top of page
Writer's pictureBusiness Status Blog

Ραφαέλλα Σπαθάρη: "Και στα social media υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση."

Η σημερινή μας συνέντευξη αφορά τη Ραφαέλλα Σπαθάρη. Μια νέα κοπέλα που από τη συζήτηση που είχαμε καταλάβαμε το ποιόν της. Μια κοπέλα γεμάτη ζωντάνια, όνειρα και αγάπη για ό,τι κάνει. Μας μίλησε για τα Social Media, την τηλεόραση σήμερα τη ζωή στο εξωτερικό και στην Κύπρο, αλλά και πολλά που μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω. Ευχαριστούμε από καρδιάς τη Ραφαέλλα για την αποδοχή της πρόσκλησης, και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα ξανά πούμε σύντομα. Καλή ανάγνωση.



1)Τι σπούδασες και γιατί επέλεξες να ακολουθήσεις αυτή την σπουδή;

Αρχικά, στο σχολείο δεν ήξερα τι θα ήθελα να ακολουθήσω αλλά οι προτιμήσεις μου ήταν η Νομική και οι Πολιτικές Επιστήμες αλλά στην πορεία άλλαξα γνώμη. Ανακάλυψα λίγο αργότερα που ήταν η κλίση μου, αλλά δεν ήμουν ούτε μαθηματικό μυαλο ούτε ήμουν άνθρωπος που του άρεσε να αναλύει. Λόγω του ότι ήμουν κοινωνικό άτομο, ήθελα να ακολουθήσω κάτι που να συναναστρέφομαι με κόσμο και μου άρεσε αρκετά το Marketing. Έτσι, το πρώτο μου πτυχίο ήταν στο Social Media Marketing στο European University Cyprus και μετά επειδή ήθελα να βγω λίγο από την ζώνη άνεσης μου, αποφάσισα να πάω στο Nottingham και να σπουδάσω Business Management and Marketing για 2 χρόνια. Έπειτα αιτήθηκα για Μεταπτυχιακό στο Digital Marketing γιατί ήθελα να ασχοληθώ με κάτι που να έχει μέλλον και με δέχθηκαν στο Manchester University. Μετά τις σπουδές μου ήθελα να μείνω στην Αγγλία και να βρω μια δουλειά και να αναπτύξω το κομμάτι των social media όπου εργάστηκα για 1,5 χρόνο.



2) Πώς ήταν η μετάβαση σου από Κύπρο σε Λονδίνο;

Πέρασα αρκετές προκλήσεις και από το Πανεπιστήμιο αλλά και οι πόλεις που σπούδασα είχε η κάθε μια κάτι το ξεχωριστό να μου προσφέρει, ένιωθα ότι βελτιωνόμουν και περισσότερο στην κάθε μια. Δεν είχα τίποτα προγραμματισμένο, έλεγα όταν θα τελείωνα τις σπουδές μου στο Nottingham θα επέστρεφα πίσω στην Κύπρο, κάτι που δεν έγινε αφού συνέχισα με το μεταπτυχιακό μου. Σίγουρα, αυτή η πορεία σου μαθαίνει να βγαίνεις έξω από τα νερά σου όσο πιο πολύ μπορείς.



3) Πώς πιστεύεις ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επηρεάζουν γενικότερα την ζωή μας;

Αν σκεφτείς ότι οι περισσότεροι είμαστε με ένα κινητό στο χέρι, καταλαμβαίνουμε ότι αναπτύχθηκαν πάρα πολύ τα ΜΜΕ. Ακόμα και εγώ τα χρησιμοποιώ γιατί αποτελούν κομμάτι της δουλειάς μου. Με τον Covid-19 αναπτύχθηκε μια πλατφόρμα το Tik-Tok όπου οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό και βγάζουν και λεφτά μέσα από αυτό. Εγώ πάντα χρησιμοποιούσα τα social media ακόμα και αυτά που σήμερα δεν αποτελούν μέρος της ζωής μας όπως το hi5, το MSN και άλλα πολλά. Αλλά σήμερα αλλάξαμε, παλαιότερα βγαίναμε έξω, και σήμερα συνηθίζουμε ανεβάζουμε φωτογραφίες από την έξοδο μας και σήμερα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η κάθε πλατφόρμα έχει την ταυτότητα της, εγώ είμαι του Instagram περισσότερο αλλά και το Facebook μου αρέσει. Αν το σκεφτείς όμως ότι εμείς σαν γενιά δεν είχαμε όλα αυτά τα social media και πλέον μαθαίνουμε να ζούμε με αυτά. Δυστυχώς οι περισσότεροι ακολουθούν το κατεστιμένο και παρατήρησα ότι τα αρνητικά σχόλια είναι περισσότερα από τα θετικά σχόλια και ο κόσμος έχει ανάγκη από τα θετικά σχόλια παρά από τα αρνητικά.



4) Τι σου προσφέρει η ενασχόληση σου με τα Social Media;

Τα Social Media είναι ατέλειωτα αλλά η δουλειά που γίνεται πίσω από αυτά που είναι ουσιαστικά η σπουδή μου. Για παράδειγμα, να διαφημίσεις ένα προιόν και να βρεις το κατάλληλο άτομο να σου το διαφημίσει σωστά, το πώς θα το προωθήσεις και τι θα γράψεις. Πρέπει να βρεις τον σωστό τρόπο για να διαφημίσεις την δουλειά σου ή και κάποιον προιόν ή υπηρεσία. Υπάρχουν πολλά πράγματα που γίνονται πίσω από ένα post που ο κόσμος δεν τι γνωρίζει. Πρέπει να είσαι αυθεντικός και ειλικικρινής με τον πελάτη, διότι λόγω της τεχνογνωσίας που υπάρχει στις μέρες μας, είναι δύσκολο να τον ξεγελάσεις, και εκτός αυτού δεν είναι και σωστό απέναντι στον πελάτη.



5) Εργάζεσαι στο Omega Channel, πιστεύεις ότι υπάρχει παρακμή στην τηλεόραση στις μέρες μας ή πιστεύεις ότι η τηλεόραση πεθαίνει;

Σίγουρα δεν μπορώ να πω ότι πεθαίνει γιατί εργάζομαι σε αυτήν, απλά είναι άλλος ο κόσμος της τηλεόρασης και άλλος ο κόσμος των social media. Όταν ήμουν στο εξωτερικό δεν παρακολουθούσα τηλεόραση, ήμουν περισσότερο του YouTube και του Netflix όπου και ο περισσότερος κόσμος έστρεψε εκεί την προσοχή του. Από την άλλη όμως, όσο και να ακούγεται περίεργο σε κάποιους, η τηλεόραση δεν πεθαίνει, διότι ο κόσμος παρακολουθεί τηλεόραση. Υπάρχουν διάφορες ηλικίες που παρακολουθούν και είναι ανάλογα με τις ώρες, αλλά και το τι θέλεις να δείξεις στον κόσμο.


6) Πιστεύεις ότι η νέα γενιά έρθει στην ηλικία όπου είναι τώρα οι μεγαλύτερες γεννιές, θα εξακολουθεί να παρακολουθεί τηλεόραση;

Όταν ήμασταν μικροί ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Κι αν το δω από τον εαυτό μου, όταν έφυγα από την Κύπρο για κάποιο χρονικό διάστημα δεν ενημερωνώμουν ιδιαίτερα. Τώρα άλλαξαν τα πραγματα ριζικά! Πιστεύω πως όσο περνούν τα χρόνια, η τηλεόραση και τα κανάλια θα βρει τη λύση. Διότι ένα κανάλι δεν είναι μόνο η τηλεόραση. Είναι ένα σύνολο πραγμάτων που μπορεί να κρατήσουν την τηλεόραση ζωντανή.



7) Πιστεύεις ότι υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στα social media και την τηλεόραση ή θεωρείς ότι μπορούν να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν;

Τώρα που ανήκω στο κομμάτι του Marketing, όταν θα στηθεί μια πρόταση μπόρει αυτή η πρόταση να προσφέρει και τηλεόραση, social media και ραδιοφωνικό σποτ. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις που τις δημιουργείς ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη, μπορείς να τα έχεις όλα ή και ένα από αυτά. Το κάθετι έχει τον δυναμισμό του, σίγουρα αν δεις κάτι να παίζει και στην τηλεόραση, και στο ραδιόφωνο και στα social media σίγουρα θα σου μείνει στο νου. Δεν σημαίνει όμως αν διαλέξεις να πας με ένα από τα τρία ή και με δύο από τα τρία ότι δεν θα πετύχει, εξαρτάται σε τι απευθύνεσαι και σε ποιόν. Αλλά θεωρώ πως κατά κάποιο τρόπο υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των Social Media και της τηλεόρασης, αλλά δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κακός. Μέσα από τον ανταγωνισμό ξέρουμε όλοι ότι γίνονται καλύτερες προσπάθειες βελτίωσης.



8) Η νεολαία έχει ότι χρειάζεται για να πάρει από τα Social Media και δεν χρειάζεται να πάρει κάτι από την τηλεόραση;

Για το ειδησειογραφικό κομμάτι που ασχολούμαι βλέπω μέσα από τις αναλύσεις, το ποσοστό που θα δει μια είδηση, είναι κάτα κύριο λόγο στο Facebook. Θα πατήσει στον σύνδεσμο, όπου είναι πιο εύκολο και γι’ αυτόν, διότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να μάθει τι γίνεται. Άρα η ενημέρωση ξεκινά από τα social media και ακόμα περισσότερο από το Facebook. Όσον αφορά τη νεολαία και την τηλεόραση, πρέπει να μην ξεχνάμε κάτι βασικό. Ένας νέος, δε σημαίνει ότι δε θα φροντίσει να ενημερωθεί επειδή δεν παρακολουθά τηλεόραση. Οι πιο μεγάλες γενιές είναι και συνηθησμένοι για παράδειγμα κάθε βράδυ στις 20:00 να παρακολουθήσουν τα νέα. Πρέπει να ξέρουμε πάντα και σε ποιους απευθυνόμαστε.


9) Ποιά είναι η άποψη σου για την υπερπροβολή και την παραπληροφόρηση;

Η παραπληροφόρηση είναι ένα θέμα στις ημέρες μας, εγώ αυτό που βλέπω από τα social media και γενικότερα ότι υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και αρκετή πληροφορία απλά για να κερδίζεις κάτι. Δηλαδή μπορεί να γράφει σε μια είδηση π.χ. τροχαίο αλλά να μην συμβαίνει κάτι απλά για να σε παραπλανήσει και να πατήσεις πάνω στο σύνδεσμο. Επίσης, ζούμε στην Κύπρο και είναι γεγονός ότι ένα μικρό πράγμα το μεγαλοποιούμε και αυτό κουράζει τον κόσμο. Εν μέσω κορονοιού, υπήρχαν πολλές δημοσιεύσεις για τον αριθμό των κρουσμάτων και δεν ανέβαζαν για άλλα θέματα όπως η πείνα και η φτώχεια που ήταν εξ ίσου σημαντικά. Αυτός είναι ο κόσμος που ζούμε πλέον, αλλά εγώ που ζω και δουλεύω, είναι ωραίος «κόσμος» απλά είναι οι συνθήκες που ζούμε και το γεγονός ότι έχουμε την τάση να κάνουμε περισσότερα από αυτά που πρέπει να κάνουμε, όχι σαν social media αλλά σαν άνθρωποι.



10) Ποιά είναι η δυσκολία του να είσαι μπροστά και πίσω από τις κάμερες και πώς μπορεί κάποιος να κερδίσει το κοινό του;

Για τον ελάχιστο χρόνο που είμαι πίσω από τις κάμερες, μπορώ να σας πω χωρίς καμία αμφιβολία ότι η δουλειά πίσω από τις κάμερες είναι καταπληκτική. Δηλαδή, σε κάποια projects που είχα την ευκαιρία να δουλέψω, είδα σκηνικό χωρίς να περιέχει τίποτα και μετά από καιρό όταν ολοκληρώθηκε και βγήκε στην τηλεόραση ήταν εξαιρετικό. Πέρα από την περηφάνεια που νιώθεις γιατί βοήθησες και εσύ η ίδια στην ολοκλήρωση μιας δουλειάς και φυσικά ο κόσμος που δουλεύει ατέλειωτες ώρες. Είναι σημαντικό να δουλεύεις ομαδικά χωρίς να σκέφτεσαι ότι έχεις κάποιο τίτλο ή ότι ο καθένας θα κάνει την δουλειά του για να βγει ένα αποτέλεσμα. Ο κάθε ένας είναι σημαντικός γιατί είναι μια δουλειά που ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, αν πέσει ένας πέφτουν όλοι. Γι’αυτό πριν κτίσεις κάτι με πάθος, πρέπει να μάθεις να ακούεις δηλαδή δεν μπορείς να είσαι ένας άνθρωπος που να κάνει ό,τι θέλει και να μην τον ενδιαφέρει τι θα πουν οι άλλοι.


11) Θα ήθελες κάποια στιγμή να βρεθείς μπροστά από τις κάμερες;

Εγώ θεωρώ ότι δεν θα ήθελα να είμαι μπροστά από τις κάμερες, όχι επειδή δεν το έχω αλλά δεν είναι για εμένα. Το αφήνω στους άλλους γιατί ο καθένας μπορεί να κρίνει από μόνος του και η πορεία θα δείξει. Είμαι κοινωνικό άτομο και βάζω πάθος σε ό,τι και αν κάνω αλλά δεν θεωρώ ότι μου ταιριάζει η οθόνη. Προτιμώ ό,τι κάνω, να δώσω το 100% των δυνατοτήτων μου. Δεν αντέχω τις μετριότητες, ούτως ή αλλιώς, μέτριο δεν πίνω ούτε τον καφέ μου! (γέλια!)



12) Υπάρχει σεξισμός στον κόσμο της τηλεόρασης; Βίωσες ποτέ σου σεξισμό;

Προσωπικα δεν έχω βιώσει ποτέ στην πορεία που είχα μέχρι τώρα στις δουλειές μου. Δεν ένιωσα ποτέ ότι κάποιος προσπαθεί να με σπρώξει για να ανέβει ο ίδιος είτε άνδρας είτε γυναίκα. Γενικότερα στην Κύπρο δεν άκουσα ποτέ να αναφερθεί για περιστατικό σεξισμού είτε σε κανάλι ή κάπου αλλού. Σίγουρα υπάρχει, όπως υπάρχουν πολλά πράγματα στην ζωή μας. Όταν εκτίθεσαι στα social media πρέπει να είσαι έτοιμος να κριθείς, αυτό είναι αναμενόμενο. Δηλαδή αυτοί που δεν αποδέχονται τα αρνητικά σχόλια δεν έμαθαν να αποδέχονται ότι κανένας δεν είναι τέλειος. Όταν αποφασίσεις να εκτεθείς είτε στην τηλεόραση ή στο κινητό εκτίθεσαι και πρέπει να είσαι έτοιμος να κριθείς. Σίγουρα στο εξωτερικό υπάρχουν άνθρωποι που κλείνουν στόματα εννοώντας ότι διαγράφουν σχόλια.



13) Ποιοί είναι οι στόχοι σου για τα επόμενα χρόνια;

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις φιλοδοξίες σαν άνθρωπος, οι φιλοδοξίες του καθενός όμως είναι διαφορετικές. Τα δικά μου μικρά-μεγάλα όνειρα για κάποιον μπορεί να μην είναι κάτι και ο καθένας από εμάς κουβαλά μέσα του κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει. Εγώ, πέρα από την καριέρα που θέλω να κάνω, γιατί είμαι άνθρωπος που έχω πάθος μέσα μου αλλά όχι πάθος για καριέρα ή για να με μάθει κάποιος, αλλά έχω κάτι μέσα μου που δεν με αφήνει να μην κάνω το καλύτερο που μπορώ να κάνω. Όνειρα και στόχους έχω πάρα πολλούς πέρα από την υγεία και κάποια σταθερά πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε. Θέλω πάντα να είμαι σε μια δουλειά που το άτομο που θα με εργοδοτεί να πιστεύει σε εμένα και να μου δώσει την ευκαιρία να εξελιχθώ σε πράγματα που δεν πίστευα ότι μπορώ να κάνω.



“It’s not who you are that holds you back, it’s who you think you are not.”

Denis Waitley



Συνέντευξη απο τους:

Ανδρέας Κουτσόλουκας


Συντονισμός/Επιμέλεια:

Μαργαρίτα Αγαπίου

Comments


bottom of page