top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Κωνσταντίνος Οδυσσέως: "Πιστεύω ότι αν θέλεις κάτι πάρα πολύ θα σου δοθούν οι ευκαιρίες"

Επιστρέψαμε δυναμικά με τη σημερινή μας συνέντευξη που αφορά το Διευθυντή του Αντέννα Κύπρου, Κωνσταντίνος Οδυσσέως. Η συνέντευξη του κυρίου Οδυσσέως ήταν μια από τις ωραιότερες που είχαμε μέχρι τώρα γιατί πέραν της σοβαρής συζήτησης που είχαμε, υπήρχαν στιγμές που ξεκαρδιστήκαμε στα γέλια με το χιούμορ αλλά και με τον τρόπο που περιγράφει κάποιες ιστορίες! Ένας άνθρωπος που μπορεί να συνδυάσει τη σοβαρότητα με το χιούμορ χωρίς να παρακμάζει τίποτα από τα δύο. Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Οδυσσέως για την πολύ ωραία και την παραγωγική συζήτηση που είχαμε αλλά και για το γέλιο που μας χάρισε με την πάρα πολύ ευχάριστη διάθεση που είχε.



1. Πώς αποφασίσατε να σπουδάσετε Παιδαγωγικά και Δημοσιογραφία;

Ο δρόμος προς την εκπαίδευση ήταν με κάποιο τρόπο μια σκέψη ρεαλιστική με την έννοια ότι τότε όποιος σπούδαζε τότε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και αποφοιτούσε είχε άμεσο διορισμό γιατί δεν υπήρχε λίστα αναμονής. Η Παιδαγωγική Ακαδημία τότε έπαιρνε όσους φοιτητές χρειαζόταν η δημόσια εκπαίδευση. Συνεπώς, ήταν μια επαγγελματική κατεύθυνση την οποία επέλεξα όχι με δική μου θέληση μπορώ να ομολογήσω, ήταν περισσότερο κατόπιν ανθρώπινης προτροπής από την οικογένεια μου. Εγώ παρακάθησα τότε τις εξετάσεις γιατί ήθελαν οι γονείς μου και την αίτησα την έκανα πραγματικά τελευταία στιγμή χωρίς άγχος γιατί δεν με ενδιέφερε και όντας χωρίς άγχος έγραψα και πέρασα αν και δεν ήμουν ο άριστος μαθητής. Δεν το μετάνιωσα γιατί με τον καιρό μου άρεσε και νομίζω ως δάσκαλος ήμουν αρκετά καλός απλά κάποια στιγμή προέκυψε μια άλλη ευκαιρία και προτίμησα να φύγω από την δημόσια εκπαίδευση παρόλο που είχα μόνιμη θέση δασκάλου. Εν τέλει τα παράτησα και ακολούθησα την άλλη δουλειά που ήθελα να κάνω που ήταν η τηλεόραση, όχι μόνο Δημοσιογραφία αλλά γενικότερα τηλεόραση. Λόγω του ότι ήμουν σεναριογράφος από το δημοτικό, μου άρεσε να στήνω παραστάσεις και ήμουν και παραμυθάς με την έννοια ότι στα παιχνίδια μας εγώ μάζευα παιδιά και τους έλεγα ιστορίες οι οποίες ήταν αυτοσχέδιες της ίδιας ώρας. Επομένως ήταν μια άλλη διαστάση του χαρακτήρα μου, η οποία τελικά ήταν τόσο ισχυρή που ήθελε να προκαλέσει το σύμπαν να μπω σε αυτόν τον τομέα.



2. Πώς πήρατε την απόφαση να αφήσετε τα Παιδαγωγικά και να ασχοληθείτε με την Δημοσιογραφία;

Τώρα θα μπούμε στην σφαίρα της Μεταφυσικής διότι καμιά φορά προσπαθώ να διακρίνω σαν άνθρωπος μετά από αρκετή φιλοσοφική συζήτηση με τον εαυτό μου και άλλους κατά πόσο ο άνθρωπος δημιουργεί την μοίρα του ή ακολουθεί την μοίρα του. Είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό που δεν κατάφερα να απαντήσω γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες είπαν ότι ο άνθρωπος ακολουθεί την μοίρα του και ο Χριστιανισμός λέει ότι ο άνθρωπος δημιουργεί την μοίρα του. Οπότε δεν ξέρω αν ήταν πραγματικά αυτή η κατεύθυνση η οποία έπρεπε να πάρω και επειδή το ήθελα τόσο πολύ που είναι κάτι που πιστεύω, ήρθε και μου δόθηκε η ευκαιρία. Πιστεύω ότι αν θέλεις κάτι πάρα πολύ θα σου δοθούν οι ευκαιρίες εκτός αν είσαι εκτός τόπου και χρόνου δηλαδή αν η επιθυμία σου δεν συμβαδίζει με το τι πραγματικά πρέπει να κάνεις, έχεις στο νου σου πολλά πράγματα που στην πραγματικότητα δεν είναι η κατεύθυνση σου και μόνο τότε θεωρώ ότι δεν θα γίνουν. Αν είναι στην ίδια συχνότητα οι σκέψεις σου και τα όνειρα σου με το τι πραγματικά μπορείς να κάνεις, θεωρώ ότι θα σου δοθεί η ευκαιρία και αν την αξιοποιήσεις σωστά θα είσαι ευτυχής άνθρωπος. Επομένως, εκείνη την στιγμή όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να μπω στην τηλεόραση, επειδή ήταν κάτι που ήθελα πάρα πολύ από μικρός όχι μόνο την τηλεόραση αλλά και το θέατρο οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτόν τον τομέα, έμπηκα μέσα. Αλλά πριν αποφασίσω να τα παρατήσω, είχα δεκτεί πρόταση από τον τηλεοπτικό σταθμό ‘’Ο λόγος’’ που είναι το σημερινό ‘’Omega’’ είχα δεκτεί πρόταση να φύγω από την εκπαίδευση και να μου δόσουν διευθυντική θέση στον σταθμό και αυτό έγινε 6 μήνες μετά που ξεκίνησα ως παρουσιαστής. Ξεκίνησα ως παρουσιαστής και μετά μου είπαν ότι με ήθελαν για να αναλάβω διευθυντική θέση και να παρατήσω την εκπαίδευση. Είχε τεράστιο ρίσκο και το πήρα γιατί το ήθελα.



3. Που πιστεύετε ότι ευθύνεται η τόση επιτυχία σας στην τηλεόραση;

Είναι λίγο επικίνδυνο να μιλάει ο άλλος για τον εαυτό του και στο τέλος της ημέρας όταν μιλάς για τον εαυτό σου δεν ξέρεις που έχεις ξεφύγει. Θεωρώ ότι δούλεψα πολύ σκληρά στην τηλεόραση δηλαδή ειδικά τα πρώτα χρόνια δεν έβλεπα ωράρια δηλαδή πήγαινα στην δουλειά μπορεί να δούλευα όλη την νύχτα. Ειδικά όταν ξεκίνησα το ‘’Παρά 5’’, θυμάμαι ότι πάρα πολλές νύχτες έμεινα στο γραφείο και δεν πήγα στο σπίτι μου. Προσπαθούσα να αντισταθμίσω αυτή την κατάσταση, τα καλοκαίρια να πηγαίνουμε ταξίδια με την οικογένεια για να αναπληρώνω τον χαμένο χρόνο που έπρεπε να αφιερώνω στα παιδιά μου αλλά δούλεψα πολύ σκληρά. Επίσης, αυτό που διαπίστωσα τόσα χρόνια στην τηλεόραση που θεωρώ ότι επίσης ήταν σημαντικό για να είμαι επιτυχημένος επαγγελματίας ήταν ότι είχα κάποιες δεξιότητες οι οποίες δεν ήταν μόνο μονόπλευρες. Είχα δεξιότητες οργάνωσης,καλλιτεχνικών, συγγραφή σεναρίων, φωτογραφίας, ήχου, μοντάζ και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με την δουλειά μου τα οποία μπορώ να κάνω μόνος μου δηλαδή δεν υπήρχε κάτι που να έχει άμεση σχέση με την δουλειά μου που να μην είμαι φουλ μέσα. Δεν υπάρχει κάποιος σε αυτή την δουλειά που να μπορεί να με ξεγελάσει γιατί γνωρίζω αρκετά πράγματα για κάθε πόστο της δουλειάς μου από μοντέρ ακόμα και σε ηχολήπτη. Ένας λόγος της επιτυχίας μου είναι αυτός ότι είμαι πάρα πολύ καλός στο αντικείμενο μου και σε πολλούς διαφορετικούς τομείς του επαγγέλματος μου δηλαδή άλλο να είσαι σεναριογράφος και άλλο να είσαι σεναριογράφος που ξέρει πως δουλεύει η φωτογραφία και το μοντάζ. Θεωρώ ότι έχω μια προσωπικότητα που προκαλούσε εκτίμηση και πειθώ και καλώς ή κακώς πιστεύω ότι η προσωπικότητα του ανθρώπου παίζει σημαντικό ρόλο σε μια δουλειά.



4. Ποιά είναι η πηγή έμπνευσης σας όταν θέλετε να γράψετε το σεμινάριο μιας σειράς στην τηλεόραση ή ένα θεατρικό έργο; Προτιμάτε περισσότερο την τηλεόραση ή το θέατρο;

Όταν θα καθίσω να γράψω στο χαρτί θα βρω την ιδέα δηλαδή με το που ξεκινώ να γράφω, αρχίζω να μαζεύω τον μύθο δηλαδή ήταν ένας άνθρωπος που δούλευε στα κτίσματα, είχε δύο παιδιά ο ένας ο μεγάλος ήταν ο Ηλίας και ξεκινώ να κτίσω την ιστορία για να βρω την ιδέα. Μετά, στα σενάρια μου είμαι από αυτούς που αφήνουν να σε οδηγήσει και καθώς γράφω μου έρχονται ιδέες και μπορεί να πηγαίνω προς μια κατεύθυνση στο τέλος να μου ‘ρθει μια ιδέα και να κάνω την ανατροπή. Έτσι λειτουργώ, κάποιοι γράφουν την ιστορία ολόκληρης της σειράς και λένε ότι στο 22 επεισόδιο θα γίνει αυτό για παράδειγμα εγώ δεν έχω πλάνο για τα επεισόδια που γράφω. Επομένως, όταν είσαι εκεί και πρέπει να γράψεις, θα σου έρθουν οι ιδέες τουλάχιστον εμένα μου έρχονται, μόνο όταν είμαι κουρασμένος δεν μπορώ να αποδόσω. Μερικές φορές, η έμπνευση έρχεται από την πίεση του χρόνου δηλαδή σκέφτομαι και αρχίζει πλέον να λειτουργεί μέσα μου παραγωγικά. Το θεατρικό έργο κατά την γνώμη μου, έχει πολλές απαιτήσεις υπάρχουν και εδώ διαβαθμίσεις εξαρτάται από το τι θα γράψεις. Κακά τα ψέματα, πολλοί παρουσιάζουν το θέατρο σαν κουλτούρα ενώ δεν ισχύει στην τηλεόραση μπορείς να κάνεις μια πολύ καλή δουλειά και στο θέατρο μπορείς να κάνεις μια πολύ κακή δουλειά. Όμως, εάν θέλεις πραγματικά να γράψεις ενα θεατρικό έργο το οποίο να αφήσει στίγμα ή να αφήσει κάτι πίσω του, θέλει δουλειά, σκέψη, ανατροπές και να αφήσει πίσω του φιλοσοφία.



5. Ποιά από τις σειρές που γράψατε ξεχωρίσατε περισσότερο και γιατί;

Σε κάθε σειρά προσπαθώ να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό μερικές φορές μας βγαίνει και άλλες όχι. Σίγουρα το ‘’Παρά 5’’ γιατί ξεκίνησε η καθημερινή κωμωδία στην κυπριακή τηλεόραση. Ήταν μια στιγμή πολύ σημαντική για εμένα και από ‘κει και πέρα μια σειρά που θεωρώ είναι πάρα πολύ καλή ήταν το ‘Ό,τι αγάπησα’’ που παιζόταν δύο φορές την εβδομάδα και ήταν μια δραματική ιστορία και αφορούσε την τούρκικη εισβολή.



6. Ως στιχουργός τραγουδιών στα έργα που γράφετε, πώς προέκυψε αυτή η ενασχόληση σας και από που εμπνέεστε;

Από μικρός μου άρεσε να γράφω στίχους όπως και τσιαττιστά που έκαναν θραύση στην ακαδημία που σπούδαζα. Το έχω να γράφω στίχους και έγραψα και στίχους χωρίς μέτρο στην πιο μοντέρνα ποίηση αλλά το έμετρο το έχω πάρα πολύ και έχω κομμάτια που τα κρατώ για εμένα που δεν τα δημοσίευσα ποτέ. Τα κομμάτια αυτά έχουν μέσα αρκετή κωμωδία και το γνώριζα ότι το ‘χω. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να γράψω το έργο, έγραψα και τους στίχους του τραγουδιού και δεν ήταν δύσκολο για εμένα.



7. Με την σημερινή χρήση του διαδικτύου, πιστεύετε ότι ο κόσμος κάποια στιγμή θα σταματήσει να παρακολουθεί τηλεόραση; Πώς διαχειριστήκατε την εξέλιξη της τηλεόρασης με την πάροδο του χρόνου στην δουλειά σας;

Η παραδοσιακή τηλεόραση αντιμετωπίζει δυσκολίες αλλά παραμένει ωστόσο μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε με μεγάλη διαφορά πρώτη σε θέματα ψυχαγωγίας στα σπίτια. Αυτό το λέει η εταιρία που μετρά την τηλεθέαση αλλά βλέπουμε ότι ο κόσμος κινείται προς το βίντεο ή προς άλλες μορφές που είναι προσβάσιμες στο κινητό και στο τάμπλετ και εμείς είμασταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν το web tv.



8. Τι είναι η Πολιτική για εσάς, ποιά η σχέση σας με αυτή και πώς προέκυψε;

Όταν ήμουν 8 χρονών, θυμάμαι ότι άρχισε να με απασχολεί η Πολιτική διότι ήταν μια δύσκολη εποχή τότε για την Κύπρο όπου υπήρχε μια σύγκρουση. Λόγω του ότι έβαζαν βόμβες εγώ ένιωθα μια ανασφάλεια σαν μωρό και φοβόμουν με τα πράγματα που γίνονταν. Έτσι, ξεκίνησα να ακούω πολιτικές συζητήσεις και μετά ήρθε η τούρκικη εισβολή που ήταν ένα σοκ για εμάς και πλέον άρχισα την ενασχόληση μου με αυτό. Δηλαδή διάβαζα εφημερίδες και πολιτικοποιήθηκα πολύ γρήγορα από 10 χρόνων και τότε άρχισα να έχω πολιτική άποψη. Έβαζα τον νου μου να σκεφτεί ποιό είναι το σωστό γιατί ο καθένας είχε τις δικές του απόψεις γιατί η αλήθεια είναι τόσο καθαρή και ο καθένας για να κάνει την δική του πολιτική προπαγάνδα υποστηρίζει τα δικά του πιστεύω. Έτσι, έμαθα από μικρός να προσπαθώ τουλάχιστον εγώ με βάση την δική μου λογική να ξεχωρίζω πότε μας λένε ψέματα και πότε αλήθεια.



9. Ποιά η άποψη σας για τα γεγονότα στην Ουκρανία;

Συζητάμε ένα θέμα το οποίο έχει πάρα πολλές ιστορικές διαστάσεις και χρησιμοποιούνται ελάχιστες είτε από την μια πλευρά είτε από την άλλη. Δηλαδή θα πει η Ρωσία ότι θα πάει να καθαρίσει την Ουκρανία από τους νεοναζί που είναι ελάχιστοι. Η Ουκρανία κάθε 5 χρόνια κάνει εκλογές και αλλάζει πρόεδρο ο οποίος δεν μένει περισσότερο από μια θητεία. Ναί, είναι μια διεφθαρμένη χώρα η Ουκρανία και είναι γνωστό ότι υπάρχει διαφθορά. Αν προσεγγίσουμε γεωπολιτικά το θέμα κάποιοι πολύ σωστά λένε ότι η Ουκρανία είναι στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και πήγε να μπει στο ΝΑΤΟ, ναι το δέχομαι αλλά αυτή την στιγμή έκανε εισβολή η Ρωσία. Δεν θα καθίσω να δω ποιά είναι τα δίκαια της για να κάνει εισβολή. Αυτό είναι παράνομη πράξη και δεν μπορώ να το στηρίξω όσες δικαιολογίες και αν υπάρχουν από πλευράς πολιτικής. Η εισβολή είναι παράνομη και κακώς μπήκε με αυτό τον τρόπο στην Ουκρανία η Ρωσία αλλά σε ότι αφορά στην λύση του προβλήματος μπορεί να βρεθεί μια λύση η οποία να διασφαλίζει και στην Ρωσία την δική της ασφάλεια έναντι της λύσης.



10. Τι σας επιφυλάσει το μέλλον;

Εύχομαι ωραία πράγματα διότι όταν φθάσεις στην δική μου ηλικία πλέον βλέπεις ότι ο χρόνος μειώνεται και πρέπει όσα χρόνια μπορείς να ζήσεις έχοντας ακόμη τις βιολογικές και πνευματικές αντοχές. Ο σκοπός μου είναι αυτός και στο τέλος της ημέρας να ζήσω την υπόλοιπη μου ζωή χωρίς σοβαρά προβλήματα αλλά με τα μικροπροβλήματα της καθημερινότητας μου να περάσω καλά, να είμαι ήρεμος και ευτυχισμένος. Αν τα καταφέρω και κάνω μια δουλειά πνευματικής φύσεως, εννοώ να γράψω κάτι που να αφήσει ένα στίγμα να το κάνω πριν να είναι αργά. Είναι κάτι που έχω στον νου μου ότι πρέπει να το κάνω και δεν θεωρώ ότι επειδή έγραψα 8 τηλεοπτικές και θεατρικές κωμωδίες παρήγαγα πνευματικό έργο. Εγώ θεωρώ ότι ψυχαγώγησα τον κόσμο και ως εκεί, δεν έκανα πνευματικό έργο αλλά πιστεύω ότι έχω τις δυνατότητες να κάνω και κάτι πιο πνευματικό από αυτό που έκανα μέχρι τώρα και ελπίζω να το καταφέρω.


Συνέντευξη απο τους:

Ανδρέας Κουτσόλουκας

Αιμίλιος Χατζηλιασή

Αρτέμιος Ψύλλος


Συντονισμός/Επιμέλεια:

Μαργαρίτα Αγαπίου


bottom of page