top of page
  • Writer's pictureBusiness Status Blog

Απόψεις: Τα τελευταία δέκα χρόνια ζω στην Κύπρο, και όχι σε κάποιο παράλληλο σύμπαν

Στη σημερινή δημοσίευση ο Εφραίμ Χρίστου γράφει για όλους και για όλα. Πώς πήρε τις αποφάσεις του; Τι πιστεύει για τους υπόλοιπους υποψηφίους; Οι απαντήσεις πιο κάτω στις Απόψεις. Κάθε άρθρο είναι ανάλογα με την αξιολογική κρίση του κάθε αρθρογράφου.

Κατά την προεκλογική περίοδο παρακολούθησα δεκάδες τηλεμαχίες, διάβασα τα προγράμματα των υποψηφίων, παρακολούθησα τη δράση τους και πολύ νωρίς κατέληξα στο ποιο θα υποστηρίξω. Θεωρώ τον εαυτό μου ρεαλιστή, άλλωστε οι ρομαντισμοί και τα συνθήματα αν και εμφανίζονται κατά τις προεκλογικές περιόδους δεν προσφέρουν ουσία. Γι' αυτό και δεν θα έδινα την ψήφο μου ποτέ σε κάποιον που εκ των πραγμάτων δεν έχει πιθανότητες να εκλεγεί γνωρίζοντας ότι θα ευνοήσω κάποιον άλλο.


Όπως καταλαβαίνετε, η απόφασή μου επήλθε αξιολογώντας τις τρεις πιθανές περιπτώσεις: Τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Επειδή τα τελευταία δέκα χρόνια, ζούσα στην Κύπρο και όχι σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, με τη μέθοδο του αποκλεισμού κατέληξα στον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Απέκλεισα πρώτον και κύριο τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός εξωτερικών που συνυπέγραφε τα χρυσά διαβατήρια, ήταν το δεξί χέρι του Νίκου Αναστασιάδη, δεν πρόκειται να αποτελεί επιλογή για έναν νέο σαν εμένα που επιζητά αλλαγή. Βέβαια μετά ο Νίκος με επιβεβαίωσε αφού θυμήθηκα πως έκανε λόγο για "πυροτεχνήματα" μέχρι που οι Τούρκοι εποίκισαν την Αμμόχωστο. Αργότερα, βγήκαν προς τα έξω οι ψεύτικοι λογαριασμοί του επιτελείου του και η λάσπη που έριχνε σε πολιτικούς του συνεργάτες και αντιπάλους μέσω μηνυμάτων σε συνεργάτη του. Όσο βέβαιος και να ήμουν ότι δεν θα τον στήριζα, τόσο βέβαιος έγινα ότι θα πολεμήσω αυτή την ψεύτικη εικόνα που δείχνει στον κόσμο και που μπορεί να μας βάλει σε κίνδυνο.


Δεύτερον απέκλεισα τον κύριο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Αβέρωφ είναι πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, ταύτισε τον εαυτό του με την παρούσα διακυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι οι χειρισμοί του στην οικονομία για να κρατηθεί ζωντανή είναι να χαθεί η μικρομεσαία τάξη και να διπλασιάσουν ορισμένοι επιχειρηματίες τα κέρδη τους, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποτελεί επιλογή για έναν λαό που θέλει να απαλλαγεί από την εξυπηρέτηση συμφερόντων των λίγων από την κυβέρνηση με τα περισσότερα σκάνδαλα διαφθοράς και που μας ρεζίλεψε διεθνώς. Όταν άρχισε μάλιστα τα αλαζονικά ότι κανένας πέραν από αυτόν δεν είναι ικανός , έμεινε οριστικά στην απ' έξω.

Κι όμως οι δύο αυτοί υποψήφιοι πρόεδροι, κάνουν εξαγγελίες, ακολουθούνται από χιλιάδες και κάθε φορά που τους ακούω να μιλούν θέλω να πάρω το μικρόφωνο και να τους διαβάσω λίγο Καβάφη (ίσως να γνωρίζει το ποίημα ο Νίκος που είπε ότι διάβασε 5-6 χιλιάδες βιβλία):


"Κι ενθουσιάζονταν, κι επευφημούσαν

ελληνικά, κι αιγυπτιακά, και ποιοι εβραίικα,

γοητευμένοι με τ' ωραίο θέαμα -

μόλο που βέβαια ήξευραν τι άξιζαν αυτά,

τι κούφια λόγια ήσανε αυτές οι βασιλείες"


(Απόσπασμα από το ποίημα του Κ. Καβάφη "Αλεξανδρινοί Βασιλείς")
Μετά από την απογοήτευση μου από τους "Αλεξανδρινούς Βασιλείς" που θέλουν να πάρουν απλά τίτλους που δεν τους γεμίζουν και δεν τους τιμούν, γνώρισα τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο Ανδρέας με κέρδισε από την πρώτη κουβέντα που είπε. Ένας άνθρωπος γεμάτος απλότητα , συνέπεια, σοβαρότητα αλλά και απίστευτο χιούμορ. Όταν μελέτησα λίγο καλύτερα, κατέλαβα ότι είχα μπροστά μου ένα διαμάντι εικοσιτεσσάρων καρατίων.


Τόση ταπεινότητα και τόση ειλικρίνεια σπανίζουν σ' αυτό τον χώρο. Αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ, από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, με τεράστια συμβολή για να φτάσουμε στο Κράνς Μοντανά, επικεφαλής όταν είχαμε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικά 35 χρόνια προσφοράς στον τόπο. Υπό τη διαχείριση του πέρασαν τρισεκατομμύρια ευρώ, πολλοί προϋπολογισμοί, δεν χάθηκε Σεντ. Δεν βρέθηκε κανένας μέχρι σήμερα να αμφισβητήσει την αξιοπιστία και την εντιμότητά του. Κάτι που αύριο μεθαύριο θα μας χρειαστεί , διότι από τότε που θυσιάσαμε την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα για αρπαχτές που δεν ξέρω κι εγώ ποιους ωφέλησαν δεν μας δίνουν και πολλή σημασία.


Προτεραιότητα σ' αυτή την εκλογική διαδικασία για μένα είναι το κυπριακό. Δεν ξέρω αν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μπορεί να λύσει το κυπριακό, αλλά όπως ο ίδιος λέει με πάθος "θα βρούμε από την πέτρα ευκαιρία να ξανά ξεκινήσουμε τις συνομιλίες" και ήδη έχει καταθέσει σοβαρές προτάσεις περί τούτου, αφού άλλωστε είναι και το στοιχείο του. Πλαισιώνεται από ανθρώπους επιτυχημένους διεθνώς, είναι απαλλαγμένος από κομματικές παρωπίδες και η στήριξη του από το κόμμα της αριστεράς το ΑΚΕΛ, είναι στα πλαίσια πολλών συγκλίσεων και εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του.

Τα κούφια λόγια τα βαρεθήκαμε. Είναι καιρός να σταματήσουν φαινόμενα όπως: ο φραγμός στην ελευθερία της έκφρασης, η διαφθορά, οι χιλιάδες των συμπολιτών μας να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Συμφωνούμε όλοι ότι θέλουμε αλλαγή, ίσως να είναι η μαγική λέξη αυτών των εκλογών. Μόνο ένας βασικός υποψήφιος μιλά για αλλαγή κι αυτός είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ας του δώσουμε την ευκαιρία να ανεβάσει τον τόπο μας λίγο ψηλότερα, διότι, αξίζουμε περισσότερα από όσα μας έκαναν να νομίζουμε ότι αξίζουμε!


Κλείνοντας, να επισημάνω ότι σ' αυτές τις προεδρικές εκλογές δεν θα κριθούν μόνο οι υποψήφιοι, θα κριθεί και ο λαός. Αυτός που θα διαλέξουμε, αυτός μας αξίζει! Στο χέρι μας το μέλλον μας, μια ψήφος ισοδυναμεί με δέκα σφαίρες!Εφραίμ Χρίστου

Commentaires


bottom of page