top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Απόψεις: Η Δημοκρατία σε κίνδυνο εντός του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Κυπρίων Φοιτητών Αναγέννηση, γράφει τη δική του άποψη για τα όσα έγιναν στις πολυσυζητημένες φοιτητικές εκλογές της 23η Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ευχαριστούμε τον Νίκο και ευχόμαστε σε όλους καλή ανάγνωση.

Κάθε άρθρο στη σελίδα είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του αρθρογράφου.

Για μια ακόμα φορά οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου κλήθηκαν να εκφράσουν την βούληση τους σχετικά με την εκλογή των 21 εκπροσώπων τους κατά την διάρκεια των φοιτητικών εκλογών στις 23/03/2023 για μέλη της ΦΕΠΑΝ.


Όμως αυτά που συνέβησαν θα τα ζήλευε και το πιο αυταρχικό κράτος σε διαδικασία εκλογών. Βέβαια, πρέπει να πάμε λίγο πίσω για να εξηγηθεί το τί μας οδήγησε στην ντροπιαστική καταμέτρηση της 23ης Μαρτίου. Παραθέτω την δική μου εμπειρία αφού συμμετέχω ενεργά στα φοιτητικά κοινά του Πανεπιστημίου Κύπρου για χρόνια και όντας εκπρόσωπος των φοιτητών από διάφορες θέσεις τα τελευταία συναπτά χρόνια.


Η διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό της ΦΕΠΑΝ για να οδηγηθούμε σε εκλογές επιβάλλει την σύγκλιση γενικής συνέλευσης με σκοπό μεταξύ άλλων να καθοριστεί η εφορευτική επιτροπή η οποία θα μας οδηγήσει με νομιμότητα και ευθύνη προς μια δίκαιη εκλογική διαδικασία στο μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας με εκλογείς άνω των 7000 φοιτητών ανεξάρτητα πόσοι θα ψηφίσουν ή όχι. Βλέποντας και μόνο τα μεγέθη αντιλαμβανόμαστε και την σημασία της όντας ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας μας αλλά και τον συμβολισμό.


Στις γενικές συνελεύσεις η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ περνά πρόταση για σύσταση με 5 μέλη εκ των οποίων τα τρία είναι δικά της, συνεπώς έχει και την πλειοψηφία, τον τελικό λόγο με την ελπίδα για τις υπόλοιπες παρατάξεις να ελπίζουμε στην καλή της πίστη και θέληση να μην καταχραστούν την πλειοψηφία που έχουν στην εφορευτική αλλά ταυτόχρονα έχουν και την τελική ευθύνη.

Σε κάθε καταμέτρηση αλλά και σε αυτή οι εντολές δίνονται από τους έξω, την ηγεσία της ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ, με την προεδρεύουσα να έχει στα αυτιά της ακουστικά δίνοντας την εντύπωση μιας εντελώς αυταρχικής και ανελεύθερης διαδικασίας.


Φέτος, όμως γίναμε μάρτυρες ενός τσίρκου κατά την καταμέτρηση, αφού προφανώς η εντολή με τις ευλογίες της ηγεσίας τους ήταν «οι μικροί να βγούν νοκ άουτ» βγάζοντας αρκετά άκυρα με τελικό σκοπό να πετύχει αυτοδυναμία (η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ) εντός της ΦΕΠΑΝ. H Προεδρεύουσα έσκισε ψηφοδέλτια τα οποία, αυθαίρετα όρισαν άκυρα χωρίς να τα δει η εφορευτική επιτροπή. Τελικά, τα ψηφοδέλτια μετά από έντονες πιέσεις αποκαλύφθηκαν και ήταν όλα έγκυρα για όλες τις παρατάξεις.

Στη συνέχεια εκπρόσωπος της Πρωτοπορίας, πήρε αμφισβητούμενο ψηφοδέλτιο το οποίο ήταν ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΚΥΡΟ και το τοποθέτησε χωρίς κανένα δικαίωμα ανάμεσα στα υπόλοιπα ψηφοδέλτια της Πρωτοπορίας, αρνούμενος μαζί με τους υπόλοιπους προαναφερθέντες εκπρόσωπους της Πρωτοπορίας, να το δείξουν στην εφορευτική επιτροπή και στους εκπροσώπους των υπόλοιπων παρατάξεων.


Έπειτα, αναγκαστικά και μη έχοντας επιλογή εκπρόσωποι από τις παρατάξεις διέκοψαν την διαδικασία προκειμένου να επανέλθει η νομιμότητα και καταφέραμε να το πράξουμε και να ομαλοποιηθεί η διαδικασία, ακυρώνοντας την πρόθεση και προσπάθεια της ΦΚΠ Πρωτοπορίας να παραποιήσει το αποτέλεσμα προσπαθώντας να αυξήσει τα ποσοστά της.

Μετά την παρέμβαση μας διαφάνηκε ότι όλα τα ψηφοδέλτια που είχαν σκιστεί ήταν έγκυρα και επιστράφηκαν στις υπόλοιπες παρατάξεις, ενώ το επίμαχο ψηφοδέλτιο της Πρωτοπορίας ακυρώθηκε, ως έπρεπε.


Όλα αυτά, αποτελούν μόνο ντροπή και όνειδος για την ΦΠΚ Πρωτοπορία αφού καλώς ή κακώς είχε την τελική ευθύνη για μια δίκαιη εκλογική διαδικασία όπου η ελεύθερη βούληση και η ψήφος των φοιτητών έπρεπε να διαφυλαχθούν χωρίς ίχνος αμφισβήτησης και μελανών σημείων.


Ελπίζω, με την επόμενη εκλογική διαδικασία να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα κατά την καταμέτρηση για να αποφύγουμε παρόμοια ντροπιαστικά γεγονότα όπου δεν τιμούν απολύτως κανένα και είναι ντροπή για τον φοιτητόκοσμο αλλά και την κοινωνία ευρύτερα αφού εμείς φιλοδοξούμε να γίνουμε οι μελλοντικοί πολιτικοί του τόπου. Πρέπει όλοι μαζί να κάτσουμε και να πράξουμε το ορθό και νόμιμο για το καλό των φοιτητών τους οποίους εκπροσωπούμε. Πρέπει ΌΛΟΙ ανεξαιρέτως να είμαστε αξιόπιστοι ως η νέα γενιά πολιτικών καθώς η χώρα χρειάζεται να επανακτήσει την πίστη της και ελπίδα της προς τους θεσμούς και τις πολιτικές διαδικασίες.


Κάθε άρθρο στη σελίδα είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του αρθρογράφου.


Αρθρογράφος:

Νίκος Καρανικόλα

Μέλος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Κύπρου

Προεδρεύων

Φοιτητικής Ένωσης Πανεπιστημίου Κύπρου

Εκπρόσωπος στην Σχολή Μεταπτυχιακών


bottom of page