top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

McDonald’s ένας κολοσσός Fast Food

Η εταιρία McDonald’s είναι αλυσίδα εστιατορίων fast food που εξυπηρετεί περίπου 70 εκατομμύρια πελάτες ημερησίως σε 119 χώρες, κάνοντας την τη μεγαλύτερη αλυσίδα fast food σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όταν η οικογένεια McDonald μετακόμισε από την Αγγλία στην Καλιφόρνια της Αμερικής στα τέλη της δεκαετίας του 1930 ο Patrick McDonald άνοιξε ένα σταντ φαγητού έξω από το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, πουλώντας αρχικά hot dogs και στην πορεία hamburgers. Το 1947 τα αδέρφια Richard και Maurice McDonald συνειδητοποίησαν ότι τα περισσότερα έσοδα τους έρχονταν από την πώληση hamburgers και αποφάσισαν να εφαρμόσουν ένα απλοποιημένο σύστημα με απλό μενού που διέθετε hamburgers, cheeseburgers, καφέ, αναψυκτικά, chips και μηλόπιτα που στην πορεία τα chips και η μηλόπιτα αντικαταστάθηκαν με πατάτες τηγανιτές και milkshakes.


Τα αδέρφια McDonald ακολούθησαν μια τακτική κάνοντας το εστιατόριο self-service (αυτοεξυπηρετούμενο) με το νέου μενού, δημιουργώντας την κουζίνα σαν συγκεντρωτική ουρά για να εξασφαλίσουν μέγιστη απόδοση, όπως αναφέρει το κανάλι της Past to Future. Το 1952 αποφάσισαν πως χρειάζονταν ένα καινούριο κτήριο για δύο λόγους, για περαιτέρω αποδοτικές βελτιώσεις και βελτιώνοντας την όψη του εστιατορίου. Μετά από τέσσερις συνεντεύξεις από αρχιτέκτονες, επέλεξαν τον Stanley Clark Meston, με το νέο το εστιατόριο να γίνεται αξιοσημείωτο προς τους πελάτες όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο ο James A. Skinner αρθρογράφος στη Franchise Articles.


Μέχρι το 1955 η McDonald’s άνοιξε εστιατόρια και σε ακόμα δύο περιοχές στην Καλιφόρνια Ηνωμένων Πολιτειών, με την επιτυχία να γίνεται ανοδική. Το εστιατόριο στην Downey California θεωρείται το μεγαλύτερο σε ηλικία εστιατόριο της McDonald’s το οποίο άνοιξε Αύγουστο του 1953. Το συγκεκριμένο εστιατόριο δε χρειάστηκε να συμβάλει στις αναδιαμορφώσεις των εστιατορίων ανά τα χρόνια, διότι το συμβόλαιο ήταν υπογραμμένο από τους ίδιους αδερφούς McDonald και όχι από την McDonald’s Corporation.


Όλα άλλαξαν όταν το 1954 ο Ray Kroc έγινε δικαιούχος πράκτορας για τα δύο αδέρφια. O Kroc επικεντρώθηκε στη σταθερότητα και θεώρησε πως ήταν το πιο βασικό κλειδί της επιτυχίας. Το μότο του Ray Kroc ήταν το εξής: Ποιότητα, Εξυπηρέτηση, Καθαριότητα, Αξία. Ανεξαρτήτως της χώρας που μπορεί να βρίσκεται ένας πελάτης των McDonald’s σε όποια δήποτε Ήπειρο, Αμερική, Ασία, Αυστραλία, Ευρώπη κλπ, η εμπειρία θα είναι σχεδόν πάντα η ίδια όπως αναφέρει το κανάλι της Convey World σχετικά με το Business Model της εταιρίας.


Ας αναλύσουμε πιο κάτω ένα κομμάτι της Business Strategy Analysis της McDonald’s. Η εταιρία κατάφερε να τροποποιήσει το μενού σε κάθε χώρα ανάλογα με τις γευστικές επιλογές των κατοίκων που υπάρχει εστιατόριο. Για παράδειγμα, στην Ινδία κατάφερε να προσαρμόσει το μενού στις χορτοφαγικές επιλογές των κατοίκων τις Ινδίας κάνοντας το χορτοφαγικό μενού γευστικό και νόστιμο. Ακόμα, μια σπουδαία στρατηγική είναι η ικανότητα να παίρνει ρίσκα. Η βελτιστοποίηση των φαγητών σε βάθος χρόνου και το περίφημο tagline “I’m loving it” έγινε πασίγνωστο σε όλο τον πλανήτη. Επιπρόσθετα, ακόμα ένα άξιο αναφοράς, είναι το γεγονός ότι σε χώρες όπως η Αμερική, ο Καναδάς και η Αυστραλία, ο κόσμος έχει συναισθηματική σύνδεση με τα McDonald’s επειδή θυμίζει τους περισσότερους την παιδική τους ηλικία, όπως αναφέρει σχετική έρευνα που έγινε στις συγκεκριμένες χώρες.


Κλείνοντας, η καινοτομία της McDonald’s είναι άξια αναφοράς, γιατί μέσα από αυτήν έκτισε αξιοπιστία και πιστούς πελάτες και δίνοντας έμφαση στους πελάτες της μέσω feedback που μπορούν να δώσουν διαδικτυακά και στα εστιατόρια. Τα McDonald’s είναι ένας κολοσσός Fast Food και παραμένει στην κορυφή όλα αυτά τα χρόνια.


Αρθρογράφος:

Ανδρέας Κουτσόλουκας


Κάθε άρθρο στη σελίδα είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του αρθρογράφου

bottom of page