Ψύλλος

Αιμίλιος Χατζηλιασή

bottom of page