top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Γιώτα Τάσου: "Θεωρώ ότι τη μόρφωση είναι κάτι που δεν μπορεί να σου το κλέψει ποτέ και κανένας"

Updated: Aug 19, 2022


1. Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την Νομική Επιστήμη;

Αρχικά, ήθελα να γίνω στρατιωτικός αλλά είχα αντιρρήσεις από την πλευρά της μητέρας μου. Είχα διάφορες σκέψεις γιατί ήθελα να γίνω και κτηνίατρος και μετά ανακάλυψα ότι σαν σπουδή με τραβάει η Νομική. Σε αυτό το κομμάτι θα ήθελα να διηγηθώ μια μικρή ιστορία, η οποία καθοδήγησε λίγο τα πράγματα. Όταν φοιτούσα στο γυμνάσιο, η μητέρα μου αποφάσισε ότι θα πήγαινα σε ιδιωτικό σχολείο και όχι σε δημόσιο αλλά λόγω του ότι έκριναν ότι τα αγγλικά μου δεν ήταν σε τόσο καλό επίπεδο θα ήταν δύσκολο για εμένα να φοιτήσω σε ιδιωτικό σχολείο αν και εγώ θεωρούσα ότι γνώριζα αρκετά καλά την γλώσσα. Αναφέρω αυτή την ιστορία όχι γιατί με ενοχλεί αλλά γιατί υπάρχουν πολλοί νέοι που μπορεί να κοπούν τα όνειρα τους και να μην τα πραγματοποιήσουν. Το είχα ψάξει για αρκετό διάστημα μετά για να δω τι μου αρέσει και είχα καταλήξει σε δικαστής, οικονομολόγος, δικηγόρος και μετά από σκέψη κατέληξα στην Νομική.


2. Γιατί επέλεξες το Ηνωμένο Βασίλειο για τις σπουδές σου; Μετάνιωσες για αυτή σου την απόφαση;

Δεν μετανιώνω καθόλου γιατί ήταν τα πιο ωραία χρόνια της ζωής μου, αγαπώ και λατρεύω την Αγγλία γιατί μου χάρισε φίλους που τους έχω στην ζωή μου μέχρι και σήμερα. Αποφάσισα να πάω στην Αγγλία γιατί με καθοδήγησε η μητέρα μου, η οποία είχε ψάξει πάρα πολύ για τις σπουδές μας γιατί ήθελε να πετύχουμε 100%. Ξέρωντας η μητέρα μου ότι είμαι παρτάκιας μου είπε χαριτολογώντας ότι δεν είχε λεφτά για να πετάω στα μπουζουκια και αυτό με έβαλε σε σκέψεις. Έτσι, κάνοντας την δική μου έρευνα μαζί με την σύμβουλο μου τότε, αποφάσισα ότι θα πάω στην Αγγλία αλλά πριν γίνει αυτό πήγα σε ένα άλλο σύμβουλο ο οποίος με έστειλε στο Kent για foundation που ήταν ωραία εμπειρία αλλά δεν ήθελα να μείνω και ζήτησα μεταγγραφή και κατέληξα στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield.


3. Τι αποκόμισες από τις σπουδές σου;

Αρχικά, ανεξαρτησία γιατί υπήρχαν φορές που έπρεπε να ανταπεξέλθουμε σε οικονομικά προβλήματα π.χ. στο κούρεμα που δεν υπήρχαν λεφτά, έπρεπε εμείς να βρούμε ένα τρόπο να κουμαντάρουμε το οικονομικό κομμάτι. Επίσης, δεν θα είχα τους φίλους μου που πλέον είναι κουμπάροι μου οι περισσότεροι. Γενικότερα, δεν θα ήμουν το άτομο που είμαι σήμερα, ανέπτυξα στοιχεία που ναι τα είχα, αλλά τα ανέπτυξα και τα ολοκλήρωσα μέσα από τις σπουδές μου. Δεν θα το άλλαζα ούτε και μια φορά.


4. Ένιωσες ποτέ ρατσισμό ή κοινωνική απαξίωση από τον κόσμο στο εξωτερικό;

Για να είμαι ειλικρινής όχι, μόνο σε μια περίπτωση που μια κοπέλα η οποία ήταν αντιπαθής από το σύνολο της τάξης αλλά δεν θα έλεγα ότι ένιωσα ρατσισμό γιατί ήταν απλά ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης κοπέλας που σε έκανε να νιώθεις κάπως. Δεν συνηθίζω να λαμβάνω υπόψη τέτοιου είδους συμπεριφορές γιατί ο καθένας κουβαλάει τον δικό του σταυρό, δεν γνωρίζεις τι πέρασε κάποιος στην ζωή του.


5. Τι είναι για εσένα η μόρφωση, ποιά η αξία της και πόσο σημαντική είναι για εσένα;

Η μόρφωση δεν καθορίζει γιατί μπερδευτήκαμε λίγο στην κοινωνία. Το να έχεις ένα πτυχίο δεν σε καθορίζει σαν άτομο αν έχεις παιδεία ή όχι αλλά για εμένα η μόρφωση είναι κάτι που κοινωνικά σε φέρνει σε ένα αρκετά καλό επίπεδο. Δηλαδή, να επικοινωνήσεις σε άλλα επίπεδα με άλλα άτομα, για παράδειγμα αν εγώ πάω να μιλήσω σε ένα άτομο που πηγαίνει δουλειά, σπίτι και μορφώθηκε τα βασικά σε ένα σχολείο θεωρώ ότι είναι περιορισμένα τα πράγματα που μπορούμε να συζητήσουμε. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για κάτι που μπορεί να τον φέρω σε δύσκολη θέση γιατί δεν έχει τις γνώσεις, δεν σημαίνει όμως ότι εκείνος ο άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να μορφωθεί. Υπάρχουν μορφωμένοι άνθρωποι που συμπεριφέρονται άθλια και μη μορφωμένοι άνθρωποι που συμπεριφέρονται άψογα. Απλά, βρίσκω ότι αν δεν έχεις μια α μόρφωση δεν ποικίλουν οι συζητήσεις που μπορείς να κάνεις αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Θεωρώ ότι την μόρφωση είναι κάτι που δεν μπορεί να σου το κλέψει ποτέ και κανένας, το αποκτάς και το παίρνεις μαζί σου παντού. Ακόμα και το πτυχίο να σου κλέψουν, την μόρφωση την κουβαλάς στο μυαλό σου, δεν χάνεται.


6. Ποιά ήταν η πιο δύσκολη δίκη που έζησες και ανέλαβες κατά την άποψη σου;

Η συγκεκριμένη δίκη ήταν βιασμός μιας οικιακής βοηθού της οποίας ο κατηγορούμενος ήταν γνωστός επιχειρηματίας και η κοπέλα ξεσπούσε σε κλάματα σε σημείο να μην μπορούμε να την ελέγξουμε. Δυστηχώς, δεν ξέρω τι και πώς αλλά δεν αποδήχθηκε η πραγματικότητα, εννοώ δεν υπήρχαν αντιφάσεις στις ομολογίες της και ήταν πολύ λυπηρό να βλέπεις μια νεαρή κοπέλα που ήρθε να εργαστεί στην Κύπρο και να βιώνει αυτό το πράγμα.


7. Υπάρχει ένα ρητό που λέει ‘’ law is blind ‘’ δηλαδή ότι ο νόμος είναι τυφλός. Ποιά είναι η άποψη σου για αυτό και τι σημαίνει για εσένα;

Στην Αγγλία, λάτρεψα την Νομική γιατί υπάρχει νόμος και δικαιοσύνη, στην Κύπρο υπήρχαν δικαστές και δικαστήρια και αυτό μπορεί να διαφανεί μέσα από παλίες αποφάσεις με αποφάσεις που βγαίνουν τώρα. Δεν κατηγορώ τους σημερινούς δικαστές, αλλά κάποιος που είναι στο επάγγελμα και θα καθίσει να διαβάσει το πως έγραφε ένας δικαστής παλιά την ετυμηγορία και γενικότερα να την μελετήσει με μια σημερινή, η διαφορά είναι τεράστια. Τώρα, σχετικά με το ο νόμος είναι τυφλός αυτό εξαρτατάται με το πως θα το χρησιμοποιήσεις και πως θα επιχειρηματολογήσεις γιατί αν το σκεφτείς ο ένας νόμος αναιρεί τον άλλο αλλά από την άλλη είναι ένα κομμάτι που εξαρτάται ο καθένας πως θα τον χρησιμοποιήσει και πως θα τον παρουσιάσει.


8. Λένε ότι ένας καλός δικηγόρος πρέπει να είναι καλός ψεύτης, έτσι φημολογείται. Τι πιστεύεις για αυτό;

Το γεγονός ότι δεν θα πω ολόκληρη την αλήθεια δεν σημαίνει ότι λέω ψέματα, εξαρτάται ο καθένας από ποιά οπτική πλευρά το βλέπει. Εγώ, θεωρώ ότι σου λέω την μισή αλήθεια και εσύ θεωρείς ότι σου λέω μισό ψέμα. Υπάρχουν άτομα που θα σου πουν μισή αλήθεια και μισό ψέμα, ο καθένας έχει την άποψη του. Πιστεύω ότι ένας καλός δικηγόρος πρέπει να έχει την δυνατότητα να βάλει στα δικά του μέτρα τον νόμο, να τον δικαιολογήσει, να τον επιχειρηματολογήσει και να αθωώσει. Εγώ δεν θέλω να ανήκω στον δικηγόρο που λέει ψέματα.


9. Σου έτυχε να αναλάβεις μια υπόθεση η οποία να επηρεάσει την καθημερινότητα και την διάθεση σου και να νιώθεις υπερφορτωμένη συναισθηματικά;

Υπήρχαν, αλλά διαχώριζα την δουλειά από το συναισθηματικό και προσωπικό κομμάτι γιατί ήταν κάτι που μου έδωσε σαν συμβουλή μια δικηγόρος στην Νομική Υπηρεσία. Οι χειρότερες υποθέσεις ήταν στο οικογενειακό δικαστήριο, η μια ήταν μια υπόθεση που ένα ζευγάρι είχαν ένα παιδί και δεν αναλάμβανε κανένας την επιμέλεια και ξεκίνησε η διαδικασία για να πάρει την επιμέλεια η γιαγιά και ο παππούς του παιδιού. Απλά αντιλαμβάνεσαι το πως ξεκινούν τα προβλήματα αυτής της κοινωνίας και οδηγούνται στα ναρκωτικά μέχρι και στα φονικά. Δεν έχει να κάνει με καλό και κακό, αλλά με διαχωρισμό προσωπικού και επαγγελματικού επιπέδου και με τον άνθρωπο.


10. Πιστεύεις ότι στο επάγγελμα της δικηγόρου υπάρχει σεξισμός και υποτίμηση;

Από τους πελάτες δεν υπάρχει, από τους συναδέλφους μπορεί να υπάρχει κάποιες φορές. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι δικηγόροι, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν μια κοπέλα π.χ. αν είναι έγκυος και δεν μπορεί να εκπροσωπήσει μια υπόθεση, να αναλαμβάνουν εκείνοι την υπόθεση. Υπάρχουν και μικροκαταστάσεις που παντού υπάρχουν εξαιρέσεις αν το σκεφτείς, δεν θα βρεις το τέλειο επάγγελμα ούτε την τέλεια κατάσταση. Οι περισσότεροι πηγαίνουν σε δικηγόρους που έχουν ένα όνομα, δεν θα σκεφτούν ότι είναι γυναίκα και μπορεί να είναι κατώτερη.


11. Οι πηγές μας λένε ότι σημειώνεις αρκετά πράγματα, δηλαδή ότι είσαι παρατηρητική. Είσαι παρατηρητική στα πράγματα που θέλεις ή στα πάντα;

Στα πάντα, για κάποιο λόγο είμαι τυχερό άτομο, όχι μόνο τυχερό αλλά και ευλογημένο γιατί βλέπω πράγματα τα οποία οι άλλοι μπορεί να μην τα βλέπουν και αυτό που θα δω, θα μου δώσει το επόμενο στοιχείο για να προχωρήσω και να ανακαλύψω πράγματα.


12. Εργαζόσουν για χρόνια στην νυχτερινή ζωή. Τι είναι για εσένα η νύχτα ,πώς το βίωσες και πώς προέκυψε η ενασχόληση αυτή;

Το 2016, τελείωνα τις σπουδές μου τον Μάη και έλαβα τηλέφωνο από 2 κλάμπς για να δουλέψω, απόρριψα το ένα και πήγα στο άλλο. Η πρώτη νύχτα δεν μου άρεσε και παραιτήθηκα και πήγα πίσω στην πρώτη πρόταση γιατί ήταν σχετικά καλά τα λεφτά για τις ώρες που εργαζόμασταν και έτσι με τον καιρό έμεινα εκεί για 4 χρόνια. Η νύχτα για εμένα είναι μεγάλο κεφάλαιο, εννοώ ότι κρύβει κινδύνους και το κυριότερο σε κάνει άλλο άνθρωπο. Όσο και αν δεν το πιστεύεις, όσο και αν νομίζουν ότι να δουλεύεις πόρτα είναι απλό, σαν δουλειά είναι αρκετά δύσκολη με απαιτήσεις. Με επηρέασε η δουλειά γιατί απομακρύνθηκα από φίλους γιατί τις ώρες που αυτοί ξυπνούσαν, εγώ έπρεπε να κοιμηθώ και χάνεις στιγμές. Αλλά δεν το μετανιώνω διότι πέρασα από καταστάσεις οι οποίες με έκαναν σήμερα να βρω τον εαυτό μου και να βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα για να έχω κριτήρια και όρια πλέον.


13. Τι επιφυλάσει το μέλλον για εσένα;

Δεν συνηθίζω να εκφράζω τους στόχους μου, αρχικά διαβάζω πολλά βιβλία αυτοβελτίωσης τα οποία με βοήθησαν πάρα πολύ. Οι άμεσοι στόχοι είναι το διδακτορικό μου και να τελειώσω όσα εκκρεμούν αλλά έχω πολλά να κάνω ακόμα. Αυτό που θέλω να ευχηθώ είναι επειδή ξέρω ότι υπάρχουν πολλά άτομα που τους κόβουν τα όνειρα και τους στόχους τους να μην ακουν κανένα και να κάνουν αυτό που τους λέει η καρδιά τους και να παλεύουν για το καλύτερο.









bottom of page